Jump to content
Forumu Destekleyenlere Katılın ×
Paticik Forumları
2000 lerden beri faal olan, çok şukela bir paylaşım platformuyuz. Hoşgeldiniz.

Bembeyaz Bir Güvercin - Hrant Dink


Selamon

Öne çıkan mesajlar

Bugün şans eseri bir röportajına denk geldim, onu ne kadar özlediğimi fark ettim, gözlerim yine dolu dolu oldu. Bu duygular içersinde bir yazı kaleme aldım ve sizinle bu yazıyı paylaşmak istiyorum, işte Hrant'a duyduğum özlemin bana hissettirdikleri (kusura bakmayın, forumdan önce sözlüğe yazdığım için yazının tamamı küçük harf):

her adı geçtiğinde, her yazısına denk geldiğimde yüreğimde öyle bir yangın başlarki, tutamam kendimi, gözlerim dolar. sağımda solumda insan var mı yok mu dert etmem, dolmuş gözümdeki yaşıda hiç bir zaman içime akıtmam, süzülür yaşlar yanaklarımdan. o kadar masumduki kendisi, o kadar da mütevazi, ağlarım ardından belli belirsiz anlarda.

öyle güzel anlatırdıki o, hakikat anlatıcımızdı. ne bir karıncayı incitebilirdi, ne de birine hakaret edebilirdi. güvercindi o. bembeyaz bir istanbul güvercini. hani avcunuza biraz darı alsanız, uzaklardan gelip konan, o darıyı yiyecek güvercinin ta kendisiydi o. ve istanbul'da güvercinlere kimse birşey yapmazdı. inandı buna, aldandı.

kimsesizin, yetimin hakkı için uğraşıp dururdu o. bu toprakları da çok severdi. gerçekten çok severdi, kendiside derdi zaten. o kadar çok seviyorumki bu toprakları, evet gözüm var bu topraklarda diye çekinmeden söylerdi. ama üstünde değil, bu toprağın altında gözüm var, gelip bu toprağın altında yatmak istiyorum diyecek kadar da anadolu sevdalısıydı.

öyle ya, incitmezlerdi bu topraklarda güvercinleri, memleket sevdalılarını. ama yanıldı. devletin katil olduğu gerçeğini atladı. şerefsiz, basiretsiz, faşist bir hükümetin yönetiminde çıkartılan bir yasa sonucu, o çok sevdiği topraklara, o çok sevdiği toprakların halkına hakaret etmişçesine cezalandırıldı. katil devlet, hükümet hedefi göstermişti artık, bembeyaz bir güvercin.

devletin katil, hükümetin faşist olduğu bir ülkede, olur mu hiç güvercini vurmayacak bir cani, o caninin iplerini çekecek salya akıtan bir başka cani, olmaz mı? olur elbette. elbette vardı. o iyilik abidesi insanı, o halkarın kardeşliğini öylesine güzel savunan insanı, barış temsilcisini, kendi gibi gören kuduzlar vardı bu ülkede. duramadılar. vurdular.

gözlerimizden yaşlar akıttılar, bir dağ kadar ulu o güzel adamı, anadolu sevdalısını, hakikat anlatıcısını, barış güvercinini vurdular. salyalarını üzerine akıttılar. zehirli faşizanlıklarıyla tatmin oldular. kudurmuşlar, durmadılar. mahkemelerde hakaretler yağdırdılar, tehditler savurdular. katil devletin katil uşakları, sadece azmettiricisi, tetikçisiyle değil, avukatıyla da oradaydı, birlik olup, halkların kardeşliğine küfürler yağdırdılar.

ama yıldıramazlar! dünden bugüne, silahla, kurşunla, baskıyla susturmaya çalıştılar bizi, bir gün bile susmadık. susmayız. hrant'ı öldürmek, sesini aramızdan eksiltmeye yetmedi, yetmez, yetemez. her birimizin yüreğinde, hrant sevgisi, beyninde hrant'ın sözcükleri, bir bir bir, binler olup yağmur gibi yağdık üstlerine, yağarız! üç beş kin ve nefret kusan faşist, koskoca anadolu halklarının kardeşliğini nasıl olurda yıldırır, nasıl böyle birşeyin hayaline kapılır, kapılmasın! ermeniyim, kürtüm, türküm, lazım, çerkezim, ben bu topraklarda yaşayan halkın mensubuyum. kardeşimin elini tutar, kardeşimin koluna girer, üzerinize öyle yürürüm. ne hrant'ı öldürerek bitirebilirsiniz davamızı, ne de beni. boşuna daha fazla uğraşmayın!
Link to comment
Sosyal ağlarda paylaş

elaidi said:
Biz derken?


Selamon said:
ermeniyim, kürtüm, türküm, lazım, çerkezim, ben bu topraklarda yaşayan halkın mensubuyum.


Burda da belirtmeye çalıştığım gibi, bu topraklarda dostça yaşayanları, halkların kardeşliğini savunanları, Hrant'ın ölümünün ardından Pangaltı'nda yürüyen 10 binleri, barış sevdalılarını, özgürlük yanlılarını, anadolu aşıklarını anlatmak istedim, biz diyerek.

Yazıyı okuduktan sonra nasıl oldu da hala "biz"den kastımı merak ettin bilmiyorum ama umarım bu sefer biz derken kimden bahsettiğimi anlamışsındır.
Link to comment
Sosyal ağlarda paylaş

Viktor said:
oldurulmeden once hrant dink i taniyormuydun acep?


