Jump to content
Forumu Destekleyenlere Katılın ×
Paticik Forumları
2000 lerden beri faal olan, çok şukela bir paylaşım platformuyuz. Hoşgeldiniz.

php, asp veya başka bir dil ile ilgili kararsızlık.

Fly

Öne çıkan mesajlar

çekil aradan riglous, bu topic benim mıntıkam artık =P

O çırak olayını çok denedim ve istedim ama gelen giden olmadı bu arada =)

@Radical; kafamı bi toparladığımda yazmaya çalışayım pek tabi. Kesin bir yol çizemem doğrusu budur diye ama en azından kendi deneyimlerimi aktarırım. Yardımı olur elbet.
Sosyal ağlarda paylaş

• 4 ay sonra ...
upladım, ana konudan biraz farklı olaraktan :

okul java öğretir bu sene nasılsa diye yazın araştırmıştım sadece, ancak bu sene de c öğretiyorlar, nesneye yönelik programlama dersimiz de seneyeymiş.

bu yüzden oop bir dil öğrenmeye başlasam diyorum, python ve java var aklımda hem ilk mesajımda istediğim konularda da kullanılabilmeleri açısından.

php ile ufaktan ilgileniyordum ancak pear yetersiz kalıyormuş sanırım, bilmiyorum ne derece doğru ama oop mantığını öğrenmem açısından uzak durmam daha faydalı olur sanırım ?

python ile ilgili olarak, django, pylons vb frameworkleri, mod_pythonu incelemiştim öğrenmekten ziyade, php ile htmlin içinden tag açıp kapamaya alıştığım için biraz yadırgadım gerçi.

java daha "rahat" olur sanırım php yerine kullanacağım bir şey olarak bakarsak, ancak pythonu öğrenmek, yazmak daha kolay ve daha esnek bir dil diyorlar.

bunların dışında aslında c++ a bakacaktım kuzenim de baskıladığı için ancak cgi ile kullanmak hem beni aşar hem de yavaş oluyormuş, kararsız kaldım. (çok şart değil gerçi dinamik sayfa yaratmak için de kullanabilecek olmam, olmadı kendimi hazır hissedince daha uygun bir dil kullanırım , ama hazır öğreniyorken o da olsa fena olmaz.)

bir de kendisi java ile başlamıştı ve benimsemişti, c++ da pointer kullanmaya geldiğinde biraz afallamış mesela, java veya pythonla başlasam daha alt seviye dillere inince tökezleyeceğim diye korkmuyor da değilim.

kısacası, oop mantığını kavramak için neyi tavsiye edersiniz, ek olarak web uygulamaları için de en uyumlusu hangisi olur (sonuncusu çok önemli değil gerçi, asıl istediğim ilki) ?
Sosyal ağlarda paylaş

cgi yavaş olur, yerine fastcgi veya isapi kullanılabilir. oldukça hızlı olur da işe yarar bir işler çıkartabilmek için oldukça uğraşman gerekebilir.

"sadece" OOP öğrenmek istiyorsan C# veya Java güzel ortamlar. C temelin yeterli ise C++ da deneyebilirsin.

Web için C# ve Java seni çok daha hızlı sonuca götürür. kullanmasan bile şu anda C++ uzun vadede sana daha büyük katkı yapar.
Sosyal ağlarda paylaş

C++ öğrenmek şart sanki. İlla "web developer olacam" diyosan belki es geçebilirsin de, Java ile uğraşmaktansa C++ öğrenirim ben olsaydım.
Bunun dışında, ASP.NET ve Javascript bir arada kullanıp hoş şeyler çıkarılabilir. Sonra, XML adamın gözlerinden yaşlar getirecek kadar hoş bi şey. Mutlaka öğrenmek lazım. Bak gözlerim doldu yine.
PHP de gerçekten zevkli ama, ASP.NET öğreneyim derken arada biraz C# da kotarıyosun. Eğer "OOP dil öğrenmek istiyorum, şu an C biliyorum" diyosan C# çok işine yarar. Öğrendin mi, dediğim gibi, ASP.NET için de çok yararlı olur.
Ama ne bileyim, ben OOP'u C++ ile öğrendim mesela. Aşırı pratik olduğu için şu aralar her şeyi C# ile yapmama rağmen kullanmayı en sevdiğim dil C++. Bi iş için gerekli tüm sınfları baştan yazmak, yazarken ter dökmek bi şey. Ama o sınıfları yazdıktan sonra "of mis gibi çalışıyo lan" demek = priceless. Hem C++'ta [], = gibi operatörleri "override" edebiliyorum abi daha ne isteyeyim. C#'ta yok bu olay.

