Jump to content
Forumu Destekleyenlere Katılın ×
Paticik Forumları
2000 lerden beri faal olan, çok şukela bir paylaşım platformuyuz. Hoşgeldiniz.

Türban Düzenlemesi


Öne çıkan mesajlar

Mesaj tarihi:
Anayasa mahkemesi, üniversitelerde türbanı serbest bırakan düzenlemeleri anayasanın değiştirilemez hükümlerine aykırı bulduğu için iptal etti.
gaynak:ntv

ayrıntılar birazdan.


ayrıntılar geliyor;
Yüksek Mahkeme’nin düzenlemeyi yok hükmünde sayması için TBMM’nin yetkisini aşarak anayasanın değiştirilmesi dahi teklif edilemeyecek laiklik ilkesini değiştirmeye yönelik bir işlem yaptığına hükmetti. Böyle bir karar Ak Parti hakkında açılan kapatma davasını büyük ölçüde etkileyecek.
gaynak: internethaber
Mesaj tarihi:
siyasi karar olmus
anayasa mahkemesi esasi degil sekli incelemesi gerektiginden ben reddedilmesine %100 gozuyle bakiyordum sok oldum resmen

boku bokuna anayasa hukuku okudum demekki bu sene :/
Mesaj tarihi:
Ohh beee!

Hukuk darbesi ne yahu, ya her dini simge serbest olur yada hiçbiri olmaz. Türbana özel düzenleme yapmak da laikliğe aykırıdır işte.

Edit: Fazla heyecanlanmışım. Sakin yazıyorum: Kapak! :)
Mesaj tarihi:
galeyan yaratmayalim.

usule gore degil esasa gore incelemi$, nedeni de degi$tirilemez maddelere aykiri olmasi. Emsal te$kil eden bir iptal karari daha var mi ona da bakmak lazim.

Anayasa’nın, “Eğitim ve öğrenim hakkı ve ödevi” başlıklı 42. maddesine “Kanunda açıkça yazılı olmayan herhangi bir sebeple kimse yüksek öğrenim hakkını kullanmaktan mahrum edilemez. Bu hakkın kullanımının sınırları kanunla belirlenir” şeklinde yeni bir fıkra eklenmişti.

$imdi yukaridaki durumun gelecegi belirsizdi zaten. yani serbestlik universitede kalmayip, ileride liselere , hatta ilkogretime de boyle bir hak gelirse ne olacak? daha sonra bu hak, zorunluluga da dondurulebilir pek tabii.onceki kararlar emsal kabul edilecegi icin herhangi bir iptal de soz konusu olamayacak.
Mesaj tarihi:
Ya pardon da bu iyi bir haber değil mi? Yani laikliğe aykırı bir yasanın mahkeme tarafından iptal edilmesinin nesi yanlış? Nesi hukuk darbesi? Valla merak ettim herkes ters tepki verince. Açıklayın da öğreneyim ya :(
Mesaj tarihi:
obur turlusu de yasama'nın darbesi olacaktı bence. hukuk'tan anlamayan gayet sade bir vatandaş olarak bu karardan sonra kendimi daha güvende hissediyorum. uclu demokratik sistem calisiyor sonucta ki Turkiye'de bu sistemin (yasama-yürütme-yargı) çalışmaması için her türlü ortam vardır. her hosunuza gitmeyen kararı darbe diye adlandırmakta bir nevi fasizme gidiyor.
Mesaj tarihi:
anayasa mahkemesi yetkilerini aşsın, yasamaya müdahale etsin, siyasi karar versin, siz daha hala islamofaşizm felan diyin. bundan sonra görücez zaten mahalleyi baskıyı falan, olay gayrimeşru bi düzleme çekildi artık..
Mesaj tarihi:
yani durum $u anda biraz yargiclar hukumetini andirmiyor degil. Ancak davalara baktigimiz zaman resmi ideolojiden sapma eylemleri oldugu da acik.
Mesaj tarihi:
Siyasi karar ne onu anlamadım? Laikliğe aykırı yasayı iptal etti. Anayasa'nın değiştirilemez ilkesini korudu. anayasa mahkemesinin işlevi ne ki? Oturup da "tabii canım laiklik yavaaş yavaş elden gitsin bişey olmaz" deyip devam mı etseydi?
Mesaj tarihi:
anayasal hukuk bilmediğimden, veya gerekçelerini açıklamadıklarından yorum yapamam tabiy, ama üniversitede türban takmanın laiklikle ne alakası var anlayamadım bi türlü.
Mesaj tarihi:
said:
Anayasa Mahkemesi, türban kararını iptal ederken Anayasa'nın 2, 4 ve 148'nci maddelerine dayanarak iptal ettiğini açıkladı. İşte karara dayanak olarak gösterilen o üç Anayasa maddesi:

