Sylian Mesaj tarihi: Nisan 21, 2008 Paylaş Mesaj tarihi: Nisan 21, 2008 CPU'yu kendim taktım, termal macunu gayet güzel ve sorunsuzca sürdüğümü düşünüyorum yine de cpu core'un ısısı beni korkutuyor. Real Temp: Core temperature'u idle iken 41 santigrad gösteriyor Everest: Idle iken 52 santigrad gözüküyor (Vista 64bit) e8xxx kullananlar zahmet olmazsa core temperature değerlerini söyleyebilirler mi? İşlemcilerle ilgili fazla deneyimim yok ama yanlış hatırlamıyorsan eski amd işlemcim bile daha soğuk çalışıyordu, bu şekilde OC yapmaya cesaret edemiyorum. Link to comment Sosyal ağlarda paylaş Daha fazla paylaşım seçeneği…
roket adam Mesaj tarihi: Nisan 21, 2008 Paylaş Mesaj tarihi: Nisan 21, 2008 Bana çok değil gibi geldi. E8500 için tam olarak ortalama sıcaklık değerlerini bilmiyorum, fakat o sıcaklık bence normal. Yeni sistemlerin ısınınca yanması gibi bir problemi yok bildiğim kadarıyla, belli bir dereceyi geçince zaten kendi kendini kapatıyor hemen. Link to comment Sosyal ağlarda paylaş Daha fazla paylaşım seçeneği…
Mirage Mesaj tarihi: Nisan 22, 2008 Paylaş Mesaj tarihi: Nisan 22, 2008 Idle için biraz fazla gibi geldi bana. Bir de CoreTemp adlı programla bak istersen. Ama önemli olan tam yüklendiğinde ne olduğu. Bildiğim kadarıyla 65 derecenin üstüne çıkması sağlıklı değil o işlemcilerde. Link to comment Sosyal ağlarda paylaş Daha fazla paylaşım seçeneği…
Sylian Mesaj tarihi: Nisan 22, 2008 Konuyu açan Paylaş Mesaj tarihi: Nisan 22, 2008 E8500 stock fanıyla kullanıldığı zaman termal macun sürülmüyormuş =/, mecburen fazla termal macunu temizlemem gerekecek. Articleaner türkiyede yok gibi başka nasıl temizleyebilirim? Link to comment Sosyal ağlarda paylaş Daha fazla paylaşım seçeneği…
moriQ Mesaj tarihi: Nisan 22, 2008 Paylaş Mesaj tarihi: Nisan 22, 2008 aseton+pamuk ile temizledim. zararını görmedim. Link to comment Sosyal ağlarda paylaş Daha fazla paylaşım seçeneği…
Mirage Mesaj tarihi: Nisan 22, 2008 Paylaş Mesaj tarihi: Nisan 22, 2008 Evet alkol ile gayet iyi temizleniyor. Link to comment Sosyal ağlarda paylaş Daha fazla paylaşım seçeneği…
Esh Mesaj tarihi: Nisan 22, 2008 Paylaş Mesaj tarihi: Nisan 22, 2008 ilk revizyon 8400 lerdeki isi sensoru arizlaiydi. bende 45-50 falan gosteriyor $u anda, ama alakasi yok max 25tir idle da, yukte 50 leri gorur.. Link to comment Sosyal ağlarda paylaş Daha fazla paylaşım seçeneği…
Brigand Mesaj tarihi: Nisan 22, 2008 Paylaş Mesaj tarihi: Nisan 22, 2008 Esh said: ilk revizyon 8400 lerdeki isi sensoru arizlaiydi. bende 45-50 falan gosteriyor $u anda, ama alakasi yok max 25tir idle da, yukte 50 leri gorur.. Başka revisyon var mı ki? Hala ilkte şu an diye biliyorum. ben. Ayrıca idle'da 25 derecede sanıyorsan cpu'yu çok yanılıyorsun arkadaşım :). Bence alttaki mesajımı sende oku istersen bir de üstüne araştırma yap cpun tehlikede almayasın eline cpuyu :) Sylian said: CPU'yu kendim taktım, termal macunu gayet güzel ve sorunsuzca sürdüğümü