Jump to content
Forumu Destekleyenlere Katılın ×
Paticik Forumları
2000 lerden beri faal olan, çok şukela bir paylaşım platformuyuz. Hoşgeldiniz.

Parmağı Yeniden Çıkan Adam

nileppezdel

Öne çıkan mesajlar

Evet sonunda oldu. Ya da ben daha yeni duyuyorum :) Ancak Ohio'da yaşayan 69 yaşındaki Lee Spievak Pittsburgh üniversitesinde üretilen rejeneretif bir ilaçla kaybetmiş olduğu parmağına yeniden kavuştu. Domuz dokularının asit banyosuyla tümhücrelerden arıtılmasıyla oluyor. Kurutulduktan sonra da kağıt veya toz haline getirilebiliyor. Parmağını ucuna bu tozdan sürerek tedavi eden Spievak "olayın tamamlanışı 4 hafta sürdü" diyor.

Tozun mucidi Dr Stephen Badylak bu sayede yakında iç organları ve kemikleri bile yeniden oluşturabileceklerine inandığını belirtiyor.

Henüz deney aşamasındaki bu ilacın iç organlarımızı da yeniden büyütüp büyütemediğini görmek için ösafagus kanserli bir kadın üzerinde deney yapılacak. Normalde yemek borusunun kanserli kısmı alınır ve midesindeki diğer dokular uzatılarak yemek borusu yeniden oluşturulur ancak çoğunlukla ölümle sonuçlanabilir. Ancak Dr Badylak bu hastanın ösafagusunun kesilmiş bölümlerine içeriden bu tozu uygulayarak yemek borusu hücrelerinin yeniden yapılanmasını ve sağlıklı bir yemek borusu oluşturmayı deneyecek. Henüz deney aşamasında olsa da Spievak'ın peri tozu olarak adlandırdığı bu ilaç tıp çevrelerinde büyük bir tıbbi buluş olarak nitelendirilmeye başlanmış durumda.

Bu kısa çeviriyi uykudan kalkıp yaptım hatalarım olabilir, var ise affola :)

Kaynak

Bence by harika bir gelişme ve birçok yanmış insanı normal hayata döndürebilir, sakatları iyileştirebilir. Umutluyum ben de bu projeden. Fakat hemen ABD ordusunun da dikkatini çekmiş çalışmalar :S

Siz ne düşünüyorsunuz bu konu hakkında? Hem paylaşayım hem de görüşlerinizi alayım dedim.
Sosyal ağlarda paylaş

Burada sağlanan doku rejenerasyonu. Parmak gibi kompleks bir organın koptuğu yerden yeniden çıkması söz konusu değil. Buna benzer bir çok cerrahi yara örtüsü / yada iyileşmeyi hızlandıran ürün mevcut. Ekstrasellüler matriksi içeren bir toz bilmiyorum açıkçası şuana kadar kullanılanlar arasında. Mutlaka rejenerasyon açısından avantajları vardır.

Röportajın başka bir yerinde bunu anlatıyor aslında. Bu ürün bir uzuv yaratmıyor ama o uzvu oluşturan kemik, kas, deri vs. gibi dokuların rejenerasyonunu kolaylaştırıyor. Ürünün tıbbi anlamda detaylarını bilemiyorum ama bu, doku kaybı ile giden yaralanmaların yada cerrahi girişim sonrası gelişen sorunlar ile başedilmesinde faydalı olabilir gerçekten.

