fedaykin Mesaj tarihi: Temmuz 9, 2008 Mesaj tarihi: Temmuz 9, 2008 Devam eden bir davada bu şekilde karar veremez sıkıntı da orada. Bu karar bir üst mahkemeden döner ama zaten iş işten geçti. Saklamak zorundasınız diye karar çıksa ne olur çıkmasa ne olur bu saatten sonra. Bu karar hukuksuzdur 2x2=4 Zaten üst mahkemelerde bu şekilde hukuksuz kararları denetlemek için kurulmuştur ama sağolsunlar hemen kimseye çaktırmadan bir karar alıp daha dava bile açılmadan delilleri imha etmişler. bu saatten sonra itiraz edip imha kararını ortadan kaldırsan ne olur, kaldırmasan ne olur.
mani Mesaj tarihi: Temmuz 9, 2008 Mesaj tarihi: Temmuz 9, 2008 Buyse said: hukuka uygun bir yanlışlık yapılmış. bunu daha yeni gördüm ve son 5dakikadır gülüyorum. böyle bir mantık olabilir mi böyle bir savunma olabilir mi ? gözünüzü seveyim bari mantık sınırları içinde kalarak savunma yapın. bende hukuka uygun bir şekilde cinayet işlemek istiyorum bunun adınada hata demek istiyorum. nede olsa hukuka uygun olacak ve sorgulanmayacak.
fedaykin Mesaj tarihi: Temmuz 9, 2008 Mesaj tarihi: Temmuz 9, 2008 Bu arada yazdığın 10. maddenin başlığı "Emanet dairesindeki suç eşyasının başka yere gönderilmesi" dir. Bu maddeye dayanarak imha karraı alınamaz. Bu madde delillerin nereden nereye hangi prosedür ile sevkedileceğini belirler, ne yapılacağını değil. Buyse said: fedaykin nerden yazdın bilmiyorum ama bilgi yanlışın var sanırım madde 10 said: Cumhuriyet başsavcılığınca sakıncalı görülen bu silâhlara ait mermilerle her türlü patlayıcı, maddeler, cins, tür, marka, model, numara ve çap gibi benzerlerinden ayırmaya yeterli bütün nitelikleri ve değerleriyle, kullanılmaya elverişli olup olmadıkları, soruşturma sırasında Cumhuriyet savcısı tarafından bilirkişi marifetiyle belirlendikten ve hangi suçtan dolayı kimden ve nereden, ne suretle elkonulmuş olduğu tespit edildikten sonra, mahkemece haklarında bir karar verilinceye kadar Cumhuriyet başsavcılığının yazılı emri ile mahallî jandarma birlik komutanlıklarına ait mahfuz bina ve depolarda muhafaza altına alınırlar. mahkeme de bunların imhasına karar vermiş. burda kanunsuz bir durum yok. senin yazdığın gibi bir madde 5 ben göremedim bu yönetmelikte
Buyse Mesaj tarihi: Temmuz 9, 2008 Konuyu açan Mesaj tarihi: Temmuz 9, 2008 mani said: Buyse said: hukuka uygun bir yanlışlık yapılmış. bunu daha yeni gördüm ve son 5dakikadır gülüyorum. böyle bir mantık olabilir mi böyle bir savunma olabilir mi ? gözünüzü seveyim bari mantık sınırları içinde kalarak savunma yapın. bende hukuka uygun bir şekilde cinayet işlemek istiyorum bunun adınada hata demek istiyorum. nede olsa hukuka uygun olacak ve sorgulanmayacak. bir şey savunmuyorum ben tespit yapıyorum. tekrar söyleyeyim. bir şeyin hukuka uygun olması onun doğru oldugunu göstermez. ideal hukuk diye bir şey yok dünyada.
matama Mesaj tarihi: Temmuz 9, 2008 Mesaj tarihi: Temmuz 9, 2008 bunun bir kuvvet kumandani tarafindan yazildigina kimse inanmaz. Cocuk kalbi yazar gibi komedi filmi gibi. Andac in ne oldugunu bir asker cocugu olarak gayet iyi bilirim bu andac falan degil, tamamen geyik sacma sapan birsey.
