Asteroth Mesaj tarihi: Mart 13, 2008 Paylaş Mesaj tarihi: Mart 13, 2008 Cooldragon said: @ nileppezdel Ürün araştırması ile ilgili engin bilgilerini bizimle paylaşırmısın? :)Bir ürünün özelliklerine, fiyatına, garanti süresine baktıktan sonra tabiki kullanıcı yorumlarını okuyacağım. Verdiğim örnek gayet açık. Bir sivilin polis taklidi yapması ile bir reklamcının kullanıcı taklidi yapması arasında bir fark yoktur. İkiside insanlara kendini olduğundan farklı tanıtıyor ikiside dolandırıcılık yapıyor. Ben şirket sahibi olsaydım, telefonları hediye olarak birkaç kişiye dağıtır, karşılığında da bahsedilen şekilde reklamını yapmalarını isterdim. Örneğin "3 saat boyunca binanın etrafında fotoğrafınızı çektirin, sonra alın telefon sizin olsun" diye bir anlaşma imzalıyorsun gizli bir şekilde, reklamı yapan kişiler de hizmetlerinin karşılığında telefonlarını alıp gidiyorlar. Uydu mu şimdi kılıf? Link to comment Sosyal ağlarda paylaş Daha fazla paylaşım seçeneği…
Letsgetthesunshine Mesaj tarihi: Mart 13, 2008 Paylaş Mesaj tarihi: Mart 13, 2008 @cooldragon o zaman bana şunu açıklar mısın neden kaslı bir adam fitness reklamında çıkıyor onun boyle zırdavatlara ihtiyacı yok ya da çok cool bir cowboy un sigara içmesi veya ünlü insanlar yerine halkın arasından birileri tutupta ürün tanıtımı yapmıyor sence neden inandırıcı gelmez mi dediğin doğrultuda insanlar daha çok güven duyarak almaz mı. ha bir de şu var arzı arttırmak için başka ne yapılabilir adam babasının hayrına mı çalışıyor? polis ve reklamcılık farklı kavramlar biri yürütmenin otoritesini oluşturur diğeri ise kar marjını arttırmak için yapılan tanıtımdır.birisi yasalarla bağlıdır diğeri ise ticari ölçütlerde etik olsun ya da olmasın malının kalitesi ister düşük ister yüksek reklam ve tanıtımlarla satış sayısını attırmaktır amacı ve evet yeri geldiğinde yalancılıkta yapar ama hiçbir zaman dolandırıcılık yapmaz sonuçta senin o malı alman için kimse kafana silah dayamıyor alırsın ya da başka bir marka tercih edersin bu senin özgür iradendir. Link to comment Sosyal ağlarda paylaş Daha fazla paylaşım seçeneği…
Cuce Mesaj tarihi: Mart 13, 2008 Paylaş Mesaj tarihi: Mart 13, 2008 cok güzel sölüyosun ama o body buildin cıktığında yukada "bu bir reklamdır" yazıyo, o cool cowboy cıkmadna önce reklamlar diye not geciyo. bununla flog olayı cok fakrlı noktalarda değilmi? Link to comment Sosyal ağlarda paylaş Daha fazla paylaşım seçeneği…
Cooldragon Mesaj tarihi: Mart 13, 2008 Paylaş Mesaj tarihi: Mart 13, 2008 @ ShadowFury Polisin sivil taklidi yapması sivil halkın mal ve can güvenliği içindir. Reklamcının kullanıcı taklidiyapması kullanıcıların faydasına mıdır zararına mıdır? Polis halkı korumak için belirlenen kanunlara bağlı olarak çalışır. Reklamcı bütün işverenler için çalışır. İşverenin sattığı ürünün fiyatını hak edip etmediği reklamcının umrunda değildir. @Letsgetthesunshine Burada senin verdiğin örnekler gerçek reklam ve biz reklam olduğunu biliyoruz