bao Mesaj tarihi: Temmuz 19, 2008 Mesaj tarihi: Temmuz 19, 2008 Evet, ilk bakışta patide annanemi anlatmak garip kaçabilir ama bunu paylaşmak istedim: backround: tek başına yaşıyo, tontondur çok, sık sık kahvaltıya gideriz biz de. hep 40 yıl öncesine ait olayları anlatır. asıl hikaye: daha yeni geliyoruz annanemden. her seferinde bizi dumura uğratabilcek bi hikaye anlatabiliodu da bu tam epic di => bi gün dedemle köyden bursaya, halalara gideceklermiş, kucağında da ikinci çocukları olan annem var ki daha 2 yaşında değil o zaman annem. tam garaja geliyolar, otobüse binecekler, otobüse dededimin dayısının bindiğini görüyolar. dedem, dayısı "yeğen karısını gezdirior" demesin diye (bu utanılacak bişey o dönemlerde) annaneme "sen atla bu otobüsle git, ben bi sonrakiyle giderim" diyo. annanem biniyo otobüse. tabi kadın ya, para pul da yok. oturuo koltuga. muavin, sizin paranız ödenmedi diyo. dedem nasıl ödemez? annanem, çocuğuna verilen harçlıklardan ödüyo parayı. bursaya gidip de dedem geldiğinde soruyo annanem neden ödemediğini bilet parasını. dedem ödemiş ama annanemin adını bilmiyomuş!! fatma yerine zekiye diye ödemiş. ve annanem buna kızmayabiliyo. 5. yıl evlilikleri ve adam daha emin değil karısının adından, bilmeyebiliyo, unutabiliyo! kıssadan hisse: bundan 50 yıl önce yaşamış olsak, bu durum normal olabilecekmiş yani. biz çerkeziz, çerkezlerde böyleymiş. eminim diğer kültürlerde de vardı bi dünya gariplik. dünya dönüyor ve ne hızlı değişiyor yahu.
Ýsmail YK Mesaj tarihi: Temmuz 19, 2008 Mesaj tarihi: Temmuz 19, 2008 ben çerkesleri daha az ataerkil ve daha az tabu sahibi bir toplum diye bilirdim
matama Mesaj tarihi: Temmuz 19, 2008 Mesaj tarihi: Temmuz 19, 2008 afedersin ama 5 senelik karinin adini bilmemek normal falan degil tas devrinde falanda olsan normal degil senin ailen bir garipmis cok ortalikta anlatma bence bu hikayeyi
urmesque Mesaj tarihi: Temmuz 19, 2008 Mesaj tarihi: Temmuz 19, 2008 geçen ben de duydum böle bişi. karısının adını yanlış bildiğini daha bu sene öğrendi sdf. adam 80 yaşında falan.
Ractamainus Mesaj tarihi: Temmuz 19, 2008 Mesaj tarihi: Temmuz 19, 2008 dumurdan dumura koştum okuyunca.. nerde o eskiler =P ve bir tür bonec, chemical havası sezdim, bunca zamandır konu dışında olmayan. çok anlamlı.
Xo Mesaj tarihi: Temmuz 19, 2008 Mesaj tarihi: Temmuz 19, 2008 Ama eskiden isimle hitap yoktu. Bey, Hanım, Sultanım vs vs fdsfs
Cthulhu Mesaj tarihi: Temmuz 19, 2008 Mesaj tarihi: Temmuz 19, 2008 urmesque said: geçen ben de duydum böle bişi. karısının adını yanlış bildiğini daha bu sene öğrendi sdf. adam 80 yaşında falan.gazetede vardı o tarz bişey de geçende değildi sankim =)
urmesque Mesaj tarihi: Temmuz 19, 2008 Mesaj tarihi: Temmuz 19, 2008 yok be gazeteden okumadım. babannem bana köydeki birini söyledi sonra döndü ben bile biliyodum karısının adını ahahah gibisinden şeyler dedi. dsfsg
porsuk Mesaj tarihi: Temmuz 19, 2008 Mesaj tarihi: Temmuz 19, 2008 bao samimiyetinden dolayı tebrik ediyorum temiz insansın
Cthulhu Mesaj tarihi: Temmuz 19, 2008 Mesaj tarihi: Temmuz 19, 2008 urmesque said: yok be gazeteden okumadım. babannem bana köydeki birini söyledi sonra döndü ben bile biliyodum karısının adını ahahah gibisinden şeyler dedi. dsfsgpostanın arka sayfasında da okuduğumu hatırlıyorum bu tarz bişey de eskiydi baya =)
Baluu Mesaj tarihi: Temmuz 19, 2008 Mesaj tarihi: Temmuz 19, 2008 : ) He he, bizde de çok anlatırlar hikayeleri, uzun hasanlar, ağalar, beyler. Babamın tarafı aslen erzurumlu, rus savaşında kaçmışlar o taraftan. Annemin tarafı, macir derler. Ne yeri bellidir ne yurdu, o dönem devlet tarafından çoruma yerleştirilmişler, ve kütükleri de çoruma alınmış, hem baba tarafımın hem anne tarafımın. Bu nedenle ben çorumluyum, çok mevzuusu olur, çok güleriz. Çorumlu olmak demek eğlence demektir. Saygılar :D
ssj4songoku Mesaj tarihi: Temmuz 19, 2008 Mesaj tarihi: Temmuz 19, 2008 Ben de çerkezim ve bu kadar uçuk birşeyi ilk defa duyuyorum. Ama mümkün arkadaşlar. Çok ilginç bir akraba ilişki sistemi varmış eskiden. Hatta duyduğumda insan mısınız siz filan diyesim geliyor.
