Jump to content
Forumu Destekleyenlere Katılın ×
Paticik Forumları
2000 lerden beri faal olan, çok şukela bir paylaşım platformuyuz. Hoşgeldiniz.

Sawyer'lı Tarım Tahlili

sg-1

Öne çıkan mesajlar

bir urunun markasinin fransiz olmasi o urunun ithal oldugu anlamina gelmez

yabanci sirket gelir turkiyede uretir turkiyede satar devlete vergisini verir ustunu alir goturur

ekonomi hicbirimizin bir gunde veya gazeteleri yalap salap okuyarak cozebilicegi bisey degil

en super iktisatcilar bile kendi aralarinda anlasamazken ince sorunlari forumda cozmek komik olur

ama soyle bir gercek var
tuketim toplumu olduk

bakiyoruz emek hizmet sektorunde yogunlasmis uretim dusuk

maasi al
tuket
maasi al
tuket

ancak tukettiginin yerine koyamiyorsun bu durumda o yuzden disaridan getirtmen gerekiyor
sen disaridan getirttikce ulkenin doviz ihtiyaci artiyor
doviz ihtiyaci arttikca senin elindeki doviz gelirin giderini karsiliyamiyor
ozellikle ihracat dusukse ve turizm gibi onceden kestirilemiyen bir doviz kaynagina bel bagladiysan durum cok daha riskli oluyor
sonucta elindeki dovzi miktari o seneki ithalatini karsilamiyorsa mecburen gidip doviz borc ariyorsun

ve dongu boyle boyle tekrarliyor

o yuzden hukuemtler kirk takla atiyor doviz gelsin diye ozellestirmeydi hibelerdi vs

ve bunun A hukuemti ile B hukumeti ile ilgisi yok

bide faiz yuksek tutuluyor su anda bu sayede disardan sicak doviz yurda cekilip cari acigin finansmaninda kullaniliyor

buda ne demek

atiyorum elin korelisi o sene cok ihracat yapmis az ithalat yapmis ve stoklarinda bol miktar doviz kalmis, onun fazlasi turkiyenin eksigini tamamliyor kullanamdigi parayi sana veriyor

eger sen bu parayla yatirim yapar bu yaptigin yatirim geriye doviz oalrak donebilirse super ama sen bunla tuketim yolunu secersen krize davetiye cikarirsin

turkiyeninde sorunu o
borc alip daha onceki borcunun faizini oduyor veya tuketim yoluyla kullaniyor ve bunada vatandas sebep oluyor

uretmeden baskasinin urettigini tuketirsen ulkene yuk oluyorsun
aldigin her ipod her bilgisayar parcasi hukumetin onune geliyor cunki o aleti kendi ulkenin rezervlerinde bulunan doviz ile yani kendi uretiminle takas ediyorsun

yurtdas bilincli olsa en azindan ithal uru ntuketimini aza indirse misal turk pirinci dururken yabanci pirinc, turk pantalonu dururken yabanci pantalon almasa ve herkes bu akdar bilincli tuketse en azindan bi rahatlama olur

ama biz har vurup harman zavuran ani yasamayi seven bir milletiz
ozellikle kredi karti taksitlendirme sagolsun teknolojik urunelrde patlama yasaniyor herkes 10 taksit 8 taksit kapisiyor filan
Sosyal ağlarda paylaş

Anlamadıgınız nokta surda. kimse yabancı bir firmanın gelip turkiyede is yapmasına karşı çıkmıyor. tabiki çoğu firma "marka" adını koyuyor. hammaddeyi işçiyi vs burdan karşılıyor. demek istediğim yabancı bir marka gelip sana senin yapabileceğin şeyi satıyor. ve sen bunla yarışamıyorsun. daha doğrusu yıllar evvelden yarışmaman için gerekli adımlar atılmış.

