sg-1 Mesaj tarihi: Mayıs 25, 2008 Paylaş Mesaj tarihi: Mayıs 25, 2008 Hürriyet said: Turiste içki var Türk’e yok Alman kadın parlamenterlerle Sultanahmet’teki Golden Horn Oteli’ne yemeğe giden Berlin SPD Eyalet Milletvekili Dilek Kolat’a ’Türk olduğu’ gerekçesiyle içki servisi yapılmadı. Otelin müdürünü çağıran Kolat, "Burası AKP’nin, içki ruhsatı vermiyorlar. Yasağı deliyoruz. Turistlere ses çıkarılmıyor. Türklere içki verdiğimiz duyulursa bizi kapatırlar" cevabını aldı. Bunun üzerine Alman konuklar da içkilerini geri yolladı. BERLİN SPD Eyalet Milletvekili Dilek Kolat, 14 Alman parlamenter kadınla geleneksel olarak gerçekleştirdiği ’AB sürecindeki Türkiye’yi ve Türkleri tanımak için’ yaptığı İstanbul gezisinin veda gecesinde verilen yemekte ’Türk olduğu’ gerekçesiyle sadece kendisine uygulanan şarap yasağı yüzünden zor anlar yaşadı. ’Golden Horn Oteli’nin restoranında, aynı masada bulunan Almanlara ise yasak uygulanmadı, içki servisi yapıldı. İçki servisinin müşterilerin yerli ya da yabancı olmasına göre farklı uygulanması yöntemi Dubai’de de var. Orada da turistlere içki servisi yapılırken Müslümanlara verilmiyor. İstanbul’da yaşanan olay Dubai’deki bu uygulamayı hatırlattı. Yemekte şok yaşadık 14-18 Mayıs tarihleri arasında Berlinli parlamenter arkadaşlarıyla üçüncü kez Türkiye’ye giden ve grubun organizatörlüğünü de üstlenen SPD Berlin eyalet Milletvekili Dilek Kolat, kadın vekillerle Sirkeci’deki Best Western Empair Palas’ta kaldı. İstanbul’da AKP’li kadınlarla, CHP kadın kollarıyla ve çeşitli sivil toplum örgütleriyle de görüştüklerini belirten Kolat şöyle konuştu: "Bu gezilerde amaç Alman parlamenterlerin Türkiye’yi yaşamaları, insanlarımızı, AB sürecindeki Türkiye’yi bire bir yaşamaları, mevcut ön yargıları aza indirgemeleri. Ancak son zamanlarda Türkiye’deki İslamlaşma eğilimi, AKP’ye açılan kapatma davası gibi nedenlerle bu gezi hepimiz için çok önemliydi. Gezinin son gecesinde yemek yeyip siyasetten uzak bir gece geçirmek isterken yaşadıklarımız karşısında şok olduk." Türk’sünüz, veremeyiz Kaldıkları otelin tavsiyesi üzerine Sultanahmet’teki Golden Horn Oteli’nin terasına gittiklerini belirten Kolat, başından geçenleri şöyle anlattı: "Grup olarak gelen garsona Almanlar şarap ısmarladılar. Ben de eşimin yeğeni ile beraber ve Türkçe olarak rakı istedim. Bunun üzerine garson ’Veremeyiz’ dedi. Herhalde rakı veremiyorlar ya da yok diye isteğimi şaraba çevirdim. Tekrar ’veremeyiz’ deyince nedenini sordum. ’Türkçe konuşuyorsunuz, Türk’sünüz, veremeyiz’ cevabını aldım. Çok şaşırdım. Olay diğer Alman parlamenter arkadaşlarımın da dikkatini çekti. Alman milletvekili olduğumu söyledim, ama ’Mümkün değil, veremeyiz’ dediler. Bunun üzerine müdürünü çağırdım. Ondan da, ’Burası AKP’nin, içki ruhsatı vermiyorlar. Biz de yabancılara bunu anlatamıyoruz, anlatmak istemiyoruz. Bunun için de bu yasağı deliyoruz. Turistlere ses çıkarılmıyor. Ama baskın yapıldığında