Jump to content
Forumu Destekleyenlere Katılın ×
Paticik Forumları
2000 lerden beri faal olan, çok şukela bir paylaşım platformuyuz. Hoşgeldiniz.

TRT'de Kürtçe Dönemi Başlıyor

Öne çıkan mesajlar

Mesaj tarihi:
Red said:
kürtcell proje mvar.cok para kırıcam

Bence açtırmazlar o isimde şirket , eğerki şaka bi yana öyle bir şirket biri kurarsa , hakatten parayı kırar. Tabi ilk zamanalrında , kalite ve hizmette diğer operatörlerin gerisinde kalırsa sonunda batar.
Mesaj tarihi:
nileppezdel said:
Ok, bana bi türkü patlatırsın artık. Var mıdır zazalarda türkü diye bi olay onu da bilmiyorum ya :)

olmaz mı lan var tabi.
sana dersim türküleri patlatıcam =D
Mesaj tarihi:
naraso said:
kürtçe bilme ihtimalim yok benim.
zazaki bilmem gerek ama henüz bilmiyorum,okul bitsin öğrenicem kafa yorup.

naraso yanlış anlama ama sanırım zazaların dili her ne kadar kürtçeye benziyor olsada sanırım ayrı bir kavimmiş? Bu konuda bir bilgin var mi? Çünkü bazı zazalara, zazacayla kürtçe birbirine çok benziyor diyince dövecek gibi oluyorlar.
Mesaj tarihi:
o olay aslında netleşen bir şey değil günümüzde de.
kesin bir doğru yok,bununla beraber şöyle görüşler var.

zazalar kürtlerin 4 kolundan biridir,kürtlerden farksızdırlar.

zazaların kürtlerle alakası yoktur tamamen kendilerine özgülerdir

zazalar kürt değildir ama tamamen değilsede kısmen kürtler tarafından asimile edilmişlerdir.
Mesaj tarihi:
Horizon said:
Gayet güzel bir uygulama , orada yaşayan ve türkçe bilmeyen biçok insan var. Bu insanlar kendi memleketlerinin haberlerini anlamayıp , propaganda kanallarının yalan haberleri ile kandırılıyorlar. Yıllarca böyle oldu çok geç kalındı.

Umarım kendi ülkelerinin kanallarında yayınlanan haberleri anladıktan sonra , güvenebilirler.

güzel bi bakış açısı
(tu)
Mesaj tarihi:
Horizon said:
Gayet güzel bir uygulama , orada yaşayan ve türkçe bilmeyen biçok insan var. Bu insanlar kendi memleketlerinin haberlerini anlamayıp , propaganda kanallarının yalan haberleri ile kandırılıyorlar. Yıllarca böyle oldu çok geç kalındı.

Umarım kendi ülkelerinin kanallarında yayınlanan haberleri anladıktan sonra , güvenebilirler.

+51
Mesaj tarihi:
Siz TRT'nin Türkçe haberlerine güvenüyor musunuz? Hükümet borazanı devlet tv si. Kürtler Kürtçe bile olsa o yayın yine güvenmezler. Boş işler bunlar. Ama azınlık hakları ve özgürlükler bağlamında hoş bir adım.
Mesaj tarihi:
cık özel teşebbüsün kürtçe yayın yapması lazım. (hatta 1 tane falan değil 3-4 tane.)

devletin söyleyeceklerine kimse itibar etmez zaten. ya da en azından itibar etmesini istediklerimiz etmez.

en azından ayrılıkçı hareketin dışındakilerin konuşması ve kamuoyu oluşturması lazım. bi de onları pkk humanoidlerinin hışmından korumak lazım ki o nası yapılır hiç bi fikrim yok.
Mesaj tarihi:
ozel sektor para yok diye girmiyor bu ise

islerine gelince develt ekonomiye mudehale etmesin, devlet donmu uretir, ozellestirme rullaz

ozel sektor parmak kaldirmiyinca yasasin devlet

cok ikuyuzlu akp yalakalari
Mesaj tarihi:
Viktor said:
ozel sektor para yok diye girmiyor bu ise

islerine gelince develt ekonomiye mudehale etmesin, devlet donmu uretir, ozellestirme rullaz

ozel sektor parmak kaldirmiyinca yasasin devlet

cok ikuyuzlu akp yalakalari

Ne alaka ?

