Jump to content
Forumu Destekleyenlere Katılın ×
Paticik Forumları
2000 lerden beri faal olan, çok şukela bir paylaşım platformuyuz. Hoşgeldiniz.

Ses kayıt

TribalChillOut

Öne çıkan mesajlar

Yaklaşık 8-9 yıldır müzikle ilgileniyorum ve son 1.5 yıldır kendi müziklerimi bestelemeye başladım fakat sorun şu ki ses kayıt yapamıyorum. Mikrofon olmuyor ses cızırtılı çıkıyor bir çok sorun yaşıyorum.
Sesi çok net şekilde alan ve tuzlu olmayan bir kayıt sistemi varmı bildiğiniz?

Ve arkadaşın önerisine alıp kullanmaya başladığım klavye budur.

Midi in out yeriyle sanırım bilgisayara bağlayabiliyormuşuz fakat bağladıktan sonra ses kaydını yapabilirmiyim? Eğer öyle yapabilirsem istediğim temizlikte ses kaydını yapabilirim fakat nasıl yapabileceğimi ve kabloydu gereken araç gereçti nerden nasıl bulacağımı bilmiyorum(dönüştürücü vs.).

Bu tür konular hakkında bilgisi olan varmı? Yada nerden bilgi edinebilirim.
Sosyal ağlarda paylaş

ben kayıtlarımı gitar prosesörü kullanarak yapıorum. vokal için ayrı ekolayzır araylıyıp. bunu vokal prosesörleriyle de gayet rahat yapabilirsin. ben de digitech vx400 var mesela, aletlerle birlikte kayıt programları da çıkıo. eğer stüdyo ortamına sahil değilsen, usb tabanlı olarak delaysiz(ya da hiç farkedilmicek kadar delayli) olarak yapabilirsin. tabi biraz masraflı oluo, ama uzun vadeli olarak kullanılabilir. ya da direk bi external ses kartı alıp, kayıt için olanlarından, onun in'lerinden yararlanabilirsin.

midi klavye için ise özel programlar var, reason gibi onu tanıyacak ve samplelarını kabul edecek. cubase de midi klavyeyi doğru bağlantı noktasından bağlarsan otomatik tanır ve direk çaldıklarını sana geri gönderir.
Sosyal ağlarda paylaş

External olmasına gerek yok ses kartının.

Öncelikle full duplex bi ses kartı gerekli,kayıt yapabilmek için.Benim tavsiyem m-audio modelleri.Oldukça uygun fiyatları var.Benim önerebileceği enucuz yollu ses kartı budur.
Yok ben pci istemiyom,external olsun diyosanız bu adresten diğer modellere fiyatlarına falan bakabilirsiniz.

Onun dışında,home studio olayları için,enbaşta düzgün bi ses kartı gerekir.Yanında ufak çaplı bi mixerde fena olmaz,tabi tercih olayı yine.Kimisi çok fazla kanal kullanacağı için mixer alır,kimisi tonlamak için mixeri arada kullanır vesaire.

Düzgün bi ses kayıt için,yine düzgün bi mikrofon gerekir.Benim tavsiyem düzgün bi kondansatör mikrofon alıp,olayı kökten çözmektir.Tavsiye edebileceğim bi rode nt1-a var,bide behringer'in bi modeli vardı unuttum model adını şimdi.
Buna gerek yok diyosanız,ses kartını aldıktan sora bi mikrofon bulup,ses kartının girişlerinden birine bağlayıverin gitsin,aynı verimi elbetteki alamazsınız.
Bide kondansatör mikrofonlar genelde +48 phantom power ile çalışıyor,bunun için phantom power olan bi mixer arada şart oluyor elbet.

Hepsini geçtikten sonra,klavye olayına geliyorum.Klavyeden audio ses kayıtmı yapmaya çalışıyosun?Evet ise eğer,oldukça mantıksız bi yöntem.Klavye üzerindeki midi giriş çıkışının amacı,cubase veya herhangi başka bi program aracılığı ile açtığın vst insturments'ların seslerini,klavye ile kullanabilmek.
Bunu anlatması biraz zor ama şöyle açıklamayı deneyim,örneğin klavyeni bağladın midi'den,sonra cubase'i açtın,hypersonic vst'sini açtın,hypersonicten bi ses seçtin.Klavyeyi çalmaya başladığında hypersonicten seçtiğin sesi duyuyosun.Midi giriş çıkışlarının amacı,klavyeyi bilgisayardaki seslerle kullanabilmek gibi bişey.

