Jump to content
Forumu Destekleyenlere Katılın ×
Paticik Forumları
2000 lerden beri faal olan, çok şukela bir paylaşım platformuyuz. Hoşgeldiniz.

Merkez Bankası'nda 3. katın cazibesi

elaidi

Öne çıkan mesajlar

elaidi said:
ya Atatürk'ün ezanı sevmesiyle konunun ne alakası var abuk subuk konuşuyosunuz. o anıyı koydunuz da noldu.

ayrıca Atatürk ezanı sevse kaç yazar? Onu ilgilendirir. Ben sevmek zorunda değilim, duyup uyanmak zorunda değilim.

ee ben duymak istiyorum. ne yapacağız o zaman ?
Sosyal ağlarda paylaş

Saçma sapan dediğin seslerin büyük çoğunluğu gereklilik eseridir. Senin hoşgörmene ihtiyaç duymaz, çünkü senin ona ihtiyacın vardır ve katlanırsın. Ama benim 75 yaşındaki anneannem bile artık sabah namazına veya oruca, sıkı dur, dijital saatle kalkarken ezana veya ramazan davuluna ne kadar ihtiyaç var ve ne kadar katlanmak zorundayız?

Ezan için bir parantez açmak istiyorum; kim ne derse desin, gündüz vakitlerinde namazını kılan insanlarımız saatten çok ezanı baz alıyorlar kendilerine, çünkü her gün değişen namaz vakitlerini takip etmektense ezanı kovalamak daha kolaylarına geliyor. Gündüz vakti oluşan gürültü kalabalığında ezanın o kadar da rahatsız etmediği kanaatindeyim. (Edit: Buraya kadar yazdıklarım benim yorumumdur, gündüz vakti ezandan rahatsız olanın da inşaat gürültüsünden rahatsız olan biri kadar rahatsız olma ve bunu dile getirme özgürlüğü vardır.) Ancak sabahın sessizliğinde cami cami üstüne okunan ve bitmek bilmeyen ezanı herkesin dinlemesinin, uyandırılmasının da yanlış olduğunu düşünüyorum. En azından semtlerde nöbetçi eczane gibi nöbetçi camiler seçilebilir, sonuçta 200 metrede bi cami var memleketimde.

Ama ramazan davulu "abi, kapıyı aç, bahşiş alacaz"dan öte bişey değil artık, kimseye bi faydası yok.
Sosyal ağlarda paylaş

Bak, açık konuşmaya çalışıcam, başka türlü anlatamıyorum.
konumuz: UYKU ve HUZUR

Bu iki kavram çok güzel şeylerdir. İnsan dinlenir, kafa kendisini toparlar, yorgunluktan iflas etmiş vücut ta düzenini oturtur, beyin dalgaları hedehödö filan da var, kısacası gayet hayati faaliyetler. Uykusuzluk durumunda gün içinde zombi gibi dolaşma, asabiyet, algı zorluğu, daha fazla asabiyet, halsizlik ve en önemlisi daha da fazla asabiyet gözlenmekte.

Hele ertesi gün iş,güç,ders,sınav vs. varsa tam cinnetlik.

Daha bi özetlersek:
Yüzyıllar öncesinin geri kalmışlığıyla yapılan bir uygulama benim sağlığıma dokunuyosa gıcık ta olurum, uyuz da olurum, nefret te ederim. Değil herifin tekinin viyaklaması, dan dun dan diye davula girişmesi, en sevdiğim şarkıyı çalarak uykumun içine etseler yine karşı çıkarım, hatta yine küfür ederim.
Sosyal ağlarda paylaş

Abi dediğim gibi ramazan davulu ile ezan aynı mantıkta tartışılamaz. Ben gerekli olduğunuda söylemedim zaten davul'un sadece dinlemek isteyen onu duymak isteyen insanlar varsa ben yılda 1 ay günde 2 dakika buna katlanabilirim. Benim için hiçbir anlam ifade etmiyor davul açıkçası ben sadece öbür taraftan bakmaya çalışıyorum olaya ve bunu isteyenler için o kadar katlanırım diyorum. Gerekli filan demiyorum ki bencede gereksiz. Ama bence gereksiz diye bu sesi duymak isteyen insanlara da "siz bu sesi duymayın , çünkü gereksiz" demiyorum.
Sosyal ağlarda paylaş

