Jump to content
Forumu Destekleyenlere Katılın ×
Paticik Forumları
2000 lerden beri faal olan, çok şukela bir paylaşım platformuyuz. Hoşgeldiniz.

Zamanda yolculuk 3aya gerçek oluyor

S_h_a_D_o_W

Öne çıkan mesajlar

Benim kafamı kurcalayan şu;

Atıyorum 2008den 2028'e gittik diyelim Back to the Future tadında. Daha sonra da 2008'de tam gittiğimiz ana geri döndük. Bu noktada kendimizi gördük tam geleceğe gittiğimiz noktada. Bu olaykendini sonsuza kadar tekrarlamayacak mı? Yani biz sürekli geleceğe gidip bir noktada geçmişe dönmeye mahkum olmayacak mıyız? Bence sırf bu paradoks bile zaman yolcuğununun filmlerde izlediğimiz, kitaplarda okuduğumuz anlamda saçma ve imkansız olduğunun kanıtı.

Önceki postlarda birisinin de açıkladığı gibi zaman yolculuğu teorisinin Einstain'ın açıkladığı şekliyle anlaşılması gerektiğini düşünüyorum ben. Bizlere 1 milyon yılda ışık hızıyla gelen görüntülerinin hızını geçtiğimiz anda zaman kavramından öne geçeceğiz.

Bu arada evren sonsuz olsaydı, sonsuz sayıda yıldızın ışığı yüzünden hiç gece olmazdı teorisi bence bir noktada çürüyor. Evrenin sürekli genişlediğini var sayarsak ve yeni yıldızların da doğacağını hesaba katarsak, yeni doğan her bir yıldızın da ışığının bize x milyon ya da milyar senede geleceğini düşünürsek ve tabii yıldız ölümleri doğumlarından daha az olursa bir gün (artık kaç katrilyon seneye tekabül eder bilemiyorum) yıldızların ışığıyla gündüz kadar parlak olabilir gecelerimiz. Mümkündür kanımca.
Sosyal ağlarda paylaş

Bence imkansız değil zamanda yolculuk.

"Eğer zamanda yolculuk olsaydı gelecekten gelirlerdi zaten" iyi bir argüman aslında ama denenmeden bilemeyiz.

Zaman kavramını bilemeyiz. Belki geçmişe gidilebilir fakat farklı bir zaman oluşuyordur. Biz etkilenmeyiz ama zaman kırılması ile ayrı bir gelecek yaratılıyordur falan filan.

Yani bu tip konulara saçma gözüyle bakamıyorum o yüzden.
Sosyal ağlarda paylaş

bakın, burada anlaşılmayan problem bunun bir zaman makinesinden ziyade bir zaman tüneline sebebiyet verebilecek olması.

tünel dediğin şeye a noktasından girilir b noktasından çıkılır. sadece a noktasından açılmış bir tünel tek başına birşey ifade etmez haliyle. daha biz bu a noktasını yeni açmayı deniyoruz. portal gibi düşünün.

yani madem zaman makinesi çalışıyor neden şuanda gelecekten kimse burada değil sorusunun cevabı bu.

ayrıca bu bahsi geçen zaman tüneli tamamen quantum fiziği konsepti içinde, sub-atomic boyutlarda olduğu düşünülürse yapılmış ve başarıya ulaşmış bir deney varsa bile biz kontrollü bir ortam içinde olmadığımız için şuanda bilemeyiz.

bu arada dipnot, bir şeyin logical paradox olması onun matematik, fizikle açıklanamadığı veya çözülemeyeceği anlamına gelmez.
Sosyal ağlarda paylaş

şimdi x kişisi şu anda türkiyede yaşıyor. ve gelecekteki x kişisinin yaşlı haline y diyorum.

x kişisi 2010 da tünel açmayı başardı ve y kişisi de gelecekten yani b kapısından a kapısına geldi.

2010 yılında aynı 2 tane x kişisi oldu? hatta bunu her bir yıldaki p,z,t kişileri de yapsalar o zaman 2010 yılında x kişisinin yaşlı versiyonları olan y,p,z,t de olacak

ama x kişisinin ruhu tek? insan mı kopyalanacak o zaman?
Sosyal ağlarda paylaş

Gelecege gitmek belki mumkun olabilir. Yaslanmayi durdurmak ve zamani hizli akitmak sureti ile gidilmesi olasi.

