frenquit Mesaj tarihi: Haziran 24, 2008 Paylaş Mesaj tarihi: Haziran 24, 2008 Bu konuda insanlarin goru$lerini merak ettim acikcasi, laik bir yonetime sahip bir ulkede bir devlet kurumu olarak T.C. Ba$bakanlik Diyanet I$leri Ba$kanligi olmasi ne kadar dogru? Bildigim kadariyla bu kurum Turkiye'de laikligin korumacisi ve dinin devlet i$lerindeki denetcisi olarak ortaya cikmi$ -daha dogrusu onceleri bakanlikken bu amacla ba$bakanliga bagli bir ba$kanlik olmus, fakat bugun benim gozumde tam ters i$levi sahip bir kurum. Nasil daha fazla kuran kursu acariz, zorunlu din egitimi gibi icraatlarla gozumun onunde olan bir devlet kurumu yani. Bunun yaninda resmi bir kurumun web sayfasinda sadece Islam'a ait ve yine bu dine inanan insanlarin gozunden yazilmis bilgiler var. Sitede bulunan sozluge baktigimizda Allah'in tanimi yaratici (ornegin "Islam inancina gore yaratici" degil tanim), site Mutluluk Yolu Islam gibi yazilarlar dolu. $imdi Turkiye'nin %99'u Musluman deniyor, geri kalan %1 gayrimuslimin dinlerinin bu kurumda yer almaya hakki olmadigini varsayalim, ki bence %1 de olsa %0.1 de olsa vardir Turkiye bir Islam Cumhuriyeti olmadigina gore, Turkiye'de 14 yaindan kucuk nufus orani %25, elimde kesin veri olmasa da bu limiti 18'e cikartirsak %30-35 arasi bir deger olacaktir. Ulkede re$it olmadigi icin manevi bir baski altinda olmamasi gereken boyle bir nufus varken, boyle subjektif bir Diyanet I$leri Ba$kanligi olmasi sizce dogru mudur, laik midir? TC Ba$bakanlik Diyanet I$leri Ba$kanligi Web Sitesi: http://www.diyanet.gov.tr Link to comment Sosyal ağlarda paylaş Daha fazla paylaşım seçeneği…
Greeny Mesaj tarihi: Haziran 24, 2008 Paylaş Mesaj tarihi: Haziran 24, 2008 Herşeyin bokunu çıkardığımızdan normaldir. BEKLE BİZİ İRAN Link to comment Sosyal ağlarda paylaş Daha fazla paylaşım seçeneği…
Bleda2 Mesaj tarihi: Haziran 24, 2008 Paylaş Mesaj tarihi: Haziran 24, 2008 Frenquit laik bir ülkede bütün dinlere eşit uzaklıkta duracak bir din kurumu olması (dinin yozlaşmasını ve insanları sömürmede kullanılmasını engellemek için) normal. Hatta %99 u müslüman olan bir ülkede bu kurumun büyük bir kısmının müslümanlardan oluşmasıda normal (sonuçta hizmet ettiklerinin büyük bir kısmı müslüman). Öte yandan Türkiyede Diyanet kurumu ne bütün dinlere eşit uzaklıktadır, nede bütün dinler için hizmet yapar. Sadece İslama hizmet yapan oda Sünni islamdır. Müslüman olupta alevi şii vs olanlarada bir hizmeti/yararı yoktur. Şuanda Diyanet türkiyede boş, sorun çıkartan, imam hatiplerle ebraber kapatılması gereken bir kurumdur. Bu arada 5-10 dakka bekle, liboşlarımız gelir diyanetide korumanın bir yolunu bulurlar. Link to comment Sosyal ağlarda paylaş Daha fazla paylaşım seçeneği…
Prawler Mesaj tarihi: Haziran 24, 2008 Paylaş Mesaj tarihi: Haziran 24, 2008 Diyanet Isleri Baskanligi sadece sunniler icin [baska dinlerden bahsetmiyorum bile ] icraat yapiyor ve bana ters geliyor. Link to comment Sosyal ağlarda paylaş Daha fazla paylaşım seçeneği…