Not: Duyduğuma göre, çok çok iyi derecede C++ birinin önü çok açıkmış. Çok büyük yerlere gelebilirmiş. GSM operatörleri baz istasyonlarında C++ bilen adamlara ihtiyaç duyuyomuş ve bunun gibi biçok alanda C++ ihtiyacı varmış. mış mış mış...
Sosyal ağlarda paylaş

c++'a başladım öyleyse.
kitap olarak ne önerebilirsiniz peki ? deitel&deitel i duymuştum ama incelemelere bakıyorum birkaç saattir, yerden yere vuranların çoğu "kitap kendi içinde çelişen şeyler anlatıyor, nasıl öğrenilir bu kitaptan bilemiyoruz" anafikirli yazılar yazmış.

kitap yerine sağlam bir web tutoriali falan da olur, c++ tutorial diyince bir sürü şey çıkıyor, iyidir hoştur diyebilecekleriniz varsa sevinirim.
Sosyal ağlarda paylaş

ASP.NET ' e geçebilmen için öncelikle PHP yada ASP gibi tabiki tercihin PHP olsun , bunlardan birini mantık olarak web programcılık mantığı olarak öğrenmen gerekiyor.

Neden PHP dersende , sana en büyük döküman bakmadan değil browserinin giriş sayfası yap www.php.net dir :) bulamayacağın örnek yada kod yok hehe :).

Zamanla php ile java script birlikte kullanınca phph nin güzelliğini göreceksin .
Sosyal ağlarda paylaş

php kullanmıştım zaten 2-3 yıl önce, fantastik şeyler yapıyordum diyemesem de ufak bir blog, minik bir browser oyunumsusu yapmıştım, giriş seviyesinde biliyorum sayılır mantığı :p

yine bakcağım sanırsam da farklı bir şey olsa daha iyi olurdu sadece.

cgi ile c kullandım ama c++'yı biraz öğrenip yanında python vb bir şeye başlasam daha iyi olacak gibi.

son bir sorum olacak o zaman : python ve ruby'i ve de bunların web frameworklerini karşılaştırırsak hangisine geçmem daha iyi olur ?
Sosyal ağlarda paylaş

python hack tool'dur. Ihtiyacin olan kisa bir seyi, saatlerce tekrar tekrar yapmaktansa python'la yaptirirsin. Denemen gereken bir sey vardir, PoC icin, python'la kafandaki sorulari giderirsin (PoC yapmazsin!). Ciddi bir is yapacaksan zaten compiled olmadigi icin cok daha uzun surecektir islemleri yerine getirmesi. Simdi senin bunu ne amacla kullanacagin onemli. Oturup web servisi hazirlayacaksan python'la bu isi yapmak mantiksiz olur, istedigin performansi vermez. Haliyle C'ye inmen gerekir. Yok ise yarayacak mi, olabilitesi var mi gibi sorulari kafandan atmak, kaba taslak semasini cikarmak icin kullanirsin (pseudo-code gibi) anca. Bunun yani sira dosya ve kod uzerinde islem yapacaksan da python guclu bir silah olur. En basitinden kapanmamis tag var mi diye kontrol edecek kodu yazman 5 dakikani bile almaz ki bu basit olsun diye verdigim ornek. Sen sorunlarla karsilastikca cozumlerini python'la yaparsin...

Soyle demek daha dooru olur sanirim, 1 saat surecek isi, 5 dakikada yazacagin kodla halledip, butun kodu cope atacaksan python bunun tam yeridir (Yanlis anlasilmasin, kodu tekrar tekrar kullanacaksan bu kodu herhangi bir dilde zaten yazman gerekiyordur ki python bu is icin de ideal).

Ruby'de ise isler biraz daha farkli. Yukaridakileri goz onunde bulundurarak ruby'nin ne icin kullanilmasi gerektigine wikipedia'dan bir daha bakarsan sorunun yanitini bulursun sanirim.
Sosyal ağlarda paylaş

• 4 ay sonra ...
Eskiden kalma bir topik ama gezerken gözüme çarptıda . c++ bilenlerin önü çok açık demiş bir arkadaş . Merak ettiğim kısmı üniversitede bu yönde bi eğitim almamış ama kendini dışardan geliştirmiş bi adamın önü açıkmıdır değilmidir diploma ne derecede önemlidir bu işlerde ?
Sosyal ağlarda paylaş

bana kalirsa
x kadar assembly bilen adam varsa
10x kadar c
100x kadar c++
1000x veya uzeri kadar C# bilen adam var piyasada..
(degerleri salladim ama sonucta bir piramit gibi oldugu kesin)
buda demek oluyoki makine diline yaklastikca degerin artar piyasada, ama piyasaninda senin degerini kaldirmasi lazim. Ozellikle turkiyede genellikle sirketler api lerin veya halihazirda olan seylerin uzerine proje gelistirildigi icin c++ programcilari nerelerde cok aranir tartisma konusu.
Sonucta programci olmanin verdigi en buyuk avantaj okudugun yer, yas vs degil. Gonderirsin bir demo. yazdigin kodu, yada internet sayfani gosterirsin. Is biter.
Istersen patates muhendisliginden mezun ol, yaptigin kucuk bir proje bile adamlarin gozunde cok buyuk degere sahip olabilir.

diye dusunuyorum.
Sosyal ağlarda paylaş

• Yeni Oluştur...