Jump to content
Forumu Destekleyenlere Katılın ×
Paticik Forumları
2000 lerden beri faal olan, çok şukela bir paylaşım platformuyuz. Hoşgeldiniz.

ışık hızını geçmek

Hagii

Öne çıkan mesajlar

fmea said:
ne kadar uzağa bakarsan okadar geçmişi görüyosun diye biliyorum x gezegenindeki ışığın dünyadaki teleskopa ulaşması 1 milyon yıl sürüyosa doğal olarak 1 milyon yıl öncesini görmüş oluyosun.heralde derin uzay şuan bizim gördüğümüz gibi değildir..ilginç bi mevzu

Hacı ya süper güçlere sahip bir ırkız.Geçmişi görenzi :)
Sosyal ağlarda paylaş

isik suda, veya camda daha yavas ilerler, buda demek oluyorki isik en hizli boslukta ilerler.

Demekki isigin ulasabilecegi max bir hiz var, ve insanoglunun kavrayabildigi en hizli kavram su anda isik olduguna gore daha hizli bir kavram (maddemi dersiniz artik ne dersiniz) olmamasi icin bir neden yok. Yani olasilik dahilinde.
Sosyal ağlarda paylaş

tek engel o değil. ışığın hızının her cisme göre hareketten bağımsız c hızıyla gidiyor olması da teorik olarak ve bildiğimiz fizik kuralları dahilinde ışıktan hızlı bir cisim olmasını engelliyor. Işığın evrendeki en hızlı cisim olmasının sebebi belki de gerçekten de fiziksel olarak herkes kaynak tarafından aynı hızda algılanması ama bunları fiziksel olarak birbirine neden sonuç ilişkisinde bağlayacak bir teori yok sanırım. Işığın hızının her kaynağa göre sabit olduğu gözleminden yola çıkılarak yapılan basit geometrik hesaplarla hızın üst sınırının c olduğunu çıkarabilirsin.

eğer ışıktan hızlı hareket eden bir cisim varsa ya onun için özel bir tanım alanı oluşturulması gerekir ve o cisim dışındaki herşey için elde edilecek formüllerin şuanda kullandıklarımıza yakınsadığı gösterilir ya da şuanki teori çok yanlışsa (ki sanmıyorum çünkü herhalde tonlarca deneysel gözleme uyuyordur) yeniden oluşturulur.

ama bence öyle bir durumda bir nevi quantum mekaniği-newton mekaniği tarzı bir ilişki ortaya çıkar. Yani quantum mekaniği çıktığı için newton mekaniği yıkılmadı, hala uygun tanım koşullarında (misal cisimle arasındaki uzaklıklar cisimlerin debroglie dalga boyunun yaklaşık 10 katından fazla olmalı) noktadan sonra bir çok basamağa kadar doğru cevaplar veriyor...
Sosyal ağlarda paylaş

• 3 hafta sonra ...
Venator said:
Şu mucize olayına kıl oluyorum aslında.

Hii, aman allaahıım yarıiletkenlerin yapısı bir mucizee, bu sayede küçücük transistörler yapabiliyoruz bunlar olmasa teknoloji 100 yıl geriden gelirdi!!

Değil abi, biz insanoğlu olarak bulduk çoğunu. Evet şans mans ama, cam olmazsa başka bişey olurdu. Su olmasa hayat olmazdı, e peki başka şekillerde canlıların olmadığını nerden biliyoruz? Evrende gayet de suyun zehirli bile olduğu canlılar olabilir. Su olmasaydı belki şu anda metan ne kadar kral bir madde diye tartışıyor olabilirdik.

Sıvı metan içinde büyümüş bir zeki canlı formunu düşünelim mesela (bkz. Titan), su ile alakalı bile olmadıklarından su molekülünün ve yapısını bilseler bile yüksek ihtimalle bizim su ile ilgili bilgimizden çok az şey bilecekler. Neden, çünkü adamların pratik hayatlarında yeri yok. Kimse abuk subuk bir molekülün her detayını inceleyemez, özelliklerini görmeden bilemez de. Bildigimiz cogu sey, zaten gözlemlediklerimizin açıklaması; ortaya attığımız yeni tezleri de zaten denemeden kanıtlayamayacagımızdan biraz da kısır döngü. Elimizde ne varsa o, ve olan şey de hep "tek" ihtimal oldugundan mucize gelecek bize.

Bilim biraz da gerçek hayatta gördüklerimizin açıklamasıdır. Adam bakıyor bardaktaki suyun durumuna ve inceliyor. Cam olmasaydı bilmeyecekti bile. Ama cam yerine başka bişey olsun belki farklı ve bizim şu anda bilmediğimiz birşeyleri farkedecekti ve öğrenecekti.

Kısacası, mucize değil. Dünyada silisyum gayet yaygın o yüzden sahillerde yakılan ateşlerin sonucunda kum->cam değişiminin farkedilmesi gayet normal. O kadar çok şey "şans eseri" bulunuyor ama bize uygun gelmiyor ki istatistiksel olarak doğru birşeyi bulduğunuzda şaşırtmamalı.

Ayrıca ışık hızı sabittir c= 1/kök(permittivty*permeability) dir bu ikisi de materyale göre değişir ama zaten herşey c'ye göredir c azalırsa limit de düşer haliyle.

Manyetik olarak birşeyi ışık hızından fazla yapamazsın zira elektromanyetik dalga'nın alabileceği maksimum hızda gider zaten ışık. Bu tip "ışıktan hızlı gitti" tipi deneyleri dumuştum ama bilim dünyasını sarsmadığına göre ya çok özel ve genel olmayan deneyler ya da bir kısımları doğru değil.
bende anlamdan veya istediği gibi anlayarak sonra yorum yapanlara kıl oluyorum aslında.. mesela camın gösterdiği fiziksel özelliklerin bilime katkısının bizi ilerletiğini anlamadan yorum yapan insanlar oluyor, bir ikide metan da yaşayan hayalı örnekler veriyorlar.. bölee acayip yanii
Sosyal ağlarda paylaş

• 2 ay sonra ...
  • Yeni Oluştur...