rahatsiz Mesaj tarihi: Haziran 24, 2008 Paylaş Mesaj tarihi: Haziran 24, 2008 ne zamandir diyorum. din vergisi gerekiyor. o dine mensup olan adam din vergisini verecek o dinle ilgili kuruma bu paralar devlet kontrolunde aktarilacak. dinsiz adam vermeyecek oyle bir vergi. bu durumda da o dini hizmet alamayacak. oldugu zaman imam gelmeyecek basina filan. yapalim boyle bir sistem. cami diken adama/topluluga cevre ruhsatlar otomatik bir sekilde verilmeycek filan. diyanet su anki haliyle hepimizden topladigi paralarla sunni cogunluga hizmet veriyor. hayatim boyunca turistik olanlar haric max 5 kez camiye gittim, imamla isim olmaz ne diye ben finanse ediyorum lan bu kurumu? gorelim bakalim o ayda 50 milyon ile kazanmayan kuyumcular din vergisinden nasil kaciyorlar. ucretleri 5 ken 0.5 gosteren patronlar nasil kaciyorlar din vergisi odemekten. bagis toplamayi da yasaklayacaksin bu kurumlara. veya bagis verenlere nereden buldun diye soracaksin. oyle degil mi butun giderleri vergi ile guzel bir sekilde, adil bir sekilde karsilaniyor. Link to comment Sosyal ağlarda paylaş Daha fazla paylaşım seçeneği…
Prawler Mesaj tarihi: Haziran 24, 2008 Paylaş Mesaj tarihi: Haziran 24, 2008 "Adil" nedense kulagima cok uzak bir terim olarak geliyor. Neden acaba? Link to comment Sosyal ağlarda paylaş Daha fazla paylaşım seçeneği…
rahatsiz Mesaj tarihi: Haziran 24, 2008 Paylaş Mesaj tarihi: Haziran 24, 2008 ..... Link to comment Sosyal ağlarda paylaş Daha fazla paylaşım seçeneği…
Buyse Mesaj tarihi: Haziran 24, 2008 Paylaş Mesaj tarihi: Haziran 24, 2008 devlete bağlı olması yanlış ama şöyle de bir durum var, türkiyede dini eğitimi camileri vs sapık tarikatların eline bırakmamak için de başka çaresi yoktu cumhuriyeti kuran idarenin. Link to comment Sosyal ağlarda paylaş Daha fazla paylaşım seçeneği…
eldar Mesaj tarihi: Haziran 24, 2008 Paylaş Mesaj tarihi: Haziran 24, 2008 İmamları atayan denetleyen bir kurum olmazsa neler olabileceği tahmin edilebilir. Link to comment Sosyal ağlarda paylaş Daha fazla paylaşım seçeneği…
frenquit Mesaj tarihi: Haziran 24, 2008 Konuyu açan Paylaş Mesaj tarihi: Haziran 24, 2008 Demek istedigim devlete bagli olmasi degil, bence devlete bagli olmasi laikligin korunmasi icin dogru da. Sadece neden ben Hristiyansam ornegin bu siteye girdigimde tanri tektir ve Allah'tir $eklinde bir yazi goreyim, sonucta devlet kurumu, bana goreyse (yaniliyor olabilirim Hristiyanlik hakkinda cok bilgim yok) tanri 3'tur ve Baba, Ogul ve Kutsal Ruh'tur. Ayni sekilde ben 15 yasinda bir cocuk olayim, yine devlet kurumundan neden manevi bir baski altinda olayim ki? Link to comment Sosyal ağlarda paylaş Daha fazla paylaşım seçeneği…
forgiver Mesaj tarihi: Haziran 24, 2008 Paylaş Mesaj tarihi: Haziran 24, 2008 türkiye ne kadar laikse o kadar normal hatta türkiye için gayet sıradan Link to comment Sosyal ağlarda paylaş Daha fazla paylaşım seçeneği…