bao Mesaj tarihi: Temmuz 19, 2008 Konuyu açan Mesaj tarihi: Temmuz 19, 2008 matama said: afedersin ama 5 senelik karinin adini bilmemek normal falan degil tas devrinde falanda olsan normal degil senin ailen bir garipmis cok ortalikta anlatma bence bu hikayeyi bunun pek ailemle ilgisi yok. burda çerkez adetlerini anlatıp, bizde şöleymiş böleymiş diyerek, olayı sadece çerkez etnikliğine bağlamak istemiyorum çünkü kim ki kültürünün yaşandığı dönemlere dönerse (ki bu annane-babane dönemi kadar yakın olabilir) o da benzeri hikayeler bulabilir. yine de çerkezler ile ilgili gene bzimkilerden bazı örnekler: dayım dedeme hiç "baba" dememiş, hep çerkezce "o adam" anlamına gelen bişey sölemiş. (evde sadece çerkezce konuşuluyor bitek o dönem) çünkü baba demek, hele dedenin yanında, ve babanın çocuguna sevgi göstermesi utanılacak şeylermiş. bizde sadece dede çocukları sever, amca yeğenini sevebilirmiş. ama kendi çocuğunu sevmek, ilgilenmek, hele büyük yanında ona alaka göstermek ayıpmış. şimdi uygulanmıyor tabi. daha pek çok "farklı" anlayış var ayıp olan şeyler üzerine o dönemde. ilginç.
Baluu Mesaj tarihi: Temmuz 19, 2008 Mesaj tarihi: Temmuz 19, 2008 fede said: ÇORUM devamını biliyorsun sanırım xD
Greeny Mesaj tarihi: Temmuz 19, 2008 Mesaj tarihi: Temmuz 19, 2008 matama, insanların ailesine laf edemezsin. edebini takıl. senin ailenin mayasını bilmiyoruz, anlat birşeyler laf sokalaım
dasaaa Mesaj tarihi: Temmuz 19, 2008 Mesaj tarihi: Temmuz 19, 2008 Baluu said: Annemin tarafı, macir derler. Ne yeri bellidir ne yurdu, o dönem devlet tarafından çoruma yerleştirilmişler, ve kütükleri de çoruma alınmış, hem baba tarafımın hem anne tarafımın. macırlar balkan göçmeni diye biliyorum.. bizim anne tarafından 1/4 çerkezlik var.. @bao: siz şapsi misiniz? gelenekler falan deyince... edit: bilmeden laf sokmayın birbirinize. karbadey ve şapsiler biraz daha tutuculardır. bazılarının harbi sert kuralları falan vardır.. yasak ise cidden yasaktır. adigeler biraz daha rahat sanki bu konularda
Sufi Mesaj tarihi: Temmuz 19, 2008 Mesaj tarihi: Temmuz 19, 2008 dedenin yanında babanın çocuğunu sevememesi durumu sadece çerkezlere mahsus değil. anadoluda çok yerde varmış eskiden. bırakın sevmeyi baba hiçbir biçimde çocukla ilgilenemezmiş çünkü ayıpmış. dede odaya girince hasta çocucuğu kucağında uyutmaya çalışan babanın çocuğu olduğu yerden pat diye yere bırakıvermesi falan çok yaşanan şeyler. neyse ki kalmadı böyle adetler.
porsuk Mesaj tarihi: Temmuz 19, 2008 Mesaj tarihi: Temmuz 19, 2008 bulgaristan göçmenlerine macır deniliyor ama başka kimler için kullanılır bilmem ayrıca dota'da zeusa macır tanrısı diyorlar oyun içinde :D edit: macırlar alınmasın oyunda kullanılan bişi
Sufi Mesaj tarihi: Temmuz 19, 2008 Mesaj tarihi: Temmuz 19, 2008 macir kelimesinin aslı muhacir. göçmen demek. dasaaa'nın dediği gibi balkanlardan gelenler için kullanılmış sadece.
bao Mesaj tarihi: Temmuz 19, 2008 Konuyu açan Mesaj tarihi: Temmuz 19, 2008 dasaaa said: @bao: siz şapsi misiniz? gelenekler falan deyince... edit: bilmeden laf sokmayın birbirinize. karbadey ve şapsiler biraz daha tutuculardır. bazılarının harbi sert kuralları falan vardır.. yasak ise cidden yasaktır. adigeler biraz daha rahat sanki bu konularda şöle oluyo: adige dediğimiz şey, zaten tüm boyların ortak adı. yani çerkez kelimesi türklere ait bişey. biz hepsine birden adige diyoruz. adigeler arasında da türkiyede en yaygınlarından biri şapsığ lar. ama biz hatkuay ız. bizde de kurallar katıdır. hele dedemin gençlik zamanında yaşadığı gibi o dönemde bi çerkez köyünde ise.
Öne çıkan mesajlar