mADmaXimus Mesaj tarihi: Ocak 31, 2008 Mesaj tarihi: Ocak 31, 2008 Antimodes52 said: Yanlış. Deist inançlı, tanrı inancı olan demektir sadece. Ateist, deistin başına a getirilerek negatifleştirilmiş versiyonudur, inancı olmayan demektir. Bu bağlamda aslında deist kişi müslüman da, hristiyan da, musevi de, totemci de, taocu da olabilir, sadece hristiyan adam "hristiyanım" diyeceği, müslüman adam "müslümanım" diyeceği vs. için, dini olmayanlar sadece "deistim" diyor. Teizm olmasin o?
Antimodes52 Mesaj tarihi: Ocak 31, 2008 Mesaj tarihi: Ocak 31, 2008 Theism'le Deism ayrı şeyler. Theism'de inanç var, ancak theism'de tanrı/tanrıların doğrudan evrenle iletişim içinde olduğu fikri var. Deism'de de inanç var, ancak deism'de de tanrı/tanrıların evrene hiç karışmadığı fikri var.
Apache Mesaj tarihi: Ocak 31, 2008 Mesaj tarihi: Ocak 31, 2008 bu topige yazan herkesin nickini aldım aksam namaz kılarken bildiricem.
KillJoy Mesaj tarihi: Ocak 31, 2008 Mesaj tarihi: Ocak 31, 2008 apache.. bak ben karşıyım ha yanlış olmasın :D
scorch Mesaj tarihi: Ocak 31, 2008 Mesaj tarihi: Ocak 31, 2008 ben inanmıyorum umursamiyorum da =) umurumda bile değil inancımın isminin ne olduğu tarifler itibari ile en uygunu deism oldugu icin deistim diyorum cunku tamamiyle bireye yonelik bir inanıs , yasam sekli istersem ismini haydarism bile koyabilrim yani cok ta problem degil hehe
mawiman Mesaj tarihi: Ocak 31, 2008 Mesaj tarihi: Ocak 31, 2008 Deistizm değildir bir kere arkadaşlar. Doğrusu Deizm dir. Deizm Nedir? - Tanrı tanırcılık said: Vahiy ya da bir kilise öğretisi aracılığıyla edinilmiş her türlü dinsel bilgiye karşı çıkan buna karşılık belirli bir dinsel bilgi bütününü herkesin doğuştan taşıdığını ya da us yoluyla elde edebileceğini savunan görüşe denir. Deizm, tanrılık gücünün sadece yaratma işlemiyle sınırlandığını ve bir kez yaratıldıktan sonra dünyanın hiçbir işine karışmadığını eş deyişle dünyayı yönetmediğini belirtir. Deizmin dayandığı �doğal� din kavramı başlıca iç kaynaktan beslenir. İnsan usuna duyulan inanç, dogmacılığa ve hoşgörüsüzlüğe yönelen vahiy öğretisinin, reddedilmesi ve tanrının düzenli bir dünyanın ussal mimarı biçiminde kavranması. Deizmciler Müslümanlıkta ve dünya dinlerinde görülen ibadet, inanç ve öğreti farklılıklarının temelinde evrensel olarak benimsenmiş din ve ahlak ilkelerinin, ussal bir özün bulunduğunu öne sürerler. Deizimcilere göre kendi başına doğal din, her türlü kuşku ve yozlaşmadan uzaktır. Bu yüzden us yoluyla doğrulanmış yalın ahlakı, doğrular dışında Müslümanlığın sonradan eklediği tüm öğelere karşı çıkarlar. Deistler Bir dine bağlı olmamakla birlikte içlerinden Tanrı’ya imanı eksik etmediler. Deistler, insanın kendisinin iyiyi ve doğruyu bulabileceğini savundular. Deistizm Diye birşey yok Deistler var Deizm inananlar.
