Jump to content
Forumu Destekleyenlere Katılın ×
Paticik Forumları
2000 lerden beri faal olan, çok şukela bir paylaşım platformuyuz. Hoşgeldiniz.

Istanbula istanbul ismi ne zaman verildi ??

Uzun

Öne çıkan mesajlar

istanbul 1930da son isim olarak konmuş

stamboul, constantinople, konstantiniyye, islambol, istanbul bunların hepsi kullanılmış. istanbul ismi osmanlıda halk dilinde kullanılırmış, 1453ten önce de sonra da. hatta istanbul ismi "official" olarak bile kullanılırmış bazen.

islambol 3 gün önce çıkarılmış bir isim değil, evliya çelebi bu ismi kullanmış zamanında mesela.

/thread
Sosyal ağlarda paylaş

• 2 ay sonra ...
  • 3 yıl sonra ...
osmanlılar daha çok konsantiniye ismini kullanırdı polis yunanca ek yerine iye arapça ek getirilmiş aynı isim.dersaadet,asitane vs.. gibi pek çok isim var kullanılan ayrıca.mesela son yılında bile vahdettinin istanbul'u kastederken dersaadet-mutluluk kapısı dediği görülüyor.bu konstantinin şehri adını osmanlı bile 500 yıl kullanmışken şimdi bu isme karşı bir alerji var.tabi yunanlılar bunu diyerek farklı birşeyi kastediyor ona cevaben söyleniyor.ama geçen sene losttaki sayyid'in bile bu ismi kullanmasına neler söylenmişti.hem de cüneyt özdemir gibi entel-aydın geçinen bir adam yapmıştı bunu.
geçmişinden haberin olmazsa böyle saçmalarsın işte.
Sosyal ağlarda paylaş

evliya çelebi seyahatnamesinde 1 cildinde daim islâmbol adını kullanır ,ilk mesajlarda birisi alıntı yapmış ,,Tsarigrad- тцариград ,,bulgarlar çarların şehri kralların şehri derler.

kimileri osmanlı imparatorluğu adını kullanmış ,bu isimler sonradan ona verilmiş olup iftiranın danıskası dır.osmanlı imparatorluk değil idi,eğer olsaydı örnek olarak bulgaristanda 1369 en son kalesi olan vidin /budin türkçesi ile/ 1900 lü yıllara kadar sömürür bir yandan da baskı ile adamları türkleştirirdi .ama gel gör ki 1975-1989 da kadar yaşamış oldugum bulgaristanda türkçebilen belkıde 100 000 de 1 dir

hani merhum mehmed âkife kuzey-afrika da bir konferansta arab bir genç,, osmanlı arablara zulm etti mi ? diye sorar.
âkif
,,eğer zulmetseydi sen bu soruyu bana fransızca değil türkçe sorardın ,,der

baki selâmlar
Sosyal ağlarda paylaş

Devletin kendine verdiği ad ile anacaksak romaya Basileia Romaion veya Senatus Populusque Romanus, Yunanistan yerine Ellas, Bizans İmparatorluğu yerine de yine basileia ton romaion dememiz gerek ayrıca almanya da yanlış bir kullanım. Adeta diğer devletlere hakaret ediyoruz. Bakiler kadar faşist bir adam ne gördüm ne duydum zaten. 1 mayıs ile alakalı ellerinde kırmızı flamalar, Marx ve Engels amblemli bayraklar, bu çirkinlik İstanbul'a yakışmıyor demişliği de vardır. Ayrıca biz sömürgeci değiliz geyikleri de bambaşkaymış.

Hatta denk geldim buyrun kendisinin ağzından kaç imparatorluk kurmuşuz olayı.

Sosyal ağlarda paylaş

• Yeni Oluştur...