Türklere içki verdiğimiz duyulursa bizi kapatırlar. Kusura bakmayın size içki servisi yapamayız’ cevabını aldım. Tabii durumu arkadaşlara anlattım. Bunun üzerine ’Kalkalım ve olayı protesto edelim ve içkilerimizi bırakıp gidelim’ dediler. Uzun bir uğraştan sonra yatıştırdım. Ama o gün bugündür Türkiye’deki bu davranışı, ayrımcı, baskıcı İslamlaştırmaya muhatap oluyorum ve anlatmakta zorlanıyorum. Parlamenter kadınlarımız çok tedirginler. Gelişmeleri tedirgin bir şekilde izliyorlar." Kolat, olaydan sonra beraberindeki Canan Bayram (Berlin Eyaleti SPD Milletvekili), Jutta Leder (SPD Berlin Eyalet Grup Başkan Vekili), Ulrike Neumann, Kirsten Flesch, Burgunde Grosse, Felicitas Tesch, Susanne Kitschun, Bruni Lauterbach-Wildenhein, Jutta Weissbecker (Emekli Eyalet Milletvekili) Mechthild Rawert (Federal milletvekili), Barbara Loth (SPD Berlin Eyalet Başkanvekili) , Iris Spranger (Maliye Bakanlığı Müsteşarı), Hella Dunger-Löper’in (Şehir Planlama Bakanlığı Müsteşarı) büyük şaşkınlık yaşadığını vurguladı. Otel doğruladı Golden Horn Oteli yetkilileri, olayı doğruladılar, ancak açıklama yapmak istemediler. Rezervasyon için oteli aradığımızda, restoran ve bar görevlisi, grubun yerli mi yabancı mı olduğunu öğrendikten sonra yerli müşterilere içki servisi yapılmadığını söyledi. Álem yapmayacaktık birer kadeh içecektik YEMEĞE katılan SPD milletvekili Ulrike Neumann olayı şöyle anlattı: "Bize, otelin güzel terası olduğunu, Boğaz manzarası ile camileri görebileceğimizi söylediler. Biz de oraya gittik. Son gecemiz diye bir kadeh şarap içmek istedik. Bize şaraplar geldi. Kadeh tokuşturmak istediğimiz için, Dilek’e de şarap verilmesini bekledik. Gelmeyince Dilek Kolat sordu. Kendisine, ’Turist grubusunuz diye bir istisna yapıp şarap verdik. Ancak size şarap veremeyiz. Çünkü siz Türkçe konuşuyorsunuz’ dediler. Bunun üzerine Dilek Kolat otel müdürüne şikayette bulundu. Ama o da, ’Üzgünüm, size şarap veremem’ deyince, biz de bir yudum bile almadığımız şarapları içmedik ve geri gönderdik. Biz bu davranışa çok üzüldük. Biz alem yapmayacaktık, sarhoş olana kadar içki içmeyecektik. Sadece bir kadeh şarap içmek istedik." Şikáyet edilmeli Timur Bayındır (Turistik Otelciler İşletmecileri ve Yatırımcılar Birliği Başkanı) Otel TUROB üyesi değil. Alman parlamenterlerin bulunduğu bu grup gibi önemli gruplar, özellikle İstanbul’da götürülecekleri mekanlar sözkonusu olduğunda seçici davranılmalıdır. Otelin turizm belgesi olmadığı için, belediyeden içki ruhsatı da bulunmadığından içki servisi yapması mümkün değil. Ama "Yerli turiste veremiyoruz, yabancı turist içebilir" şeklinde bir uygulama hiçbir şekilde kabul edilemez. Araştırmamızda otelin böyle bir uygulamasının var olduğunu biz de öğrendik. Böyle bir seçim yapmaya, insanları ayırmaya hakkı yok. Turizm belgesi yok Doç. Dr. Ahmet Bilgili (Kültür ve Turizm İstanbul İl Müdürü) Golden Horn Oteli’nin Kültür ve Turizm Bakanlığı tarafından verilen