SoulCube Mesaj tarihi: Haziran 24, 2008 Paylaş Mesaj tarihi: Haziran 24, 2008 Şimdi bu ülkede bazı acıklanmayacak ve hep böyle devam edicek bazı hususlar vardır. bunları düşünen ne ilk ne de son insanlarsınız. Fakat ülkemizde doğan insanların büyük bir çoğunlu islamiyet nüfusu altında. alttan altta ülkenin ana dini islamiyet olduğu biliniyor ki bu su götürmez gerçek. Tabi ki rakamlarla ve demogojiyle insanlar bunun tersini söyleyebilir, bu olanlara karşı koyabilir fakat ortada böyle kesin bi durum var. Bunlar bir araya gelince doğal olarak devlete bağlı bir din kurumu islamiyet hakkında bilgiler veriyor fetvalar veriyor. ama bbu ülkede hristiyanlıkta musevilikte rahat yaşanabiliyor. Sadece devlete bağlı bir organı yok. Ayrıca diyanet işleri devlete bağlı olmasına karşın devlet işlerine karışan bi kurum olmadığından laiklikle ters düşen bi durum da yok. Uzun lafın kısası bu konu uzun uzadıya tartışılır ama cevap ve netice alınamaz. Link to comment Sosyal ağlarda paylaş Daha fazla paylaşım seçeneği…
Buyse Mesaj tarihi: Haziran 24, 2008 Paylaş Mesaj tarihi: Haziran 24, 2008 frenquit said: Demek istedigim devlete bagli olmasi degil, bence devlete bagli olmasi laikligin korunmasi icin dogru da. Sadece neden ben Hristiyansam ornegin bu siteye girdigimde tanri tektir ve Allah'tir $eklinde bir yazi goreyim, sonucta devlet kurumu, bana goreyse (yaniliyor olabilirim Hristiyanlik hakkinda cok bilgim yok) tanri 3'tur ve Baba, Ogul ve Kutsal Ruh'tur. Ayni sekilde ben 15 yasinda bir cocuk olayim, yine devlet kurumundan neden manevi bir baski altinda olayim ki? ülkedeki hristiyanların bağlı oldukları kiliseler var zaten. mesela fener patrikhanesi diyanete bağlı değil. o yüzden öyle bir sorun yok. ha alevi hakları konusunda sorun var evet. onda da düzelme bekliyorum ben. Link to comment Sosyal ağlarda paylaş Daha fazla paylaşım seçeneği…
Horizon Mesaj tarihi: Haziran 24, 2008 Paylaş Mesaj tarihi: Haziran 24, 2008 frenquit , Hiçbir konuda laik devletimiz yok sadece yazıda var. Uygulamalar da herzaman taraftan tarafa değişerek ayrımcılık yaparak devam etmekte. Bir kısım laikliği dinsizlik gibi algıladığı sürece pek mümkün değil adil bir laik sisteme ulaşmamız. Link to comment Sosyal ağlarda paylaş Daha fazla paylaşım seçeneği…
Laurelin Mesaj tarihi: Haziran 24, 2008 Paylaş Mesaj tarihi: Haziran 24, 2008 laiklik develtin dinsiz olmasidir her dine esit olmasidir mileltin cebinden aldigi vergilerle senede 3333 cami yapmamasidir ibadethanelerin insaasi giderleri masraflari vesaire yide cemaat karsilar laik ulkelerde Link to comment Sosyal ağlarda paylaş Daha fazla paylaşım seçeneği…
Horizon Mesaj tarihi: Haziran 24, 2008 Paylaş Mesaj tarihi: Haziran 24, 2008 Dinsizlik derken , devletten değil kişilerden bahsediyorum. Hani sayın savcımız laiklik bir yaşam biçimidir diyor ya o açıdan. Devlette görevli birisi isen aman diyorum hiçbir dine inanmayacaksın , ibadetini yapmayacaksın , sonra irticacı , şeriatçı olursun. Link to comment Sosyal ağlarda paylaş Daha fazla paylaşım seçeneği…
