Jump to content
Forumu Destekleyenlere Katılın ×
Paticik Forumları
2000 lerden beri faal olan, çok şukela bir paylaşım platformuyuz. Hoşgeldiniz.

Varmı bunlar gibisi ?

Kaede

Öne çıkan mesajlar

Citizen Kabuto ve humor diyince aklıma Psychonauts geldi.

Armed And Dangerous nasıldı, biraz anlatsana?
O zamanlardan kalma bir askeri oyun vardı. Hep onla karıştırırım ben.
o askeri oyunun konseptini hiç sevmediğim için ikisini de oynamadım. :)
Hazır fırsat geçmişken indirip oynarım.
Sosyal ağlarda paylaş

Sylian said:
Armed and dangerous'u 1 hafta önce bitirdim, hakikaten artık böyle oyunlar yapmıyorlar. Herşey daha gerçekçi olsa dahi çoğu oyunun kurgusu ve gameplay'i yerlerde sürünüyor keşke bir kaç firma eski günlerdeki gibi arcade oyunları yapsa

yok be, senaryolar baya özeniliyor.
eskiden senaryoyu kodırlar yazmaya çabalarken,
şimdi iş ciddiye bindi, direk kitaptan çeviriyorlar veya bir yazar kiralıyorlar.

sıkça karşılaştığım muhabbettir "herkes grafiğe abanıyor anasını satıyım, oysa oynanabilirlik daha önemlidir anlamadılar" olayı.
ancak komik olan ne biliyor musunuz, aynı muhabbetler armed and dangerous zamanında da yapılırdı. "şimdiki oyunlar sırf grafik, gerisi boş".
şimdi de dönüp armed and dangerous dönemini övüyoruz, şimdikini eleştiriyoruz.

ancak asıl nokta şudur: "oyun oynamasını bilecen".

bakacağın yeri bilirsen gayet keyifli ve senaryoya abanmış oyunlar görürsün.

mesela vampire the masquerade - bloodlines'ı oynarken, malkavian oynatmadan da çok gülmüşümdür.
kevin mitnick'le muhabbetler, katanalı liseli japon kız felan şahane şeylerdi bunlar.

senaryo dersen senaryoya abanmış bir sürü oyun var.
komik dersen gene komik oyunlar mevcut.

mesela 2008'de Brütal Legend çıkıcak:
http://en.wikipedia.org/wiki/Brütal_Legend
Jack Black ve Tim Schafer kırcak geçircek.
En güzeli ne, biliyor musun? Motörhead'in bıyıklarıyla meşhur Lemmy'si, "metal işareti"ni çıkartan James Dio, Judas Priest'in Rob'u felan da seslendirmede bulunacak.
Yani çocukluğumuz meşhur metalcileri oyunun içinde buluncak.

Bir başka nokta söyleyeyim.
Trgamer gibi sitelerde "doom 3 - half-life 2 kapışması"nı eleştiren insanların "sırf grafiklere abanıyorlar, oysaki eski oyunlar neydi öyle grafikler yerine senaryoya abanırlardı" gibi şeyler dediklerini görmüşümdür.
- Eskiden grafiklere abanmazlardı?
Yanlış. Prince of Persia, ilk motion capture örneklerinden birini oyuna sokmuştur. O zaman bile grafik motorunu geliştirmek için uğraşırlardı. 3dfx döneminde özellikle grafik hastalığı en tepe noktasına çıkmıştı. Şimdi "öf be" dediğiniz Monkey Island 3, Quake, Duke Nukem 3D gibi oyunlar, grafiklere abanmış olmasaydı şimdi bu kadar meşhur durumda olamayabilirlerdi.
- Eskiden senaryoya abanırlardı?
Merak ediyorum, Super Frog'ta, Golden Axe'te, Prince Of Persia'da, 4D Stunts Driving'te, Pacman'de ne senaryo vardı ya? 1990'ın başlarında biz bu oyunları oynardık. O zamanlar senaryo diye birşey olmazdı. Başta konuyu söylerler, bir de sonda ne olduğunu söylerlerdi. Onun dışında senaryo diye birşey olmazdı. Şimdiyse en kötü oyunu bile senaryo delisi yapmaya çalışıyorlar.
Mesela Half-Life 2 - Doom 3 kapışmasında grafik olayına çok takılıp kalırlar.
Ancak Half-Life 2 hakkında unutulan bir nokta, adamların oyun çıkmadan önce yazar kiraladıkları ve oturup bir kitap yaptıkları idi.
O kadar eleştirdikleri grafikler, senaryoyu daha etkili yansıtabilmek için konulmuştu. Mimikler, el kol hareketleri vs bunlar sadece "grafikler güzel olsun" diye değil, oyuncunun senaryoya kendini daha çok kaptırması için konulmuştur.
Sosyal ağlarda paylaş