ShadowFury said:
Bak, açık konuşmaya çalışıcam, başka türlü anlatamıyorum.
konumuz: UYKU ve HUZUR

Bu iki kavram çok güzel şeylerdir. İnsan dinlenir, kafa kendisini toparlar, yorgunluktan iflas etmiş vücut ta düzenini oturtur, beyin dalgaları hedehödö filan da var, kısacası gayet hayati faaliyetler. Uykusuzluk durumunda gün içinde zombi gibi dolaşma, asabiyet, algı zorluğu, daha fazla asabiyet, halsizlik ve en önemlisi daha da fazla asabiyet gözlenmekte.

Hele ertesi gün iş,güç,ders,sınav vs. varsa tam cinnetlik.

Daha bi özetlersek:
Yüzyıllar öncesinin geri kalmışlığıyla yapılan bir uygulama benim sağlığıma dokunuyosa gıcık ta olurum, uyuz da olurum, nefret te ederim. Değil herifin tekinin viyaklaması, dan dun dan diye davula girişmesi, en sevdiğim şarkıyı çalarak uykumun içine etseler yine karşı çıkarım, hatta yine küfür ederim.

Aynen devam o zaman küfür etmeye , belki daha çok küfür edersen senin sağlığını insanlar dikkate alır.
Sosyal ağlarda paylaş

suBzer0 said:
Abi dediğim gibi ramazan davulu ile ezan aynı mantıkta tartışılamaz. Ben gerekli olduğunuda söylemedim zaten davul'un sadece dinlemek isteyen onu duymak isteyen insanlar varsa ben yılda 1 ay günde 2 dakika buna katlanabilirim. Benim için hiçbir anlam ifade etmiyor davul açıkçası ben sadece öbür taraftan bakmaya çalışıyorum olaya ve bunu isteyenler için o kadar katlanırım diyorum. Gerekli filan demiyorum ki bencede gereksiz. Ama bence gereksiz diye bu sesi duymak isteyen insanlara da "siz bu sesi duymayın , çünkü gereksiz" demiyorum.

Duymak isteyen insanlar var diye 2 dakika için bile olsa benim duymak zorunda kalmam (benim umurumda değil davulcunun geçmesi, ama hiç bir işlevi olmayan birşey) hakkıma hukukuma bir tecavüz değil midir? Sigara yasağından ne farkı bunun? Sen sigara içerken ben rahatsız oluyorum diye sigara yasaklandı, aynı mantıkla sen davuldan hoşlanıyorsun diye ben o sesi çekmek zorunda değilim. Sen davulu duymazsan hayatında hiçbir değişiklik olmaz, çünkü zaten işlevsiz. Ama ben duyduğumda sinirim hopluyor. (Sen-Ben tamamen durumu açıklamak için yazılmış öznelerdir, gerçek sen-ben'le ilgisi yoktur)
İşte bazıları bunu sabah ezanı için de düşünüyor ve ben onlara hak veriyorum.
Sosyal ağlarda paylaş

Abi işte adam için çok büyük anlamlar ifade ediyor olabilir , onu gerçekten duymadan ramazan yaşamak istemiyor olabilir filan ben onu anlatmak istedim. Yani olsa da olur olmasada benim için çok önemli değil farketmez , çünkü beni rahatsız etmiyor uykumda çok hafif olmasına rağmen beni uyandırmıyor çoğu zaman uyansam bile ben ne olduğunu anlayana kadar gidiyor ses. Yani burda tartışılıcak kadar önemli bir olay değil bence.
Sosyal ağlarda paylaş

Bu sesleri duymamak onu sevenlere zarar vermez. Ama bu seslerden rahatsız olanlara düpedüz zarar verir.Ne şekilde vereceğini yazdım zaten.

Saatler var, dijital saatler var, hatta ezan sesiyle çalan saatler bile var. Duymazsam yaşayamam ölürüm diyebilecek bir insan varsa gayet rahat bi şekilde kaydedip radyoda teypte mp3playerda dinleyebilir gayet. İlle de diğer insanların haklarına tecavüz etmek gerekmiyo yani bunları dinlemek için.