düşünüyorum yine de cpu core'un ısısı beni korkutuyor. Real Temp: Core temperature'u idle iken 41 santigrad gösteriyor Everest: Idle iken 52 santigrad gözüküyor (Vista 64bit) e8xxx kullananlar zahmet olmazsa core temperature değerlerini söyleyebilirler mi? İşlemcilerle ilgili fazla deneyimim yok ama yanlış hatırlamıyorsan eski amd işlemcim bile daha soğuk çalışıyordu, bu şekilde OC yapmaya cesaret edemiyorum. Bende E8400 var ve şöyle açıklayayım. İlk olarak Intel işlemcilerde bir arıza olduğunu kabul etmiyor. Sensörleri gayet düzgün diyor ve sorunun bios kaynaklı olduğunu savunuyor. Peki sorun ne? Sorun cpu sıcaklığının çekirdek sıcaklığından çok bağımsız olması. Örneğin stock fanımla benim cpu'um 24 derecelerde gözükürken çekirdekler 45 derecelerde gözüküyordu. Tabi bunun yan etkileri de fan hızını otomatiğe aldığınızda bios fan hızını "zaten soğuk bu" diyerek hep düşükte çalıştırması. Ama ben gigabyte anakartımın easytune programı ile bunu ayarlamıştım. Mesela 30 derecede %100 rpm fan hızı, 23 derecede %40 fan hızı gibi ayar çekilebiliyordu. Tabi bunu Windowsta arkaplanda çalışan bir program kontrol ediyordu, bios değil. Ondan çok sağlıklı birşey değil. Diğer anakartların da böyle programları olduğundan eminim. Ayrıca birçok E8xxx serisinde çekirdekler arasında da sıcaklık uçurumu olduğu gözüküyor. İki çekirdek arasında sürekli 10 derece fark olan bazı E8xxx cpuları var ki benim allahtan öyle bir problemim olmadı cpum ile. Şu an ben big typhoon vx fan kullanıyorum. İşlemci 3.6'ya overclocklu. Aslında 4.0 da yapabilirim ama şu an için gerek görmüyorum, ekran kartını filan yenilemem lazım. Yoksa rahat 4.0'a overclock olabiliyor, tabi yaz da geleceğinden 3.6'da durması iyi olur, yazın çok sıcak oluyor odam. 3.6 ghzde E8400 normal stock fanı ile olan overclocksuz halinden daha soğuk çalışıyor. Özetlersek; 1) Stock fan ile overclocksuz E8400 cpum idle'da 42 derecelerde çalışıyor. Yanlış hatırlamıyorsam sürekli yük bindirince 60 dereceye ulaşıyordu 10 dakika gibi bir sürede. Bu sıcaklığı Everest ile ölçtüm, core sıcaklıkları. 2) Big typhoon ile idle'da 34-35 derecelerde çalışıyor ve yük altında fazla ısınmıyor 50'lerin üstüne çıkmıyor. 3.6'da bile yük altında 50 üstüne çıkmıyor sanırım. 3) Everest'in son sürümüne güven derim. Son sürümü çek. Şu anki Everest sürümü v4.50. 4) Eğer ki overclock yapmayacaksan hiç kasmana gerek yok derim. Sadece fanın iyi oturduğundan emin ol, fan hızını sessizde olacak şekilde en yüksek hıza çıkar ki sanırım bu 1400rpm - 1500rpm oluyor. Öyle çalışsın. 5) Overclock yapacaksan stock fanla yapma alırsın eline işlemciyi. :) Link to comment Sosyal ağlarda paylaş Daha fazla paylaşım seçeneği…
Esh Mesaj tarihi: Nisan 22, 2008 Paylaş Mesaj tarihi: Nisan 22, 2008 isi sensoru bozuk bir e8400 kullanicisiyim. idle 53c. u$enmeyip termometre koysam ne gosterecek acaba reelde.. 4.00 da 107c gordugumu hatirliyorum yükte. (ZT Nirvana kullaniyorum, 107c yi ZT cf900 de gordum) Link to comment Sosyal ağlarda paylaş Daha fazla paylaşım seçeneği…
