Jump to content
Forumu Destekleyenlere Katılın ×
Paticik Forumları
2000 lerden beri faal olan, çok şukela bir paylaşım platformuyuz. Hoşgeldiniz.

Yurtdışına taşınmak?


Öne çıkan mesajlar

Mesaj tarihi:
Merhaba
Arkadaşlar aranızda türkiyeden yurtdışına taşınmış olan varsa bizimle gidiş hikayelerini ve yaşadıkları ülke ile ilgili görüşlerini paylaşabilirler mi?

Ben 28 yaşındayım lise mezunuyum. Fakat bilgisayar bilgim sayesinde bir GSM şirketinde idare eder bir konumda bulunuyorum. Şu an 15.000 YTL birikimim var. Yeterin ulan! deyip alıp başımı herhangi bir ülkeye taşınmayı düşünüyorum. İlk tercih olarak Güney Koreyi düşünüyorum ama ortalama rehaf seviyesinde herhangi bir ülkeye taşınabilirim. Başlangıç seviyesinde ingilizce biliyorum. Ofis yazılımlarına baya hakimim ayrıca biraz Java biliyorum. Gideceğim ülkede fabrika işçisi bile olmaya razıyım. Başka bir ülkeye taşınmak için o ülkede üniversite okumayıda düşenebilirim.

Bana benzer durumda olup yurtdışına yerleşmiş arkadaşlar varsa tecrübelerinden faydalan isterim.
Mesaj tarihi:
Ben belçikaya gittim okumaya..
Rahat bi şekilde gidersin, geçinirsin felan..

Ama tavsiyem..
GSM şirketinde çalışıyormuşsun ne güzel..
Oradan transferini iste..

Yada başka bir şirket yolu ile yap bunu..
Avrupa'da bir çok ülke nitelikli işçi ariyor zaten.
Mesaj tarihi:
Pek nitelikli işci sayılmam. Şu an yaptıüım işte excel ile formülller hazırlıyorum. Ara sırada Visual Basic'e işim düşüyor.

Arkadaşlar lütfen geyik yapmayalım. Tecrübesi olanlarda biraz ayrıntı versin lütfen.
Mesaj tarihi:
Ben 1.5 senedir almanyadayım. Okuyorum.Almanca bilmiyorsan vasifsiz isci olarak is bulman ımkansıza yakın zor. Ayrica alman hukumeti senin gibi gelenlerin yerlesmesini onlemek icin bi suru kanun fln cıkardı tam ayrıntıları bılmıyorum ama. Hıc gelme derım.Ogrencı olucam dıosan o ayrı tabı de onun ıcınde oss ye gırıp ıstedıgın bolumu tr dekı herhangı bı unı de kazanman lazım ondan sonrası ıcın yardımcı olabılırım
Mesaj tarihi:
yeni zelanda'nın şartlarını bir incele istersen. çok kulaktan dolma bilgilerim var ama bi kaç arkadaş kolay sağlanabilecek şartları olduğunu söylemişti. gerçi onlar kanada'ya gittiler
  • Genel Yönetici
Mesaj tarihi:
kanada'yı düşünebilirsin, yazılım konusunda bazı büyük firmalar ve çalışacak eleman arıyorlar. ancak gideceğin ülkenin ekonomik şartlarını göz önünde bulundurman önemli.
Mesaj tarihi:
kanada da sağlık ile ilgili de ekstra bi güzellikler olması lazım sanıyorum. buradaki gibi sürünmüyorsun galiba hastanelerde falan. ancak çok detaylı araştırma yapmak, incelemek lazım.

paran ve hayalin yanmasın
Mesaj tarihi:
Almanya avrupadaki son tercihin olsun bence.Issizlik seviyesi oldukca yukseldi.2 milyondan fazla turk var diye biliyorum,her kose basinda bitane var yani,ama bu sana oradaki kariyer olarak,is guc icin hic bi avantaj saglamiyo,aksine dezavantaj bile saglayabilir :D

Kanada cok iyi bi tercih olabilir bencede,yeni zelanda da fena degilmis sanirsam bende kulaktan dolma biseyler duymustum.

