Jump to content
Forumu Destekleyenlere Katılın ×
Paticik Forumları
2000 lerden beri faal olan, çok şukela bir paylaşım platformuyuz. Hoşgeldiniz.

Linux'ta eksik libraryler, çok fazla dependencies istenmesi, saç dökülmesi

Brigand

Öne çıkan mesajlar

Şimdi arkadaşlar pico ve nano ikisini de yükleyemiyorum.

Pico için yeni adı ile alpine'yi, hatta eski paketi pineyi de indirdim denedim. Şöyle sorunlar karşıma çıkıyor.

Rpm'den yüklemek için bunlar gerekli. E maşallah

#rpm -ivh alpine-1.00-1.i386.rpm
error: Failed dependencies:
libcrypto.so.6 is needed by alpine-1.00-1.i386
liblber-2.3.so.0 is needed by alpine-1.00-1.i386
libldap-2.3.so.0 is needed by alpine-1.00-1.i386
libpam.so.0(LIBPAM_1.0) is needed by alpine-1.00-1.i386
libssl.so.6 is needed by alpine-1.00-1.i386
libtinfo.so.5 is needed by alpine-1.00-1.i386
rtld(GNU_HASH) is needed by alpine-1.00-1.i386

İşin garip tarafı ben openssl'i de ldap'ı da yükledim. openssl'i normal build ederek yükledim, baktım çalışmıyor sonra da yum ile yükledim. ldap'ı sadece yum ile yükledim.

Bu arada belirteyim centos 4 kullanıyorum da hiçbişe kurulmamış makinaya deli oluyorum :S

src.rpm'leri yüklemek sanırım biraz daha değişik. onu yüklerken /usr/src/redhat/SOURCES yok diye hata veriyordu. Bende kendim gittim elle yarattım dizinleri. Şimdi yüklüyor, birkaç warning veriyor bilmemne userı yok onun yerine rootunu kullandım baba diye, gidiyorum SOURCES'e tar.gz dosyası çıkartmış birtane. İçinde ne configure scripti var ne bişe. hemen SOURCES'in yanında redhat dizininde SPECS klasöründe pine.spec oluşturmuş. Açıklamalarda pine.spec kullanarak yükleyin gibisinden şeyler vardı ama çözemedim o spec dosyasını kullanarak nası yükleyeceğimi.

OpenSSL'i rpm ile yüklerken de... Yine maşallah...

libc.so.6(GLIBC_2.4) is needed by openssl-0.9.8g-4.fc9.i386
libc.so.6(GLIBC_2.7) is needed by openssl-0.9.8g-4.fc9.i386
libk5crypto.so.3(k5crypto_3_MIT) is needed by openssl-0.9.8g-4.fc9.i386
libkrb5.so.3(krb5_3_MIT) is needed by openssl-0.9.8g-4.fc9.i386
rtld(GNU_HASH) is needed by openssl-0.9.8g-4.fc9.i386

Ayrıca alpineyi build ederken "make" dediğimde "openssl yüklü değil ise aşağıda boktan boktan errorlar görebilirsiniz" deyip neredeyse her satır kod için o satırdan daha uzun error ve warning veriyor.

İşin garibi aynısı nano için de oluyor. Nanonun zaten rpm linkleri kırık. Sitesine baktım sadece sourcesi var. Mecburen çektim build edeyim dedim ama bu sefer "openssl yüklü değilse..." gibi birşey bile demeden make deyince o tanımsız bu tanımsız error warning başlıyor...

Şimdi bu kadar eksik library ve paket varken, bu kadar error ve warning alırken saçlarımın dökülmemesi için bioxcin kullanmayı düşünüyorum. Eğer beni bioxcin masrafından kurtarabilecek önerileri olan varsa seve seve denerim uygularım...
Sosyal ağlarda paylaş

Vaktinde cok demistik RedHat tabanli bisey kullanmayin, sonra cok basiniz agrir, ozellikle de dependencylerde diye, ama pek ipleyen olmamisti. Yok Slackware zor, yok susu bilmemne, eh al ise Windows sendromu yasamissin.

Gel gelelim YUM 'un bunu halletmesi lazim. Cunku zaten dependency leri de indirerek onlari da kuruyor YUM, dolayisi ile bu tur bir sorun yasaman oldukca garip :)

spec ler, rpmbuild le kullanilan dosyalardi yanlis hatirlamiyorsam. Varolan bir tarball 'tan RPM yaratmak icin gerekli olan info, postscript, prescripts gibi biseydi galiba. Dolayisi ile elinde spec varsa, yerinde olsam once RPM 'i build ederdim ve sonradan bunu install ederdim. SOURCES yok diye hata vermesi bu nedenle normal, cunku derleyecek ve RPM yapacak :)

Ben her seyi anladim da, LDAP 'i neden yukledigini anlamadim. Sadece library lerini istemis. O da senin yuklemeye calistigin Alpine 'in LDAP ile derlenmis olmasi nedeniyle. Hic olmadi source indir derle. Zaten Alpine, Pine 'in devami degil miydi ? Pico yuklemiyor muydun sen ?