ve buna göre hareket ediyoruz. Arkadaşın yazdığı makelede anlatılanlar ise bence reklam değil. İkisini kıyaslamayı mantıklı bulmuyorum. Ayrıca Reklamcı yalancılık yapar dolandırıcıklık yapmaz demişsin. Benim bildiğim dolandırıcı maddi çıkar için yalan söyleyen insandır. Reklamcıda yalanlarını maddi çıkar için söylediğinde nasıl dolandırıcı olmuyor anlayamadım. @ Asteroth Bir kişi bahsedilen işi para karşılınğında yaptığında "Reklamcı" oluyorda cep telefonu karşılığında yaptığında başka bir şey mi oluyor? Link to comment Sosyal ağlarda paylaş Daha fazla paylaşım seçeneği…
Letsgetthesunshine Mesaj tarihi: Mart 13, 2008 Paylaş Mesaj tarihi: Mart 13, 2008 Cuce etik olmadığını kabul ediyorum ama 25-27 yaşında atıyorum x markasının satış departmanında çalışan bir insan y firmasının kendi malının benzeri bir ürününün her türlü açığı bilmek ve bu açıkları kullanarak y markasını karalaması ve bunu yaparken 14-15 yaşında bir user olarak kendini göstermesi evet etik değil ama yasa dışıda değil anlatmak istediğim oyun kuralları dahilinde her türlü şikeyi yapılabilir.Bir malın kar maliyeti ne kadar yüksek ve maliyeti de ne kadar düşük olursa o kadar makuldur üretici için. Satış sayısının artması için yapılan bir eylem reklam tanıtım halka açık gösterim,karşı firmanın malını karalama ve fake id lerle fikir beyan etme ise bu zaten yeni birşey değil ki senelerdir varolan birşey sadece net ortamının daha da yaygınlaşması sonucu yapılan eylemlerinde değişmesidir.Sonuçta ''ben yılbaşında psp istiyorum''diyen bir ibarede yaşın ne olduğu o kadar da önemli değil o bu şu istiyor diye seninde gözün kör olarak almanı gerektirmiyor bunu.Denersin beğenirsen alırsın. Esasında evet konu olarak kötü bir durum ama bir iktisatçı olarak düşündüğümde ve bir esnaf çocuğu olarak sahsen çanta satarken kadının koluna yakışmasa bile güzel tam sizin için diyorum çoğu insan diyor telkinde bulunmak suç değil,o telkini senin değerlendirme yapman esas olan. Link to comment Sosyal ağlarda paylaş Daha fazla paylaşım seçeneği…
Cuce Mesaj tarihi: Mart 13, 2008 Paylaş Mesaj tarihi: Mart 13, 2008 ya demek istediğim bir "blog" da bi cocuğun "keşke bana psp alsalar =(((((" yapması pr'ın başka bişey bizim şu dizilerde oynıyan turuncu kafalı cocuğun "ufo aldım kızı tavladım eki eki eki" yapması cok başka. ikisi arasında dağla kadar fark var. yasa dışı olmadığıdnan emin değilim ilk durumun, olmasıda cok önemli değil ama toplumsal tepkinin kafalarına düşmesi gerek tokatlanmaları gerek diye düşünüyorum Link to comment Sosyal ağlarda paylaş Daha fazla paylaşım seçeneği…
Cooldragon Mesaj tarihi: Mart 13, 2008 Paylaş Mesaj tarihi: Mart 13, 2008 Bir toplumsal tepkinin olması gerektiği konusunda CUCEye katılıyorum. Aslında gördüğüm kadarı ile bir toplumsal tepki var ama ters yönde. Etik olmayan davranışların ayıplandığı günlerden alkışlandığı günlere geldik. Bir hırsızlık yada dolandırıcıklık ne kadar zekice yapılmışsa o kadar takdir ediliyor. Link to comment Sosyal ağlarda paylaş Daha fazla paylaşım seçeneği…