Ama bunun tersi pek mümkün değil, yani camiden uzak olanlar ses izolasyonu filan neyse kurtarabilir de yakın olanlar için düpedüz işgence.
Sosyal ağlarda paylaş

Subzero eğer insanları bir cümle alıp seni eleştiriyor diye suçluyorsan sende yazdığın her cümleye özen göster.İşin senin açından üzücü tarafı o bir cümlelerin demek istediklerinin özeti olması."Var olan bir şeyi kaldırmayı çalışmaya hoşgörüsüzlük diyosun" bu tam anlamıyla statükoculuk dünya bu şekilde yürüseydi insanlık bir adım ileri atamazdı.
Arapça bir şarkı dinlesen belki berbat diyeceksin ama sırf insanlar kafalarında o melodiye anlamlar yüklediği için ezanın süper melodik birşey olduğunu iddia etmek , ezanın müziğini vıyaklama diye tabir insanları garipsemek , bu ülkede yerleri olmadığını iddia etmek kimseye düşmez.
Sigara pasif içicilik yüzünden yasaklanırken , var olan birşeyi niye değiştiriyorsunuz , bu adamlar tiryaki yıllardır içiyolar hem de bağımlılar ne hakla bunları yasaklarsınız bu hoşgörüsüzlüktür diye savunamazsınız.Ancak sabahın beşinde gürültüyle uyanmak istemeyen insanlar şikayetlerini dile getirince sen o mantıkla savunmalar yapıyorsun.
Sosyal ağlarda paylaş

Günde 15dk ezana
1 ay günde 2şer dk davula

Bunları birleştirelim ramazan ayında saat 3 gibi bizim sokaktan geçen davulcuya uyan, uyuyabilirsen bikaç saat sonra birde ezana uyan. Bir saat süren ezan seansından sonra uyuyabilirsen bikaç saat sonra kalkıp işine okuluna git.

Negüzel bi memlekette yaşıyoruz adamın biri bahşiş toplayacak diye bütün semt ayağa kaldırılıyor.
Sosyal ağlarda paylaş

Ezan genelde uykunun çok derin olduğu zamana denk geliyor. Eğer kışın pencereniz kapınız kapalı yatıyorsanız o sesi duyup uyanmak çok zor. Yazın duyup uyanmak daha kolay fakat , eğer o saatte uykunuzdan uyandırabiliyorsa ya çok yakınsınız camiye ya da sizin uykunuzda bir sorun vardır. Çünkü o saatte ordan bir belediye otobüsü ya da güzel egzoslu bir araba geçse , gene uyanırsınız.

Yakınında cami vardır , sesi direk uyandırıyordur ozaman rahatsız olunabilir doğaldır. Uykunuz okadar hassas ise önceden dediğim gibi ordan geçen taşıtların sesi de sizi uyandırır. Sanki sokakta biz uyku halinde iken hiçbir gürültü yok , bi ezan sesi gürültü olup uykumuzu bölüyor. Kasıtlı bahaneler bunlar boşverin geçiniz..
Sosyal ağlarda paylaş

@MuDo, olay, 50 yıl, 1400 yıl değil, işin mantıksızlığı, saçmalığı.. Demek istediğim şu ki bu ezan şeysi peygamber zamanından kalma değil mi? Zavallıcık tahmin edebilir miydi acaba 1350 veya 1400 sene sonra insanlar hoparlörlere bunu bangır bangır, cizzt cızzt bağırtacaklar, üstelik saat denilen bir olgu varken?... Yaşıyor olsaydı ''zavallı, şekilci müminlerim'' derdi herhalde...
Sosyal ağlarda paylaş

Asıl nokta şu Subzero. Bilgin olsun diye söylüyorum, ezanı sesli iletişim araçlarıyla ya da yardımcı aletlerle okumak caiz değil, doğru değil. Çıplak sesle okunması gerekiyor. Bizimkiler sidik yarışından mıdır, insanları rahatsız etme sevdasından mıdır nedir böyle yapıyorlar. Eskilerden kalma, din polisçiliği olayı muhtemelen. Herkes namaza gitsin, gitmeyenin çükü düşsün durumu. Eski alışkanlık, ama gel gör ki ağzında düdükle bile çalsan doğru değil İslam dinince. O yüzden komple konuyu yanlış tartışılıyor.
Sosyal ağlarda paylaş

• Yeni Oluştur...