zlorwf said:
Syliana katılıyorum bu konuda. Tabiki yeni yıllarda çıkan çok hoş oyunlar da var ama artık üreticiler daha çok grafik grafik grafik kas kas kas kas kart aldır kart aldır kart aldır mantığıyla çıkıyor gibi. Tnt2 ile kaç sene götürmüştüm mesela..

hayır. onu anlatmaya çalışıyorum da dinlemiyorsunuz ki hahaha.

voodoo 2 dönemlerinde de birileri çıkıp "kahrolsun federaller! sadece grafiğe abanıyorlar, senaryoyu unutuyorlar" derlerdi. şimdi de sizin gibi kişiler diyor.

şimdi de 6600 ile kaç sene oynayabilirsin... oblivion gibi, crysis gibi oyunları açıp oynarsın. minimum ayarda, evet.
ancak voodoo 2 zamanında çıkan oyunları da voodoo 1 ile maximum detayda oynayamazdın ki zaten.

voodoo 2 vardı, kraldı, glide felan.
ama yeni oyunlar çıktıkça voodoo 3'e, vooodoo 4'e felan terfi etmen gerekti.

sanki elinde 1MB ekran kartı, 1990'dan 2000'e kadar oynamışsınız gibi konuşuyorsunuz.
yok öyle bişi.
Bende voodoo 2 varken, voodoo 1'li arkadaşların açamadığı grafik ayarlarını açardım. Voodoo 3'lü arkadaşların açamadığı grafik ayarlarını da açamazdım.

Bak mesela TNT 2 diyorsun, yıllarca kullandım diyorsun.
Sana Nvidia'nın TNT2'den sonra Geforce 1'i kaç sene sonra çıkardığını söyleyeyim mi?
Aynı sene!
TNT2 1999'da çıktı.
Geforce 1 de 1999.
Geforce 256 gene 1999
Geforce 2 2000.
Geforce 3 2001
Geforce 4 2002.
Geforce FX 2002
Geforce 6 2004.
Geforce 7 2005.
Geforce 8 2006.
2007'de ekran kartı çıkmadı, ancak 2008'de Geforce 9'u çıkartacaklarmış.

Görüldüğü kadarıyla öyle çok da "sürekli ekran kartı çıkıyor, eskiden bu kadar kısa aralıklarla çıkmazdı" denilecek kadar abartı bir durum yok.
Övdüğün TNT2 döneminde tek bir sene içerisinde 3 ekran kartı serisi çıkarmışlar. Ama son çıkan 3 ekran kartı ise 4 seneye yayılmış vaziyette.

diyebilirsin, "TNT 2 alan kişi Geforce 4 oyunlarını da oynardı".
Oynardı tamam da, nasıl oynardı? Sorun orda.
Voodoo 2 döneminde Maxtor Millenium diye bir ekran kartı hatırlıyorum. Çok popülerdi.
Millet sırf oyunlarda 2D performansını arttırabilmek için Voodoo 2'sinin üstüne Maxtor Millenium alırdı. Hatta Maxtor Millenium II çıkmıştı da olay olmuştu.

