Jump to content
Forumu Destekleyenlere Katılın ×
Paticik Forumları
2000 lerden beri faal olan, çok şukela bir paylaşım platformuyuz. Hoşgeldiniz.

Özürlüler için vergi indirimi hususu

SeaGle

Öne çıkan mesajlar

Şimdi efendim, 33 yaşında zihinsel engelli (down sendromlu) bi abim var.

Kendisi buradaki engelliler okuluna falan gidiyor. Geçenlerde yine çocuğunu okula götüren bi bayan, anneme, araba aldıklarını, engelliler için 1. el araba alımında vergi indirimi yapıldığını (ötv galiba), bu indirimin de araç fiyatının %40'ına denk geldiğini söylemiş. Bir engelli için sadece bir araç alımı yapılabiliniyor tabi.

Bu durumu duyunca bi araştırmak geldi içimden. Gerçekten var mı böyle birşey, birde bu olayın "o aracı kullanabilecek düzeydeki engelliler" için olduğunu duydum. Ne denli doğrudur acaba.

Yok bu olay varsa çektiricem sıfır bi Yeni Hilux pedere :D

Nedir bu işin aslı?
Sosyal ağlarda paylaş

bizim araç iş için kullanılacak, kasalı olması önemli, toyota olması daha iyi olur ayrıca, 99 model bi hilux var bizde, maşallah taş gibidir babam gözü gibi bakar, ekmek teknesi derler ya, aynen öyle, eli ayağı gibidir araba, ki nakliyat falan değil işimiz :D neyse, pek bi istiyoruz aslında yenilemeyi, abimin düğünü falan biraz erteletmeye sebep oldu, bu olay olsaydı seneye olabilirdi ama, artık bakalım ne zamana :D

ayrıca manyağım galiba, hilux sevdası var bende, daha doğrusu hilux gibi kasalı cüsseli araba seviyorum :D
Sosyal ağlarda paylaş

SeaGle said:

Kendisi buradaki engelliler okuluna falan gidiyor. Geçenlerde yine çocuğunu okula götüren bi bayan, anneme, araba aldıklarını, engelliler için 1. el araba alımında vergi indirimi yapıldığını (ötv galiba), bu indirimin de araç fiyatının %40'ına denk geldiğini söylemiş. Bir engelli için sadece bir araç alımı yapılabiliniyor tabi.

Bu durumu duyunca bi araştırmak geldi içimden. Gerçekten var mı böyle birşey, birde bu olayın "o aracı kullanabilecek düzeydeki engelliler" için olduğunu duydum. Ne denli doğrudur acaba.

Nedir bu işin aslı?

SeaGle said:
ehliyeti yok zaten, olay üzerine yapma yani engelli olduğu için ailede, devletin o a,ileye sağladığı imkan. Digitürk'de de var mesela, her paket yarı fiyatına, yarın da digitürk bağlatacaklar :D

Neredeyse bende down sendromlu biri olsamda bedava yemek yesem falan diyeceksin... Yazık ne diyim...
Sosyal ağlarda paylaş

Drakkahn said:
SeaGle said:

Nedir bu işin aslı?

SeaGle said:
ehliyeti yok zaten, olay üzerine yapma yani engelli olduğu için ailede, devletin o a,ileye sağladığı imkan. Digitürk'de de var mesela, her paket yarı fiyatına, yarın da digitürk bağlatacaklar :D

Neredeyse bende down sendromlu biri olsamda bedava yemek yesem falan diyeceksin... Yazık ne diyim...

+ sonsuz
Sosyal ağlarda paylaş

somur ulkeyi mi? digiturk ozel $irket olarak boyle bir kampanya yapti diye mi somurmu$ oluyor yoksa 1.6 arac alirken vergi vermedi diye mi? Gidin bir bakin yurtdi$inda nasil hizmetler sunuyor ulkeler engellilere de somuru deyin sonra. Sen ne kari$iyorsun diyenler olacaktir. Evet belki umrumda degil ne evde digiturkum var, arabam da yeni degil motoru da 1.6 degil vergi indirimiyle de alakam yok. Fakat babam 10 kusur sene once gitti zihinsel engelli cocuklar duzgun egitim gorebilsin diye bir vakif kurdu, bugun o vakfin milli egitim bakanligindan binlerce YTL alacagi var odeyen yok, ustune rehber ogretmen var diye okulda 300 kusur bin YTL ceza kesmeye ugra$iliyor $u anda. Bu vakif tamamen insanlarin kendi cabalariyla ilerleyen bir vakif, belki ba$ligi acan arkada$ gibi insanlarin. Cok gormeyin bu insanlara bu tarz $eyleri
Sosyal ağlarda paylaş

Engelliler, ya da engelli aileleri o kadar az düşünülüyorki ülkemizde. Devletin ya da özel şirketlerin bu tür kolaylıklar sağlama girişimleri ancak takdir edilebilir.Tabii ki dünyanın her yerinde ama özellikle Türkiye gibi ülkelerde engellilerin ve ailelerinin gerek maddi, gerekse manevi açıdan yaşadıkları zorlukları, böyle sorunları olmayanların anlayabilmesi çok zor.