Masticore Mesaj tarihi: Temmuz 9, 2008 Mesaj tarihi: Temmuz 9, 2008 Ya allah aşkına o kuvvet komutanın oğlu çalığın yanında çalışmıyormu ? Karısının arsasının sorununu Tayip erdoğan bizzat halletmedimi ? Daha ne günlüğünden bahsediyorsunuz. Askerin içinde satılmış çıkabilir
Bleda2 Mesaj tarihi: Temmuz 9, 2008 Mesaj tarihi: Temmuz 9, 2008 Buyse said: mani said: Buyse said: hukuka uygun bir yanlışlık yapılmış. bunu daha yeni gördüm ve son 5dakikadır gülüyorum. böyle bir mantık olabilir mi böyle bir savunma olabilir mi ? gözünüzü seveyim bari mantık sınırları içinde kalarak savunma yapın. bende hukuka uygun bir şekilde cinayet işlemek istiyorum bunun adınada hata demek istiyorum. nede olsa hukuka uygun olacak ve sorgulanmayacak. bir şey savunmuyorum ben tespit yapıyorum. tekrar söyleyeyim. bir şeyin hukuka uygun olması onun doğru oldugunu göstermez. ideal hukuk diye bir şey yok dünyada. Buysenin güzide tespitleri arasında "hapishanede kanser olunmaz" da var. Onun "savunmayıp", sadece "yaptıgı tespitleri" bu kritere göre değerlendirin
fedaykin Mesaj tarihi: Temmuz 10, 2008 Mesaj tarihi: Temmuz 10, 2008 Bu arada bilgisayarlardaki bütün verilerin de delil olma değer kalmadı. Neden derseniz CMUK 134 madde aşağıda Bilgisayarlarda, bilgisayar programlarında ve kütüklerinde arama, kopyalama ve elkoyma *********** MADDE 134.– (1) Bir suç dolayısıyla yapılan soruşturmada, başka surette delil elde etme imkânının bulunmaması halinde, Cumhuriyet savcısının istemi üzerine şüphelinin kullandığı bilgisayar ve bilgisayar programları ile bilgisayar kütüklerinde arama yapılmasına, bilgisayar kayıtlarından kopya çıkarılmasına, bu kayıtların çözülerek metin hâline getirilmesine hâkim tarafından karar verilir. (2) Bilgisayar, bilgisayar programları ve bilgisayar kütüklerine şifrenin çözülememesinden dolayı girilememesi veya gizlenmiş bilgilere ulaşılamaması halinde çözümün yapılabilmesi ve gerekli kopyaların alınabilmesi için, bu araç ve gereçlere elkonulabilir. Şifrenin çözümünün yapılması ve gerekli kopyaların alınması halinde, elkonulan cihazlar gecikme olmaksızın iade edilir. (3) Bilgisayar veya bilgisayar kütüklerine elkoyma işlemi sırasında, sistemdeki bütün verilerin yedeklemesi yapılır. (4) İstemesi halinde, bu yedekten bir kopya çıkarılarak şüpheliye veya vekiline verilir ve bu husus tutanağa geçirilerek imza altına alınır. (5) Bilgisayar veya bilgisayar kütüklerine elkoymaksızın da, sistemdeki verilerin tamamının veya bir kısmının kopyası alınabilir. Kopyası alınan veriler kâğıda yazdırılarak, bu husus tutanağa kaydedilir ve ilgililer tarafından imza altına alınır. **************** Bildiğim kadarı ile el koydukları hiç bir bilgisayarın ne yedeğini aldılar nede verilerin çıktısını aldılar. El bombaları delil değil, bilgisayarlar delil değil, e bu adamların elinde ne kaldı çok merak ediyorum. Cidden bu iş bu derece beceriksizce yürütülmüyordur diye tahmin ediyorum. Olsa olsa beraatleri teknik sebeplere yıkmak için şimdiden alt yapı hazırlıyorlardır.