O insanların özel sektörün güvenine değil , devletin güvenine ihtiyaçları var. Verdiğin örnek ile burdaki olay çok ayrı şeyler. Bu olay kendine özel ve hassas bir olaydır.
Mesaj tarihi:
ben de uygulamayı doğru buluyorum. hatta günde yarım saat kürtçe yayın yapmak yerine, o kadar trt kanalı var, trt 1, 2, 3, 4, int bunlardan birinde tamamen kürtçe yayın yapılabilir, ama bu yayınlar trt 1 deki yayının kürtçeye çevrilmişi olur. böylece türkçe bilmeyip o bölgede yaşayan insanlar, sağlıklı ve bölücü olmayan yayın izleyebilmiş olur.

ayrıca kürt federe devleti gerçeği de var, yarın öbürgün o bölgeyle ilişkilerimiz daha da gelişecek. bence türkiye zıtlaşmak yerine bu coğrafyanın abisi rolüne soyunmalı ki yavaştan soyunuyor da. barzani ile ilişkiler o yönde. pkk da bölgede bu nedenle çok ciddi güç kaybediyor.

o bölgelerde (kuzey ırak, ırak, iran, suriye) yabancı dil türkçe olabilir, orada iyi yetişmiş çoocukların burada üniversite eğitimi almaları sağlanabilir ve zamanla bölgenin popüler kültürünü belirleyen, bölgeye en çok mal satan ; bölgenin ticari, politik ve sosyo-kültürel lideri konumuna gelebilir türkiye. bu bölgede savaş yerine ticaret olmasının hem türkiyenin hem de diğer ülkelerin yararına olur.

tabi bazılarınıza zor planlar olarak görünebilir ama mesela arabistan için türkiye öle, bnm türkçe öğrendiğini bildiğim arap arkadaşlarım var ingilterede tanıştığım.

sonuç olarak krizlerden ve olağanüstü hallerden insanımızın bişey kazanmadığını gördük yıllarca. bölgede pkk da güç kaybederken farklı açılımların yapılmasını ve o bölge insanının tekrar kazanılmasını umuyorum.
Mesaj tarihi:
Horizon said:
O insanların özel sektörün güvenine değil , devletin güvenine ihtiyaçları var.

asıl tam da ona ihtiyaçları var.

özel sektör yoksa sanayi yoksa üretim yoksa; sen de yoksun.

yatırım yoksa üretim de yok.

stabilite yoksa yatırım da yok.

(o yüzden bölgesel asgari ücrete karşı çıkan tipitiplere sinir oluyorum.)
Mesaj tarihi:
Rahan yanlış anlamışsın , ben onu bu konu ile alakalı olarak söyledim. Yani kürtçe dilinde yayın için söyledim. Diğer mesajlarımı okursan o anlamda söylediğim açıktır.
Mesaj tarihi:
guneydogunun geri kalmasinin yegane sebebi ozel sektorun bolgeyi cazip bulmadigi icin yatirim yapmamasidir

o alaka
devlet vergi imtiyazlari vermese GAP la ugrasmasa cok cok daha kotuydu bugun orada sartlar
Mesaj tarihi:
ozel sektor icin sadece ucuz i$gucu yetmiyor, ayni zamanda deniz kenari ve lojistigi kolay yerleri tercih ediyor. tekstil bile misir a kaymaya ba$lami$, oyle imkanlar sunuyorlar ki, kendi devletinizdeki uretici bile yurtdi$ina kayiyor..
Mesaj tarihi:
Basindan beri savunmuyordum bence cok sacma bir uygulama, nation state mantigina aykiri. Kurtce yayina izin verirsin, ama bu baska bir kanalda yapilir. Devletin dili Turkce'dir, devletin kanalinda da tek dilin bu olmasi ve birlik icin tek dili herkesin bilmesi gerekir. Bu sart saglandiktan sonra kim ne kanal acarsa acsin, izlerse izlesin
Mesaj tarihi:
herkese türkçe öğretmeye çalışmak bu topraklarda yıllardır konuşulan zilyon tane dili yok etmektir.insanların kültürü eritilmemeli.aslında insanlar buna izin vermemeli.
Mesaj tarihi:
bir insana türkçe öğretince ona kürtçeyi,zazacayı, ermeniceyin rumcayı mı unutturuyorsun??