Ben isvecte yasiyorum.Tercihlerinden biriside isvec olabilir.Avrupada irkciligin enaz oldugu ulkelerden birisi.9 milyon nufusu var,2 milyonu gocmen.Oncelikle zart diye tasinabilmen,oturum icin biraz ugrastirirlar.Bi cok alanda elemana ihtiyaclari var dogru,ama genel olarak isvecce istiyolar dil.Turk pizzacilarinda kebabcilarinda is bulursun belki ama,guya hemseri olacaklar geleni kullaniyo onlarda.Saatlik 10 euro alacaksan 3-5 euro falan aliyosun.
15 milyar bi avrupa ulkesinde(muhtemelen kanada da) cerez gibi gider.Idareli olurum desen bile,is guc olmadan 6 aydan uzun sure dayanmayabilir bu para.

GSM sirketindeymissin bencede cok iyi,birikimi kendin yapabildiysende cok iyi.Benimde tavsiyem sartlarin iyiyse hic yerinden kipirdamamandir.Tamam guzel olanaklar,firsatlar,insanlar falan ama bunlara erisebilmen icin,oncelikle dil bilmen gerekiyor.Buda enaz 1 seneni aliyo zaten,artik o surede de nerde nasil calisacaksin,kalacaksin falan birsuru problem cikiyo.Hernekadar irkcilik olmasada yeri geldiginde "dil bilmiyo bu" diye ise alinmiyosun falan.

Okul(üniversite) okumak icin,gocmen dil kursundan fazlasini okuman lazim.En iyi sartlarda,iyi ogrenci konumunda da bu dil kursu 1.5 senede bitiyo.Iyi yani okullar ucretsiz,ustune sana para oduyolar biraz.

Bide,gidiyim yerlesiyim diyosun ama nasil oturum alacaksin?Her ulke icin gocmen olarak bidunya zimbirti kosuyolar,bi coguda almiyo zaten,oturma izni vermiyolar yani hemen.Eger ciddi anlamda gidicem diyosan,iyi bi tercih daha soyleyim,avustralya.


Kacmayi falan dusunuyosan su yaziya bi goz at derim.

http://www.frmtr.com/yurtdisinda-yasam-ve-egitim/1679462-belcikada-10-aylik-kacak-yasamak.html

Ayni linkte forumda birsuru ulke hakkinda bilgi var,oradan da yararlanabilirsin.

Son olarak kendi fikrimi soyleyim.Ulkemi,geride biraktigim insanlar disinda,ozlemedim.Zaman icinde elbet yedigin bi doneri bile ozluyosun belki.Ama nebiliyim..Imkanlar daha fazla burda(isvec),aldigin para cok daha iyi.Yani turkiye'de dilinden disinden artirip 3 ayda aldigin biseyi burda 1 ayda cat diye aliveriyosun."Turkiye'deki gibi arkadaslik ortami yok!" sozu tamamen yalandir,bunu yaratmak insanin kendi elinde diye dusunuyorum.

1 aydir tanistigim bi isvecli arkadasim var.Gecenlerde parasi yoktu yaninda,yemegini ben ismarladim mesela.Ayni seyi bende ondan gordum hic beklemedigim alakasiz bi zamanda.Ne yaparsan ayni seyi goruyosun insanlardan,ki bence bu turkiyede de ayni.

Kimse kimsenin biseyine karismiyo.Burda kaza olsa yolda,kimse donup bakmaz.Bizim millet merakli oldugundan,bi kaza olsa bok var gibi cembere alirlar resmen dolusurlar basina.

Yinede zaman zaman ozledigim oluyo elbet.Insan yabancilik cekiyo.Bilmedigin ulke,bilmedigin dil.Basina bisey gelse,arayip siginacagin kimse yok gibine geliyo.Tabi bunlar ilk zamanlar icin,duzenini iyi oturtup,devam edersen bisekilde,guzel yani alisiyosun.Kultur olarak cok farkli enbasinda,zaten yerlesik bi kulturleri var ve yok arasi.Herkes kafasina eseni yasiyo.Kiyaslayinca bicok seyin artisi eksisi var.Kafana takilan bi soru varsa sor mutlak,cevaplamaya calisirim.