Absolut Mesaj tarihi: Temmuz 10, 2008 Mesaj tarihi: Temmuz 10, 2008 Sanmam o kadar bilinçsiz davranacaklarını yani ancak salak olması lazım onu düşünmeyen savcı veya gözaltına almaya gidenlerin.
Laurelin Mesaj tarihi: Temmuz 10, 2008 Mesaj tarihi: Temmuz 10, 2008 hata vermis makineler o yuzden yedek alinamamis
fedaykin Mesaj tarihi: Temmuz 10, 2008 Mesaj tarihi: Temmuz 10, 2008 Ağam sen sanma ama yaptılar işte. Hatta Adalet Bakanına sorduklarında bunu "Delil sayılıp sayılmayacağına mahkeme karar verir" diyerek topu taca atmaya çalıştı. Absolut said: Sanmam o kadar bilinçsiz davranacaklarını yani ancak salak olması lazım onu düşünmeyen savcı veya gözaltına almaya gidenlerin.
sg-1 Mesaj tarihi: Temmuz 11, 2008 Mesaj tarihi: Temmuz 11, 2008 Başbakan’dan yardım bekleyen iki istimlakzede! Adı “darbe günlükleri”yle gündeme gelen Eski Deniz Kuvvetleri Komutanı Özden Örnek, eşinin bir “istimlak sorunu”nu, Başbakan’ın bizzat devreye girerek çözdüğünü, parayı ödettirdiğini anlatmıştı. Ben de dün, “Başbakan her istimlak sorunu olanın imdadına yetişiyor mu” diye sormuştum. Çözmüyormuş! İşte iki “örnek”: *** 1) Murat Akbulut adlı okurum diyor ki: “Esenyurt Belediyesi yaklaşık on yıldır 1 milyon 400 bin YTL’lik istimlak alacağımı ödemiyor. Rica etsem Sayın Başbakan bana da yardımcı olur mu? Yalnız, ailemde paşa yok!” 2) Ahmet Şefik Yıldırım diyor ki: “Üsküdar Kanaat Lokantası’nın hemen karşısında, dededen kalma küçük bir dükkânım vardı. Erdoğan’ın Belediye Başkanlığı döneminde, yol genişletilecek diye istimlak edildi. Ama bir hafta sonra sarıklı bir adama kiralandı. Erdoğan’ı bir törende yakaladım ve derdimi anlattım... Hâlâ mahkemeyi bekliyorum!” *** Sayın Başbakan... Bu iki vatandaşımızın da ilginize mazhar olabilmesi için apoletli beyaz gömlek giymeleri mi gerekiyor? Mustafa Mutlu
Buyse Mesaj tarihi: Temmuz 11, 2008 Konuyu açan Mesaj tarihi: Temmuz 11, 2008 fedaykin said: Bu arada bilgisayarlardaki bütün verilerin de delil olma değer kalmadı. Neden derseniz CMUK 134 madde aşağıda Bilgisayarlarda, bilgisayar programlarında ve kütüklerinde arama, kopyalama ve elkoyma *********** MADDE 134.– (1) Bir suç dolayısıyla yapılan soruşturmada, başka surette delil elde etme imkânının bulunmaması halinde, Cumhuriyet savcısının istemi üzerine şüphelinin kullandığı bilgisayar ve bilgisayar programları ile bilgisayar kütüklerinde arama yapılmasına, bilgisayar kayıtlarından kopya çıkarılmasına, bu kayıtların çözülerek metin hâline getirilmesine hâkim tarafından karar verilir. (2) Bilgisayar, bilgisayar programları ve bilgisayar kütüklerine şifrenin çözülememesinden dolayı girilememesi veya gizlenmiş bilgilere ulaşılamaması halinde çözümün yapılabilmesi ve gerekli kopyaların alınabilmesi için, bu araç ve gereçlere elkonulabilir. Şifrenin çözümünün yapılması ve gerekli kopyaların alınması halinde, elkonulan cihazlar gecikme olmaksızın iade edilir. (3) Bilgisayar veya bilgisayar kütüklerine elkoyma işlemi sırasında, sistemdeki