Jump to content
Forumu Destekleyenlere Katılın ×
Paticik Forumları
2000 lerden beri faal olan, çok şukela bir paylaşım platformuyuz. Hoşgeldiniz.

Vicdani Retçi Mehmet Bal

ZaugnaKhaldun

Öne çıkan mesajlar

said:
3 Ekim 2002'de 9,5 aydır süren askerlik görevini bırakarak vicdani reddini açıklayan ve hakkında “emre itaatsizlik ve halkı askerlikten soğutmak" suçlamasıyla açılan davada beraat eden Mehmet Bal dün (8 Haziran, Pazar) Arnavutköy sahilinde sivil polislerce gözaltına alındıktan sonra tutuklandı.

Genel Bilgi Tarama (GBT) kontrolü yapılmadan, kimliğine bakılarak gözaltına alınan vicdani retçi Bal, 2. Motorlu Askeri İnzibat Karakol Bölük Komutanlığı'na götürüldü.

Geceyi orada geçiren Bal'la görüşen İnsan Hakları Derneği (İHD) İstanbul Şube Başkanı, avukat Gülseren Yoleri, Bal’ın gece saat 03.00’te nöbetçiler tarafından darp ediliğini, tartaklandığını ve sabah üzerine su dökerek uyandırılmak istendiğini iddia etti.

Daha önce de tutuklanan ve birliğine teslim olmak üzere serbest bırakılan vicdani retçi Bal, "emre itaatsizlikte ısrar " gerekçesiyle tutuklanarak Adana Askeri Cezaevi'ne nakledilmek üzere Hasdal Askeri Cezaevi'ne konuldu.

İHD İstanbul Şubesi, yarın (10 Haziran Salı) saat 12.00’de bir basın açıklaması yaparak Bal’ın tutuklanması protesto edecek.(BÇ/EÜ)

Vicdani Ret olayına nasıl bakıyorsunuz, bir de bu adamın yaşadıkları da var askeriye içinde, onlar da aşağıda.

tutanaktır (tam olarak tutanak mı değil mi bilmiyorum, anlayamadım) said:
11 haziran 2008 çarşamba günü saat 15:15 civarı mehmet bal ile görüşmek için 3. kolordu hasdal askeri cezaevi'ne gittik. mehmet bal'ı iki asker kucaklarında görüş yerine getirdiler. mehmet bal ayakta duramıyordu, oturamıyordu. üç sandalyenin üzerinde tam yatar şekilde görüşe başlanıldı.

cezaevine getirildiği 09 haziran 2008 pazartesi günü astsubayın zorla ve kaba dayakla saçını kestiğini, daha sonra koğuş mümessili tutuklu necati polat'ın bulunduğu hücreye konulduğunu;

astsubay'ın çıkarken necati polat'a “sen gerekeni yaparsın” dedikten sonra, necati polat ve koğuşundaki 3-4 kişi tarafından yaklaşık 45 santim uzunluğunda bilek kalınlığında odun sopalarla dövüldüğünü

dayak sonucu bayıldığını ve duşa götürülüp soğuk suyla ayıltıldıktan sonra tekrar dövüldüğünü;

10 haziran 2008 salı günü sabah gümüşsuyu askeri hastanesi'ne sevk edildiğini. hastanede acil bölümü'nde tutulduğunu;

kendisine başlangıçta serum takıldığını, akşam saatlerinde ise tetkiklerinin yapılıp, boyun, bel ve kuyruk sokumu röntgenlerinin çekildiğini;

boynunu, bacaklarını ve kollarını hareket ettiremediği halde hastanede yatışının yapılmadığını ve sedyeyle hasdal askeri cezaevi'ne geri gönderildiğini ve koğuşa konulduğunu;

11 haziran 2008 çarşamba günü öğlen saatlerindeyse tek kişilik hücreye konulduğunu söyledi.

gömleğini çıkarttığımızda, boynunun sol arka tarafında odun vurması sonucu sıyrık, kızarma ve morluk oluşmuş olduğunu;

sırtında sopa izleri, şişme ve kızarıklık olduğunu;

kuyruk sokumunda büyük bir iz, kızarıklık ve şişlik olduğunu;

ayrıca sağ göğüs memesinin solunda sopa izi, kızarıklık ve şişme olduğunu;

sol omuzunda aynı şekilde şişme ve kızarıklık olduğunu; vücudunu güçlükle hareket ettirdiğini;

ellerini kullanamamakta, imza atacak kadar bile parmaklarını kapatamamakta olduğunu;

ayrıca gözlerinin çok kızarık olduğunu tespit ettik.

ayrıca kendisini bu halde olduğu halde ayakta sayım almaya zorladıklarını söyledi.

bizler iş bu durumu tutanak olarak düzenliyoruz.

11.06.2008

avukat süleyman gökten

avukat eren keskin
Sosyal ağlarda paylaş

Vicdanı ret ile ilgili yasal sorun işin kısır döngüye girmesinde. Sen askerliği reddettiğin için bilmem kaç ay cezaevinde yatıyorsun. Salınınca birliğine teslim ol denilerek bırakılıyorsun ama yine teslim olmadığından bir kez daha cezaevine gidiyorsun. Cezaevinden çıkınca yine seni askere almak istiyorlar ve gitmeyince hop tekrar cezaevine. Bu sonu olmayan bir döngü. Hatta bakınız Basic kodunda yazalım :)

0010 Askerliği Reddet
0020 Yargılan
0030 Cezanı Çek
0040 Serbest Kal
0050 Askerlik Şubeye Çağrıl
0060 If "Birliğine Teslim Ol" Then Goto 0070 Else 0020
0070 Askerliğini yap
Sosyal ağlarda paylaş

Askeri cezaevlerinde askerler dövülür, sindirmek amaçlı olarak. Mamak'a 15 günlüğüne giden bütün askerler kedi gibi dönüyordu. Ama bir tek bile darp izi bulamazdınız. Öyle tatlı döverler ki adamı o kadar olur.
Ha bu doğru mu, elbette değil.