Tanımasam, onun haksızlıklar karşısında nasıl durduğunu bilmesem, neyle uğraştığını, ne düşündüğünü bütün bu düşüncelerini nasıl bir efendilikle savunduğunu bilmesem, sence bu kadar dertlenir miydim?

Ha dertlenirdim, duygusal bir yapım var, Dink'in sırf düşünceleri yüzünden böyle canice öldürülmesine aklım sırrım yine ermezdi, yine sinirimden gözlerim dolardı. Ama tanıyordum Viktor kendisini.

Hatta isterseniz birazda siz tanıyın Hrant'ı, madem yeri geldi, paylaşayım sizinle bu linki tekrar, gerçi muhtemelen paylaşılmıştır daha önce ama olsun. Buraya tıklayarak Hrant Dink'e ait yazıların, Okan Bayülgen, Fikret Kuşkan, Yetkin Dikinciler gibi ünlü isimler tarafından seslendirilmiş hallerini dinleyebilirisiniz.
Link to comment
Sosyal ağlarda paylaş

Elbette özlüyecek çok fazla insan var, faşistlerin, kökten dincilerin katlettiği daha nice can var, hiçbirinin acısı çıkmadı gönlümüzden.

Ama merak ettim, kimi özlüyorsun o kadar da Hrant gibi bir adamı özlemek için "ne alaka" lafını kullanıyorsun? Kiminle kıyaslıyorsun, neye göre kıyaslıyorsun, "ne alaka" deyip ne kastediyorsun?

Diyecek bin tane laf verken bu dediğin ne alaka?
Link to comment
Sosyal ağlarda paylaş

Fikir ve düsünceleri yüzünden bir insanin öldürülmesi tabiki kabullenilebilecegimiz bir olay değil.
Hrant dink in adini öldürülmeden önce en fazla 3,4 kez duymuşluğum vardı, olaydan sonra hakkında edindiğim bilgi ve dökümanlara dayanarak şahsi fikrim, nabza göre serbet veren tutarsız bir insanmış kendisi, tabi sevenlerine ve fikirlerine katılanlara saygı duyarım.
Link to comment
Sosyal ağlarda paylaş

kimse dusunceleri yuzunden olmesin diyecem ama dusuncelerde silahlar kadar tehlikeli degil mi? silahla yaralaniyorsunuz o dusuncelerin sonucunda olanlardan?

hitler in fikirlerine yasak koyulsaydi daha iyi olmaz miydi?

hrant dink e gelince olmeden once bir iki yazisini okudugum insandi, oyle o kadarda abartilacak bir yazar dusunur vs degildi, ama kor olur badem gozlu olur oldu. Tabiki oldurulmesine ben herkesten cok karsiyim. Yanlis anlasilmasin oldurulmesine destek veriyorum gibi falan. Ama olmeseydi bu kadar onem vericek miydik kendisine?

onun disinda hakkinda dava acilan yaziyi okuyanlariniz varsa, ben yazida yaptigi ironiyi yakalayamadim, gercektende turkleri asagiliyor.
Link to comment
Sosyal ağlarda paylaş

hrant dink i pek sevmezdim,ermeni soykırımı iddialarını savunan bir insandı,atalarıma soykırımcı iftirasında bulunan biriydi,düşünebilir ama,ermenilerin türklere yaptıkları neden etnik temizlik değildi o zaman,neden bunu da söylemezdi..

ama bir insanın düşüncelerinden dolayı öldürülmesi,hemde görüşü ne olursa olsun entellektüel,barışçıl birinin,eline silah tutuşturulmuş cahil ve cani olanlarca öldürülmesi çok acıydı..içten şekilde üzüldüm,yakınlarına başsağlığı diledim,ama özlemek farklı bişey,sevmek farklı bişey..

hrant dink i sevmezdim,ama ölümüne de çok üzüldüm...
Link to comment
Sosyal ağlarda paylaş

ya sev ya terket?

e sevmediysen bizi sen bi zahmet terket.

o bü ülke bölünsün diye döktükleri ka Hrant Dinkin kanı. Adamın ülkesi Türkiye, yıllarca tehditler altında yaşadı ama gitmedi, sen hangi korkanlıktan bahsediyosun. Türkiye suni kafatascıların ülkesi değil, kendine gel.
Link to comment
Sosyal ağlarda paylaş

mesele bu işte..şimdi biri durduk yere ve gereksizce abuk sabuk yorum yapıyo gerçekten,"ya sev ya terket diye" ortam anında karışıyor..

sakin olun arkadaşlar,kamplaşmaya girmeye gerek yok,arkadaş aşırı heycanlanıp kendini kaybetmiş sadece,büyütmeyin...

ek:yukardaki vatandaşın üyeliğini bizahmet silse birileri bu arada,saçmalıkları okumayalım daha...
Link to comment
Sosyal ağlarda paylaş

arjantin said:
mesele bu işte..şimdi biri durduk yere ve gereksizce abuk sabuk yorum yapıyo gerçekten,"ya sev ya terket diye" ortam anında karışıyor..

sakin olun arkadaşlar,kamplaşmaya girmeye gerek yok,arkadaş aşırı heycanlanıp kendini kaybetmiş sadece,büyütmeyin...

ek:yukardaki vatandaşın üyeliğini bizahmet silse birileri bu arada,saçmalıkları okumayalım daha...


senin düşüncenin doğruluğu neyse benimkisinin de o...

böyle provokasyonla görüşünü empoze edemezsin...
Link to comment
Sosyal ağlarda paylaş

×
×
  • Yeni Oluştur...