Ayni yerde ayni anda olmak diye birsey olamaz. Sen x senesi bir alete binip y senesine gidersen x asla y e kadar gecen sureyi yasamamis olacak. Boylece kendisi ile karsilasmasi falan mumkun degil.

Fakat gecmise gitmek imkansiz.
Sosyal ağlarda paylaş

Ardeth said:
Geçmişe gitmenin imkansız olduğunu kanıtladığın için teşekkürler

su anki bilinen bilgi ile imkansizdir. Bunu deneysel bir sekilde aciklayacak bilgi birikime sahip degilim ancak herhalde bunun ispatlanmasi degilde gecmise gidilebileceginin ispatlanmasidir onemli olan.

Yok illa bir kac aciklama istiyorsan :

. said:
matematiksel olarak yaratılan değerlerin evrendeki yansımalarının bir gerçeklik olarak karşımıza çıkma durumu kurulan teoremdeki verilerin evrende elde edilebilme ihtimalleri oranında bir sonucu ortaya çıkarır ki,

zaman olarak bu gün kullandığımız kavram belirli bir yörünge sistemi içerisinde oluşturulan bir sistematiğin çatısı altında meydana gelen bir değişimler sıralamasıdır.yani zaman için yapılan tanımlamalarda biz zamanı değil değişimi tanımlarız. bu noktadan hareketle evrendeki değişik çapta bulunan yörünge düzenekleri ve bu düzeneklar çatısı altında meydana gelen değişimler elbetteki tüm evrende görelidir. ki biz kendi yörüngemizden hareketle yada kendi göreli zamanımız doğrultusunda evrendeki diğer yörünge sistemlerine doğru yapacağımız yolculuklarda beklentimiz kendi göreliliğimiz içerisinde en az değişim ve en çok yola yada en kısa zamana sahip olma durumudur ki bu gün ışık olarak keşfettiğimiz buna sahip olan tek enerjidir.

bizler bu gün ışığı gözlemlerken farkettiğimiz alınan hıza rağmen gerçekleşen minimum değişimdir.ancak hız karşısında zamanın yavaşlaması seninde bahsettiğin gibi ancak tek bir kişiye değişimin yavaşlamasını gösterirki diğerleri kendi göreli zamanlarında bu değişimi aynen hissedecektir.Yani biz marsa 1 000 km lik bir hızla kendi dünyamızdan ayrılan bir araca bakarken marsta bulunan gözlemci aracı tıpkı bizim yaptığımız gibi bizi kendi göreliliği doğrultusunda değerlendirecektir..yani aracımızın hızı mars zamanına göre 1 000 km olmayacaktır.
ancak burada hız ne olursa olsun değişim yinede kendi kaçınılmazlığında devam edecektir evrende ki, eğer zamanda yolculuk gibi bir kavramın gerçek olması yalnızca göreli yörüngeler arasındaki bir hızın göreliliğini karşımıza çıkaracaktır ki benim fikrime göre evrendeki hiçbir göreli an ve mekana göre filimlerdeki anlamda bir zaman yolculuğu olmayacak , yalnızca geleceğe gidelebilme anlamında bir yolculuğu mümkün kılacaktır kendi göreliliğimize göre ki ,
bu gün her nekadar bu teori üzerinde kafa yoruluyorsa bence asıl kafa yorulması gereken diğer bir soru da kendi göreli zamanımızın bedenimiz üzerinde bıraktığı yada genlerimiz üzerinde bıraktığı zaman içerisinde var olma potansiyelinin değişip değiştirilemeyeceğidir.
yani göreli zaman teorisine göre kendi göreli zamanından çıkıp başka bir göreli yörüngeye giren bir canlı buradaki göreli zamana göremi yaşam süresine sahip olacak yoksa kendi geldiği göreliliğe göre mi