Engellilerin ve ailelerinin bu tür olanaklar yaratıldığı için memnun olmaları, ve bu olanaklardan yararlanmaları kadar doğal birşey olamaz. Keşke daha çoğu yapılabilse.
Sosyal ağlarda paylaş

SeaGleü, özürlülere sağlanan bu tarz şeyleri suistimal etmenin yanlış olduğunu düşünmüyormusun? İnsanlar özürlüler üzerinden indirimli araba almaya başlayınca devletin bu olayı iptal edip gerçekten arabaya ihtiyacı olan özürlülerin mağdur durumda kalacağını basmıyor mu kafan? Yoksa bana ne kardeşim, ben alırım arabamı 40% indirimle mis gibi, ne yaparlarsa yapsınlar ondan sonra mı diyorsun?

Şu "çakal" mentalitesinden vazgeçseniz artık da memleket ilerlese biraz. Kazıkçı, hileci, çakal olmak erdem değil.
Sosyal ağlarda paylaş

Exodus said:
SeaGleü, özürlülere sağlanan bu tarz şeyleri suistimal etmenin yanlış olduğunu düşünmüyormusun? İnsanlar özürlüler üzerinden indirimli araba almaya başlayınca devletin bu olayı iptal edip gerçekten arabaya ihtiyacı olan özürlülerin mağdur durumda kalacağını basmıyor mu kafan? Yoksa bana ne kardeşim, ben alırım arabamı 40% indirimle mis gibi, ne yaparlarsa yapsınlar ondan sonra mı diyorsun?

Şu "çakal" mentalitesinden vazgeçseniz artık da memleket ilerlese biraz. Kazıkçı, hileci, çakal olmak erdem değil.

EarS'ın da belirttiği gibi, biraz düşünülmeden yazılmış bir eleştiri olmuş bu. Çünkü vergi indirimi SeaGle'ın daha önce açıklamış olduğu gibi engellinin bizzat kendisi için değil (her engellinin araba kullanamayacağı öngörüsüyle) aynı zamanda ailesi için düşünülmüş bir kolaylık. Çok da güzel,iyi, yararlı birşey.
Sosyal ağlarda paylaş

Ya ne kadar yanlış düşünceler bunlar... Bırakın engelli bir çocuğu, engelsiz, normal olanı bile para kazanmadan nasıl yetiştireceksin ki? Tabi yapacak adam ticaretini, çocuklarını, ailesini geçindirecek. Kime yazık? Bir dönün kendinize bakın... 2. bir araba değil alınacak olan. İlk araba satılıp, yeni bir tanesinin alınması düşünülmüş. Ailenin yaptığı iş arabayla bağlantılı bir iş olduğu için, yeni araba ilkine oranla onların işlerini daha garantiye alacak birşey, çünkü eski araba iyi durumda olsa bile, yeni arabanın daha uzun süre dayanacağı çok açık. Ayrıca engelli çocuklarını arabaya bindirip gezdirmeyecekleri gibi fantastik ötesi hayal gücünü nasıl geliştirmişsin, hayret doğrusu!

Biraz empati diyorum...
Sosyal ağlarda paylaş

@HocaEfendi, öncelikle yanıtım yalnızca sana değil, senden önce benzer görüşleri paylaşan 3-4 kişiye idi aynı zamanda. Nedense söyleme gereği duydum, çünkü son mesajım sert kaçmış biraz, gaza geldim herhalde!

Şimdi engelli ailelerine böyle bir güzellik yapılıyor ise (yalnızca tek arabalık vergi indirimi) bence çok olumlu birşey. Tabii ki buna gereksinimi olmayan aileler de olabilir (3 arabası olan, aylık geliri 5.000 in üzerinde olan, 3 evi falan olan, bakımından sorumlu olunan aile bireyi sayısı az olan örn.) Bu ailelerin böyle bir olaydan yararlanmaları kendi vicdanlarına kalmış birşeydir ve bence de ihtiyacı olmayanların bu yardımın üstüne atlamamaları daha doğru olur.