Yani "eskiden grafiklere hiç önem vermezlerdi" denilmesi tam anlamıyla bir yalan, bir absürt laf.
O dönemleri unutmaktan dolayı geliyor tabii ki.

Commodore 64 döneminden sonra PC'lerde grafik yarışı başlamıştır.
Şu an için o oyunların grafikleri size kötü gözüktüğü için sanki o zamanlar grafiklere hiç önem verilmezmiş gibi sanabilirsiniz, doğrudur.
Ancak dönemine göre düşünürsek, o grafikler şu anın Crysis'i gibiydi.

Sylian said:
Bone, 1990da zaten 3 yaşında felandım takdir edersin ki o zamanın oyunlarından bahsetmiyorum.

1996-2002 yıllarında çıkan efsanevi oyunlarla 2002-2008 arasında çıkanlar arasında dağlar kadar fark var.

Kaede said:
Ya ileri geri atıp tutucağına bone örnek ver. Bizde bilelim yakın zaman imbalarını hadi :>

İtiraf ediyim, 1996-1999 arası benim için çok önemlidir PC oyun piyasasında.
Bunun nedeni, o sıralar ortaokulda olmamdan dolayıdır.
Oyunlara feci kafayı bozmuştuk. Çıkıp öğlenleri, akşamları internet cafeye gider, Duke Nukem 3D, Need For Speed 2, Red Alert, Diablo felan oynardık.

"En çok sevdiğin oyunlar nelerdir?" diye sorulsa sayacağım oyunlar Quake 2, Dungeon Keeper, Sanitarium, Monkey Island 3, Starcraft, Planescape Torment olacaktır. Bunların hepsi de, 1996-1999 arasında çıkmıştır.
Bu saydığım oyunlar hem çok iyidir hem de nostaljiktir benim için. Sırf bu yüzden 100 üzerinden 100 veririm bunlara.

Ancak şöyle birşey var ki, 1996-1999 arası bu kadar güzel oyunların çıkmış olmasına karşın, 2002-2008 arasında hiç doğru düzgün oyun çıkmamıştır anlamına gelmez.

Mesela sıralıyım sizin için 2002-2008 arasında çıkmış oyunları.
Hepsini de oynadım ve benim çok hoşuma gitti.

Half-Life 2, Portal, The Chronicles of Riddick: Escape From Butcher Bay, Grand Theft Auto: Vice City, World Of Warcraft, Warcraft 3, F.E.A.R., Crysis, Max Payne 2, Bioshock, Jedi Knight 2: Jedi Outcast, Jedi Knight: Jedi Academy, Knights of the Old Republic, Knights of the Old Republic 2, Unreal Tournament 2004, Sam & Max Episodes, Aliens Versus Predator 2, Morrowind, Medieval: Total War, Fable: The Lost Chapters, Jade Empire, Psychonauts, Indigo Prophecy, X-Men Legends 2: Rise of Apocalypse, Condemned: Criminal Origins, Dreamfall: The Longest Journey, Need For Speed Underground, Need For Speed Underground 2, Vampire: The Masquerade - Bloodlines, MechWarrior 4: Mercenaries, Prey.

Bir de oynamadığım ya da fazla hoşuma gitmemiş ama çok popüler olmuş oyunlar var, onları yazmadım.

American McGee's Grimm, Fable 2, Red Alert 3, Starcraft 2, Brütal Legend geliyor lan. heyecanlıyım onları görmek için :)
Sosyal ağlarda paylaş

Congrafuckulations 3 yıllık bir dönem ile 6 yıllık bir dönemi karşılarştırdığın için. 2002-2003 hatta 2004 birçok insan için hala PC gaming yılları. Biz burda Xbox ve ps2 nin her eve girdiği yıllardan, oyunlarının zibil gibi çıktığı yıllardan bahsediyoruz.