MADDE 2. – Türkiye Cumhuriyeti, toplumun huzuru, millî dayanışma ve adalet anlayışı içinde, insan haklarına saygılı, Atatürk milliyetçiliğine bağlı, başlangıçta belirtilen temel ilkelere dayanan, demokratik, lâik ve sosyal bir hukuk Devletidir.

MADDE 4. – Anayasanın 1 inci maddesindeki Devletin şeklinin Cumhuriyet olduğu hakkındaki hüküm ile, 2 nci maddesindeki Cumhuriyetin nitelikleri ve 3 üncü maddesi hükümleri değiştirilemez ve değiştirilmesi teklif edilemez.

MADDE 148. – Anayasa Mahkemesi, kanunların, kanun hükmünde kararnamelerin ve Türkiye Büyük Millet Meclisi İçtüzüğünün Anayasaya şekil ve esas bakımlarından uygunluğunu denetler. Anayasa değişikliklerini ise sadece şekil bakımından inceler ve denetler. Ancak, olağanüstü hallerde, sıkıyönetim ve savaş hallerinde çıkarılan kanun hükmünde kararnamelerin şekil ve esas bakımından Anayasaya aykırılığı iddiasıyla, Anayasa Mahkemesinde dava açılamaz.

Kanunların şekil bakımından denetlenmesi, son oylamanın, öngörülen çoğunlukla yapılıp yapılmadığı; Anayasa değişikliklerinde ise, teklif ve oylama çoğunluğuna ve ivedilikle görüşülemeyeceği şartına uyulup uyulmadığı hususları ile sınırlıdır. Şekil bakımından denetleme, Cumhurbaşkanınca veya Türkiye Büyük Millet Meclisi üyelerinin beşte biri tarafından istenebilir. Kanunun yayımlandığı tarihten itibaren on gün geçtikten sonra, şekil bozukluğuna dayalı iptal davası açılamaz; def’i yoluyla da ileri sürülemez.

Anayasa Mahkemesi Cumhurbaşkanını, Bakanlar Kurulu üyelerini, Anayasa Mahkemesi, Yargıtay, Danıştay, Askerî Yargıtay, Askerî Yüksek İdare Mahkemesi Başkan ve üyelerini, Başsavcılarını, Cumhuriyet Başsavcıvekilini, Hâkimler ve Savcılar Yüksek Kurulu ve Sayıştay Başkan ve üyelerini görevleriyle ilgili suçlardan dolayı Yüce Divan sıfatıyla yargılar.


Yüce Divanda, savcılık görevini Cumhuriyet Başsavcısı veya Cumhuriyet Başsavcıvekili yapar.


Yüce Divan kararları kesindir.


Anayasa Mahkemesi, Anayasa ile verilen diğer görevleri de yerine getirir.
Mesaj tarihi:
Düzenlemeyi türban için yaparsan tek dine iltimas geçmiş olursun. Yok eğer her türlü dini kılık kıyafete yönelik yaparsan bişey olmaz. Devlet her dine eşit mesafeli olmalıdır, vatandaşlarının inanma oranına bakılmaksızın.
×
×
  • Yeni Oluştur...