aynı ülkede birbirinden kopuk canlılar olarak mı kalacaz? almanya'ya gidip oranın dilini öğrenmeyenlere, gettolaşıp kendi içine kapanan ebleklere mi dönecekler?

yek ya¿
Mesaj tarihi:
proggorp said:
herkese türkçe öğretmeye çalışmak bu topraklarda yıllardır konuşulan zilyon tane dili yok etmektir.insanların kültürü eritilmemeli.aslında insanlar buna izin vermemeli.
cok iyi ingilizcem var diye hic turkceyi unuttugum olmadi. 5-6 dil konusan insanlar da var ayrica.

ulkenin birligi = insanlarin birligi = dil birligi

herkes turkce konussun, yaninda ne istiyorsa onu da konussun
Mesaj tarihi:
Viktor said:
guneydogunun geri kalmasinin yegane sebebi ozel sektorun bolgeyi cazip bulmadigi icin yatirim yapmamasidir

o alaka
devlet vergi imtiyazlari vermese GAP la ugrasmasa cok cok daha kotuydu bugun orada sartlar

Çok doğru demiş.
Mesaj tarihi:
Viktor said:

o alaka

Ben dil yayını için konuşuyorum genel yatırımlardan veya yapılanmalardan bahsetmiyorum. Okuduğunu anlamaya çalış biraz. Konumuz dil yayını ile ilgili , özel sektör yatırımı ve kalkınma ile alakalı değil.
Mesaj tarihi:
Penthesilea said:
Basindan beri savunmuyordum bence cok sacma bir uygulama, nation state mantigina aykiri. Kurtce yayina izin verirsin, ama bu baska bir kanalda yapilir. Devletin dili Turkce'dir, devletin kanalinda da tek dilin bu olmasi ve birlik icin tek dili herkesin bilmesi gerekir. Bu sart saglandiktan sonra kim ne kanal acarsa acsin, izlerse izlesin

kısmen haklısın , ama bu yayında değil daha çok eğitimde geçerlidir. yani eğitimin birlik için tamamen aynı dilde olması gerekir,ancak şu konuda hatalısın etnik kökeni farklı olan insanlar tamamen devlet eliyle dillerini ve tarihlerini öğrenme hakkına sahipler, bu imkanı onlara vermen gerek,eğer ki vermiyorsan bu asimilasyondur,diğer arkadaşların türkçe öğrenmesi şunu unutmasını mı sağlıyorun cevabıda yaklaşık olarak budur.
Mesaj tarihi:
proggorp said:

burada yaşıyorsan dilini bileceksin. şart. mecburi.
bak avrupa'ya. almanya da almanca bilmeyen türkler bir bir şutlanıyor. e adam haklı. oraya gidiyorsun, polis çeviriyor seninle iletişim kuramıyor. polis gidip türkçe mi öğrenecek, kimiz ki biz. azınlık.

yayın konusunda da penht e katılıyorum. sanmıyorum ki oradaki insanlar trt nin yayınına rağbet göstersin, inansın. o treni biraz kaçırdık maalesef. herifler roj ile yıllardır yeteri kadar beyin yıkadılar.

özel teşebbüs olursa çıksın yayın yapsın. ona karışmayız.

ama dil meselesi çok mühim bir meseledir. ister faşizanlık olsun ister başka bi moda terim, ben bunu savunmaya devam edeceğim.
Mesaj tarihi:
Kürtçe'den sonra Arapça yayın da başlatsalar keşke.
Anadilimde yayın olmuş olur böylece. Türkçe-Arapça-Kürtçe üçü birden olmalı. Hatta digital yayınlarda 3 dil seçeneği ayrı ayrı dinleyebilmeliyiz.
  • Yeni Oluştur...