HL2 -> 2004
Portal -> 2007
Riddick -> 2004
GTA -> 2003
WoW -> 2004 (pc tek saving grace mmoropgsi ya neyse)
W3 - > 2002
FEAR -> 2005 (ki bu oyunu nasıl imba diye buraya yazarsın anlamam)
Crysis -> 2007 (binyılın en şişirme oyunudur buda herhalde)
Max Payne 2 -> 2003
Bioshock -> 2007 (Başları enfesti, sonlara doğru feci bayıyordu gerçi ama böylesi son yıllarda gelmedi no1)
JK2 -> 2002
JK3 -> 2003
Kotor -> 2003
Kotor2 -> 2005
ut2004 -> 2004
S&M - > 2006-2007
AvP2 -> 2001
Morrowind (lol imba oyun ya) -> 2002
Medieval -> 2002
Fable -> 2005 (xbox çakması lol)
Jade Empire -> 2007 (ki xbox çakması, xbox vintage 2005 üstüne dandirik concole rpgsini kimseye pc rpgsi diye yediremezsin)
Psychonauts -> 2005 (multiplatform zaten de oyunu sadece 1 gün oynayabildim, ama kesin güzeldir)
Fahrenheit -> 2005 (multiplatform)
x-Men Legends -> 2005 (multiplatform, oynamadım)
Condemned -> 2006
Longest Journey -> 2006 (multiplatform)
Nfs Underground 1-2 -> 2003-2004 (multiplatform)
Bloodlines -> 2004
MW4 mercenaries -> 2002
Prey -> 2006 (multiplatform, oynamadım)

Ha şimdi tekrar söyle şu son yıllarda çıkan imba oyunları. Heyecanla bekliyoruz. Consolelar her eve girdikten sonraki zaman dilimini kastediyorum. Hani her oyunun 3 platforma birden çıktığı zamanlar.

O devasa zaman sürecinde her türde 1, bilemedin 2 tane ele avuca gelir oyun çıktı. Onlarda ya FPS (malum), MMORPG (malum) yada adventure (console oyuncuları nedense adv. oyunlarını tercih etmiyor). Ki söylemeden edemiyeceğim çıkan bütün multiplatform oyunlar EMBESİL bir gencin bile kolaylıkla anlıyabilip, bitirebileceği türden.

Neyi savunuyorsun veya neye muhalefet ediyorsun anlamadım ama yıllardır PC gaming ile ilgilenen herkes bilirki 2004te PC gaming öldü.
Sosyal ağlarda paylaş

konu o değilde benim fikrim eğer ekşın oynamak(araba yarısı, futbol, aksiyon dövüş oyunları) istiyorsan oyun konsolu alırsın, strateji fps mmoprg veya rpg oynamak istiyorsan pc alırsın.

yoksa pc gaming bitti felan gibi mottolar biraz abartı olmuş.su dökme yarışı gibi benim pleysteyşınım senin pisini döver benim pisim senin oyunlarına beş basar muhabbeti yerine bırakın herkes istediğini oynasın.şahsen bu yazılan oyunlardan sadece rpg olanları oynadım.gayette zevk aldım.morrowinde laf atmak biraz olmamış gibi.
Sosyal ağlarda paylaş

Kaede aşırı boş konuşuyorsun.
Kaç yaşındasın ama 14-15 yaşındaki birisi kadar saçmalamışsın.

Sam bile şimdiye kadar bu kadar aptalca bir post atmamıştır inan bana.

2002-2006 yıllarındaki imba oyunları say dedin, oynadığım ve beğendiklerimi saydım.
Bu sefer de "multi-platform sayılmaz, gerisi de kötü oyun zaten"e getirdin.

Hayır, Dark-Dr'nin yaptığı "bang" olayı gibi bişi mi yapayım ben de, anlamadım ki...