Esh Mesaj tarihi: Nisan 22, 2008 Paylaş Mesaj tarihi: Nisan 22, 2008 not: e8k larin hepsi 4.0 a kadar stok fanla o.c olur. Link to comment Sosyal ağlarda paylaş Daha fazla paylaşım seçeneği…
Brigand Mesaj tarihi: Nisan 22, 2008 Paylaş Mesaj tarihi: Nisan 22, 2008 Abicim olur olur da yük altında yanar işlemci dayanamaz. Yüklenmezsen durur tabi. OC olur ama OC'li şekilde dayanamaz yani. Hemen yanmaz belki ama stabil olmayacaktır, 1 gün geçer 1 hafta geçer hadi 1 ay geçsin yanar. Big typhoonla bile yazları 4.0'da kullanmak tehlikeli. OC'nin garantisi de yok. Yakarsan eğer yenilemezler. Adamlar anlıyorlar OC ile yandığını. Tabi Intel teknik servis anlıyor aldığın yer anlamaz. Onlar gönderiyor fabrikaya ya da nereyeyse orada adamlar çözüyor. Dediğim gibi cpu sıcaklığına bakmak yanlış cpu core sıcaklıklarına bakılması gerekiyor. Not: Bir daha not yazarken önceki mesajını editlersen eğer mesaj kalabalığı olmamış olur ;) Link to comment Sosyal ağlarda paylaş Daha fazla paylaşım seçeneği…
PrudenT Mesaj tarihi: Nisan 22, 2008 Paylaş Mesaj tarihi: Nisan 22, 2008 türkiyede idle'da 25 derecede çalışabilen, nesli tükenmemiş en eski işlemci -o da aralık-ocakta falan- athlon 3000+, o da pek görülmez. Link to comment Sosyal ağlarda paylaş Daha fazla paylaşım seçeneği…
Esh Mesaj tarihi: Nisan 22, 2008 Paylaş Mesaj tarihi: Nisan 22, 2008 e8400 kullaniyo musun? Link to comment Sosyal ağlarda paylaş Daha fazla paylaşım seçeneği…
PrudenT Mesaj tarihi: Nisan 22, 2008 Paylaş Mesaj tarihi: Nisan 22, 2008 sen kullanıyosun da noluyo 25 derece sanıyosun işlemciyi lol. Link to comment Sosyal ağlarda paylaş Daha fazla paylaşım seçeneği…
Brigand Mesaj tarihi: Nisan 22, 2008 Paylaş Mesaj tarihi: Nisan 22, 2008 Esh said: e8400 kullaniyo musun? Anlatamıyorum. O işte sensör bozukluğu denilen olay. Intel de bioslar yanlış algılıyor diyor herkes, firmalar suçluyor. Cpu sıcaklığı doğru değil. E8xxx serisinde çekirdek sıcaklığına bakacaksınız ki bunu da en doğru Everest programı vermekte. Yahu anlaması bu kadar mı zor? Cpu sıcaklığı yanlış işte. Google'da Yabancı sitelerde arayınca zilyon tane konu buluyorsunuz. Her neyse, arkadaşım sen 25 derecede çalıştığını iddia et. Hatta 25 derece nası olsa onu stock fanla 4.0 ghz'ye overclockla. Bak bakalım ne oluyor. (Gerçekten 25 derecede çalışsa stock fan ile 4.0 ghz stabil olarak kullanılır çünkü E8400 72.4°C sıcaklığa kadar Intel tarafından dayanıklı gösteriliyor. Fazla sıcaklıkta yanma ihtimali var, ama nası olsa 25 dereceden 72'ye daha çok var dimi?) Konunun özeti; E8xxx serisi stock fan ile idle'da 40-45 derece arası çalışır. 45nm olmasına rağmen 65nmlerden daha sıcaktır ama daha az voltaj çeker. Zaten birçok sitede Intel'in 45nm'ye geçiş sürecinin sancılı olduğu yazıyor. Link to comment Sosyal ağlarda paylaş Daha fazla paylaşım seçeneği…