Buarada ilgilenirsen eger; http://www.isvec.org var bide.Aiesec ile isvec'e tanisan bi arkadasin sitesi.Benim tavsiyem 1 ay falan bi tatil yap(mumkunse yurtdisinda) hicbiseyin kalmaz.
Mesaj tarihi:
Turkler benim izlenimlerim kadari ile cok daha fazla kacmaya basliyor Turkiye'den zamanla. Yazsam 10 sayfalik yazilcak sey var ama kisaca onemli seylere degineyim..

Baba paraniz haric (baba parasindan kastim 3 senelik bir periyotta en az 50-60 bin, normal olarak 90-100 bin dolari cikarip verebilecek) durumlarin hepsinde zorluk cekeceksiniz. Yani bisi gorup ben tr'den kacicam abi demek o kadar basit degil, yani ucaktan indiginizde sizi brezilyali sambaci kizlar ellerinde cicekle sizi karsilamicak..

Ornegin cikip, universite okuyup ya da master yapip kendinizi o ulkeye kabul ettirmek, ve kariyerinizi hayatinizi orada olusturmak istiyorsunuz, Bogazici, ODTU mezunusunuz, yurtdisinda master yapacaksiniz,ya da sifirdan ya da ikinci kere universite okuyacaksiniz. Haftada 50-70 saat calisarak, yeri gelince esya tasiyarak, yeri gelince bulasik yikayarak, temizlik yaparak. (birde yaninda okula gideceksiniz haftada 20 saat) Hemde ayni isi Turkiye'de nasi yapiyosaniz burada 10 kati zorlukta, paranin hakkini cikarircasina.. Bir yerden paraniz yoksa o kadar, normal sartlarda, en azindan 2-3 sene bu hayati cekeceksiniz. (yukarda anlattigim ornegin aynisi siklikla yasanmaktadir)

Cikmak isteyenlere simdiden kolay gelsin, 2-3 senenin sonunda alacaginiz odul tabii ki cok buyuk olacak, bence degecek bir odul, ama iyi dusunmeli, tasinmalisiniz. Cok calisacaksiniz cunku, hemde cok.. Ha yapan yok mu, var tabii 50 saat 70 saat temizlik isi, kebabci isi yapip para biriktirenler var.

Ha alaninizda cok kalfiyesinizdir, daha kalifiye isler yapabilir misiniz? Evet, ama sunu soyliyim tanidigim butun ogrenciler icersinde, Turku yabancisi, 100 kisi tanimissam, sadece 2 tanesi kalifiye is yapiyordu.

Bunlar tabii tamamen legal yollarla yerlesip, yerlestigi ulkede kariyer yapmak isteyenler icin. Yani ben hayatim boyunca kebabci olurum diyosaniz durum farkli..

Birde son bir sey. Turk Turk'u gurbette bisi yaparmis (sansurlu) diye bi atasozu var aklinizdan cikarmayin. Yurtdisinda yasayan Turklerle mumkun oldugunca az muhabbete girin, onlarin yaninda mumkun oldugunca az calisin. Hatta mumkunse Turk olmayin, benden soylemesi.. Turk oldugunuz icin zaman zaman gizli veya aciktan irkciligada maruz kalabilirsiniz bulundugunuz ulkeye gore. Unutmayin, siz ve araplar birsiniz, bir farkiniz yok. Araplara hangi gozle bakiyosan kendine o gozle bak.. Oyle bir onyargiya maruz kalabilecegini dusun her adiminda. Tabii tipinle, durusunla, konusmanla cok farkli olabilirsin, ama ilk basta oylesin, bunu unutma..

Ama iste butun bunlarin hepsi tatli suda sazan mi olmak, tuzlu suda kopekbaligi balina mi olmak kavgasi.. Cunku biliyosun tatli suda en fazla sazan olursun, o da benim kolum kadardir ancak. oranin krali olabilirsin ama sonucta sazansin. Tuzlu sulara geldiginde binbir tehlikesi vardir, ama iste asil orada buyuk balik olabilirsin.. Tabi herseyin bir bedeli var..
Mesaj tarihi:
İngilizce kursuna giderek ingilizcemi tofel alacak seviyeye yükseltsem. Ayrıca biraz programcılık alt yapım var. Java Micro Edition (Javann Cep telefonları için olanı) kasıp biraz fark yaratabilirim.