İlginç olan bunun vicdani retçiye yapılınca haber olması, yoksa sıradan birşeydir askeri cezaevinde dayak.

Bu yazı ise bire bin katarak, abartılarak yazılmış gibi geldi bana.

Edit: askerde=>askeri cezaevinde
Sosyal ağlarda paylaş

sg-1 said:

İlginç olan bunun vicdani retçiye yapılınca haber olması, yoksa sıradan birşeydir askerde dayak.

Pek öyle yansıtmamışsın sanki

Ayrıca, bu ülkede her gün yüzlerce şey olur hasır altı edilen. Buna türban kısmını da koyabilirsin, liberalizm kısmını da koyabilirsin.

Haber oldu diye bu adamın mağduriyeti mi gidiyor, saçmalamayın gözünüzü seveyim.
Sosyal ağlarda paylaş

birincisi bir sivilin askeri hapisanede işi ne,

ikincisi askerlik içinde "normal" olarak kabul ettiğimiz ama aslında ınsanlık dış uygulamaları (ki aslında şaşılacak bi durum değil askerliğin insanlık ici bi köşesi bucağı yok) sivillerin üstüne taşınmasının normal sıradan bir yanı yok.
Sosyal ağlarda paylaş

Askeri cezaevinde dayağı normal kabul ediyor olmam, olayı kabul ettiğim anlamına gelmez.

Benim orada anlatmak istediğim sıkça görülen bir olayın bu defaki kurbanının "vicdani retçi" sıfatı taşıdığı için ve muhtemelen abartılarak (askerin nasıl adam dövdüğünü veya cezalandırdığını bilirim, o anlattığı seviyeye hayatta gelmez, ama dayağı yiyen dersini alır) basına yansıması.
Sosyal ağlarda paylaş

Lanet olsun bu ülkedeki militar faşizme. Yapmak istemiyorum işte askerlik ne var yani? 3. dünya ülkesiyiz resmen zorla insana kıymayı öğretiyorlar hayatından en az 6 ay çalıyorlar. Ayıp, insanlıkdışı birşey. Bunu haklı olarak reddedene yaptıkları daha da insanlıkdışı.

Tutturmuşlar "Vatan borcu" diye bir bahane insanlara zorla insana kıymayı öğretiyorlar, ben vatanıma borcumu dışarıda eğitimimle, iş hayatında başarılarımla ödemek istiyorum. Gerekirse para verip öderim ama adam öldürmeyi öğrenmek ve hayatımdan 6 ay çalınmasına mecbur kalmak istemiyorum. :(
Sosyal ağlarda paylaş

@nil.,
Daha önce de konuşmuştuk gerçi bu konuları, ama yine üstünden geçmekte fayda var.

Ben hiç önyargısız olarak gittim askere. Biraz da yedek subay olarak yapmanın da faydasını gördüm. Anladığım şey şu oldu, askerlik yaptığın/yaptırılan işler bakımından büyük bir angarya. Ancak, senin için olmayabilir ama, ülkede belli bir yaşa gelmiş çoğu erkek için hayatı öğrenme noktası. Düşünsene, ömrü boyunca köyünden çıkmamış olanlar var. Bunlara dünyayı göstermenin, insan tanımanın, farklı kültürler görmenin bir yolu bu. Ha bu adam askerde acemilik dışında eline silah bile almıyor belki, bütün askerliği paspas yaparak, çay getirip götürerek geçenler de var, ama yine de onun o disiplin altında, o sosyal ortamda geçirdiği her gün onun benliği için bir artı puan.
Bu durumda devreye hayatta daha fazla görgüsü olan üni mezunları giriyor. Üni mezununu, altı aylığına da olsa, bu kapalı kalmış insanların arasına koyduğunda onların üni mezunundan bir hayat görüşü-duruşu, bir bakış açısı kazanması sağlanabilir, ki ben askerliğimde bunu çok gördüm. Bu sayede üni mezunu da ülke gerçeklerinin çevresinde/internette gördüğü tiplerden farklı olduğunu, hiç tanımadığı insanların hayatlarını/sorunlarını birinci elden görmüş oluyor. E zaten, üni okumuş olarak, ülkeye çalışarak daha fazla kazandıracağın düşünülerek 6 aydan fazla da tutulmuyorsun askerde.

Sonuçta dönüp baktığın zaman askerlik büyük bir sosyal deney aslında. Zamanı geldiğinde nizamiyeden girişin ile çıkışın arasında büyük bir fark olduğunu sen de hissedeceksin.
Sosyal ağlarda paylaş

İyi de 6 ay çalıntı abi hayatından altı ayda belki ne önemli bir kontratı kaçırdın, belki o kontratı alsaydın vatana çok hayırlı işler yapabilecektin ne bileyim.

Başka ülkelerde yok da kötü haldeler mi yani? Dünyada 3-5 ülkede var çoğu 3. dünya ülkesi işte. Bi İsrail var onlar zaten sürekli savaştalar. Bizde de öyle bir durum yok.
Sosyal ağlarda paylaş

• Yeni Oluştur...