bütün verilerin yedeklemesi yapılır. (4) İstemesi halinde, bu yedekten bir kopya çıkarılarak şüpheliye veya vekiline verilir ve bu husus tutanağa geçirilerek imza altına alınır. (5) Bilgisayar veya bilgisayar kütüklerine elkoymaksızın da, sistemdeki verilerin tamamının veya bir kısmının kopyası alınabilir. Kopyası alınan veriler kâğıda yazdırılarak, bu husus tutanağa kaydedilir ve ilgililer tarafından imza altına alınır. **************** Bildiğim kadarı ile el koydukları hiç bir bilgisayarın ne yedeğini aldılar nede verilerin çıktısını aldılar. El bombaları delil değil, bilgisayarlar delil değil, e bu adamların elinde ne kaldı çok merak ediyorum. Cidden bu iş bu derece beceriksizce yürütülmüyordur diye tahmin ediyorum. Olsa olsa beraatleri teknik sebeplere yıkmak için şimdiden alt yapı hazırlıyorlardır. cevap olarak said: ZORUNLULUK YOK • CHP’li Seyhan’ın iddiası Ankara Barosu’nun düzenlediği “Bilgisayarlarda, bilgisayar programlarında ve kütüklerinde arama, kopyalama ve el koyma” panelinde masaya yatırıldı. Panelde konuşan Bilgi Üniversitesi Bilişim Teknolojisi Hukuku Uygulama ve Araştırma Merkezi Müdürü Yard. Doç. Leyla Keser, “Madde 134’e göre bütün verilerin yedeklenmesi gerekiyor. Bu şu demek vasat bir hard diski yedeklemek 4-6 saat, daha kapsamlı bir hard diski yedeklemek için 12-13 saat polisi misafir etmeniz demek. Dolayısıyla hard disk adli bilişim laboratuarına götürülerek orada inceleme yapılıyor, yedekleniyor. Talep edilmesi halinde bir örneğinin size verilmesi gerekiyor. CMK, şüphelinin veya avukatının talebi halinde bu kopya verilir diyor. Dolayısıyla polis bunu vermek zorunda değil” dedi. TUTANAKLAR • Ankara Barosu Bilgi İşlem Merkezi Başkan Yardımcısı Av. Çağatay Cengiz ise şöyle konuştu: “Gözaltı sırasında verilere el konulduğuna dair kabul tutanağını zanlıya imzalatılıyor. Tutanakta, ‘aldık verileri ne diyorsun’ denir. Zanlı buna imza atar. Mahkemede bu konuda şüphelinin iddiası dinlenmez. Delillere ekleme yapıldığı iddiası bir karinedir. Karinelerde, aksi ispat edilmediği müddetçe elde edilen verilerin kesin olduğu kabul edilir. Polisin kopya verme zorunluluğu yok kişi ya da avukatı isterse verilir.” MİLLETVEKİLİNİN ÇIKARI MI • Ankara Barosu Bilgi İşlem Merkezi Başkanı Avukat Özgür Eralp da, Ergenekon soruşturmasındaki delillerin geçerli olup olmayacağı sorusuna şu yanıtı verdi: “Sayın milletvekilimizin orada söylediği, delillerin bir kopyasının alınmadığı. Alınmadığı içinde hukuka aykırı gibi kendi çıkarı mı var? Biz burada çok açık CMK’nın 134. maddesinin 3. ve 4. fıkralarını söyledik. Siz bunu Türkiye’deki tüm olaylara uygulayabilirisiniz. Kanunlar açık. 3. fıkra ‘yedekleme yapılır’ diyor. 4. fıkra ise ‘talep olursa kopyası zanlıya verilir’ diyor.” KOPYA ALAN ZANLILAR VARMIŞ • Hürriyet ve Milletvekili Tacihar Seyhan’ın iddialarının aksine ev ve işyerlerindeki elektronik delillere el konulan Ergenekon zanlılarından bazılarının, bu delilerin bir kopyasını aldıkları öğrenildi.