"Cross platform olmaz" diyorsun.
Bu başta bir hata.
Eskiden beri PC oyunların çoğu, özellikle en güzelleri multiplatform olmuştur.
Bakınız Amiga dönemleri:
Monkey Island, Superfrog, Worms, Lemmings, Prince Of Persia, Indiana Jones and the Fate of Atlantis...
Bakınız PSX, Nintendo 64, Sega Saturn dönemleri:
Crusader No Remorse, Warcraft II, Quake, Diablo, Theme Hospital, Oddworld: Abe's Oddysee...

Multiplatform olmaları, bu oyunları kötü mü yapar?
Hayır. Tersine bu saydıklarım PC dünyasının en iyi oyunları arasındalar.

Morrowind'e bile laf edereken, oyun bilginin ne kadar yerlerde olduğunu göstermiş oldun.
Ayrıca bir oyunun X-Box'tan uyarlama olması, onu "X-Box çakması" yapmaz, kötü bir oyun hiç yapmaz.
Tekrar hatırlatırım Amiga dönemlerini. O zamanlar PCciler olarak deli gibi oynadığımız oyunların birçoğu Amiga'dan PC'ye uyarlanmıştır.

"Son senelerde imba oyun yok" diyorsun,
al tarihlerini bile yazmışsın.
Sırf 2006-2007'i dahil etsek bile, Portal, Crysis, Bioshock, Sam&Max Episodes, Jade Empire, Condemned, Dreamfall, Prey gibi şahane oyunlar mevcut.

Crysis hiç de binyılın en şişirme oyunu değildir. Gayet güzel yapılmış bir FPS'dir.

O saydıklarım oyunlar arasında HL2, Portal, Max Payne 2, Jedi Knight 2, Kotor, Kotor 2, Jade Empire, Psychonauts, Bloodlines,
en az -daha önce bahsetmiş olduğum- Sanitarium, Quake 2, Starcraft, Monkey Island 3, Dungeon Keeper kadar iyidir, onlar kadar çok severim.
Çok güzel oyunlardır, müthişlerdir, hastasıyımdır.

Hadi seni kırmıyım, şu daha önce bahsettiğim "fazla hoşuma gitmeyen/oynamadığım ama popüler olan" oyunları da yazayım buraya.

World In Conflict, Supreme Commander, Civilization 4, Battlefield 1942, Bettlefield 2, Neverwinter Nights 1,2 ve ek paketleri, Mafia, Freedom Fighters, Guild Wars, Sid Meier's Pirates, Age Of Mythology, Rise Of Nations, PES serisi, Painkiller, Halo, Company Of Heroes, Warhammer 40.000: Dawn Of War, Call Of Duty 1,2,3,4, Brothers in Arms: Road to Hill 30, Command & Conquer 3 Tiberium Wars, The Sims 2, Sins of a Solar Empire, Gears of War, The Ship, Heroes of Might and Magic IV ve ek paketleri, The Witcher, Medieval 2 Total War, Star Wars Empire At War, Tom Clancy's Rainbow Six 3: Raven Shield, GWAR 1,2, Splinter Cell serisi, Age Of Empires 3, Divine Divinity, Beyond Divinity, Darwinia, Unreal Tournament 3, Doom 3, Dragonshard, SWAT 4, Yeni Prince Of Persia üçlemesi, Arx Fatalis, Battle Of Middle Earth 1,2, Hearts Of Iron 2, Manhunt 1,2, Freelancer, Scrapland, Beyond Good & Evil, Dirt, Marvel Ultimate Alliance, The Movies, Hitman Blood Money...
Daha sayayım mı?

Anlamadığım şey, nostaljicilik, takıntıcılık, "eski oyunlar iyiydi şimdileri kötü"cülük oynaması gereken biri varsa o da benim. 1989-1990 yıllarından beri harala gürele PC Oyunu oynamaktayım.
Ama daha sonraki senelerde (1996-1997 felan) başlayıp da ahkam kesenlere karşı oturup yeni oyunları savunuyorum.
İlginç oluyor :)

Allah sizi 2 renkli grafiklerle, pc speaker seslerle, ethernet kablosuyla multi çevrilen oyunlarla ıslah etsin.
Deathtrap Dungeon, Meat Puppet, Virtua Cop'lara kalasınız inşallah.