. said:
zamanda yolculuktaki en büyük paradoks eger gecmise giderseniz onu hic bir sekilde degistirmemeniz gerektiginden kaynaklanıyor.eger en ufak bir olay akısını degistirirseniz ortaya cıkacak kaotik durum bir anda sizin geldiginiz gelecegi degistirecektir ve bu yuzdende sizin o gecmiste olmamanız gerekecektir.acmak gerekirse siz diyelimki gecmise gidip yolda birine selam verdiniz ve bu kisi size slm vermeseydi gelecekte onemli bir olaya sebep olacak baska biriyle karsılacaktı ve bu duraksamadan dolayı karsılasamayacaktı ve artık sizin geldiginiz zamanda bu olay olmayacaktı haliyle sizin geldiginiz sartlar tamamen degişmis olacaktı yani gelmemis olacaktınız.

. said:
Zamanda yolculuk tam bir paradoks.
Şu andan geçmişe gitsem ve geçmişteki kendimi öldürsem şu anki ben olmayacağım. Şu anki ben olmayacaksam geçmişteki beni öldüremeyeceğim. Ama zamanda yolculuk olduğundan dolayı ben geçmişe gitmiş ve geçmişteki kendimi öldürmüştüm. Geçmişteki kendimide öldürdüğüm için şu anki ben geçmişe yolculuk yapamayacaktı. Şu anki ben geçmişe yolculuk yapamayacaksam zamanda geçmişe doğru yolculuk etmek mümkün değil.

Eğer kelebek etkisi gibi bir nedenden dolayı geçmişe gidip bir şekilde müdahale edip değişmesine neden olsak, zincirleme reaksiyon olarak pek çok şey daha farklı olacak. Şu ana kadar yaşanılan pek çok şey yaşanılmamış olacak. Ama bunlar yaşanılmıştı. Eğer bunlar yaşanıldıysa gelecekten geçmişe gidip onu değiştirme işi olmadı.

Bunun açıklaması şöyle olabilir. Zamanda yolculuk düşündüğümüz gibi birşey değil. Yani geçmişe gidipte sultanım düşman şu zamanda şu şekilde saldıracak şeklinde taktik veremeyeceğiz. Belkide bu bizim zeki müren’i görüpte zeki mürenin bizi görememesi ve duyamaması gibi birşeydir.

Bu anlattıklarıma bakarak zamanda yolculukta geçmişe gitmek mümkün değil diyebiliriz.
Sosyal ağlarda paylaş

Recall06 said:

Yok illa bir kac aciklama istiyorsan :

Açıklama değil, böyle derin konularda kesin yargılar sunacaksanız bilimsel makalelere referans istiyorum. Referansların gerçekten de şahaneymiş, hepsi işinin uzmanı bilim adamları.

http://www.duman6.gen.tr/zamanda-gecmise-yolculuk-imkansizdir-aton-oku-bunu--ft4778.html

Önce buna gelelim. Bana biraz argümanını etkileyici göstermek için "matematiksel olarak", "kurulan teorem" gibi kelimeler serpiştirmiş gibi geldi araya. Zira konunun ilk mesajı olmasından dolayı ben ne bir matematiksel argüman ya da teorem göremedim. Arkadaş genelde çok daha basit ve açık olarak anlatılabilecek einstein göreceliliği kuramını, garip bir şekilde anlatmaya çalışmış gibi geldi bana, ama yine de en kısa değişim, en az zaman beklentileri ile ilgili argümanlarda ben yanlış anlamadıysam herhangi bir mantık yok. Alınan hıza rağmen yapılan minimum değişim kavramı birbiriyle nasıl çelişiyor anlamadım açıkçası, o yapılan minimum değişim zaten ışık hızındanki herhangi bir parçacık için lorentz faktörünün sonsuza gitmesinden (hatta sonsuz olmasından, ama bunlar tartışılan konular tabi) kaynaklanıyor. Hız karşısında diye başlayan cümle mantık olarak da türkçe olarak bozuk. Işık hızına yakın hızlarla hareket eden cisimler kendi referans çerçevelerinde kendi zamanlarının değil, misal bize göre hareket etmeyen referanstaki uzunlukların kısaldığını görürler. Kendi referansların zaman gayet de kendi seyirinde ilerlemektedir. Fakat bize göre, onların referansındaki zaman yavaş ilerlemektedir. Her neyse bu yazının gerisinde de açıkçası geçmişe yolculuk yapılamayacağını inanılır bir şekilde kanıtlayan bir argüman göremedim açıkçası ama bu arkadaş bile senin gibi bu olayın kesin olmayacağını idda etmemiş, sadece kendi fikrini belirtmiş bunda bir sorun yok zaten herkes fikrini bildirebilir.