Ama en büyük sorun lise mezunu olmam ve yaşımın 28 olması sanırım.

Bu arada öyle avrupa amerika mereklısı değilim. Ortalama bir iskandinav ülkesine yada uzakdoğuyada gidebilirim.

Dediğim gibi arkadaşlar nereye nasıl gittiklerini yazarlarsa daha yardımcı olmuş olurlar. Teşekkürler herkese.
Mesaj tarihi:
Ben Almanya lafını şaka olsun diye söylemiştim zaten. Ortalama derken İskandinav ülkelerinde yaşam standardı oldukça yüksek. Güney Kore olabilir demişsin; onu incele derim ben. Hep derler Koreliler Türklere sempati duyuyor diye. Hem ekonomileride oldukça güçlü. Türkiye'de tanıdığım Korelilerin hepsi inanılmaz iyiinsanlardı. Dışarıdan bakınca mükemmel bir seçenek gibi duruyor. İçeriden gören varsa yardım etsin bu kardeşimize. Birde işini veya okulunu önceden ayarlamazsan hiçbir ülke sana ikamet müsadesi vermez. Yabancı dil olayın gidebileceğin ülkelerin sayısını oldukça kısıtlıyor bu yüzden.
Mesaj tarihi:
Kolay gelsin. Guney Kore benim hatirladigim kadariyla vize istemiyordu ve dunya da Turklere sempati duyan hemen hemen tek millet.

Kanada eskisi gibi rahat almiyor kalifiye isgucunu. Yani sadece acigi oldugu sektorlerde aliyor diye biliyorum. Yurtdisinda yasam cok zor diyorlar. Ben yazin gidiyorum. Ulke disina ilk defa ve cok uzun sureligine cikiyorum. Bakalim beni orada neler bekliyor? =)

Ya cok acayip bir duygu aslinda.
Havaalaninda "saka maka sen yurtdisina yasamaya gidiyorsun ulen! ozleyeceksin buralari" duygusuna kapilacagimi hissediyorum. Tabii yapmam gereken birsey bu, en azindan kendim icin. O yuzden yasayacagim zor hayattan korkmuyorum da. Aile ve arkadas ozlemi olacak eninde sonunda.
Mesaj tarihi:
Her ne kadar yurt disinda "yasamasam" da, oldukca uzun suredir calisiyorum ve pilini pirtini toplayayip, henuz isini bile ayarlamadan yurt disina gidebilmek, 28 yasin kaldirabilecegi bir durum olmayabilir. Cunku insanlar oldukca gencken ( 18-22 ) istedikleri her seyi yapabilirlermis gibi saniyorlar ve muthis bir enerji ile dolu oluyorlar. Bu nedenle her turlu irkciliga ya da bunun gibi seylere gogus gerebiliyorlar. Ama yas ilerledikce bir sosyal statun olusuyor ve bu tur seylere gelemeyebiliyorsun. Benim basima hic gelmedi, fakat gelen arkadaslardan cok duydum.

Ama tabii calismak ve oturmak cok farklidir eminim. Sonucta ben o ulkeden su ulkeye gitme modundayim, en fazla 1 sene civari kaliyorum bir yerde.

Ulke olarak ornek vermek gerekirse ben Israil deyim su anda, eger ki dunyada hem Turk olup, hem de sevilmek istiyorsan, herhalde Israil disinda baska bir ulke yok. Kime "Turkum" desen, resmen sana sarilacak duruma geliyor 2 dakika icinde. Bekar bir erkeksen de oldukca sansin acik olabilir ;) Hayat standartlari Turkiye'den biraz daha yuksek, savas mavas olaylarini halk hic hissetmiyor bile. Turkiye'deki PKK durumu buradaki Hamas durumundan daha vahim durumda.

Yeni Zellanda oldukca sIkIcIymis fakat dunya problemlerinden uzak bir hayat yasamak isteyenler icin birebir diye duydum. Orada calisan 4-5 arkadasim var ( hatta bir ara ben de gidecektim, sonra Israil e geldim :) ), hayatlarindan oldukca memnunlar. Hayat daha ucuz ve standartlar cok yuksek. Hem ilerde cocugun olursa direk Ingiliz vatandasi oluyor ;) Bu su andaki dunyada oldukca avantajli bir durum.