Avrupada enerji fazlalığı var. fabrikalarını vs mumkun olduğunca kapatıyorlar. hatta termik santrallerde kapanıyor yavaş yavaş. Neden yapıyorlar bunu. ekonomileri kotuye gidiyor diyemi. tabiki hayır. Termik Santraller fabrikalar nekadar önlem alırsan al etrafını mahvediyor. onun için turkiyede özellikle otomobil sektörüne yönelik olarak fabrikalar arttı. Artık coğu aracın üretim tesisleri burada. Bizi çok sevdiklerinden mi yapıyorlar bunları. hayır. çünkü bu tesisler kirlilik yaratıyor aynı zamanda. turkiyede bunları kurmak işlerine geliyor. ama genede kazanan turkiye değil kendileri ve buradaki ortakları oluyor. detaylı bilgileri isterseniz arastırır ve görürsünüz ve bu durumun nekadar ciddi boyutlara ulaştığının farkına varırsınız.

Turkiye artık 3. dunya ülkesi durumundan cıkıyor 1. dunya ulkelerinin arka bahcesi konumuna geliyor iyice. ha bu bizi daha iyi bi refah seviyesine mi sokuyor tam tersi devletin saygınlıgını kaybetmesine sebep olduğu gibi geleceğinide başkalarının eline veriyor. Ondan sonra sen yıllarca aynı miktar uretiyorsun ama bakıyorsun etrafta bir suru fabrika vs var. sana 9.000ytl kisi basına dusen milli gelir var diyorlar ama senin cebinden her ay daha fazla cıktıgı gibi girende ya aynı kalıyor yada eriyerek ve azalarak giriyor cebine.
Sosyal ağlarda paylaş

Yabancı firma gelip bizim yapamayacağımız büyüklük veya özel knowhow gerektiren şeyi yapıyor, alamayacağımız krediyi getiriyor. Yoksa müteahhitlik sektöründe yabancıların yerliler ile kapışma şansı yok başka türlü. ;Yabancı da işi alsa zaten yerli firma yapıyor işin kendini.
Sosyal ağlarda paylaş

Artık uluslararası ekonomide uzmanlaşma diye birşey var. Her ülke kendisine stratejik önem verdiği sektörlere yöneliyor. Her naneyi kendin üretmen bazılarınızın zannettiği kadar iyi birşey değil. ha tabii burda dikkat edilemesi gereken şeyler var; misal ülkende aslında ucuza üretebileceğin şeyleri tutup dışardan almanın bir anlamı da yok.

ne yazık ki bizim ülkede bu tip bir strateji çizmek bugüne kadar mümkün olmamış. Şu anda devlet ülkedeki sanayinin kapasitesi nedir tam olarak bilemiyor misal, bu konuda çok ciddi eksiklikler var. neyi nasıl ne kadara üretebiliriz bu bilinemiyor, ya da neyi üretmeliyiz neyi üretmemeli dışardan almalıyız bunları bilemezsin bu tip bir veri olmadığı zaman. Ülkedeki makina parkının durumu nedir, ne değildir? Eski sektörleri baştan ele alacaksın mesela, makina parkını yenilemesi gereken sektörlere amortisman oranını arttıracaksın, ya da bakacaksın bu makina parkını yenilemek için bu kadar para lazım gerek yoks ittir et bu sektörü falan diyeceksin. Sanayi kullanım kapasitesi falan deniyor ama fazlasıyla baştan savma rakamlar onlar. Aslında beni bi hükümet yapsalar 10 senede net kalkınırız yani, tabii hain bir suikasta kurban gitmem çok muhtemel ama olsun; halka hizmet önce gelir.
Sosyal ağlarda paylaş

orda işte dikkat edilmesi gereken hususlar devreye giriyor. tamam ben belli bir kotaya göre buğday üretirim, ama onlar neyi belli bir kotaya göre üretip kalanı benden alacak?

ne kadar ekmek o kadar köfte, özünde bu bahsettiğiniz sistemler mantıklı ama hesabını bilmeyeni üterler o ayrı.
Sosyal ağlarda paylaş

akp ye itiraz eden herkes chp liya

su forumda akp ye karsi olup chp yi agir olarak elestiren kac adam var ama akp yi tutup akp nin yanlislarini elestiren kimse yok

ondan sonra akp yi elestiren herkes chp li oluyor ama akp yi savunanalrin hepsi akp li diyince gerizekali onyargili kusbeyinli elitist oluyorsun

super bir ironidir buda
Sosyal ağlarda paylaş

gerçekten chp ile alakam yok neden akpyi eleştirenler chplidir mantığı var.bu nasıl yaman çelişkidir.sanki herkes makina dili mantığı ile çalışıyor sıfır ve bir.akp değilse chp v.s.
otomatmı oldunuz? size transistörler implant ettilerde makina dilinden başka bir şey çakmıyormusunuz? :)
Sosyal ağlarda paylaş