Letsgetthesunshine Mesaj tarihi: Mart 13, 2008 Paylaş Mesaj tarihi: Mart 13, 2008 bence ikiside aynı durum sadece birinde ''bu bir reklamdır'' ibaresi var ve çoğu insan tarafından sempatik gelen bir dallama diğer tarafta ise fake bir acc in ''ben psp istiyorum ama alan yok'' demesi.ikiside daha fazla mal sattırmaya yönelik biri sadece tanınmış bir kişi diğeri ise sadece sana sanal yoldan comment yapmış bir insan.aslına bakıcak olursan ikinci durum bana daha da masum geliyor.çünkü diğer havuç kafa nın reklamını izleyenler dizilerden vs.. dolayı bir sempati duymakta ve adam reklamda t.v. karşısına geçtiğinde insanlarda daha fazla alma empatisini oluşturmakta fake comment e göre.evet haklısın yanlış ama kapitalizm in esaslarına göre normal bir hareket.sonuçta ne kadar sömürürsek o kadar kardır mantığı güdülen bir yapılanmada reklam ve tanıtım başrol ise bu yolda yapılanlar mübahtır gözü ile bakıyorum ha bu benim kendi kişisel düşüncem bundan öteye geçmez sadece ifade etmeye çalıştım hepsi bu. eğer ki o comment etik dışı ise bunu rekabet kurulu gerekli cezayı zaten öngördüğü şekilde verir.diğer bir yönden insanların bu olaya tepki göstermesi dolaylı yoldan su an ki piyasa düzenine de karşı gelmesi demektir.nereye kadar boykot edebilir orası tartışılır. Link to comment Sosyal ağlarda paylaş Daha fazla paylaşım seçeneği…
Recall06 Mesaj tarihi: Mart 13, 2008 Paylaş Mesaj tarihi: Mart 13, 2008 Cooldragon said: Bir hırsızlık yada dolandırıcıklık ne kadar zekice yapılmışsa o kadar takdir ediliyor. Robin hood gibi dimi, cunku duzen cok feci duzuyor ve insanlar bu duzeni duzeni alkisliyorlar. Link to comment Sosyal ağlarda paylaş Daha fazla paylaşım seçeneği…
Letsgetthesunshine Mesaj tarihi: Mart 13, 2008 Paylaş Mesaj tarihi: Mart 13, 2008 Cooldragon said: Etik olmayan davranışların ayıplandığı günlerden alkışlandığı günlere geldik. Bir hırsızlık yada dolandırıcıklık ne kadar zekice yapılmışsa o kadar takdir ediliyor. Dediğin görecelidir arkadaşım.O zaman bana farklı bir çözüm yolu üret bu koşullarda.Yapabilir misin bu sisteme ve dönen dişlilere farklı bir yön verebilir misin? Link to comment Sosyal ağlarda paylaş Daha fazla paylaşım seçeneği…
Cuce Mesaj tarihi: Mart 13, 2008 Paylaş Mesaj tarihi: Mart 13, 2008 nasıl yanı? benim dişililer gördüğün gibi farklı dönüyo mesela senınkilerden sistemin dişlisi nolakı. Link to comment Sosyal ağlarda paylaş Daha fazla paylaşım seçeneği…
Letsgetthesunshine Mesaj tarihi: Mart 13, 2008 Paylaş Mesaj tarihi: Mart 13, 2008 Demek istediğim kapitalizmi ilkelerini ve çalışma prensibini değiştirmek istiyorsa arkadaş buyursun değiştirsin o zaman.Bizde üniversitede ders diye okuyup teorilerini tartışalım. Link to comment Sosyal ağlarda paylaş Daha fazla paylaşım seçeneği…
