Jump to content
Forumu Destekleyenlere Katılın ×
Paticik Forumları
2000 lerden beri faal olan, çok şukela bir paylaşım platformuyuz. Hoşgeldiniz.

Laiklik ve Diyanet Isleri Baskanligi

frenquit

Öne çıkan mesajlar

MuDo said:
Abi o zaman aklıma takılan birşey burada ortaya çıkıverdi. Üniversite öğrencisi de bu devlet memuruyla aynı olayın içerisinde öyle değil mi?

hayır değil, olmamalı. öğrenci dediğin öğrencidir, kafasına rasta yapar gezer, özgür düşünebilmeli ve yaşayabilmelidir mümkün olduğunca. kalıplara sokulmamalıdır. devleti temsil de etmez.

hatta üniversiteler bile devlet kurumluğundan çıkarılmalı belki tamamen özerk olmalı. ben bugün devleti kapatacam yannız herşeyi çıkarttım du bakalm.
Sosyal ağlarda paylaş

zaten problem o

develt baba ogrencileri kendine bagli memurlar olarak goruyor

o yuzden turbanin universite ogrencilerine serbest olup olmamasinin laiklikle uzaktan yakindan alakasi yok

ha benzer sekilde devletin ogrencilerin girtlagina yapistigi bissuru yonetmelik var

bunlarin hepsini gormezden gelip ozgurluk = turban dersen seninde pek bir farkin kalmiyor o yonetmelikleri ogrencinin basina bela edenlerden
Sosyal ağlarda paylaş

Hurriyet said:
Cemevi için düzenleme yok 26 Haziran 2008

Bülent SARIOĞLU / ANKARA

Başbakan Tayyip Erdoğan’ın Alevi açılımıyla gündeme gelen cemevlerinin ibadethane sayılması konusunda yasal düzenleme yapılmayacağı ortaya çıktı.

Cemevlerini ibadethane kapsamına alacak yasal düzenlemeleri soran milletvekillerini Başbakan adına yanıtlayan Başbakan Yardımcısı Nazım Ekren, şunları söyledi: "Bütün Müslümanların ortak ibadet yeri camidir. İslam tarihinin hiçbir döneminde kendisini İslam içinde görüp de camiye alternatif başka bir ibadethane kuran mezhep ve tarikat olmamıştır. Yine İslam tarihinde, tasavvufi adap ve erkanın yürütüldüğü mekanlar hiçbir zaman caminin alternatifi bir ibadethane olarak algılanmamış ve isimlendirilmemiştir. Buna ilişkin düzenleme uygun görülmemektedir." Başbakan’ın danışmanlığından ayrılmadan önce Alevi açılımını yürüten AKP Milletvekili Reha Çamuroğlu, cemevlerinin ibadethane sayılmasının er veya geç Türkiye’nin gündemine geleceğini söylemişti.
Sosyal ağlarda paylaş

Bana sorarsaniz zamaninda verilmis dogru bir karar.Temelinde "kontrol" vardi.Camilerin hepsinde her hafadan bir ses cikmiyo en azindan.Din adamlari bazi kriterlere gore seciliyor ve verilen vaazlari Diyanet isleri onayliyor.

Soyle ki;
Cumhuriyet rejimiyle celisen her konuyu Diyanet enine boyuna tartisip bunu su anki gune gore yorumluyor.Yani dinin dogru tarafini one cikartiyor.

Kuran kurslarinin hangisinde dogrusu ogretiliyor? Herkes bir yorum uretiyor ama Islami ogrenmek isteyen musluman veya baska bi dine inanan kisiler en azindan dogru Islam yorumlarini sitelerinden veya taraflarindan ogrenebilirler.

Ornek vermek gerekirse son zamanlarda su Tekbir giyimin patronu olan herif cok eslilik dinimizce normaldir diye bir yorum yapti.Bunun uzerine diyanet isleri cikip boyle bir sey cehalettir cumhuriyet ve Islam degerlerine terstir diyip konuyu kapatti.Laik bir ulkede disardan bakildigi zaman celisiyor fakat.Islami her ulke farkli yorumladigi icin.Modern Islami en iyi ogreten ve uygulayan Diyanet isleri bana sorarsaniz ve boyle karisik bi zamanda olmasi Turkiye nin lehine.
Sosyal ağlarda paylaş

nileppezdel said:
...camilerde sünni inacına göre ibadet ediliyor, o inanca göre vaazler veriliyor. Dolayısıyla Aleviler inançlarını yaşayamıyorlar. ...

inançlarını yaşayamama sebebi sünniler mi yani? komik...

asinanyavuz said:
Camii sünnilerin ibadethanesi değildir. Camii tüm İslam inancının ibadethanesidir.
cümle biraz düşük ama mesaj anlaşılıyor sanırım.
Sosyal ağlarda paylaş

Of dar görüşlü müsün oradan onu nasıl çıkarttın şimdi?

Sünni'ler yüzünden değil. Sünnilerle baya farklı sonuçta inanma şekilleri. İki ayrtı mezheptir, normaldir. ama bi aleviye sen kendi ibadethanesini açmazsan camiye gitmesi durumunda sünni inancına göre davranmak, ibadet etmek zorunda kalır. O mezhebin vaazını dinlemek zorunda kalır. Gitmezse camiye zaten yine olmaz ibadethaneye de gidemez evde oturur. O yüzden her türlü yaşayamazlar.

Sünniler yüzünden değil, devletin ilgisizliği yüzünden yaşayamıyorlar..
Sosyal ağlarda paylaş

nileppezdel said:
Hayır camilerde sünni inacına göre ibadet ediliyor, o inanca göre vaazler veriliyor. Dolayısıyla Aleviler inançlarını yaşayamıyorlar. Alevilere özel camiler veya ne kullanıyorlarsa öyle ibadethaneler açılmalı.

Nedir bu Alevi nefreti anlamadım gitti zaten..

Daha temel bir konuya girmemeye özen göstererek tartışmaya giriyorum. Çünkü Aleviliğin yapısı mevzuu beni aşar, ilahiyatçılar hala tartışıyor zaten. Bilmediğim konuda konuşmamam daha doğru olur.

Ama burada belirttiğim görüşlerimi ben daha geniş bir görüntüden çıkardım.

Özetle demek istediğim, Alevilik eğer İslam içinde bir görüşse Mevlevilik gibi, ayrı ibadethaneleri olması bana mantıksız geliyor. Evet cemevlerinin varlığı gerekli. Ama bunun resmileştirilmesi konusu bambaşka geliyor bana. Çünkü, bir görüşün resmileştirilmesi demek diğer hepsinin resmileştirilmesini gerektirir. En basitinden tekkelerin yeniden açılmasının önü açılır. Mevleviliğin merkezi tekkedir, örneğin. Ne kadar haklıyım ya da değilim bilemem. Dediğim gibi bunlar şahsi görüşler sadece. Konu hakkında da çok derin bir bilgiye sahip değilim. Daha iyi bilenler tartışırsa faydalanmaktan mutlu olurum.

Son olarak, alevilerden nefret ettiğim yok. İnsanlara aynı göz ile bakmaya özen gösteriyorum, dinleri ya da inançlarını dikkate almadan.
Sosyal ağlarda paylaş

• Yeni Oluştur...