Esh Mesaj tarihi: Nisan 22, 2008 Paylaş Mesaj tarihi: Nisan 22, 2008 $imdi everest guzel bir program ben de severim kendisini. Ancak everestin dogru olctugune nereden kanaat getirdin onu anlamadim? Ben hw temp, system fan ve everestten bakiyorum, ayrica asus p5k varken probe dan da bakiyordum garanti olsun diye. Ancak hepsi yanli$ o olcumlerin. Mesela google a "e8400 idle temperature" yazdigimda cikan 1. veya 2. ba$lik: burada $imdi ben de inanmiyorum 22 derece cali$abilecegine, elemanlar pencere acik , uzay kasmi$ tahminen. bir de 3. $ahislar war daha i$lemciye elini surmeyen, onlar da arada konu$uyor, $enleniyor buralar. Link to comment Sosyal ağlarda paylaş Daha fazla paylaşım seçeneği…
PrudenT Mesaj tarihi: Nisan 23, 2008 Paylaş Mesaj tarihi: Nisan 23, 2008 ay çok pis laf soktu napıcam :(( Link to comment Sosyal ağlarda paylaş Daha fazla paylaşım seçeneği…
Brigand Mesaj tarihi: Nisan 24, 2008 Paylaş Mesaj tarihi: Nisan 24, 2008 Ben hala anlatamıyorum. Cpu sıcaklığı zaten 25 derecede. Bu kabulumdür. Ama sen çekirdek sıcaklığına bakacaksın. "Ooo işlemci daha 25 derecede basayım voltajı" dersen ve çekirdek sıcaklığını hesaba katmazsan işlemci yanar. Çekirdek sıcaklıklarını baz alacaksın. Yani cpu sıcaklığının hiçbir önemi yok, ki cpu sıcaklığı gösterimi doğru değil E8400'de. Edit: Bu arada Core Temp programı da Everest ile aynı sonuçları veriyor. Link to comment Sosyal ağlarda paylaş Daha fazla paylaşım seçeneği…
Esh Mesaj tarihi: Nisan 24, 2008 Paylaş Mesaj tarihi: Nisan 24, 2008 valla 1.45 te falan 4.0ghz goruyor rahat ve isinmadan, ama gerek olmadigi icin vermiyorum. Core temp guzel bir program, core degerini 100+ gosteriyordu 4.0 da, teorik olarak bu imkansiz. Ama ben orthosta 12 saat cali$tirdim, gik demedi. Bilumum hardware sitelesinde de bu konuya deginildi , "bazi" 8400 lerde sensor problemi war. Ben, 2 anakart kullandim 8400 uzerinde biri p35 digeri x38, biri asus digeri gigabyte . ikisinde de sacma sapan core degerleriyle kar$ila$tim. Dogal olarak biosa bagli olmayan bir hata oldugu kanisina vardim. Ayrica core degeri ile cpu degeri arasinda olsun max 2-3c fark. Tamam kabul ediyorum hardcore overclockerlar cpu kapagini kesip direk core lara dayiyorlar heatsinkleri. Ama bu cok ekstrem bir durum. Link to comment Sosyal ağlarda paylaş Daha fazla paylaşım seçeneği…
Brigand Mesaj tarihi: Nisan 24, 2008 Paylaş Mesaj tarihi: Nisan 24, 2008 Konu nası cpu kapağının açılması, cpunun zımparalanması vs.. olaylarına geldi anlamadım :). Ama şunu söyleyebilirim ki evet normalde corelar ile arasında 2-3 derece olması gerkene cpu sıcaklığı E8xxx sorunu yüzünden bu seride yanlış gözüküyor bunu kabul et artık, kaç gündür bunu tartışıyoruz zaten. Ayrıca sorun biosta olarak gözüküyor ama kesin değil. Zaten bütün anakartlarda E8400 cpu ve core sıcaklığı farklı gözüküyor. Yani doğru gösteren anakart yok. Belki işlemcinin kendindedir sorun ama intel bunu kabul etmiyor. 