Recall06 Mesaj tarihi: Mart 13, 2008 Paylaş Mesaj tarihi: Mart 13, 2008 Letsgetthesunshine said: Demek istediğim kapitalizmi ilkelerini ve çalışma prensibini değiştirmek istiyorsa arkadaş buyursun değiştirsin o zaman.Bizde üniversitede ders diye okuyup teorilerini tartışalım. coooooooool Link to comment Sosyal ağlarda paylaş Daha fazla paylaşım seçeneği…
nileppezdel Mesaj tarihi: Mart 13, 2008 Paylaş Mesaj tarihi: Mart 13, 2008 Ya hala dolandırıcılık diyorsun ya, inanılmazsın. Ürün araştırması konusunda özelliklerine ve fiyatına baktıktan sonra forumlara da bakarım demişsin. E aynı özellikte iki üründen memnun kalmamana neden olacak özellik ne peki? Madem özellikleri aynı? Ha değilse zaten iyi özellikli olanı veya fiyat/performans ürünü yüksek olanı alırsın forumlara sormazsın. Muhtemelen bir kere bu davranışı sergilemişsin ve içine oturmuşl gelmiş burada reklama ve reklamcılara bok atıyorsun. Senin yaptığın suç esasında reklamcıların bir sendikası olsa sana dava açabilirler mesela "bize haksız yere dolandırıcı dedi" diyerekten. Dediğim gibi bir ürünü çok popülermiş gibi göstererek reklam yapmakla bir deterjanı, kıyafeti üstüne bilmemkaç tane leke sürdükten sonra tek yıkamada pasparlak ve bembeyaz hale getirirmiş gibi göstererek reklam yapmak arasında fark yoktur. Link to comment Sosyal ağlarda paylaş Daha fazla paylaşım seçeneği…
Cooldragon Mesaj tarihi: Mart 13, 2008 Paylaş Mesaj tarihi: Mart 13, 2008 @Letsgetthesunshine Ben hayatımı etik kurallara göre yaşıyorum. Aç değilim açıkta değilim. Bu ülkede dürüst insanlar açlıktan ölüyorda sadece dolancılar hayatta kalıyorda benim mi haberim yok:) Düzende yanlış bir çok şey olduğunun bende farkındayım ama yapılması gereken düzene uymak değil Sivil Toplum Örgütleri aracılığı ile düzene demokratik yollardan çomak sokmaktır. Ha sen benden yeni bir Atatürk, Gandhi olmamı bekliyorsan kusura bakma beni aşıyor :) @nileppezdel Bir ürün alacağın zaman üretici firmalardan ve reklamcılardan alabileceğin bilgiler bellidir. Örneğin bir DVD yazıcı alacağında ulaşabileceğin bilgiler. Yazma Okuma Hızı dış görünüşü ve garanti süresi ile sınırlıdır. Bu ürünün kolay bozulup bozulmadığını bütün boş medyalara yazıp yazmadığını. Arazılanması durumunda servis kalitesini kullanıcılardan öğrenirsin. Bu bilgiler bilinçi bir tüketicinin kararını vermesinde yardımcı olur. Şimdi bir kişi bu ürün hakkında forumlarda yanlış şeyler söylediyse yalancıdır ve bunu para için yaptıysa dolandırıcıdır. Bu kadar basit. Link to comment Sosyal ağlarda paylaş Daha fazla paylaşım seçeneği…
Redeagle Mesaj tarihi: Mart 13, 2008 Paylaş Mesaj tarihi: Mart 13, 2008 Cooldragon said: Bir toplumsal tepkinin olması gerektiği konusunda CUCEye katılıyorum. Aslında gördüğüm kadarı ile bir toplumsal tepki var ama ters yönde. Etik olmayan davranışların ayıplandığı günlerden alkışlandığı günlere geldik. Bir hırsızlık yada dolandırıcıklık ne kadar zekice yapılmışsa o kadar takdir ediliyor. Eöö dediklerin göreceli kavramlar. Bence ürünler popülermiş gibi reklam yapılması doğal birşey. Ben modaya uygun gitmediğimden fazla takmıyorum. Ama kullandığım ürünün etrafta olması, görülmesi teknik servis, rahatlık vs. gibi konularda pozitif etki yaratıyor. Bence olumlu birşey. Link to comment Sosyal ağlarda paylaş Daha fazla paylaşım seçeneği…