Guney Kore dil problemi yaratabilir, o yuzden uzerinden pek gecmedim. Ama dile yatkinligim var diyorsan, neden olmasin. Uzak dogudaki tum ulkelerin Turkiye'ye sempatisi var, Baris Manco ve Ilhan Mansiz sagolsun.
Mesaj tarihi:
Bir süredir öğrenci olarak nişanlımla Avustralyadayım, burası ve Yeni Zellanda konusunda her türlü ciddi bilgiyi "avustralyayagidiyorum" adlı yahoo gruptan bulabilirsin. Öğrenci vizesi ve diğer bazı konularda bana oldukça yardımcı olmuşlardır.

Açıkçası yurtdışında yaşamakla ilgili olarak ilk söyleyebileceğim Amerika, Güney Amerika yada Uzakdoğuda bir yer düşüneceksen buraların gerçekten "uzak" olduğunu aklından çıkarma. Bu ne demek? Uçak biletlerini 6-7 ay önceden alacaksın, 1000 Euronun üzerinde bir bilet fiyatı verip 1.5 gün uçacaksın. Yani bu demek ki Türkiyeye, yani şu an değerini bilmesende (bende bilmiyordum) daha ilk haftadan herşeyini deliler gibi özleyeceğin memleketine, ailenin, arkadaşlarının bulunduğu yere, 1-2 yılda bir fln gidebileceksin. O yüzden yakın seçeneklere öncelik tanı. Gidip gelme kolay olsun.

İkinci olarak dünyanın neresine gideceksen git, gitmeden önce İngilizceni geliştir.

Üçüncü ve son olarak, önce o ülkeye gitmiş yada orda bulunan biriyle gerçekten saatlerce konuş. Deneyim herşeydir.
Mesaj tarihi:
Arkadaşlar giden arkadaşlar nasıl gittiler. Yazarlarsa güzel olur. Danışmanlık şirketlerine başvurdunuz? Yoksa direk şirketlere CV mi gönderdiniz? Yada direk okula başvurdunuz?
Mesaj tarihi:
Ben calistigim firma geregi, surekli oradan oraya gidiyorum. Zaten belgelerim firmada mevcut. Hangi ulkeye gitmem kararlastirilmissa ben gitmeden calisma izni v.s. cikariliyor zaten.

Kendi basina pilini pirtini toplayarak haydi ben X ulkesine gidiyorum orada yasayacagim artik diyen birinden dinlemek lazim bunlari.
Mesaj tarihi:
Simdi belli bir yere kadar "pilimi pirtimi topladim gittim" grubuna giriyorum sanirim, okumak icin geldim ama yinede oyle denebilir. Ingiltere`deyim 1 ayi askin suredir. Evet cok az bir zaman ama buraya gelenlerle kiyasladigimda rahat edecegim gibi gozukuyor.

Simdi hatirlarsaniz 1972`de bir turk ogrenci tarafindan kazanilmis emsal bir dava var burada. O yuzden cesitli yollar ile burda kalabiliyorsunuz. Mesela suan ogrenci vizesi ile burdayim. 6 ay ve ustu ogrenci vizesi sahipleri part-time calisabiliyor. Part-Time bir ise basladiniz mida, adimlarinizi saglam atarsaniz sizi gonderemiyorlar. Cunku calistiginiz firma bir form doldurarak sizi isci statusunde vize almaniza yardimci oluyor. Vize uzatmada sorun yasamiyorsunuz, sonra ayni iste 3 sene calisirsaniz direk sinirsiz oturma izni aliyorsunuz, 1 sene sonrada vatandaslik hakki doguyor. Bunu basarabiliyorsaniz rahatca burda kalirsiniz.

Birde ulkeni secerken, oranin kulturune, kendi kulturune, yasam tarzina falan dikkat etmen gerek. "Nasil yasiyorlar?", "ayak uydurabilirmisin?" gibi sorulara cevap vermen gerek. Yoksa zorlanabilirsin.

Buraya umutlarla gelip, doner, simit ozleyip aglayan insanlar var ahah. Yada gidecegin ulkeyi sevmiyorsan hic gitme, ne kendi, nede onlarin huzurunu bozma.
×
×
  • Yeni Oluştur...