1.45v'de 4.0ghz ısınmadan görüyor demişin de ısınmadığını nerden biliyorsun? Tartışmamızın ana konusu bu zaten. Bak yaz geliyor fanına güvenmeden 1.45v verme bence. Son olarak Everest'in yanlış/doğru sonuç vermesi olayında daha ne yapalım? Yani hala doğru olmadığını savunuyorsun ama doğru veya yanlış olduğunu aslına bakarsan ikimiz de ispatlayamayız. Cpu'yu açıp core sıcaklıklarını ölçemeyeceğimize göre ben Everest'e güveniyorum. Link to comment Sosyal ağlarda paylaş Daha fazla paylaşım seçeneği…
«dodo» Mesaj tarihi: Nisan 24, 2008 Paylaş Mesaj tarihi: Nisan 24, 2008 Rampage Formula anakartın üstünde E8400 var şuan. 1.50V 433FSB 3.9Ghz de çalışıyor şuan. Idle sıcaklığı 35C, Loading 45C gördüm en fazla. North Bridge im 65C lerde takılıyor yanlız. 433FSB nin üstüne ramlerin timinglerinede abandığım için. Ha evet imba bi fan var CPU un üstünde fakat minimum rpmde çalışıyor. Link to comment Sosyal ağlarda paylaş Daha fazla paylaşım seçeneği…
Brigand Mesaj tarihi: Nisan 24, 2008 Paylaş Mesaj tarihi: Nisan 24, 2008 «dodo» said: Rampage Formula anakartın üstünde E8400 var şuan. 1.50V 433FSB 3.9Ghz de çalışıyor şuan. Idle sıcaklığı 35C, Loading 45C gördüm en fazla. North Bridge im 65C lerde takılıyor yanlız. 433FSB nin üstüne ramlerin timinglerinede abandığım için. Ha evet imba bi fan var CPU un üstünde fakat minimum rpmde çalışıyor. Fanın ne acaba? Üstte sanırım cpu sıcaklığı demişin core sıcaklıklarına da bakıp yazsan buraya güzel olur. Ayrıca minimum rpm 800rpmdir muhtemelen ve fanlar genelde 1.5k rpmden sonra ses yapmaya başlıyor. 800 ile 1.5k rpm arasında heralde maximum 3-4 derece oynar. Bir de 3.9 ghz için çok fazla voltaj vermişin gibi geldi bana. Gerçi öyle stabil olduysa başka çare yok. Link to comment Sosyal ağlarda paylaş Daha fazla paylaşım seçeneği…
Fistan Mesaj tarihi: Nisan 24, 2008 Paylaş Mesaj tarihi: Nisan 24, 2008 sanki everest ölçüyor sıcaklıgı. işlemcinin türünü, kodunu algılıyor everest sonra bu işlemcide hangi tür algılayıcı oldugunu biliyor. mesela benim işlemcinin algılayıcısı Winbond W83627THF sonra ona göre sıcaklıgı gösteriyor. tam doğru sonuc. isterseniz bios dan hardware monitöre girin sıcaklıga karsılastırın. cpu nun ısı sensörü bozuksa everest ne yapsın. Link to comment Sosyal ağlarda paylaş Daha fazla paylaşım seçeneği…
Sylian Mesaj tarihi: Nisan 24, 2008 Konuyu açan Paylaş Mesaj tarihi: Nisan 24, 2008 Fistan öyle diyorsun da şimdi çok garip bir durum var. Thermal paste'ı deneyimli bir bilgisayarcı iyice temizledikten sonra yeniden sürdü; Bios'a girdiğimde ısının 32derece olduğunu gördüm önceden bu 47derecelerde felandı. (Stock fan yerine zalman 9700 taktım bunun da etkisi var tabii) Fakat windows açılıp everest'e baktığımda idle iken eskisi gibi 50 derece olduğunu gördüm... Velhasıl kafam attı artık uğraşamayacağım bu şekilde çünkü neyi yanlış yaptığımı anlamıyorum. Ha bir başka ilginçlikte everest'e göre core temperature değişmemiş olsa bile cpu temperature 30 dereceden 23 dereceye inmiş... Link to comment Sosyal ağlarda paylaş Daha fazla paylaşım seçeneği…