Horizon Mesaj tarihi: Temmuz 11, 2008 Mesaj tarihi: Temmuz 11, 2008 Hürriyet ve asılsız yalan haber , hiç şaşırmadım.
Prawler Mesaj tarihi: Temmuz 11, 2008 Mesaj tarihi: Temmuz 11, 2008 Zaman olsaydi keske, en azindan guvenilir olurdu.
Absolut Mesaj tarihi: Temmuz 11, 2008 Mesaj tarihi: Temmuz 11, 2008 Herhangi bir talep olup olmadığını bilmiyoruz ve dolayısıyle bu talep yapıldı ise kopyalamanın da yapılıp yapılmadığını bilmiyoruz. Kısacası boşa tartışıyoruz.
fedaykin Mesaj tarihi: Temmuz 11, 2008 Mesaj tarihi: Temmuz 11, 2008 500 GB bir harddiski komple yedeklemek amatör bir bilgi işlemci için bile 3 saati geçmez. Ghost benzeri bir program ile bu süre normal sayılır. Tabii ki o çok teknolojik vatandaşlar 500 gb diski usb hardiske windows açık iken kopyalamaya kalkarsa evet o zaman 12-13 saat sürer. Bu derece cahil insanların bu derece çok ahkam kesmesi ve insanlarında bunları yemesi artık saç baş yoldurtuyor. Bu arada çok daha profosyonel sistemler ile bu iş 1 saatten kısa sürede biter. Tabii ki bu iş için özel alet gerekir, tek işi diskleri birbirine kopyalamak olan cihazlar. İzin verinde onlardan polisin elinde olsun, bilgisayar el koyma işine de o cihazla gitsinler. Yoksa şans eseri karşılarına bilgisayar çıkmış değil ki, zaten ona el koymaya gidiyorlar. Bu şekilde büyük bir bilgi yanlışı üzerine kurulan saçma sapan savunma ancak bu işten anlamayanları kandırabilir. Zaten AKP seçmeni de bu profile son derece uygun olduğu için onların açısından hiç bir sakınca yok. **** (3) Bilgisayar veya bilgisayar kütüklerine elkoyma işlemi sırasında, sistemdeki bütün verilerin yedeklemesi yapılır. **** Bakınız burada el koyma işlemi sırasında yedekleme yapılır diyor, sonrasında demiyor. Bana herhangi bir bilgisayarı getirin içine hemen istediğiniz tarihte yazılmış word belgesini yerleştireyim ve bir babayiğit gelip onun sonradan yerleştirildiğini kanıtlasın. Siz alıp götürdükten sonra istediğiniz gibi oynarsınız veriler ile.
sg-1 Mesaj tarihi: Temmuz 11, 2008 Mesaj tarihi: Temmuz 11, 2008 Hadi yedeklememesi yasaya göre normal diyelim. Ama teknoloji öyle birşey ki geriye dönük dosya yüklemesi yapılabiliyor. Bu durumda sevgili liboş arkadaşlar, bu bilgisayarlardan çıkacak verilerle, inkar ettiği halde ve, zerre kadar bile olsa, haklı olma ihtimali varken birileri suçlanır, hapse atılırsa vicdanınızda en ufak bir titreme olacak mı, olmayacak mı? Bir kişi suçu ispatlanana kadar masum mudur, suçsuzluğu ispatlanana kadar suçlu mu? Ben doğru şıkkı biliyorum, Gil Grissom'dan öğrendim, ama size söylemem, kendiniz bulun.
SturmVogel Mesaj tarihi: Temmuz 11, 2008 Mesaj tarihi: Temmuz 11, 2008 Horizon said: Viktor said: askerler gunluklerinde gorevleri ile ilgili gizli kalmasi gereken seyleri yazmaz Neden ? Onları engelleyen mi var ? Günlüğünü gizli tuttuğuna inanarak neden yazmasın. Kişiden kişiye değişebilcek birşey bu , ayaklarınla yürümek değil ki farklı bir uygulaması olmasın. askere gitmedin herhalde Horizon askerin ilk günlerinde imzalayacağın tebliğde GÖREVİMLE İLGİLİ GİZLİ BİLGİLERİ GÜNLÜĞÜME YAZMAYACAĞIM yazar adamın powerpointte günlük tutacağına sen inanıyor musun?
elaidi Mesaj tarihi: Temmuz 11, 2008 Mesaj tarihi: Temmuz 11, 2008 ya bilgisayarda günlük mü tutulur darbe yapıcak adam bunu kafasından bile kendinden şüphelenip zor geçirir. Eşek şakası sanki. Bildiğin darbe.
