Jump to content
Forumu Destekleyenlere Katılın ×
Paticik Forumları
2000 lerden beri faal olan, çok şukela bir paylaşım platformuyuz. Hoşgeldiniz.

Fasulye


Selamon

Öne çıkan mesajlar

Aradım ama bulamadım, bulamayınca da şoke oldum. Bir iki dakika önce filmi sanırım 5. kez filan izledim. Haluk Özenç'in yazıp Bora Tekay'ın çektiği 1999 yapımı, 2000 gösterim tarihli bu film, Türk sineması için bana kalırsa son derece önemli bir yer tutmaktadır.

Bu önemli yeri almasının sebebinin muhteşem bir kara komedi hatta absürd komedi olmasının yanı sıra çok kaliteli oyunculuklarla da bezenmiş olmasıdır. Zekice işlenmiş senaryo çerçevesinde oyunculuk performanslarının başarıyla filme adapte edilmesi, izlemesi oldukça keyifli bir yapım ortaya koymuştur. Filmin sürükleyen karakterleri oynayan Burak Sergen, Bülent Kayabaş, Taner Barlas, Haluk Özenç, Elvin Beşikçioğlu çok büyük tebrikleri hak etmektedirler. Filmde "konuk oyuncu" diyebileceğimiz Haluk Bilginer ise her zamanki gibi şahanedir.

Yazar ve yönetmeni beyaz perdeden çok "aptal kutusu"ndan tanımak mümkün. Haluk Özenç'in yazdığı diziler arasında "Sayın Bakanım" en çok göze çarpan yapım. Türkiye'de hak ettiği değeri bulamamış enfes bir komediydi. Bora Tekay'ı ise "Tatlı Hayat"tan hatırlamak mümkün. "Tatlı Hayat"ta muhteşem bir kadroyu yine başarıyla kullanmıştı. Ayrıca yazarın zekasını algılamak için bakılabilecek bir başka iş ise, "Kısık Ateşte 15 Dakika". Haluk Bilginer'in alıp götürdüğü bir başka çok başarılı Türk filmi.

Filmin müziklerinde ise Erdem Helvacıoğlu imzası var. Özellikle Kurban grubunun söylediği ost ile film müzikleri, filmden daha meşhur oldu demek mümkün. Kurban'ın çok keyifli yorumu ve popülerliği de elbette bunda etkili oldu.

Son söz olarak şunları söyleyebilirimki, filmde enfes bir olay kurgusu ve senaryo var. Espiriler, muhteşem oyunculukla süslenince en azından bir iki kahkayı garanti ediyor. Çekimler ise, elde olan imkanların en iyisi. Yönetmenin aksiyonu kesmeden, seyirciyi soğutmadan yansıttığı hava çok keyifli. Tüm bu veriler de gösteriyorki, Fasulye en azından bir kere izlenmeli.
Link to comment
Sosyal ağlarda paylaş

  • 3 ay sonra ...

Üstteki Mesaja Cevap

Sağır dilsiz bir eleman yemek götürmüyor, sağır olmadığını bildiğimiz, dilsiz olup olmadığını ise bilmediğimiz, çünkü film boyunca hiç konuşmayan bir adam, köy halkının vergi iade zarflarını götürüyor. Yolda giderken acıkınca yemesi için, yanına sefer tası içinde taze fasulye ve pilav veriliyor. Yalnız benim anlamadığım biz bunları niye spoiler içinde konuştuk, zaten filmin hemen başında olan şeyler :)

Link to comment
Sosyal ağlarda paylaş

×
×
  • Yeni Oluştur...