said:
matematiksel olarak yaratılan değerlerin evrendeki yansımalarının bir gerçeklik olarak karşımıza çıkma durumu kurulan teoremdeki verilerin evrende elde edilebilme ihtimalleri oranında bir sonucu ortaya çıkarır ki,

zaman olarak bu gün kullandığımız kavram belirli bir yörünge sistemi içerisinde oluşturulan bir sistematiğin çatısı altında meydana gelen bir değişimler sıralamasıdır.yani zaman için yapılan tanımlamalarda biz zamanı değil değişimi tanımlarız. bu noktadan hareketle evrendeki değişik çapta bulunan yörünge düzenekleri ve bu düzeneklar çatısı altında meydana gelen değişimler elbetteki tüm evrende görelidir. ki biz kendi yörüngemizden hareketle yada kendi göreli zamanımız doğrultusunda evrendeki diğer yörünge sistemlerine doğru yapacağımız yolculuklarda beklentimiz kendi göreliliğimiz içerisinde en az değişim ve en çok yola yada en kısa zamana sahip olma durumudur ki bu gün ışık olarak keşfettiğimiz buna sahip olan tek enerjidir.

bizler bu gün ışığı gözlemlerken farkettiğimiz alınan hıza rağmen gerçekleşen minimum değişimdir.ancak hız karşısında zamanın yavaşlaması seninde bahsettiğin gibi ancak tek bir kişiye değişimin yavaşlamasını gösterirki diğerleri kendi göreli zamanlarında bu değişimi aynen hissedecektir.Yani biz marsa 1 000 km lik bir hızla kendi dünyamızdan ayrılan bir araca bakarken marsta bulunan gözlemci aracı tıpkı bizim yaptığımız gibi bizi kendi göreliliği doğrultusunda değerlendirecektir..yani aracımızın hızı mars zamanına göre 1 000 km olmayacaktır.
ancak burada hız ne olursa olsun değişim yinede kendi kaçınılmazlığında devam edecektir evrende ki, eğer zamanda yolculuk gibi bir kavramın gerçek olması yalnızca göreli yörüngeler arasındaki bir hızın göreliliğini karşımıza çıkaracaktır ki benim fikrime göre evrendeki hiçbir göreli an ve mekana göre filimlerdeki anlamda bir zaman yolculuğu olmayacak , yalnızca geleceğe gidelebilme anlamında bir yolculuğu mümkün kılacaktır kendi göreliliğimize göre ki ,
bu gün her nekadar bu teori üzerinde kafa yoruluyorsa bence asıl kafa yorulması gereken diğer bir soru da kendi göreli zamanımızın bedenimiz üzerinde bıraktığı yada genlerimiz üzerinde bıraktığı zaman içerisinde var olma potansiyelinin değişip değiştirilemeyeceğidir.
yani göreli zaman teorisine göre kendi göreli zamanından çıkıp başka bir göreli yörüngeye giren bir canlı buradaki göreli zamana göremi yaşam süresine sahip olacak yoksa kendi geldiği göreliliğe göre mi

Bu zaten bu konuda hakkında konuşan herkesin yapabileceği bir felsefe, bu konudaki bir kaç popüler filmin de konusu. Ama buna karşıt üzertilen diğer popüler fizik cevapları da, paralel evrenler mesela. İkisinin de bilimsel bir dayanağı var mı bilmiyorum ama felsefe yapmak serbest dolayısıyla ben de paralel evrenler fikrini öne atarak aşağıda yazanı rahatlıkla çürütebilirim heh.