Bone Mesaj tarihi: Mart 13, 2008 Konuyu açan Paylaş Mesaj tarihi: Mart 13, 2008 dolandırıcılık demedim. "dolandırıcılık boyutuna varırsa iş" diye sordum. hani buna dolandırıcılık demiyorsun ya, yarın öbür gün dolandırıcılık diye atfettiğin bir hadise çıkarsa, o zaman nasıl davranılması gerekli sence diye sordum. ha dolandırıcılığa dolandırıcılık demek suçsa iyi suçluya suçlu dediğim için varsın olsun suçlu olayım mühim değil. yanlış anlaşılma olmasın, ben direk olarak tek tek "bak EA böyle yapmış demek ki dolandırıcı" diye fişlemiyorum insanları. tersine genel bir durum üzerinden konuşup, reklamcıların dolandırıcılık boyutunda işler yapmaya başladığını söylüyorum. Ha, bundan alınan reklamcı varsa, gücüne gidiyorsa, durumu düzeltmekle uğraşacağına (rekabet kurulu gibi şeyler) işin kolayına kaçıp beni mahkemeye vericekse, buyursun etsin, bizim de elimiz armut toplamıycak herhalde (:P) mesela "dolandırıcılık" tanımını biraz daha açmak için, anlamları tdk'dan: said: dolandırıcılık 1. Dolandırıcı olma durumu. 2. Dolandırıcıya yakışır iş. said: dolandırıcı Birini aldatarak mal veya parasını alan kimse said: aldatmak 2. Karşısındakinin dikkatsizliğinden, ilgisizliğinden yararlanarak onun üzerinden kazanç sağlamak. 4. Yalan söylemek. 5. Bir şeyin görünürdeki durumu, o şeyin niteliği bakımından yanlış bir kanı vermek. Reklamcılık, "insanları aldatma yolu" demek değildir. "insanları ürününüze cezbetme yolu"dur. Şu dönemde bile bir çok şirket "reklamlarında yanlış bilgi vermek" sebebiyle ceza görebiliyor. Örneğin reklamda "cep telefonu faturaları saati 1 milyona düştü" demesine karşın altında "ayrıntı bilgi için bizi arayınız" yazmaması bile "aldatıcı reklam, haksız rekabet" statüsüne girebiliyor. Link to comment Sosyal ağlarda paylaş Daha fazla paylaşım seçeneği…
-Wissy Mesaj tarihi: Mart 13, 2008 Paylaş Mesaj tarihi: Mart 13, 2008 wall of text Link to comment Sosyal ağlarda paylaş Daha fazla paylaşım seçeneği…
Asteroth Mesaj tarihi: Mart 13, 2008 Paylaş Mesaj tarihi: Mart 13, 2008 Yahu Sony Ericsson örneğinde takılı kaldım ben. Nerede yalan yanlış, tüketiciyi dolandırma durumu var allah aşkına? Alet aynı alet, gidip bir mağazada özelliklerini sorduğunuzda size olmayan özelliklerden bahsediliyorsa, eyvallah dolandırıcılıktır onun adı. Ama verilen örnek direkt olarak insan psikolojisini kullanarak ürüne cezbetmek işte. "Aa herkeste bu telefondan var, ben de alayım" diyen adam salaktır benim gözümde, o ayrı, ama sen bu psikolojiyi kullanarak satış yapıyorsan, neresi etik değildir allah aşkına? En basitinden, diş macunu reklamlarındaki "piknik alanına kurulmuş dişçi koltuğu". O reklamda oynayan insanlar, sanki o firmanın diş macununu kullanmışlar da dişleri bembeyaz olmuş gibi lanse edilmiyorlar mı? Bal gibi ediliyorlar. Sanki ordan geçerken çevrilmiş gibi gösterilmiyorlar mı? Gösteriliyorlar. O zaman bu da dolandırıcılık? Link to comment Sosyal ağlarda paylaş Daha fazla paylaşım seçeneği…