Laurelin Mesaj tarihi: Haziran 24, 2008 Paylaş Mesaj tarihi: Haziran 24, 2008 ibadetini yapicaksin ama develt memurlugu bir statudur resmidir memur yaptigi gorevde devleti temsil etmektedir bu yuzden mesai saatleri dahilinde herhangi bir siyasi partinin, dini inanisin hatta sevdigi futbol takimin bile mensubu olamaz memur mesai saatleri icinde devletin kendine verdigi fonksiyondur yani devlettir o yuzden memurun mesai saatleri icinde dini olamaz Link to comment Sosyal ağlarda paylaş Daha fazla paylaşım seçeneği…
Bleda2 Mesaj tarihi: Haziran 24, 2008 Paylaş Mesaj tarihi: Haziran 24, 2008 Dini olsun olmasınada. Mesela cuma günleri oturumun akpli vekiller için normale göre yarım saat önce bitirilmesini ele alalım. Dinine inan inanma beni baglamazda, kardeşim senin işin orada milletine hizmet etmek. Eger işini 30 dakka önce bırakıp ibadet etmeye gidiyorsan dinini milletinden öne koyuyorsun demektir ki dur orda. Onuda geçtim Kur'an dada millete hizmet etmenin büyük sevap oldugu yazmıyor mu? Eee- daha ne? madem o kadar inançlısın işini yapar, kendi boş vaktindede kaza namazını kılarsın. Milletin vekilleri bu inceligi gösteremezken devlet memurlarının göstermesi nasıl beklenebilir? Link to comment Sosyal ağlarda paylaş Daha fazla paylaşım seçeneği…
frenquit Mesaj tarihi: Haziran 24, 2008 Konuyu açan Paylaş Mesaj tarihi: Haziran 24, 2008 Horizon said: frenquit , Hiçbir konuda laik devletimiz yok sadece yazıda var. Uygulamalar da herzaman taraftan tarafa değişerek ayrımcılık yaparak devam etmekte. Bir kısım laikliği dinsizlik gibi algıladığı sürece pek mümkün değil adil bir laik sisteme ulaşmamız. ne yazik ki bircogu laikligi dinsizlik olarak algiliyor derken bu basit bir kavram karma$asi degil, o bircogu devletin din i$lerine kari$mamasini, dini korumamasini falan dinsizlik olarak goruyor. yani algilama degil, adamin gozunde gercek anlamiyla laiklik = dinsizlik Link to comment Sosyal ağlarda paylaş Daha fazla paylaşım seçeneği…
Burax Mesaj tarihi: Haziran 24, 2008 Paylaş Mesaj tarihi: Haziran 24, 2008 Prawler said: Diyanet Isleri Baskanligi sadece sunniler icin [baska dinlerden bahsetmiyorum bile ] icraat yapiyor ve bana ters geliyor. doğru diyorsun @ viktor sen de doğrusun :) sonuçta diyanet işleri bakanlığı değil yani siyasi vs değil başkanlık devlete bağlı normalde dinin sömürülmesini engellemek için fln kurulmuştur ama şu anda sadece sunnilere hizmet veriyor diğer dinlere ve mezheplere erişim mahkeme karar ile kapalıdır. Link to comment Sosyal ağlarda paylaş Daha fazla paylaşım seçeneği…