turizm belgesi bulunmuyor. Bu yüzden yıldız uygulamasına da dahil değil. İçki servisi, belediye kanunları çerçevesinde yapılabilir. Ruhsatı olsun veya olmasın, yabancı müşteriye içki servisi yapıp, yerli müşteriye yapmamanın hiçbir yasal dayanağı yoktur. Otelin ’4 yıldızlı’ ibaresini kullandığına yönelik bilgiler doğruysa, soruşturma başlatacağız. Ayrım olamaz Nevzat Er (Eminönü Belediye Başkanı) Müşterilerin birine içki verip birine vermemek olmaz. Ayrımcılık doğru değil. Link to comment Sosyal ağlarda paylaş Daha fazla paylaşım seçeneği…
Laurelin Mesaj tarihi: Mayıs 25, 2008 Paylaş Mesaj tarihi: Mayıs 25, 2008 YALAN! Link to comment Sosyal ağlarda paylaş Daha fazla paylaşım seçeneği…
Apache Mesaj tarihi: Mayıs 25, 2008 Paylaş Mesaj tarihi: Mayıs 25, 2008 ahahah Link to comment Sosyal ağlarda paylaş Daha fazla paylaşım seçeneği…
sg-1 Mesaj tarihi: Mayıs 25, 2008 Konuyu açan Paylaş Mesaj tarihi: Mayıs 25, 2008 Doğan Medya yazmış, ben de inanmadım ama size bi danışayım dedim. Link to comment Sosyal ağlarda paylaş Daha fazla paylaşım seçeneği…
Llama Mesaj tarihi: Mayıs 25, 2008 Paylaş Mesaj tarihi: Mayıs 25, 2008 gelin bize içki var bolcanak Link to comment Sosyal ağlarda paylaş Daha fazla paylaşım seçeneği…
rahatsiz Mesaj tarihi: Mayıs 25, 2008 Paylaş Mesaj tarihi: Mayıs 25, 2008 munferit bir olay. ha bi de ERGENEKON ULAN! Link to comment Sosyal ağlarda paylaş Daha fazla paylaşım seçeneği…
fede Mesaj tarihi: Mayıs 25, 2008 Paylaş Mesaj tarihi: Mayıs 25, 2008 şeriat geliyo kaçın lol Link to comment Sosyal ağlarda paylaş Daha fazla paylaşım seçeneği…
Admin DynamicK Mesaj tarihi: Mayıs 25, 2008 Admin Paylaş Mesaj tarihi: Mayıs 25, 2008 Aslında gidip ingilizce konusucan yemek boyunca çıkarken de eyvallah borcumuz ne kadar dicen? Sonra hesap yüklü gelcek biz içki içmedik ki Türklere yasak? içki parası mı alıyorsunuz o zaman fişi de rica edicem ben belediyeye bir okutayım? der yolunu bulursun ;) Link to comment Sosyal ağlarda paylaş Daha fazla paylaşım seçeneği…
Llama Mesaj tarihi: Mayıs 25, 2008 Paylaş Mesaj tarihi: Mayıs 25, 2008 abi türkçe olimpiyatları için gelenler varya şimdi onlar benden daha iyi türkçe konuşuyor ama adamlar harbici belli gerçi yabanci olduklarıda bunlar gelse türkçe konuşsa falan ne bilem kafam karıştı nası ayırıyorlarki : ) sadece türkçe konuşmakla değildir herhal : ) ee ben cift vatandaşım :P Link to comment Sosyal ağlarda paylaş Daha fazla paylaşım seçeneği…
Spacecake Mesaj tarihi: Mayıs 25, 2008 Paylaş Mesaj tarihi: Mayıs 25, 2008 fede said: şeriat geliyo kaçın lol amaçları yaptıkları onu işarat etmiyor mu yapamayacak olsalar bile ?? her olayda şeriat gelior kaçın lol diyosun ille islam devrimini mi bekleyeceksin kafana bişeylerin girmesi için Link to comment Sosyal ağlarda paylaş Daha fazla paylaşım seçeneği…
Peter Mesaj tarihi: Mayıs 25, 2008 Paylaş Mesaj tarihi: Mayıs 25, 2008 ırak olur muyuz? Link to comment Sosyal ağlarda paylaş Daha fazla paylaşım seçeneği…
