Jump to content
Forumu Destekleyenlere Katılın ×
Paticik Forumları
2000 lerden beri faal olan, çok şukela bir paylaşım platformuyuz. Hoşgeldiniz.

TRT'de Kürtçe Dönemi Başlıyor

Öne çıkan mesajlar

Mesaj tarihi:
ANKARA - TRT Kanunu'nda değişiklik öngören tasarı Meclis Genel Kurulu'nda kabul edilerek yasalaştı. Üç hafta süren tartışmalı görüşmelerin ardından kabul edilen yasa şunları getiriyor:
* TRT'nin Türkçe dışında farklı dil ve lehçelerdede yayın yapmasının önü açıldı. Tasarısının 6'ncı maddesi üzerinde verilen önergeyle, maddenin başlığı "TBMM ve açıköğretim yayınları ile eğitim ve öğretim amaçlı yayınlar ve diğer yay ınlar" şeklinde değiştirildi. Önergeyle, TRT'nin, Türkçe dışında farklı dil ve lehçelerde de yayın yapmasına imkan tanındı.
* Türkiye sınırları içinde yayın yapan radyo ve televizyon kurum ve kuruluşları ile sözleşme, anlaşma ve protokol yapılabilecek. Bu sözleşme kapsamında TRT yerel, bölgesel ve ulusal yayın yapan radyo ve televizyonlara haber ve görüntü satabilecek, onlardan da hizmet alabilecek. Uluslararası radyo ve televizyon kurum ve kuruluşlarıyla anlaşma, sözleşme ve protokollerde ise Başbakan'ın onayı alınacak.
* TRT Yönetim Kurulu, Genel Müdür, Bakanlar Kurulu tarafından atanacak genel müdür yardımcıları arasından 2 üye ile elektronik veya kitle iletişim araçlarından 1, hukuk alanından 1, işletme, iktisat veya maliye alanlarından 1, sanat veya kültür alanlarından 1 kişi olmak üzere seçilen ve atanan 4 üyeden oluşacak.
* Dışarıdan seçilen yönetim kurulu üyeleri, RTÜK tarafından her bir alandan teklif edilen 2 kat aday arasından Bakanlar Kurulu kararı ile atanacak. Yönetim Kurulu üyeliği 4 yıl olacak.
* Daha önce yönetim kurulu tarafından kararlaştırılan dairelerin genel müdür yardımcılarına olan bağlantıları, bundan böyle genel müdür tarafından belirlenecek. Bazı dairesi Başkanlıkları kaldırılacak.
* Yabancı uyruklular da sözleşmeli olarak istihdam edilebilecek. Bu personelin sözleşme usul ve esaslarıyla ücretleri, Yönetim Kurulu tarafından tespit edilecek.
* Meclis Genel Kurulu’nda yasalaşan tasarıya göre, yayın, yapım, teknik ve bilişim hizmetlerini yürütmek ve sayısı 300'ü geçmemek üzere kurumca yapılacak sınavla personel alınabilecek. (Radikal)

Düşünceleriniz nedir?
Mesaj tarihi:
adamınbiri said:
Bu olay avrupanın bi ülkesinde olsa bak ne güzel yapıyolar derdim ama Türkiyede bunun neden yapıldığı çok belli
bugün dil,yarın toprak,sonrasında bayrak özerklik hede hüde...

Abi ne alaka..? Saçmaladın iyice..
Mesaj tarihi:
Cooldragon said:
Çok geç kalındı. Bundan 30-40 yıl belkide daha önce yapılsaydı doğudaki insanların devlete bugün çok daha farklı olurdu.

Düşüncene katılıyorum. O zamanlar yapılsaydı bugünlerde bir çoğumuzda ortaya çıkan "Önce dil sonra devlet" düşüncesi olmazdı. Herneyse şeyi sormak istiyorum bu yayın olayı sadece Kürtçe ile mi kısıtlı kalacak? Yoksa Lazca(Dilin adı Lazca'ydı değil mi? Yanlış söylemişsem kusura bakmayın.) falan da olacak mı?
Mesaj tarihi:
ehahaha
öyle deyince benim de aklıma şey geldi bak..
askeri birliklerde askerin kullanması için internet cafeler var (her yerde yok tabi), ama kullanabilen bi asker yok :D
kürtçe yayın var mı? var.. doğuda izlenebilir mi? işte onu bilemem yayına bişeler yapabilirler doğuda :D
Mesaj tarihi:
Prawler said:
Zamaninda doguda bir suru Kurtce kurslari acildi okuma yazma.
Ama nedense siniflar bo$ kaldi.

Abi yanlış anlaşılmasında zaten doğuda yaşıyan ve ailesi içinde Kürtçe konuşulan tüm bireyler Kürtçe biliyor. Zaten bir Kürt'ün Kürtçe öğrenmek için o kadar kasmasına gerek yok ki yani elbette çevresinde bu dilen biri vardir ondan öğrenir. Yani sınıfların boş kalması konusunda benim düşüncem budur. Zaten bu yüzden de bu kursları "epic fail" olarak görüyorum. Ayrıca bu konu Türkiye'de yaşıyan tüm azınlıkların dilleri içinde geçerli. Yani bir Ermeni, Ermenice'yi bilmiyorsa ve öğrenmek istiyorsa bunu ailesinden veya çevresinden rahatça öğrenebilir. Buna benzer durumların tüm azınlık dilleri için geçerli olduğunu düşünüyorum.

said:
Avrupa'dan göreceğin desteğe ve kuracağın terör örgütüne göre lazca da olabilir neden olmasın...