Rahan Mesaj tarihi: Haziran 24, 2008 Paylaş Mesaj tarihi: Haziran 24, 2008 Horizon said: Dinsizlik derken , devletten değil kişilerden bahsediyorum. Hani sayın savcımız laiklik bir yaşam biçimidir diyor ya o açıdan. Devlette görevli birisi isen aman diyorum hiçbir dine inanmayacaksın , ibadetini yapmayacaksın , sonra irticacı , şeriatçı olursun. öyle bir şey olmazsın. ama sen devlette görevliysen mesai saatleri içinde vatandaş için sen "devletsin" devletin imajısın, resmisin, davranışlarınla halka dokunan noktasın. o yüzden mesai saatleri içerisinde giyiminle, konuşmanla ve geri kalan her şeyinle bir dinin yandaşı gözükmemelisin. gözükeceksen devlette görev almamalısın. ki ben de devlet memuru giysisi ve yaşam biçimine uyum sağlayamayacağım için hayatta devlete başvurmam iş için. ha şini sen burdaki ayrımı sallamaz da "dinsiz olcan işte" diye ağlaşırsan ee ne halin varsa gör derim ben de. Link to comment Sosyal ağlarda paylaş Daha fazla paylaşım seçeneği…
Rahan Mesaj tarihi: Haziran 24, 2008 Paylaş Mesaj tarihi: Haziran 24, 2008 devlete bağlı bir din işleri olamaz olmamalı. ayrı bir vakıf gibi olabilir ama bu vakfın sadece kuruluş amacına uygun davrandığının deli gibi denetleniyor olması gerekiyor. yani mesela diyaneti parçaladın, 3-4 vakıf oldu büyüklü küçüklü sünni islamından tut, alevi, hristiyan, yahudi, ve hatta ateist vakıfların var artık. ama tabi gaza gelip din diye insan yakabilen mahlukları da bol bol barındıran bir halka nasıl güvenilir onu bilemiyorum. tersten düşünün; vakıf kurdun, özerk yaptın, devlet artık dini kurcalamıyor, sonra bu adamlar ülkü ocağı gibi yapılanmaya giderse nolacak? kapatacak mısın? ne yapacaksın? ceza kessen "hadi allah ı da cezalandır" diye propaganda yapmayacaklar mı? çok karışık çok. Link to comment Sosyal ağlarda paylaş Daha fazla paylaşım seçeneği…
MuDo Mesaj tarihi: Haziran 24, 2008 Paylaş Mesaj tarihi: Haziran 24, 2008 Viktor said: ibadetini yapicaksin ama develt memurlugu bir statudur resmidir memur yaptigi gorevde devleti temsil etmektedir bu yuzden mesai saatleri dahilinde herhangi bir siyasi partinin, dini inanisin hatta sevdigi futbol takimin bile mensubu olamaz memur mesai saatleri icinde devletin kendine verdigi fonksiyondur yani devlettir o yuzden memurun mesai saatleri icinde dini olamaz Abi o zaman aklıma takılan birşey burada ortaya çıkıverdi. Üniversite öğrencisi de bu devlet memuruyla aynı olayın içerisinde öyle değil mi? Link to comment Sosyal ağlarda paylaş Daha fazla paylaşım seçeneği…
SeaGle Mesaj tarihi: Haziran 24, 2008 Paylaş Mesaj tarihi: Haziran 24, 2008 şeriye ve efkaf mı ne değiştirilip diyanet işleri başkanlığı yapılmadı mı Atatürk zamanında Link to comment Sosyal ağlarda paylaş Daha fazla paylaşım seçeneği…
sir Mesaj tarihi: Haziran 24, 2008 Paylaş Mesaj tarihi: Haziran 24, 2008 devletin denetimi olucak o özerk vakıflarda da, şiddet yanlısı olanları çat diye kapatıcaksın. yani doğru dürüst bi düzenleme yapılırsa bu vakıf ve özel işletme olayı güzel olur, laik devlete yakışır bi biçimde olur. ama daha çok fırın ekmek yememiz gerekicek galiba. Link to comment Sosyal ağlarda paylaş Daha fazla paylaşım seçeneği…
Öne çıkan mesajlar