Jump to content
Forumu Destekleyenlere Katılın ×
Paticik Forumları
2000 lerden beri faal olan, çok şukela bir paylaşım platformuyuz. Hoşgeldiniz.

Prut savaşında Rusya'nın üzerine gitmemek. Ulan Baltacı...


Fistan

Öne çıkan mesajlar

Baltacı Prut savaşında yenilgiye ugrattığı Rusların üzerine gitse şimdi bu Rusya yerine Kırım Türkleri olacaktı negzel.
Ama Baltacı uçkuruna sahip olamayınca Ruslara acımış havası verip zevke sefaya daldı.
Sona Prut'da yenilen ruslar yenildi ama ezilmedi ve kolayca toparlandı.[signature][hline]Bulacak bi şey yazamıyorum.
Sì man i yulman nin enquantuva?

expn.go.com
Link to comment
Sosyal ağlarda paylaş

simdi bir yanlis anlamayi ortadan kaldiralim :

rusyanin prut savasinda bir askeri kalmasa, car petro da imha edilse idi rusya yine rusya olmaya devam ederdi. tarih 10 sene gecikirdi sadece.

neden mi ?

ulkeler tek insanlarla zirveye cikmaz zirveden inmez. ulkelerin durumlarini belirleyen ic yapilari ve dinamikleridir.

rusya da avusturya da ingiltere de fransa da 17-18. yuzyillarda bircok savas kazandi ve kaybettiler, komple ordulari imha oldu yerine gore. ne oldu ortadan mi kalktilar ? hayir. hemen petronun yerine kraliyet soyundan yeni bir car bulunurdu, parali askerler tutulur yeniden asker toplanirdi yeni bir ordu cikarilirdi. bunu her ulke her yenilgi aldiginda yapardi. osmanli da yapti.

prut savasinin osmanli tarafindan bu sekilde kazanilmasinin olasi etkileri polonyanin tarih sahnesinde daha uzun sure tutunmasi, isvecin bir sure daha super guc durumunu devam ettirmesi olurdu.[signature][hline].~:&:* Let the sunshine in *:&:~.
Link to comment
Sosyal ağlarda paylaş

ayrıca baltacının çariçe ile bişi yaptığı konusu muamma genelde söylenti tarzında

şimdi prut bataklığında sıkıştırdığı halde kendi ordusuna güvenemiyordu kendi ordusunu kaybetmesi olasıydı

bi de şu var rusların umudu tükenmişti ve umudu tükenen insanları gerçek bir amaç doğrultusunda akılcı şekilde organize ederseniz kazandırmaya inandırırsanız olmayacak iş yoktur (gerek türk tarihi gerek avrupa tarihi bir çok örnekle doludur bu konuda)
Link to comment
Sosyal ağlarda paylaş

Çeri lerin ne yapıcagı belli degildi o dönem Baltacı da acıkcası korktu.Yeniçeriler gönülden savaşmaya bilir hatta savaşı yarıda bırakıp cekilebilirdiler bile keyiflerine kalmış.
Giden baltacının kellesi oldu[signature][hline]no gay, no cry
www.fallenbishop.cjb.net
eski topic lere bakınca immune to terlik shield'im oldugunu örendim.
Link to comment
Sosyal ağlarda paylaş

Savaşsa ve yenseydi ne olurdu birde?
Sırpları Macarları x i yi yendilerde ne oldu. Döndük geri geldik gene vatan toprağı dediğimiz anadoluya oturduk. Üstelik birde oralara gidip yerleşen yerleştirilen muhacirler sorunu çıktı hala dönemeyen veya orda kalanlar var. Birde olan savaş meydanlarında birbirlerini bile tanımayan daha önce birbirinin görmemiş problemi olmamış Ali Mehmet ile Nikola vs e oldu. Boş yere savaş meydanlarında öldüler.
Link to comment
Sosyal ağlarda paylaş

bi laf wardır tam oturuo burda ama söyliyemiorum ehhe.
olmuş bitmiş şeylerin dawası olmaz manasına gelen ama daha cuk oturanını düşünün.[signature][hline]Güçlü ve şanslı olanlar genellikle yalnız olanlardır... -Xar
Baturaabi 8 Eylül 2003 Saat 22.21 de demiş ki :
Ya resmen Kamp kuruyollaw ya..