Uzuv rekonstrüksiyonu ise bir çok farklı uzmanlık alanının katkısı gerektiren, son derece komplike bir konu. Bir toz ile bunun başarıldığı gün işimden istifa ederim :D

Doku mühendisliği son zamanlardan gerçekten çok ilerledi. Bunu yadsımak mümkün değil tabii.
Sosyal ağlarda paylaş

e pek tabi, kök hücre ya da organik materyal kullanarak sıfırdan bir uzuv üretmek çok farklı bir alan. ama burda yine de insan oğlunun sahip olmadığı bir fizyolojik özelliğe kavuşturulması söz konusu eğer haber doğruysa. zira sinirlerin uç kısımlarında meydana gelen hasarlar sonucu ortaya çıkan felçlerin iyileştirilmesinde çok faydalı olabilir çünkü orda sorun sinirin iyileştirilmemesi değil, hücre gövdesine olan mesafesinden dolayı yavaş iyileştirilmesi. bu derecede bir rejenrasyon kapasitesine sahip değil sonuçta insan vücudu ve dediğini yapıyorsa, "pixie dust" ismini oldukça hak ediyor heh.

ayrıca bu ilacı bulan kişi bunu deneme yanılma yoluyla bulmaktan zira işin moleküler düzeydeki mekanizmasına da ışık tutarsa (ya da tutabilmişse) bence fizyoloji/tıp dalında nobel ödülü alabilir.
Sosyal ağlarda paylaş

Bir de şunu belirtmek isterim, böyle rejeneratif özellik kazandıran müdahaleleri genelde yarı-potent kök hücreler ile yapmaya çalışıyor bir çok araştırmacı. Bu sonucu kök hücre gibi henüz nasıl kullanılacağı tam olarak bilinmeyen ve elde etmesi zor bir kaynak yerine basit bir prosedür sonucu elde edilen bir ilaç ile elde etmek de önemli bir başarı. Kök hücre'nin tam manasıyla kullanılabilmesi kadar etkili sonuçlar verir mi bilmem ama kök hücreler tam olarak çözülene kadar baya iş görür.
Sosyal ağlarda paylaş

Qui said:
Burada sağlanan doku rejenerasyonu. Parmak gibi kompleks bir organın koptuğu yerden yeniden çıkması söz konusu değil. Buna benzer bir çok cerrahi yara örtüsü / yada iyileşmeyi hızlandıran ürün mevcut. Ekstrasellüler matriksi içeren bir toz bilmiyorum açıkçası şuana kadar kullanılanlar arasında. Mutlaka rejenerasyon açısından avantajları vardır.

Röportajın başka bir yerinde bunu anlatıyor aslında. Bu ürün bir uzuv yaratmıyor ama o uzvu oluşturan kemik, kas, deri vs. gibi dokuların rejenerasyonunu kolaylaştırıyor. Ürünün tıbbi anlamda detaylarını bilemiyorum ama bu, doku kaybı ile giden yaralanmaların yada cerrahi girişim sonrası gelişen sorunlar ile başedilmesinde faydalı olabilir gerçekten.

Uzuv rekonstrüksiyonu ise bir çok farklı uzmanlık alanının katkısı gerektiren, son derece komplike bir konu. Bir toz ile bunun başarıldığı gün işimden istifa ederim :D

Doku mühendisliği son zamanlardan gerçekten çok ilerledi. Bunu yadsımak mümkün değil tabii.

yeri değilde ne işle meşgulsun?
Sosyal ağlarda paylaş

kimseye taktılar mı bilmiyorum ama burunun kıkırdaktan oluşan kısmının hissedebileceği tek şey mekanik etki herhalde. Orda da tam olarak kıkırdak hissetmiyor aslında üzerine yapılan mekanik baskıyı iletiyor ve mekanik etki altında açılabilen iyon kanallarına sahip dokunma sinyalini aktarabilen sinirler de çalışıp bir şeyin burnuna dokunduğu bilgisini oluşturuyor. yani burun kıkırdak dokusu sinirsel açıdan çok karmaşık gelmedi bana :p

edit: düzeltiyorum tabi bir de ısı. ama o önce iletim yoluyla mı yoksa direk deri altındaki sinirlerle mi iletiliyor bilmiyorum. muhtemelen onda derinin altındaki sinirlerin rolü vardır
Sosyal ağlarda paylaş

veyr10 said:
bu uzuv rekonstrüksiyonu ne kadar uç noktalara kadar gidebiliyor yani über bir örnek verebilirse kopan kafayi yeniden çıkarabiliyoruz tarzi bir cevap istiyorum :D