İşte bunlara gerek kalmasın istiyorum. Yani o dilin, halkın konuşulması için durumun bu boyutlara ulaşmasını istemiyorum. Tabi bu isteğim daha çok güzellik yarışmalarında birinci gelenlerin istediği türden bir istek ama olsun ben yine de istiyorum. =)
Mesaj tarihi:
xieon said:
Cooldragon said:
Çok geç kalındı. Bundan 30-40 yıl belkide daha önce yapılsaydı doğudaki insanların devlete bugün çok daha farklı olurdu.

Düşüncene katılıyorum. O zamanlar yapılsaydı bugünlerde bir çoğumuzda ortaya çıkan "Önce dil sonra devlet" düşüncesi olmazdı. Herneyse şeyi sormak istiyorum bu yayın olayı sadece Kürtçe ile mi kısıtlı kalacak? Yoksa Lazca(Dilin adı Lazca'ydı değil mi? Yanlış söylemişsem kusura bakmayın.) falan da olacak mı?

bildiğim kadarıyla onlara da izin çıkacak.Yani isteyen lazca kanal kurabilecek ama trt lazca yayın yapmayacak,diye biliyorum yanılıyorsam düzeltin.
Mesaj tarihi:
Gayet güzel bir uygulama , orada yaşayan ve türkçe bilmeyen biçok insan var. Bu insanlar kendi memleketlerinin haberlerini anlamayıp , propaganda kanallarının yalan haberleri ile kandırılıyorlar. Yıllarca böyle oldu çok geç kalındı.

Umarım kendi ülkelerinin kanallarında yayınlanan haberleri anladıktan sonra , güvenebilirler.
Mesaj tarihi:
Tamam Kürtçe yayın yapılması güzel, geç kalınmış da "orada Türkçe bilmeyenler var" mantığı yanlış. Türkçe'yi öğretmeli, köprü kurmalıyız arada. Onlara devlet Kürtçe yayın yapınca Türkçe öğrenme gereğini hiç hissetmeyecekler. Arada Kürt bir öğretmen Türkçe dersi falan verse mesela güzel olur tvde :)
Mesaj tarihi:
Horizon said:
Gayet güzel bir uygulama , orada yaşayan ve türkçe bilmeyen biçok insan var. Bu insanlar kendi memleketlerinin haberlerini anlamayıp , propaganda kanallarının yalan haberleri ile kandırılıyorlar. Yıllarca böyle oldu çok geç kalındı.

Umarım kendi ülkelerinin kanallarında yayınlanan haberleri anladıktan sonra , güvenebilirler.

(tu)(tu)
Mesaj tarihi:
kimse izlemez,benim baba tarafımın hepsi okula gidene kadar türkçe bilmiyolarmış,hatta orda bile ilk yıl öğrenme ihtiyacını hissetmediklerini söylüyorlar.

onun dışında türkçe öğretilmeye çalışılması aslen iyi bir şey ancak bu kimsenin kendi dilinin önüne konmamalı.en azından şahsi kanaatim bu yönde.
Mesaj tarihi:
Güneydoğuda PKK ya ait televizyon kanalının (Roj muydu neydi, adı batsın)izlenme oranının çok yüksek olduğunu birkaç kere duymuştum tek kürtçe kanal olduğu için, en son 2 gün önceki Hürriyetteki raportajlarda da yer almıştı bu detay.

Ona bir alternatif olsa baya baya iyi olur, çok geç kalınmış bir adım. Medya kullanılarak ordaki halka bağlantılar güçlendirilebilinirdi. Ha, TRT den bir cacık olmaz, onun yapacağı programıda kimse seyretmez bana göre ama neyse.
Mesaj tarihi:
Ben türk,kürt,arap böyle karışık bir kökenden geliyorum. Benim de baba tarafın ağrıda yaşayıp büyümüştür. Herzaman da orada türkçeyi bilmeyip öğrenme imkanı olmayan birçok inan olmuş. Bu insanlar da gidip yabancı ülkelerden yayın yapan kanalları seyretmiş. Kuzey ırak olsun iran olsun vs.

Tabiki türkçeyi öğretmek gerek , ama herkese hemen kısa sürede yetişemezsiniz. Mümkün değil. TRT de olması güzel birşeydir sebebe gelince bana göre özel kanallara atılsaydı bu top bu sefer şu an olan birçok kanal bu yayını antipati çeker diye yapmazdı.

Böyle oluncada kürt asıllı insanlar kanal açardı , bu sefer onlarada bunlar örgütçü vs. ön yargısıyla yaklaşılırdı. Devlet eli ile olması gayet güvenli ve sağlıklı bence.
Mesaj tarihi:
naraso said:
kimse izlemez,benim baba tarafımın hepsi okula gidene kadar türkçe bilmiyolarmış,hatta orda bile ilk yıl öğrenme ihtiyacını hissetmediklerini söylüyorlar.

onun dışında türkçe öğretilmeye çalışılması aslen iyi bir şey ancak bu kimsenin kendi dilinin önüne konmamalı.en azından şahsi kanaatim bu yönde.

Ben de önüne konsun demiyorum tabii ki ama bu ülkede yaşayan her vatandaş bence bu ülkenin dilini bilmeli.

PS: Sen Kürtçe biliyor musun?
  • Yeni Oluştur...