said:
zamanda yolculuktaki en büyük paradoks eger gecmise giderseniz onu hic bir sekilde degistirmemeniz gerektiginden kaynaklanıyor.eger en ufak bir olay akısını degistirirseniz ortaya cıkacak kaotik durum bir anda sizin geldiginiz gelecegi degistirecektir ve bu yuzdende sizin o gecmiste olmamanız gerekecektir.acmak gerekirse siz diyelimki gecmise gidip yolda birine selam verdiniz ve bu kisi size slm vermeseydi gelecekte onemli bir olaya sebep olacak baska biriyle karsılacaktı ve bu duraksamadan dolayı karsılasamayacaktı ve artık sizin geldiginiz zamanda bu olay olmayacaktı haliyle sizin geldiginiz sartlar tamamen degişmis olacaktı yani gelmemis olacaktınız.

http://www.pardus007.com/zamanda-yolculuk-mumkun-mu/
Bu arkadaş da yine yukardakine benzer felsefi argümanlarla zamanda geri gidilemeyeceğini kanıtlamış.

said:
Zamanda yolculuk tam bir paradoks.
Şu andan geçmişe gitsem ve geçmişteki kendimi öldürsem şu anki ben olmayacağım. Şu anki ben olmayacaksam geçmişteki beni öldüremeyeceğim. Ama zamanda yolculuk olduğundan dolayı ben geçmişe gitmiş ve geçmişteki kendimi öldürmüştüm. Geçmişteki kendimide öldürdüğüm için şu anki ben geçmişe yolculuk yapamayacaktı. Şu anki ben geçmişe yolculuk yapamayacaksam zamanda geçmişe doğru yolculuk etmek mümkün değil.

Eğer kelebek etkisi gibi bir nedenden dolayı geçmişe gidip bir şekilde müdahale edip değişmesine neden olsak, zincirleme reaksiyon olarak pek çok şey daha farklı olacak. Şu ana kadar yaşanılan pek çok şey yaşanılmamış olacak. Ama bunlar yaşanılmıştı. Eğer bunlar yaşanıldıysa gelecekten geçmişe gidip onu değiştirme işi olmadı.

Bunun açıklaması şöyle olabilir. Zamanda yolculuk düşündüğümüz gibi birşey değil. Yani geçmişe gidipte sultanım düşman şu zamanda şu şekilde saldıracak şeklinde taktik veremeyeceğiz. Belkide bu bizim zeki müren’i görüpte zeki mürenin bizi görememesi ve duyamaması gibi birşeydir.

Bu anlattıklarıma bakarak zamanda yolculukta geçmişe gitmek mümkün değil diyebiliriz.

Anlatmak istediğim, her ne kadar bunların hepsi felsefi olarak mantıklı gelse de bilimde her zaman karşına önceden tahmin edemediğin şeylerin çıkma olasılığı var. Şu an bu önümüze sunulan paradokslar bilmediğimiz bazı fiziksel kurallar nedeniyle bize paradokssal gözüküyor olabilir ama aynı şey ışığın hızının her referansa göre sabit olduğu bulunmadan önce başka bir çok şey için geçerliydi. Kaldıki zaman üzerine araştırma yapılmış bir kavramdan çok hissi olarak geliştirilmiş ve kabul edilmiş bir kavram. Bu konuyla ilgili tüm fiziksel gerçekleri bilecek kadar olgunlaşmış olduğunu sanmıyorum bilimin. Belki ortada bu olayları açıklayan zamandan başka bir etken var ama onu bilmiyoruz bile...Kısacası bu kadar kesin yargılarda bulunacaksanız bu konuda gerçekten emin olmanız ve sağlam referanslarınız olması lazım netten topladığınız insanların görüşleriyle değil. Ha ama netten topladığınız insanların görüşleri ile, "zamanda geriye yolculuk yapılmasına karşıt şöyle görüşler mevcut" gibi tartışmalara elbet girebilirsiniz. Ben de domates ve brokolinin kansere karşı etkili olduğunu düşünüyorum ama "domates ve brokoli yerseniz kanser olmazsınız" demiyorum, bilmem anlatabildim mi.
Sosyal ağlarda paylaş

• Yeni Oluştur...