Öyle bir cevap alamayacaksın tabiki :)

Kopan bir uzvun yeniden yerine (replantasyon) konması için nasıl koptuğu, nasıl saklandığı ve taşındığı (sıcak - soğuk zincir), ne kadar sürede hastaneye ulaştırıldığı, ne kadar süre sonra damarların onarılıp kan verildiği çok önemli. En uç noktalarda bu konular daha esnek iken, uzvun başlangıç kısımlarına yaklaştıkça kurtarılabilirlik azalıyor. Teknik olarak kollar ve bacaklar her seviyeden uygun şartlar sağlandığı taktirde yerine replante edilebilir.

Uzuv rekonstrüksiyonu denince akla kopan bişeyin yerine konması gelmesin. Rekonstrüksiyon bir sebepten kas-sinir-kemik vs. dokuların normal dışı bir durumda olmasından ve kişinin bu sebepten fonksiyonlarını yeterli derecede görememesinden dolayı yapılan bütün girişimleri kapsar. Buna kopan bir eli yerine replante etmekten tutun, tümör cerrahisi nedeniyle geniş bir kemik bölümünün çıkarıldığı hastanın tekrar normal fonksiyonlarına dönebilmesi için yapılan girişimlere kadar geniş bir alanı kapsıyor.
Sosyal ağlarda paylaş

Qui said:
veyr10 said:
bu uzuv rekonstrüksiyonu ne kadar uç noktalara kadar gidebiliyor yani über bir örnek verebilirse kopan kafayi yeniden çıkarabiliyoruz tarzi bir cevap istiyorum :D

Öyle bir cevap alamayacaksın tabiki :)

Kopan bir uzvun yeniden yerine (replantasyon) konması için nasıl koptuğu, nasıl saklandığı ve taşındığı (sıcak - soğuk zincir), ne kadar sürede hastaneye ulaştırıldığı, ne kadar süre sonra damarların onarılıp kan verildiği çok önemli. En uç noktalarda bu konular daha esnek iken, uzvun başlangıç kısımlarına yaklaştıkça kurtarılabilirlik azalıyor. Teknik olarak kollar ve bacaklar her seviyeden uygun şartlar sağlandığı taktirde yerine replante edilebilir.

Uzuv rekonstrüksiyonu denince akla kopan bişeyin yerine konması gelmesin. Rekonstrüksiyon bir sebepten kas-sinir-kemik vs. dokuların normal dışı bir durumda olmasından ve kişinin bu sebepten fonksiyonlarını yeterli derecede görememesinden dolayı yapılan bütün girişimleri kapsar. Buna kopan bir eli yerine replante etmekten tutun, tümör cerrahisi nedeniyle geniş bir kemik bölümünün çıkarıldığı hastanın tekrar normal fonksiyonlarına dönebilmesi için yapılan girişimlere kadar geniş bir alanı kapsıyor.

Anladım bilgi için teşekkürler ama benim asil merak ettiğim bir organı yeniden yaratmak yani bildiğime göre kopan kulak yerine farenin üzerinde bir kulak yetiştirerek falan onu hastaya naklediyorlar bu tarz olayin kol bacak gibi bir duruma gelmesi ne kadar sürer?
Sosyal ağlarda paylaş

veyr10 said:
Anladım bilgi için teşekkürler ama benim asil merak ettiğim bir organı yeniden yaratmak yani bildiğime göre kopan kulak yerine farenin üzerinde bir kulak yetiştirerek falan onu hastaya naklediyorlar bu tarz olayin kol bacak gibi bir duruma gelmesi ne kadar sürer?

bi farede insan bacağı yetiştirdiklerini hayal ettim de bildiğin yarıldım lan burda sdfjh
Sosyal ağlarda paylaş

PrudenT said:
veyr10 said:

bi farede insan bacağı yetiştirdiklerini hayal ettim de bildiğin yarıldım lan burda sdfjh

abi bacak için de fare değil maymun falan kullanırlar :D
Sosyal ağlarda paylaş

• Yeni Oluştur...