Bir çöpümüz var diye heryerin çöp kokmasına karşıyım ben de...
Link to comment
Sosyal ağlarda paylaş

said:
unity100, 16 January 2004 14:09 tarihinde demiş ki:
evet o olayda osmanli ordusunda yenicerilere guvenemedi adam. yeniceriler o donemlerde malum gemi aziyi ele almisti. ordu da savas yorgunu idi.


Bikaç yıl önceki bi postta uzun uzun anlatmıştım prut savaşını. Bol bol da saydırmıştım Baltacıya..

Arkadaşlar. Alakası yok. Adam salak. Bu kadar. Gerçekten alakası yok. Durum bundan ibaret:

Prut ırmağı ve etrafındaki bataklık
Ovanın içine sıkışmış rus ordusu
Ovayı gören tüm tepelerde konuşlandırılmış sayıca üstün osmanlı ordusu
Irmağı devamlı bombalayan böylece rusları susuz bırakan osmanlı topçusu

İstatistiksel olarak konuşmak gerekirse. Osmanlı ordusu 1 ay boyunca hiçbirşey yapmadan kuşatmaya devam etseydi şayet, tüm rus ordusu imha edilmiş olurdu. ve bu 10 yıldan çok daha fazlasına neden olurdu. Niçin?

İsveç o sıralar çok ciddi bir süper güç olarak yükselmişti iskandinavyada. ruslara karşı başarılı savaşlar yönetilmişse de kaybedilen pek çok savaş da vardı. Burada imha edilen rus ordusu ve ele geçirilen çar, rusyayı altüst edebilirdi.(hatırlatırım, ruslar kendilerinden çok emin olduklarından orduyla beraber çar, çariçe, soyluların bir çoğu da pruttaydı) Karışıklık sırasında isveç kuzeyde tek güç olarak kendini iskandinavyada gösterebilir, danimarkayı tamamen ezerek eski Kalmar bilriğini tekrar kurarak tüm baltık ticaretini ele geçirebilirdi.

Polonya bu boşluktan faydalanarak uzun süre tampon görevi görmeye devam edebilir, osmanlıysa Rus akınlarından uzun süre kurtulabilirdi.

Kısacası, avrupanın çehresi öyle yada böyle değişirdi. 10 yıl meselesi değil bu.

Ülkeler tek bir kişinin çabası ve öngörüsüyle yükselip yıkılabilir. Portekizin denizcilikteki gelişmelerine 1430 larda temel atan Alfonso , ülkemizi kuran Atatürk, Bismarck, Napoleon, Hitler, Gustav Adolf... Ülkelerin iç dinamikleri tarihsel süreç içinde belirleyici olsa da, bunları tetikleyecek bir güç gerekir. Bu da yöneten insanın zihnidir.

[Bu mesaj Gimli tarafından 17 January 2004 02:51 tarihinde değiştirilmiştir]
Link to comment
Sosyal ağlarda paylaş

"Sıkışmış düşmana asla saldırılmamalıdır. Kaçacak yeri olmayan düşman, asla geri çekilmeyecektir. Ölene kadar savaşaçaktır"

Sun Tzu Art of War

Sözcükler ve kelimeler tam böyle değildi
ama ana fikir buydu.

Öte Topçu atıı konusunda gimli' e hak vermemmek mümkün değil. 10 yıl tartışması beni aşıyor
Link to comment
Sosyal ağlarda paylaş

alfonsonun portekizde yaptigi sadece var olan bir dinamigi kinetige donusturmekti. portekizin radikal dinciligi zaten karadan cikis olmadigi icin deniz yoluyla din adina sefere cikma meyili olusturmustu toplumda.