Lopeth Mesaj tarihi: Mart 13, 2008 Paylaş Mesaj tarihi: Mart 13, 2008 Asıl dolandırıcılık eşşek kadar "şu kadar öde sınırsız konuş bla bla" diyip alta kuş pipisi kadar sınırsız ama 300 dakika sınırlı sınırsız yazmaktır Link to comment Sosyal ağlarda paylaş Daha fazla paylaşım seçeneği…
nileppezdel Mesaj tarihi: Mart 13, 2008 Paylaş Mesaj tarihi: Mart 13, 2008 @Bone: Abi ben sana demedim zaten dolandırıcı diyorsun diye rahat ol :) @Cooldragon: Senin bozulması, bozulmaması konusunda güvendiğin kaynaklar forumlarsa, ki birçok insan keyif için bile yalan söyleyebilir, yapacağın birşey yok. Ayrıca her ürün çok bozulmaz fabrika'da birkaç ürün çok bozulmuştur o sana denk gelir bu "ürün kolay bozulmuyor" diyenleri yalancı çıkarmaz. Ayrıca araştırmanı geniş tutmalısın. Kolay bozulmuyor diyen 50 kişi bulmadan alma yani. 50 tane de feykleri yoktur heralde newdonis Sony'de çalışmıyorsa imkansız bu olay. Bir yazıcının da her medyaya yazma yazmama olayı senin aldığın yazıcıda spesifik olarak bir hata olmasıyla alakalı olabilir. Reklamcılığın amacı ürünü sattırmaktır. Ürüne özen gösterirsen de durup durukern bozulmaz zaten o markaların ürünleri. Gidip de Sunny ürün alırsan iki günde bozulursa o zaman suçla derim ben dolandırıcılıkla. Ama sonuçta telefonu eline verip dolaştırmak harika bir reklam taktiğidir, daha iyisini bulamazsın. Mesela Lacoste kaliteli ürün yapıyor ama onun gibi kaliteli ürün yapan başka markalar o kadar ünlü değil. Ama sen gidip dev bir yatırımla 1000 tane tikky'ye x markası ürün giydirip bu ürünü çok sevdiklerini, çok moda olduğunu, herkesin bunlardan giyeceğini söyletirsen o ürün de lacoste kadar popülerleşebilir. Dolandırıcılık da değildir. Bir ürünün popülaritesini zaten popüler olan marka adı sağlayamazsa aynı kalitede ürünü ancak bu şekilde satabilirsin. Reklamcılara ve bu iyi reklamcılık fikirlerine dolandırıcılık demek ayıp. Link to comment Sosyal ağlarda paylaş Daha fazla paylaşım seçeneği…
Tron Mesaj tarihi: Mart 13, 2008 Paylaş Mesaj tarihi: Mart 13, 2008 Bir reklamcı olarak, şunu diyebilirim. Reklamlar ışıldıyan bir pırlanta olarak insanların karışılarına çıkar ve "Reklamlar asla yalan söylemez"! şöyle bir örnek verim; Sanırım 1930larda amerikan asıllı bir viski firması ekonomik olarak yıkılmak üzereyken bir derginin arka kapağına içinde bir kaç adet buz olan bir bardak viski realistik bir viski illustrasyonu ve sayfanın bir köşesinde bu firmanın logosu basılır. oldukca sıradan hiç bir albenisi bulunmayan bir görsel. Lakin bu reklamdan sonra firmanın viski satışında çok büyük bir patlama gelişir. Daha sonra firma bir anket düzenleyerek bu viskiyi kullanan müşterilerine sorular sorar. "bu reklam size neyi anımsatıyor" diye müşterilerin çok büyük bir kesimi sex,kadın,sex,kadın,sex,kadın,sex,kadın,sex,kadın,... diye cevap verirler. olayın sırrı şurada! hani o viski bardağının içindeki buzlar var ya! işte o buzların içinde saatlerce inceleyerek bakıp göremiyeceğiniz "sex" kelimesi bulunuyordu.