Midi girişi bi çeşit kumanda sistemi gibi yani,audio kayıt için mididen klavyeni bağlayamazsın.Yinede ben klavyemdeki sesle kayıt yapcam diyosan,klavyenin audio çıkışından,seskartı'nın girişlerinden birine(yada o/b ses kartı ise girişi line in yada mic) giriyosun.Daha sonra arada kullandığın programla ses kaydını yapıyosun.

Tertemiz evde kayıt için,enucuz ve kaliteli bi kayıt sistemi ancak bukadar ucuz olabilir heralde.Çünkü bu işi sadece ufak dandirikten bi box ile falan yapamazsın,öyle olsa herkes evde kendi albümlerini falan yapardı :)

Birde herşeyden önemlisi,aramaya inanmak diyorum.

http://forum.paticik.com/read.php?12,3015381,3015381#msg-3015381
http://forum.paticik.com/read.php?12,2109215,2109218#msg-2109218
Sosyal ağlarda paylaş

• Genel Yönetici
Sana müzikten anlayanlarımızın hepsinin katılacağı bir tavsiye (Forum'da, alma, pahalı, değmez diyen kimse çıkmayacaktır): Digidesign M-Box

Programı yanında geliyor; ki asıl olay da o program zaten. Pro Tools. Müzik işindeki asıl program o. Ciddi stüdyoların belki de %80'inde kullanılıyordur (Geri kalan %20 Logic ve Nuendo arasında dağılabilir belki). Kendi donanımı olmadan kullanamazsın.

Eğer 200-300 YTL cıvarı ses kartlarından birini tercih edersen Pro Tools kullanamazsın; ama Cool Edit gibi programlar falan da kullanma. EnergyXT2, Tracktion 3, Reaper gibi ucuz ve yetenekli programlar var. Eğer ben korsan kullanırım diyorsan (tasvip etmiyoruz) indir bir Cubase, ekle rewire aracılıyla buna bir Reason, ekle Reason'a Virus sample'ları çok güzel olur. Eğer açık kaynak istiyorum diyorsan Ardour var Linux altında (aklıma geldi, ben bir Linux altında studyo kurma tutorial'ı yazayim vakit bulduğumda).

Ben şu anda bunu almak için para biriktiyorum. Ev stüdyosuna doğru ilerliyorum yavaş yavaş, kayıt yapmaya da başlamak, midi'den kurtulmak lazım artık)
Sosyal ağlarda paylaş

cool edit2,1 kullan, adobe audition3,0 kullan, ableton kullan
: P

yani ne kadar program söylense boş, önemli olan programı iyi öğrenmek, çok fazla kayıt yapmak,, sonuçta herşeyin en kalitelisi için doğal olarak para harcarsın, ,,,,fakat diğer yöntemlerde mevcut, ucuz yöntemler,,,

hayır yani, birsürü kayıt tekniği var neden cool edit i kötülüyosun ki, hele ki reaper gibi bi programcıkla kıyaslıyosun, ki ona da kötü demiyorm, yapabiliyosan onunla yaparsın

senin ses kartın mis gibi dir, ben ona çok yakın kaliteyi onboard ses kartından, programı çok iyi kullanarak alıyorm belki,
Sosyal ağlarda paylaş

sughnuk said:
cool edit2,1 kullan, adobe audition3,0 kullan, ableton kullan
: P

yani ne kadar program söylense boş, önemli olan programı iyi öğrenmek, çok fazla kayıt yapmak,, sonuçta herşeyin en kalitelisi için doğal olarak para harcarsın, ,,,,fakat diğer yöntemlerde mevcut, ucuz yöntemler,,,

hayır yani, birsürü kayıt tekniği var neden cool edit i kötülüyosun ki, hele ki reaper gibi bi programcıkla kıyaslıyosun, ki ona da kötü demiyorm, yapabiliyosan onunla yaparsın

senin ses kartın mis gibi dir, ben ona çok yakın kaliteyi onboard ses kartından, programı çok iyi kullanarak alıyorm belki,

program olayı neyse,hakim olduktan sonra programa belki birbirine kıyasla aynı basitlikte,rahatlıkta yapamazsın.Veyahut birisi vst insturment destekler,cool edit desteklemez(atıyorum,cool edit kullanmadım,varmı yokmu vst desteği bilmem).