Bioxcin e para harcamak istemiyorsan ve illa da Red Hat tabanli bisey kuracagim diyorsan, Fedora kur. En azindan 4-5 red hat style seyleri ogrendikten sonra, az cok yonetilebilir bir sistem.
Sosyal ağlarda paylaş

Ldap için
Libraryleri istediğine göre ldap'ı yüklemem gerekir diye düşündüm ondan yükledim. Ldap'ı yüklemeden ldap'a ait libraryleri yükleyebiliyor muyum? Source olarak da çektim alpineyi bu sefer derlerken hata veriyor ota boka. Make dediğimde her satır için bir hata çıkıyor nerdeyse. Onun nedeni de sanırım makinede gcc bile yoktu verdiklerinde yum ile yükledim gccyi, gcc 3 yüklemiş. Onu yükseltirsem belki hata vermekten vazgeçer.

Yum paketleri nereden çekiyor çok merak ediyorum. gcc yüklerken bile gcc 3'ü çektiğine göre, proftpd'yi yüklemeyi bıraktım aratınca bile bişe bulamadığına göre, rahat olduğu kadar kıl bir olay diyebilirim. Apache 2.0.63 var şuanda, o yüklüyor 2.0.52. Hayır kendim elle yükledim sonra apacheyi ama bu sefer de service'lere eklemiyor. apachectl scriptini init.d'ye atıyorum adını httpd yaparak, services httpd stop start çalışıyor ama chkconfig --add httpd ile kaydını yapamıyorum geçerli bir service scripti değil diyor.

rpmbuild'i de denemiştim zaten arattım googleda biraz src.rpm installing filan diye, rpmbuild komutu bende yok. rpm --rebuild de yok. :S

Fedora olayı aklımda oldu, birdaha seçim yapmak zorunda kalırsam fedorayı seçerim. CentOS seçmemin nedeni centos 5 vardı bende, eski remote olarak kullandığım makinama kurmuştum. Her ne kadar onu da ssh ile kullanıyor olduysam da kendim elle yüklediğimden yüklerken hangi paket var yok hepsini seçmiştim böyle sorunlarla karşılaşmamıştım. Rahattı öyle kullanması.

Bu kadar sorun çıkınca sharky saç dökülmesi muhtemel oluyor hak verirsin. Neyse fedora çekip önce bir localımda test etsem nası birşey filan ona da alışsam iyi olur gibi. CentOS'un benimle pek bir geleceği yok anlaşılan. Şimdilik bir süre kullanmak zorundayım ama... Centos yükleyin dedim adamlara 4 gün sonra silin fedora yükleyin demek ayıp olur şimdi :) Tabi fedora dışında "web server için şunu kur" diyebileceğin, redhat tabanlı olmayan önerin varsa onu da denemek isterim vmware ile önce. Aşinalığım artsın saçlarımın ilerki yaşlarda dökülmesine karşı önlem alıyım :)
Sosyal ağlarda paylaş

Yok yaa olmuyor

Benim yum servis scriptinde zaten
# chkconfig: - 50 01

Yazıyor ama httpdye yapınca işlemiyor.

edit: bütün service scriptlerinde farklı numaralar varmış. Birkaç tane denedim ama hiçbiri çalışmadı. Neyse bu o kadar önemli bir problem değil zaten bi çaresine bakçam.

yumla install edip sonra onun scriptini biyere kopyalayıp sonra silip tekrar apacheyi kursam olabilir sanırım. Onun scriptini kullanırım böylece.

Birde şey, şimdi yumla install etsem sonra hiç silmeden apacheyi build etsem yum'la yüklenmişin üzerine kurar mı? Sorun çıkar mı ki öyle yapsam? apache için farklı şeyler için vs.. ?

Örneğin şu an gcc 4.2.3 son sürümü yüklüyom. Ama gcc yüklemek için de bir compiler gerekiyor. ondan yum ile önce gcc çektim gcc 3 çekiyor yum ile. Şimdi build ediyorum. Yükleyince üzerine kurup gcc'yi 4'e güncelleyecek olmasını umuyorum.
Sosyal ağlarda paylaş

Neyse apacheyi yum ile install edip service dosyasını alıp dizinleri düzenledim, sonra chkconfig ile -add ettim. Apacheyi php ile static olarak derledim ayrıca, apache 2x static derlenmiyormuş ondan hızlı olsun diye 1.3 kullandım.