fede Mesaj tarihi: Mayıs 25, 2008 Paylaş Mesaj tarihi: Mayıs 25, 2008 sarcasm yaptım ya. viktor yalan diyo ona niye bişey demiyon. alla alla :) Link to comment Sosyal ağlarda paylaş Daha fazla paylaşım seçeneği…
roket adam Mesaj tarihi: Mayıs 25, 2008 Paylaş Mesaj tarihi: Mayıs 25, 2008 dyna yı yaratıcılığından ötürü tebrik ediyorum helal rep sana. Link to comment Sosyal ağlarda paylaş Daha fazla paylaşım seçeneği…
-Wissy Mesaj tarihi: Mayıs 25, 2008 Paylaş Mesaj tarihi: Mayıs 25, 2008 Roket Adam'i yalakaligindan dolayi tebrik ettim ben de. +rep Link to comment Sosyal ağlarda paylaş Daha fazla paylaşım seçeneği…
roket adam Mesaj tarihi: Mayıs 25, 2008 Paylaş Mesaj tarihi: Mayıs 25, 2008 hahaha ne alaka ya yağcılık yapınca elime ne geçicek alla'sen rep mi vericek sadece hoşuma gitti yazdığı :) Link to comment Sosyal ağlarda paylaş Daha fazla paylaşım seçeneği…
sir Mesaj tarihi: Mayıs 25, 2008 Paylaş Mesaj tarihi: Mayıs 25, 2008 Otelin turizm belgesi olmadığı için, belediyeden içki ruhsatı da bulunmadığından içki servisi yapması mümkün değil. ee, burda tartışılan ne ki? şeriatla, akpyle alaka nedir yani? Link to comment Sosyal ağlarda paylaş Daha fazla paylaşım seçeneği…
sg-1 Mesaj tarihi: Mayıs 25, 2008 Konuyu açan Paylaş Mesaj tarihi: Mayıs 25, 2008 "Burası AKP’nin, içki ruhsatı vermiyorlar. Yasağı deliyoruz. Turistlere ses çıkarılmıyor. Türklere içki verdiğimiz duyulursa bizi kapatırlar" Link to comment Sosyal ağlarda paylaş Daha fazla paylaşım seçeneği…
sir Mesaj tarihi: Mayıs 25, 2008 Paylaş Mesaj tarihi: Mayıs 25, 2008 turizm belgesi yokmuş adamlarda, demekki bazı kriterleri karşılayamıyolar, demek ki belediye de içki ruhsatı vermiyo. turistleri götürüp içki içirebileceğin, beraberinde senin de içebileceğin 348509845685796345 tane yer var istanbulda. çoğu da akp belediyelerine ait yerler, so? adamlar yasağı deliyolar, çaktırmak da istemiyolar, o yüzden türklere içki veremeyiz gibi angut bi taktik uyguluyolar. Link to comment Sosyal ağlarda paylaş Daha fazla paylaşım seçeneği…
sg-1 Mesaj tarihi: Mayıs 25, 2008 Konuyu açan Paylaş Mesaj tarihi: Mayıs 25, 2008 İçki ruhsatı almak için turizm belgesi gerektiğini ilk defa duyuyorum. Köşebaşı meyhanesi turistik mekanmış da haberimiz yokmuş. Yasağı delip çaktırmamak için de biraz fazla yüzsüzler sanırım. Depolarında yabancılara içirmek için içki bulundururken kimse ruhsat sormuyor işin ilginç tarafı. Ama işin içeriğinden çok şekli önemli olduğundan "Türk'e yok, yabancıya var". Burada mühim olan "değiştik, geliştik" diyenlerin sahip olduğu mekanın içki satmasına rağmen ruhsatının olmaması, ki bunu almak atla deve değil, öyle bir otel rahatlıkla alır, içkiyi satarken de Türk-Yabancı ayrımı yapması. Derse ki "burası aile çay bahçesi, alkol bulundurmuyoruz", herkes anlayışla karşılar. Ama böyle bir uygulama komik ve bir o kadar vahim. Hem yabancı gelecek,içecek diye içki bulundur/buna göz yum, hem de içki ruhsatı olmasın/verme. Link to comment Sosyal ağlarda paylaş Daha fazla paylaşım seçeneği…