18. yy daki savaslar ittifak savaslariydi. rusya bertaraf olsa prusya yanina baska bir muttefik bulur yine isvecle savasirdi.[signature][hline].~:&:* Let the sunshine in *:&:~.
Link to comment
Sosyal ağlarda paylaş

Yeniçeri ocağına padişahın beğendiği hokkabzlar ,sihirbazlar,şaklabanlar vs. alınmaya başlanmıştı ve ordunun disiplini kalmamıştı ve o günün osmanlısının ekonomik şartları göz önüne alındığında osmanlının savaşlardaki gideri gelirinden çok daha fazlaydı .. Düşünün ordunun savaşma isteği ve güvenilirliği sıfır , ekonominiz bugünün Türkiyesi gibi.. antlaşma şartlarına bi göz atın Osmanlının öle ezici bi üstünlüğü yükseliş dönemindeki gibi şartlarım bu diyip rusların önüne koymş gibi bi hali varmı .... suç baltacının fln deil ve onlar uydurma hikayeler... genede yorum size kalmış
Link to comment
Sosyal ağlarda paylaş

Beklesek kazanacaktı osmanlı ordusu diyorum siz ordu güvenilir değil diyorsunuz..

Güvenilir olmayan ordu beklesek kaçardı-satardı diye ortaya atacak biri varsa hemen cevabını vereyim. Prut "kuşatması" (savaşı demeye dilim varmıyor) sırasında yeniçeriler emir almadan 4 kez rus saflarına girmişlerdir sabredemdikleri için..
Link to comment
Sosyal ağlarda paylaş

said:
Fistan, 16 January 2004 10:04 tarihinde demiş ki:
Baltacı Prut savaşında yenilgiye ugrattığı Rusların üzerine gitse şimdi bu Rusya yerine Kırım Türkleri olacaktı negzel.
Ama Baltacı uçkuruna sahip olamayınca Ruslara acımış havası verip zevke sefaya daldı.
Sona Prut'da yenilen ruslar yenildi ama ezilmedi ve kolayca toparlandı.


nedense tarihi böyle ele almak hep beni deli eder. Buna bi örnek de viyana kuşatmasıdır zaten. O anı 50 kere yaşar, "ulan **** bilmemne, salsaydın orduyu düşmana, şimdi avrupa birliği değil osmanlı tokadı olurdu otoriteyi saalıcak" lafı da denilir. Bu tür olaylarla tarih marih olmaz bence, bu olay günümüz akışında önem kazanır ve bu güncel siyasetin bir kavramıdır, geçmişe bulaştırmak, kahvede fener-gs maçını 50 kez kazanan tiplere dönmek, ulan ben olcaktım şu takımın başında yada 4-4-2 çıkmalıydı bu takım sahaya bak ne zamandır diom demekle aynı şeydir. Karşılaştırarak dersler çıkarınız sevgili tarih sever kişiler.[signature][hline]*http://www.milliyet.com.tr/2001/02/23/yasam/yas03a.html adresine bakar ve kopar*
---
Diaboli virtus in umbust est
Link to comment
Sosyal ağlarda paylaş

  • 2 hafta sonra ...
said:
darkwingduck, 20 January 2004 23:12 tarihinde demiş ki:
*rospu katherina!!!


katerina'nın *rospu olduğu doğru ama baltacıyla yiyiştiğine ilişkin kanıt yok. bende şahsen böle bişey yapacak kadar şerefsiz olduğuna inanmıyorum. baltacı askere güvenemedi çünkü o dönemde yeniçerileri kışkırtmak için bi nara yeterliydi. bu nedenle olayı antlaşmayla kapadılar. zaten osmanlı kazansaydı bile o yeniçeri yığınıyla o bölgede kalıcı olamazdı. viyana kuşatması zaten sadrazamın hırsı yüzünden alınmış bir riskti ve kaybedildi. kazanılsaydı yine bir etkisi olacağına inanmıyorum.
Link to comment
Sosyal ağlarda paylaş

×
  • Yeni Oluştur...