(ahan da bedduamı da ettim :P )
Sosyal ağlarda paylaş

yav madem vericek sebebin, göstericek örneğin yok bari yalan söyleme. 50 tane özel mesaj geldi bırak uğraşma bonek ile değmez dediler bende öyle yapıyım bari lakin göle yoğurt çırpsam tutmuştu şimdiye.

Bone said:
2002-2006 yıllarındaki imba oyunları say dedin, oynadığım ve beğendiklerimi saydım.

Kaede said:
Bana yeni çıkmış, atmosferi muhteşem, oynanabirliği yüksek, espirisi bol bir oyun söyle. 2007-2008 den hadi. Bir iki tane oyun çıktı işe yarayan, gerisi tırıs.

Kör olduğunu varsayıyorum, devam ediyorum.

Bone said:
Eskiden beri PC oyunların çoğu, özellikle en güzelleri multiplatform olmuştur.
Bakınız Amiga dönemleri:
Monkey Island, Superfrog, Worms, Lemmings, Prince Of Persia, Indiana Jones and the Fate of Atlantis...
Bakınız PSX, Nintendo 64, Sega Saturn dönemleri:
Crusader No Remorse, Warcraft II, Quake, Diablo, Theme Hospital, Oddworld: Abe's Oddysee...

Hahahahahahahahhahahahahahahhahahah Hayatımda bu kadar b*ktan bir platform karşılaştırması görmedim. Günümüzün aktif konsollarının oyun türleri belli. PS2 - XBox - PC ye Amiga - PC dedinya daha ne diyim hahahahahahahhaha

Bir tarafta oyunlarının 95%i ortak bir grup bir tarafta oyunlarının 90% exclusive bir grup. Tebrikler :>

Vediğin örneklere yorum atmaya bile gerek yok.

Seni kendi haline bırakıyorum. Allah kimseyi seninle muhattap olmak zorunda bırakmasın lakin bu kadar kör, bu kadar at gözlüklü, bu kadar sırf muhalefet olsun diye saçmalayan başka biri görmedim. Ayrıca gelip bilgi amaçlı açtığım bir konunun içine ettiğin için de ayrıyetten teşekkür ederim. Mümkünse kilitleyin bu konuyu, kimseden 1 tane uygun tavsiye alamadığım gibi hayatımın 15 dakikası boşa gitti.
Sosyal ağlarda paylaş

Kakada said:
yav madem vericek sebebin, göstericek örneğin yok bari yalan söyleme. 50 tane özel mesaj geldi bırak uğraşma bonek ile değmez dediler bende öyle yapıyım bari lakin göle yoğurt çırpsam tutmuştu şimdiye.

bana da 100 tane özel mesaj geldi bırak Kakada'yı o oyunlardan anlamaz, daha velet zaten diye.

Kakada said:
Seni kendi haline bırakıyorum. Allah kimseyi seninle muhattap olmak zorunda bırakmasın lakin bu kadar kör, bu kadar at gözlüklü, bu kadar sırf muhalefet olsun diye saçmalayan başka biri görmedim. Ayrıca gelip bilgi amaçlı açtığım bir konunun içine ettiğin için de ayrıyetten teşekkür ederim. Mümkünse kilitleyin bu konuyu, kimseden 1 tane uygun tavsiye alamadığım gibi hayatımın 15 dakikası boşa gitti.

haha tavsiye verende kabahat.
aklından zorun olduğunu bilseydim tavsiye bile yazmazdım boşuna uğraştırıyorsun insanı.
Sosyal ağlarda paylaş

• Yeni Oluştur...