Mysql'imi kurdum proftpd'imi kurdum. Hepsi güzel ama olaya bakar mısınız;

yum'u bile bozuldu kodumun os'unun

# yum search bind
Searching Packages:
Setting up repositories
kbs-CentOS-Extras 100% |=========================| 951 B 00:00
update 100% |=========================| 951 B 00:00
base 100% |=========================| 1.1 kB 00:00
addons 100% |=========================| 951 B 00:00
extras 100% |=========================| 1.1 kB 00:00
Reading repository metadata in from local files

(process:18001): GLib-CRITICAL **: file gtimer.c: line 106 (g_timer_stop): assertion `timer != NULL' failed

(process:18001): GLib-CRITICAL **: file gtimer.c: line 88 (g_timer_destroy): assertion `timer != NULL' failed
Traceback (most recent call last):
File "/usr/bin/yum", line 29, in ?
yummain.main(sys.argv[1:])
File "/usr/share/yum-cli/yummain.py", line 97, in main
result, resultmsgs = do()
File "/usr/share/yum-cli/cli.py", line 596, in doCommands
return self.search()
File "/usr/share/yum-cli/cli.py", line 1216, in search
matching = self.searchPackages(searchlist, args, callback=self.matchcallback)
File "__init__.py", line 1061, in searchPackages
File "/usr/share/yum-cli/cli.py", line 75, in doRepoSetup
self.doSackSetup(thisrepo=thisrepo)
File "__init__.py", line 260, in doSackSetup
File "repos.py", line 277, in populateSack
File "/usr/lib/python2.3/site-packages/sqlitecachec.py", line 40, in getPrimary
self.repoid))
TypeError: Can not create index on requires table: near "NOT": syntax error

Biyerlerde okumuştum sqlite güncelleyince bu sorundan kurtulmuşlar sanırım. Adam hatta link vermiş. Ne alaka pek anlamadım ama deniyim dedim;

Kurar mı hiç kurar mı bu...

# rpm -ivh sqlite-3.3.6-2.x86_64.rpm
error: Failed dependencies:
libc.so.6()(64bit) is needed by sqlite-3.3.6-2.x86_64
libc.so.6(GLIBC_2.2.5)(64bit) is needed by sqlite-3.3.6-2.x86_64
libc.so.6(GLIBC_2.3)(64bit) is needed by sqlite-3.3.6-2.x86_64
libncurses.so.5()(64bit) is needed by sqlite-3.3.6-2.x86_64
libpthread.so.0()(64bit) is needed by sqlite-3.3.6-2.x86_64
libpthread.so.0(GLIBC_2.2.5)(64bit) is needed by sqlite-3.3.6-2.x86_64
libreadline.so.4()(64bit) is needed by sqlite-3.3.6-2.x86_64

İstenen dependenciesler ile rekorlar kitabına girecem ben... İşletim sistemine bak yahu. Bunların her biri de kurmak için en az 2-3 dependencies ister.

Neyse bende araştırdım iyicene. Debian çok büyük, yani 3 tane dvd şeklinde internette. Ubuntu varmış debian altyapılı. 400mb birşey hemde. Sevdim baya özelliklerini. İndirirken hele "sunucu mu desktop mu kurcan" diye sorması çok hoşuma gitti. Bi test edecem localımda bakalım nası birşey...

Fedora da redhat tabanlı sonuçta, o da a paketi için b, b paketi için c, c paketi için a isteyecek kısır döngüye sokacak beni diye düşünüyorum.

Slackware da paralı galiba.

Neyse ubuntu üzerinde testlere devam edecem.
Sosyal ağlarda paylaş

Brigand said:

Neyse bende araştırdım iyicene. Debian çok büyük, yani 3 tane dvd şeklinde internette. Ubuntu varmış debian altyapılı. 400mb birşey hemde. Sevdim baya özelliklerini. İndirirken hele "sunucu mu desktop mu kurcan" diye sorması çok hoşuma gitti. Bi test edecem localımda bakalım nası birşey...

ha? ne? kim? debian evet 3 dvd hatta bi de addon falan var 1.7gb kadar.
ama Ubuntu gayet bi cd'yi dolu dolu kaplıyo yani 680+ mb civarı bi$i. 400 ne alaka ? :S
bi de ne sunucusu ne desktop'ı? hele ki indirirken.. hmm..
çok pis aklım karı$tı..

hayır i$in daha da garibi ilk dağıtım SLS değil miydi.. Software Landing Systems diye geçiyodu hatta..
Sosyal ağlarda paylaş

ı ya alı$kanlık ingilizce klavye'den.
$ de aynı döneme geliyo gerçi, s ya da sh den sıkılıp $ yapmaya ba$layıp sonra türkçe bi OS ve klavyede ı ile i yi aynı anda kullanmaya ba$layıp nedense her ş denemesinde i ye basmakla sonuçlanan facialardan sonra vazgeçmi$ olmanın bi sonucu diyebiliriz.. ama aklım halen karı$ık..
Sosyal ağlarda paylaş

polemige girmek istemem ama bana hep bu "aliskanliktan valla" cevaplari inandirici gelmemistir. Hayatin boyunca tek bir klavye mi kullandin diyesim geliyor, ya da kac seneymis bu "aliskanlik" ?