(buzun görsel duruşu bu kelimeyi çok rahat saklayabilir) Daha sonraları bu ve bu gibi teknikler filimlerde, çok severek dinlediğimiz müziklerde kullanılmaya başlandı. Hatta büyük firmalar tv'de kendi reklamını yaparken bir yandan da cingılları çalarken utanmadan gizli reklamlarını kendi cingıllarının içine koydular. Etkiyi arttırabilmek için bu terbiyesizliği yaptıları ve hala yapıyorlarda... Sonraları amerikada bu gibi reklamlar yasaklanmadı. çünki bu bir aldatmaca değildi. bu bir istismardı. bu yüzden şayet bir görüntüde gizli reklam varsa bunu müşteriye acıklamak zorundalar, türkiyede de bu olay var ve gizli reklamlar yeni yasaklandı bu yüzden reklam ve film başladığında kücük puntolarla :D bu film de gizli reklam içermektedir diye yazılması gerekiyor. Tabi güzel ülkemizde bildiğim kadarıyla gizli reklamları inceleyen bir oda bulunmamakta diyebiliyorum. Bu yüzden ülkemizde gizli reklam olsa dahi bir çok filmde bu gibi bir ibare yazılmıyor. bir başka örnekte; Bir türk kibrit firmasından geliyor :) işleri ters gitmeye başlayınca bir mühendis kibritleri kutuya ters koyalım diye bir söylemle çıkıyor. Eh size soruyorum? kaç kişi yolda gidiyorsunuz ve yeni aldığınız kibriti kutusundan çıkarmak için açtığınızda kibritler yere döküldüğünde durup kipritleri toplarmısınız? yada ne kadarını toplarsınız? kibrit firması için bir tanesinin yerde kalması bile kardır. Peki! Size zorla ucuza parfüm satıcam diye yakanıza yapışan bir satıcı, siz iyi peki ver diye cevap verdiğinizde parfüm fiyatını 4-5 katına çıkarıp sonra bunu zorla alıcaksın diyen satıcının, firmalardan ya da reklamcılardan ne farkı var? birileri sizi üzerek ve yalan söyleyerek bu işi uygularken, diğerleri sizi okşayarak kalbinizi sızlatmadan yapıyorlar. siz hiç pantalon alıcam diye bir dükkana girerken, kasaya yürüdüğünüzde kasayerin "şu kadarlık alış veriş yapana çorapları yarı fiyatına veriyoruz" dediğinde ve dükkandan çıkışta pantalonun yanında bir çiftte çorap aldığınızı bilirmisiniz? Acaba bu çorabı siz isteyerek mi aldınız? Bu işte usta olanlar size 2 pantalon veya seçilen pantolonun üzerine uygun birde gömlek ya da tişört satabilirler :) Kendim için konuşursam! Bana derseniz sen istismarı doğru buluyormusun? Hayır kesinlikle bulmuyorum! Ama istismar edebilecek bir ortam buluyorsam(iş hayatım içinde) çok feci köklerim. Haa birde küfür etmeyin lütfen... :) Edit: imla hataları... Link to comment Sosyal ağlarda paylaş Daha fazla paylaşım seçeneği…
Asteroth Mesaj tarihi: Mart 13, 2008 Paylaş Mesaj tarihi: Mart 13, 2008 25. kare hesabı. Link to comment Sosyal ağlarda paylaş Daha fazla paylaşım seçeneği…