Ha birde,full duplex 24bit-192kHz destekli bi ses kartı ile yaptığın kayıda,o/b ses kartı ile çok yakın kalite yakalaman oldukça imkansız bi olay.Bide söz konusu olan şey sadece ses kalitesi değil.En basitinden midi kullanamazsın,arada latency olur vs. yani ses kartı olayı senin programı çok iyi kullanarak yapabileceklerini baya aşan bi durum.

Bide ne ben nede gerge,veya bu işten anlayan başka birisi burda sırf muhalefet olayım diye yorum yapmıyoruz.Edindiğimiz tecrübelerle,görüp kullandığımıza dayanarak burda yardımcı olmaya çalışıyoruz.Amaç muhalefet olmak değil yani.Şöyle de bişey varki(yine bass gitar konusunda verdiğim örnekten yola çıkıyorum) eğerki bugun cooledit ile gerçekten çok başarılı işler yapılsa idi,veyahut o/b ses kartı ile programı sonuna kadar kullanarak tam kalite bişeyler yapılabilse idi,hiç kimse stüdyosuna cubase/protools ile ilişkilendirmek için bi ses kartı veya bi kayıt sistemi kurmazdı.Bağlardı o/b girişten yapardı kayıtları.

Sevgiler,saygılar
Sosyal ağlarda paylaş

:D

tamam ben zaten demiyorm aynısı olucak diye, gayet kaliteli işler yapabiliyosun,

sonuçta başlığı açan arkadaşta ucuz yöntemlerden bahsediyo, ben de o yöntemlerden birisini söylüyorm sadece,

cool edit konusuna gelince, bende biliyorm gerge nin muhalefet olmadığını fakat hertürlü program işe yarayabilir, cool edit i kötüleyerek yaptığını bende kayıtta söyleyebilirdim, derdim, "arkadaşım hiç uğraşma paranı harcama external ses kartına, onboard ses kartıyla işini görebilirsin", gelmek istediğm nokta benim burası,

program konusunda söylediklerine katılıyorm zaten, ev kayıtlarında her türlü programdan yararlanmakta fayda var
hörmetler: D
Sosyal ağlarda paylaş

• 8 ay sonra ...
Merhabalar,

Ben de external ses kartı alacağım yakın zamanda. eskiden aklımda fast track usb vardı ama biraz daha kaliteli bir şey almak için para biriktidim 300-400ytl arası bir bütçem var. şu aleti almayı düşünüyorum. Firewirelar arasında en ucuzu bu, latency problemi olmaması açısından firewirelar daha iyi usblerden diye biliyorum, yamuluyor muyum? Yani direk external harddisk mantığıyla aynı mekanizmadalardır ses kartları diye düşünüyorum, daha hızlı data aktarımı daha az latency. Neyse bu aleti kullanan, kullanmış ve ya görüş sahibi olanınız var mı? Bir de sürekli m audio ya yönelim var çevremde, nedir bunu bu kadar cazip kılan, benzer fiyatlarda olup aynı ya da daha üst performans sağlayan ses kartı firması var mı?

Bu aleti evde bas gitar, elektro gitar ve midi klavye bağlayarak ev kaydı yapmak için kullıcam, çok profesyonel olmayacak yani, bu tür kayıtları ne kadar iyi karşılar bu alet, yarı yolda kalır mıyım belli bir süre sonra. Kayıt için de MBP ve Logic kullanıcam, uyumluluk konusunda bir problem duymuş olan var mı? Çünkü daha önce mac'le uyumlu yazdığı halde uyumlu çıkmayan m-audio ürünleri duymuştum.

Çok teşekkürler şimdiden.
Sosyal ağlarda paylaş

• Genel Yönetici
İyidir Firewire Solo, kullandım ben daha önce, ama daha iyi şeyler var.

Eğer aynı anda 4 kanal kayıt yapacağım diyorsan ses kartının girişlerini kullanarak al, ama teknik olarak, ses kalitesi olarak şu alet çok daha iyi. Biraz daha pahalı ama USB ses kartlarının en üstün modelli bile olabilir bulunabilecek. Bir alt modeli 0202 bile Firewire Solo'ya tercih edilebilir DAC kalitesi sayesinde.

0404'ün kullandığı DAC çipleri Pro Tools HD'nin kullandığı ile aynı bu arada.
Sosyal ağlarda paylaş

• Yeni Oluştur...