sir Mesaj tarihi: Mayıs 25, 2008 Paylaş Mesaj tarihi: Mayıs 25, 2008 içkiyi bulundurup el altından yabancıya veren: otel içki ruhsatı vermeyen: belediye tarafları karıştırdın galiba? içki ruhsatı için ne gerekiyo ben bilemem, burada saçma olan şey otelin uygulaması, belediyeyle, hükumetle, ülkenin rejimiyle nası ilişkilendiriliyo bu olay, hala hayretler içersindeyim =) Link to comment Sosyal ağlarda paylaş Daha fazla paylaşım seçeneği…
sg-1 Mesaj tarihi: Mayıs 25, 2008 Konuyu açan Paylaş Mesaj tarihi: Mayıs 25, 2008 sg-1 said: "Burası AKP’nin, içki ruhsatı vermiyorlar. Yasağı deliyoruz. Turistlere ses çıkarılmıyor. Türklere içki verdiğimiz duyulursa bizi kapatırlar" Ben de diyorum ki, madem ruhsatı yok, nasıl göz yumuluyor? Ne demek bu şimdi? Böyle saçma şey mi olur? Yasaksa yasaktır, değilse değildir? Link to comment Sosyal ağlarda paylaş Daha fazla paylaşım seçeneği…
ppoyr Mesaj tarihi: Mayıs 25, 2008 Paylaş Mesaj tarihi: Mayıs 25, 2008 sir said: turizm belgesi yokmuş adamlarda, demekki bazı kriterleri karşılayamıyolar, demek ki belediye de içki ruhsatı vermiyo. turistleri götürüp içki içirebileceğin, beraberinde senin de içebileceğin 348509845685796345 tane yer var istanbulda. çoğu da akp belediyelerine ait yerler, so? anlamadın sanırım, akpnin içki ruhsatı alma hengamesini zorlastırmasından kaynaklanıyor tum bi illegalite. beyoglunda mis sokaktır nevizadedir bunlar yıllardır icki icilebilen yerler, ama akpnin icki ruhsatlarına karsı boyle bir tutumu varmıs demek ki. adam boku akpye atıp alacagı cezadan mı kurtulucak? Link to comment Sosyal ağlarda paylaş Daha fazla paylaşım seçeneği…
mütevazi_aristokrat Mesaj tarihi: Mayıs 25, 2008 Paylaş Mesaj tarihi: Mayıs 25, 2008 İçki sağlığa zararlı ve bağımlılık yapıcı.AKP bizi düşünüyor bide suçluyorsunuz adamları =) Link to comment Sosyal ağlarda paylaş Daha fazla paylaşım seçeneği…
Baluu Mesaj tarihi: Mayıs 25, 2008 Paylaş Mesaj tarihi: Mayıs 25, 2008 DynamicK said: Aslında gidip ingilizce konusucan yemek boyunca çıkarken de eyvallah borcumuz ne kadar dicen? Sonra hesap yüklü gelcek biz içki içmedik ki Türklere yasak? içki parası mı alıyorsunuz o zaman fişi de rica edicem ben belediyeye bir okutayım? der yolunu bulursun ;) Ahaha.. Topiği şimdi okudum, inan aklımdan aynı şeyler geçti :D Link to comment Sosyal ağlarda paylaş Daha fazla paylaşım seçeneği…
Smoke Mesaj tarihi: Mayıs 25, 2008 Paylaş Mesaj tarihi: Mayıs 25, 2008 İçki ruhsatı restoranlar için iki şekilde elde edilir 1) Restoranın bağlı olduğu belediyeden (eğer yeşil bölge yani içkiye izin verilen alansa) 2) Turizm Bakanlığından 1. sınıf/lüks sınıf veya özel turizm belgesi alırsan. Olayın AKP veya şeriat düzeni ile bir alakası yok tamamen otelin işgüzarlığı. Link to comment Sosyal ağlarda paylaş Daha fazla paylaşım seçeneği…
Öne çıkan mesajlar