Absolut said:
Bir takım ülkeler grubu sen senede max bu kadar buğday üreteceksin fazlası gerekiyorsa ben sana satarım merak etme diyip senin tarımını bitiriyorsa orda bi hata vardır.

olay bu işte....

türkiyenin önemli üretim kalemlerinden birisi olan tarım ı böyle mahvettiler...

çifçi şimdi ekim yapıyor ama ürün alamıyor, AB nin üretme dediği dönem bütün topraklar çolaklaşmış verimini kaybetmiş duruma çünkü...

osmanlıdan beri ana üretimi tarım olan bir toprakta üretime sınır getir diyen adamı nasıl dinlerler ya...
Sosyal ağlarda paylaş

Bence CHP vakıf olmalı,siyasi parti statüsünü yitirmeli.Atatürk'ün partisiyiz diyerek oy toplamaya çalışıyorlar.Sen milletin partisi olamamışsın ki...

Şuanki bütün siyasi partiler işlevsiz,ülke politikasına değil, sadece ideoloji politikasına sahipler.Onunla da hiçbir yere varılamaz.En azından ben böyle düşünüyorum.

Ekonomide bence gerçekten Türkiye'çıkarlarına uygun çalışan uazmanlar dinlenirse ve planlı programlı bir şekilde sorunların üzerine gidilirse çözüm bulmak mümkün olur.1 Yıllık bütçe hazırlayıp sonra o bütçeyi 6.ayında değiştirirsen,ekonomiden bir halt olmaz.
Sosyal ağlarda paylaş

Jadelith said:
chp kotu bir muhalefet partisi diye akp yi elestirmemek de sacmalik.

ehe şey çok komik.
chp "kötü bir muhalefet partisi, başarısız muhalefet partisi" deniliyor da, ortada ondan başka muhalefetlik yapan bir parti var mı ki herkes bu kadar chp'nin üstüne yüklenme heveslisi olmuş durumda?
şu pkk partisi napıyor, demokrasi ve özgürlük üstünden "bize de kar çıkar belki" diyerek akp'ye yardaklık yapıyor.
mhp napıyor peki? seçimden önce verdiği sözlerin hepsini unuttu, o da türban üstünden "bize de oy çıkar belki" diyerek akp'ye yardaklık yapıyor.
ortada muhalefetlik yapan bir tek parti var, o da "muhalefetlik yapmıyor" diye suçlanıyor.

sonra "chp'yi sürekli eleştirenler aslında akp propogandası yapan akpcilerdir" diyince de "hayır iftira bunlar, ben akpli değilim ki" diye karşı atağa geçiliyor.

şurda oturup iki dakka deniz baykal'ın dediklerini dinleyip "doğru dedi" diyen yoksa, onun "akp karşıtlığı, akpli olmama" laflarından şüphe ederim.
Çok güzel şeyler söylüyor ama sürekli "hizipçi" ile suçlanıyor.
Sosyal ağlarda paylaş

baykalin yaptigi muhalefetlik degil akpnin birsey demesini bekleyip "hayir" demek.

oneri sunmuyor, sadece "istemem" diyor adam. veya ben duymadim onerdigini herhangi bisi.

"medya akp ci baykalin dediklerini soylemiyo" demeyin, akp hakkinda cikan haberlerin yarisi akp karsiti. bikac hafta once akp baskan yardimcisiyla roportaj yapmisti hurriyet mi ne (haberturk de olabilir), adam "bizim laikligimizi tartisirlarsa demokratligimizi da tartisabilirler ama buna gerek yok cunku laigiz" demis, haberin manseti ise "turkiyede laiklik tartisilabilir". kel alaka adamin dedigiyle, ama medya iste.
Sosyal ağlarda paylaş

• Yeni Oluştur...