«dodo» Mesaj tarihi: Nisan 24, 2008 Paylaş Mesaj tarihi: Nisan 24, 2008 48 saattir açık bilgisayar. Everest detayları aşağıda EDIT: Cpu Fanı THERMALTAKE BIG TYPHOON CLPO114 LGA775 bu arada unutmuşum yazmayı. Bilgisayar Türü ACPI x64-based PC İşletim Sistemi Microsoft Windows Vista Ultimate OS Servis Paketi Service Pack 1 Internet Explorer 7.0.6001.18000 DirectX DirectX 10.0 Bilgisayar Adı ***** Kullanıcı Adı ***** Oturum Etki Alanı ***** Tarih / Saat 2008-04-24 / 20:20 Anakart CPU Türü DualCore Intel Core 2 Duo E8400, 3900 MHz (9 x 433) Anakart Adı Asus Rampage Formula (2 PCI, 3 PCI-E x1, 2 PCI-E x16, 4 DDR2 DIMM, Audio, Dual Gigabit LAN, IEEE-1394) Anakart Çipseti Intel Beachwood X48 Sistem Belleği 4096 MB (DDR2-800 DDR2 SDRAM) DIMM2: OCZ ReaperX HPC OCZ2RPX800EB2G 2 GB DDR2-800 DDR2 SDRAM (5-5-5-15 @ 433 MHz) DIMM4: OCZ ReaperX HPC OCZ2RPX800EB2G 2 GB DDR2-800 DDR2 SDRAM (5-5-5-15 @ 433 MHz) BIOS Türü AMI (03/05/08) Görüntü Birimi Görüntü Bağdaştırıcısı NVIDIA GF 9800 GX2 (512 MB) 3D-Hızlandırıcı nVIDIA GeForce 9800 GX2 Monitör Asus PG221 [22" LCD] (7ALMMS001924) Çokluortam Ses Bağdaştırıcı Analog Devices AD1988B @ Intel 82801IB ICH9 - High Definition Audio Controller Depolama IDE denetleyici Standard Dual Channel PCI IDE Controller Depolama denetleyici AABB3MM6 IDE Controller Depolama denetleyici Intel(R) ICH8R/ICH9R SATA RAID Controller Depolama denetleyici Microsoft iSCSI Initiator Floppy Sürücüsü Floppy disk drive Disk Sürücüsü RAID Array (931 GB, IDE) Optik Sürücü TSSTcorp CDDVDW SH-S203D (DVD+R9:16x, DVD-R9:12x, DVD+RW:20x/8x, DVD-RW:20x/6x, DVD-RAM:12x, DVD-ROM:16x, CD:48x/32x/48x DVD+RW/DVD-RW/DVD-RAM) Optik Sürücü VZ1444Y TTD004Q SCSI CdRom Device SMART Sabit Disk Durumu Bilinmiyor Bölümler C: (NTFS) 953872 MB (626834 MB boş) Toplam Boyut 931.5 GB (612.1 GB boş) BilgiAlanı Değer Algılayıcı Özellikleri Algılayıcı Türü W83627DHG + W83791D + ADT7475 + ADP3228 (ISA 290h, SMB 2Ch/2Eh/20h) GPU Algılayıcı Türü Analog Devices ADT7473, Volterra VT1165 (NV-I2C 2Eh, 70h) Anakart Adı Asus Maximus / Rampage Series Kasanın açıldığı tespit edildi Hayır Sıcaklıklar Anakart 37 °C (99 °F) CPU 32 °C (90 °F) CPU #1 / Çekirdek #1 42 °C (108 °F) CPU #1 / Çekirdek #2 46 °C (115 °F) Kuzey Köprüsü 58 °C (136 °F) Güney Köprüsü 48 °C (118 °F) GPU1: Grafik İşlemci (GPU) 60 °C (140 °F) GPU2: Grafik İşlemci (GPU) 58 °C (136 °F) GPU2: GPU dioda 63 °C (145 °F) GPU2: GPU Belleği 57 °C (135 °F) GPU2: GPU Ambiansı 55 °C (131 °F) GPU2: GPU VRM 57 °C (135 °F) Soğutucu Fanlar CPU 1308 RPM GPU2 698 RPM Voltaj Değerleri CPU Çekirdek 1.47 V +3.3 V 3.23 V +5 V 5.04 V +12 V 11.93 V +5 V Beklemede 4.90 V FSB VTT 1.36 V Kuzey Köprüsü Çekirdeği 1.58 V Güney Köprüsü Çekirdeği 1.04 V South Bridge PLL 1.49 V DIMM 2.21 V DIMM VTT 1.10 V GPU2: GPU Vcc 3.31 V Link to comment Sosyal ağlarda paylaş Daha fazla paylaşım seçeneği…
Öne çıkan mesajlar