Bone Mesaj tarihi: Mart 14, 2008 Konuyu açan Paylaş Mesaj tarihi: Mart 14, 2008 Asteroth said: Yahu Sony Ericsson örneğinde takılı kaldım ben. Nerede yalan yanlış, tüketiciyi dolandırma durumu var allah aşkına? Alet aynı alet, gidip bir mağazada özelliklerini sorduğunuzda size olmayan özelliklerden bahsediliyorsa, eyvallah dolandırıcılıktır onun adı. Ama verilen örnek direkt olarak insan psikolojisini kullanarak ürüne cezbetmek işte. "Aa herkeste bu telefondan var, ben de alayım" diyen adam salaktır benim gözümde, o ayrı, ama sen bu psikolojiyi kullanarak satış yapıyorsan, neresi etik değildir allah aşkına? En basitinden, diş macunu reklamlarındaki "piknik alanına kurulmuş dişçi koltuğu". O reklamda oynayan insanlar, sanki o firmanın diş macununu kullanmışlar da dişleri bembeyaz olmuş gibi lanse edilmiyorlar mı? Bal gibi ediliyorlar. Sanki ordan geçerken çevrilmiş gibi gösterilmiyorlar mı? Gösteriliyorlar. O zaman bu da dolandırıcılık? Anlatmaya çalıştığım şu. Örneğin bir ekmek reklamında şık dizayn edilmiş bir ekmek resmi konuluyor. yanında süt, meyve, çerez, yeşillik felan konuluyor, ilginç ve çekici bir reklam ortaya çıkıyor. Böyle bir resimden reklam yapmalarına dediğim birşey yok, "bu resimde gördüğünüz herşey ekmek paketinin içinden çıkıyor" diye bir iddiası olmuyor zaten oreklamın. Ancak "bizim sattığımız ekmek böyle bişi" denilerek hiç üretmedikleri bir ekmek şeklini koyarlarsa, o zaman "sahte reklam" statüsüne giriyor. Etiksel davranmamışlar derip geçeriz. Ama bu işi abartırlarsa iş "halkı kandırmaca" ve "haksız rekabet" boyutuna gelebilir. Reklam piyasası iddia ettiğiniz kadar %100 serbest bir piyasa değil. Rekabet Kurulu, Tüketici dernekleri felan var. Yanıltıcı reklamlar gayet güzel ceza yiyebilir. Yanlış anlaşılmasın tekrar edeyim, tek tek "Electronic arts dolandırıyor", "sony ericsson dolandırıyor" gibi ithamlarda bulunmadım. Ancak bunların yaptığı reklam stratejisinin "fake" üstüne kurulu olduğunu söyledim. "Fake" reklamların da dolandırıcılık gibi bişi olduğunu ima ettim. Yoksa bana ne Electronic Arts'ın wikipedia'yı editlemesinden felan. Paramı çalmadı bişi yapmadı. Sadece bu tip reklamların etik dışı olduğunu anlatmaya çalıştım. Link to comment Sosyal ağlarda paylaş Daha fazla paylaşım seçeneği…
Tron Mesaj tarihi: Mart 14, 2008 Paylaş Mesaj tarihi: Mart 14, 2008 Yanlız senin bu dediğin elektorik arts ın yaptığını bir çok firma yapıyor ve bu bir kandırmaca değildir. Ama etikde değildir. Bu çamaşır detarjan reklamlarını bilirsiniz... Ekranın Bir yanına aceyi koyarlar, diğer yanına da rakip firmanın kutusunu koyup %100 belirgin olmaması için krıstelize bir efekt koyup, ace daha iyi derler. efekt konulmuş detarjanda aslında hangi markanın detarjanı olduğu bellidir. Hatta böyle detarjan reklamlarını türk tvlerinde kesin izlemişsindir. Burada bariz şekilde o iyi değil bizimki iyi deniyor... Dediğin gibi de bu gibi uygulamalar hoş değildir. Ama %100 yanlış da değildir. Yani bu gibi reklamların kullanılabilirliği vardır. Link to comment Sosyal ağlarda paylaş Daha fazla paylaşım seçeneği…
Öne çıkan mesajlar