ShadowFury Mesaj tarihi: Temmuz 11, 2008 Mesaj tarihi: Temmuz 11, 2008 Sevgili günlük Bugün generallerle birlikte topluca alışverişe çıktık gittik 3 tane tank, 350 tane de kalaşnikof aldık. Recep çok yamuk yaptı, darbeyi çakıcaz ağzına. bla bla bla...
huun Mesaj tarihi: Temmuz 11, 2008 Mesaj tarihi: Temmuz 11, 2008 sg-1 said: Hadi yedeklememesi yasaya göre normal diyelim. Ama teknoloji öyle birşey ki geriye dönük dosya yüklemesi yapılabiliyor. aynı zamanda teknoloji öyle birşey ki; geriye dönük dosya silmesi de yapılabiliyor. meseleye çok kör noktadan yaklaşıyorsunuz gibi geliyor bana. adama yedeğini ver, silsin kendi yedeklerinde ilgili dosyaları, sonra mahkemede delil olmasın polisin elindekiler diye birşey yok. O yedeğini alıp verme olayı daha çok insanların bilgisayarlarında tuttukları önemli bilgilerin başına birşey gelmesini engellemek olduğu çok açık. bilgisayardaki bilgilerin mahkemede delil olup olmayacağı zaten tek başına değil, diğer delillerle birlikte değerlendirilmesiyle ortaya çıkar.
Sparkcaster Mesaj tarihi: Temmuz 11, 2008 Mesaj tarihi: Temmuz 11, 2008 elaidi said: ya bilgisayarda günlük mü tutulur darbe yapıcak adam bunu kafasından bile kendinden şüphelenip zor geçirir. Eşek şakası sanki. Bildiğin darbe. darbe_planı.pps
fedaykin Mesaj tarihi: Temmuz 11, 2008 Mesaj tarihi: Temmuz 11, 2008 Ve tanrı silinemeyen DVD'leri yarattı. Üstüne seri numarası basılmış özel dvdler kullanıp ona yedeklersin, kimsede içinden bir şey silip başka dvd'ye kopyasını çıkaramaz. Mühim olan niyet, kalanı fasa fiso. huun said: sg-1 said: Hadi yedeklememesi yasaya göre normal diyelim. Ama teknoloji öyle birşey ki geriye dönük dosya yüklemesi yapılabiliyor. aynı zamanda teknoloji öyle birşey ki; geriye dönük dosya silmesi de yapılabiliyor. meseleye çok kör noktadan yaklaşıyorsunuz gibi geliyor bana. adama yedeğini ver, silsin kendi yedeklerinde ilgili dosyaları, sonra mahkemede delil olmasın polisin elindekiler diye birşey yok. O yedeğini alıp verme olayı daha çok insanların bilgisayarlarında tuttukları önemli bilgilerin başına birşey gelmesini engellemek olduğu çok açık. bilgisayardaki bilgilerin mahkemede delil olup olmayacağı zaten tek başına değil, diğer delillerle birlikte değerlendirilmesiyle ortaya çıkar.
sg-1 Mesaj tarihi: Temmuz 11, 2008 Mesaj tarihi: Temmuz 11, 2008 Yani hard disk bile olsa çakarsın münasip yere mührü, hiçbir şekilde takılıp kullanılamaz. Veya Hamdi Bey'in kutusuna koy ver, ne bileyim. Herhangi bi itirazda açılır, karşılaştırılır. Eh yani, şu davayı nasıl savunacaklarını şaşırdılar, gözleri döndü iyice.
Öne çıkan mesajlar