6 yasindan beri bilgisayar basindayim, taaa Amstrad CPC 464 zamanlarindan, kac klavye degistirdigimi hatirlamiyorum bile, uzun sure ingilizce klavye kullandigim da oldu turkce de.. Ne bir aliskanlik problemi yasadim, ne $ yaptim ne de baska bisey.

Insanlar samimilestikce birbirlerini anlamaya baslarlar, maskeler arkasindan degil.

( Gerci girmis oldum da polemige :) )
Sosyal ağlarda paylaş

1 hafta boyunca batığım her ş harfi yerine i ya da şi ya da iş yapmayı ba$ardığım için gayet hız kaybettirici bi$i olarak gördüm ve $ ile devam ettim, alı$tığım gibi :)

polemiğe gircek bi$ey yok evet benim klavyem bana senin klavyen sana aşt bi$ey, sadece soru geldi ve açıklamasını yaptım. buna inanırsın/ız inanmazsın/ız bu beni zerre ilgilendirmez.
ayrıca 4 sene.

ps: ba$ka saldırısı, aman sorusu olan ?
Sosyal ağlarda paylaş

Arkadaşlar konuyu değiştirmeyin lütfen :)

sharky said:
Rekor sende degil inan :)

yum daki problem basima hic gelmedi, ama google ile bulunabilecek bir sey diye dusunuyorum.

Slackware parali degil :) Slackware dunyadaki ilk Linux dagitimi, nasil parali olabilir ? :)

Slackware'ın sitesinde aradım demekki hep shippinglere rastlamışım, download linkine rastlayamadım ondan. Neyse onu sonra denerim zaten şimdilik ubuntu deniyim bi.

yum'u da nette arattım çok arattım ama bulamadım adam gibi çözüm. Neden oldu sorun onu da anlamadım. Öyle basitçene çözülcek bişe olsa zaten burada bahsetmem bile sharky :)

Bide bütün yumlarda oluyo yum install yum search ne dersem diyim mutlaka çıkıyor karşıma.

Sypro said:
Brigand said:

ha? ne? kim? debian evet 3 dvd hatta bi de addon falan var 1.7gb kadar.
ama Ubuntu gayet bi cd'yi dolu dolu kaplıyo yani 680+ mb civarı bi$i. 400 ne alaka ? :S
bi de ne sunucusu ne desktop'ı? hele ki indirirken.. hmm..
çok pis aklım karı$tı..

ubuntu-6.06.2-server-i386.iso
433 MB (455.022.592 bytes)
:)

Belki 7 çekmişindir sen. Onun desteği 2009'a kadar 6'nın desteği 2011'e kadarmış. Ondan 6 çektim. Bide benimki server edition desktop deil.
Sosyal ağlarda paylaş

Brigand said:

ubuntu-6.06.2-server-i386.iso
433 MB (455.022.592 bytes)
:)

Belki 7 çekmişindir sen. Onun desteği 2009'a kadar 6'nın desteği 2011'e kadarmış. Ondan 6 çektim. Bide benimki server edition desktop deil.

evet bu bilgi iyi oldu. ben direk 7.10 diye değerlendirdim olayı. hani dediğin özellik var kurulum sırasında Desktop / Workstation / Command-line olarak ayrılma durumu ama 7.10 versiyonlarında sadece Edubuntu'da var. o yüzden $a$ırdım. ayrıca linux ile ilgili en klay bilgi alabileceğin ve distrolara ula$abileceğin site http://distrowatch.com/index.php?language=TR sanırım.. buraya da bi bak Slackware konusunda yardımı olur gayet ;)

edit: ayrıca ubuntu ailesinin genel anlamda desteği 18 ay tüm distrolar için. ayrıca 6 ayda bir de güncelleme (versiyon yükseltme) durumu var. Dapper Drake veya Edgy Eft için neden 24 ay fazladan destek var bilmiyorum hatta öyle bi$ey olduğunu bile bilmiyorum :)
Sosyal ağlarda paylaş

• Yeni Oluştur...