İstatistikleri bilmiyor olsam da bu vergi indirimi nedeniyle, bir araba sahibi olmaktan çok mutlu olacak ve bu arabadan çok yarar sağlayacak engelli ve engelli ailesi vardır diye düşünüyorum. Yardımın niteliği tartışılabilir elbette, örn. 0 arabada vergi indirimi yerine engellilerin çok daha temel gereksinimlerine yönelik yardımlar daha mantıklı olabilir, ama bu da birşeydir, ve hiç yoktan iyidir diye düşünüyorum.

Bu tür yardımların engellinin yaşına göre yapılması mantıklı görünmüyor bana. O zaman şöyle demiş olur devlet: ''Abi siz bu kişiye zorluklarla baktınız, büyüttünüz, bir yardımımız olamadı, şimdiden sonra da bakın şimdiye değin nasıl baktıysanız! Bu nedenle bizim bu desteğimizden yararlanamazsınız!'' Ya da ne bileyim 30 undan sonra engelli olan insanlar da var bildiğimiz gibi.
Sosyal ağlarda paylaş

• 3 hafta sonra ...
Uplamak zorunda kaldım özür dilerim şimdiden;

Öncelikle yaptığınız yorumlara saygı duyuyorum, fakat okurken, gerçekten kötü birşey yapmış gibi hissettim kendimi, daha doğrusu yapmışız gibi..

Öncelikle biraz anlatmak istiyorum olayı. Zannediyorsunuz ki, engelli birine bakmak, bakımını üstlenmek, onunla sürekli ilgilenmek, ilgilenecek birini bulmak sizin ilgilenemediğiniz zamanlarda. Bünyeleri hassas olduğu için sürekli doktorlarla uğraşmak vs vs.

Ha aklınıza bunları anlatıyorum diye duygu sömürüsü falan yaptığım gelmesin. Bilmeniz gerek bunları ki yorumlarınızda düşünmek için nokta olsun.

Öncelikle şunu söylemek istiyorum ki, şu zamana kadar, hiçbir bilgimiz olmadığı için bu konuda, maaş yardımı, sigorta gibi konularda bilgimiz yoktu. Gayet aile bütçesinden sağlanıyordu her türlü masrafı.

Abimin çocukluğunda, eğitilebilecek zamanlarında Bursa'da zihinsel engelliler için bi okul, bi rehabilitasyon merkezi yoktu. Zaten olsa da Gmlikten hergün gidip gelme imkanı da yoktu yani. Son 2 yıldır Gemlikte Özel Türe adında bi merkez var, gayet ilgili ve çalışkanlar engellilerin eğitimi konusunda, ki 30 yaşın üzerinde olan abim bile birçok şey kattı kendine. Engelliler için yeşil kart olayını, maaş desteğini hep bu okul sayesinde öğrendik biz. Maaş dediğim de aylık 250 liraya denk geliyor, 3 aylık, 750 lira alıyor. Bakımını karşılayacak kadar yani yaklaşık.

Digitürk olayına gelince, özel bi kurumun kampanyası, katıldık, %90 engelli raporuyla başvurduk KABUL EDİLDİ bağlandı. devleti sömürmedik, adam kampanya yapmış zorla da istemedik, neyi kötü?

Araba konusuna gelince de, yine devletin sağladığı bi imkan. Dikkat ederseniz gezme için falan, kendime araba almıyorum yani abimin üzerinden, aile arabası, gezdirme konusunda dokunmuş arkadaş, evet, o araba hem iş arabası, hem gezinti arabası, abim hastalanınca doktora da o araba götürüyor, canı sıkılınca gezmeye de. Üzerinden özel işlerimizi halletmiyoruz ki biz. O arabayla o eve para geliyor, ve o paradan hepimiz gibi o da yararlanıyor.

Televizyondan da o yararlanıyor mesela, o da izliyor, ki evde durmayı sever, müzik kanallarına bayılır, powertürk üdür, dream idir izliyor bütün gün yani.

Siz galiba abimin özürünü kullanıp kolay yaşadığımızı falan zannediyorsunuz. Hiç düşünmeyin böyle. O alınan maaştan da hiçbirimiz yararlanmıyoruz boş yere, ki düşünün yıllarca böyle bi hizmeti duymamışız bile. Reklam yapıyoruz zannetmeyin ama, katkılarından dolayı bu iş için, bi miktar birikmiş alındı maaş için, onun da üçte birini okula bağışladık, çardak yapımı için, bunu alan birkaç aile daha yaptı aynısını, çok güzel şeyler yapıldı okulda.

Tekrar söylüyorum, rahat yaşamaya çalışmıyoruz abimin üzerinden, ve haklarını kullanıp onu sıradan bi birey gibi de saymıyoruz ailede.

Uzun lafın kısası, aldıklarımız, haklarımızı kullanmamız, kendi zevklerimiz için değildir..
Sosyal ağlarda paylaş

• Yeni Oluştur...