Phobos Mesaj tarihi: Ocak 31, 2008 Mesaj tarihi: Ocak 31, 2008 Alan yetkililerinden birizi şu başlığı "Deizm" olarak değiştirsin de millet rahatça konuya odaklanarak tartışsın yav.. Atılan her mesajda aynı geyiği görmek sıktı.
ombakkombak Mesaj tarihi: Ocak 31, 2008 Mesaj tarihi: Ocak 31, 2008 Deizm ile Panteizm'i karıştırmamak lazım.
trapt Mesaj tarihi: Şubat 1, 2008 Mesaj tarihi: Şubat 1, 2008 Hatta soyle bir olay vardir ki guzeldir. Deistlerin cogu kilise,cami ve sinagog gibi yerleri ayni degerde tutar.Cunku tanri herkesi heryerden duyabilecek bir varliktir.bu yuzden dua etmek onlarda olagan disi bisi deildir..din sahibi olan kisiler gibi latince,arapca gibi dillerle veya ibadet yontemleriyle deil,onlari duyduklarini bilerek kendi farkliliklariyla dua eder.. Kimiside tanrinin insani yarattiktan sonra kendi haline biraktigini dusunur.. Cennet ve cehennem kavramina gelince cogu yurtdisinda tanidigim deist..cennet cehennemi vicdan olarak goruyo..onlara gore yasadigi yeri guzellestirmek ve birseylere katki saglamak yapilabilecek en guzel sey.. kotu her zaman kotudur..bu gunah kelimesiyle gelen birsey deil..bu yuzden cogu deiste gore insan sevap icin digerlerine yardim etmemelidir.. ideolojiye daha yatkin bana gore..turk toplumunda su siralar baskidan dolayi en hizli buyuyen ideoloji bence
KireiMerodii Mesaj tarihi: Şubat 2, 2008 Mesaj tarihi: Şubat 2, 2008 Antimodes52 said: Yanlış. Deist inançlı, tanrı inancı olan demektir sadece. Ateist, deistin başına a getirilerek negatifleştirilmiş versiyonudur, inancı olmayan demektir. Bu bağlamda aslında deist kişi müslüman da, hristiyan da, musevi de, totemci de, taocu da olabilir, sadece hristiyan adam "hristiyanım" diyeceği, müslüman adam "müslümanım" diyeceği vs. için, dini olmayanlar sadece "deistim" diyor. O Teist oluyor Antimodes52. Deistlik bambaşka birşey.
KireiMerodii Mesaj tarihi: Şubat 2, 2008 Mesaj tarihi: Şubat 2, 2008 Deizm'de tanrı inancı vardır ayrıca. Ama bu belli bir dini kapsamaz. Sadece bir gücün varlığına inanırlar. Kemikleşmiş dinlerin geri kalmış, mantıksız yönlerini eleştirirler. Tabulardan arınmış bir tanrı inancı söz konusudur ve bu inancın bir adı yoktur.
Penthesilea Mesaj tarihi: Şubat 2, 2008 Mesaj tarihi: Şubat 2, 2008 Deizm olacak yalniz : ) Benim de inancim bu sekilde. Thomas Paine'in "The Age of Revolution" adli eserini okumanizi oneririm. Deizm din degil, inanctir zaten, cunku din sistemini reddeder. Tanri'nin, daha dogrusu "The Watchmaker"in varligina genelde inanilir. Bu sebeple aydinlanma caginin inanci olarak da bilinir, bir tanri dunyayi kurmustur (tipki saat kuran bir saatci gibi) ve simdi islemeye birakmistir kesinlikle dunyayla bir alakasi yoktur. Bazilari sonrasinda tekrar mudahale edecegine inanir, afterlife seklinde. Ben dahil olan diger bir kismi ise tanrinin yaratilarini izleyip onlari ozunde kendisinden gelen hareketleriyle sinamasinin tanri kavramini dusurdugunu dusunur. Ayrica, afterlife olsa bile tanrinin var olup olmamasi dusuncesi buna etki etmez, iyi ve kotu olmak zaten insanin icinde sinirlari cizilmis seylerdir. Bir kitapta yaziyor diye organ bagislamayip bir gencin hayatini karatmak bence gayet "evil" birseydir mesela. Sonra ufak detaylar var, mesela tanri'nin bir isimle cagirilmasi durumu. Tek tanrili dinlerde tanrinin kendisine bir isim takmasi, paganizmin etkisinden cikilamamasindan baska birsey degildir. Cunku evrende tek bir tanri, kendisini baskalarindan ayirmak icin kullanilacak, insan icadi bir seye gerek duymaz. Benim adim bu demez, cunku dil vs. hep insan icadidir. Tanri peygamber yollayacak (a.k.a bir insnala muhattab olacak) kadar dusuk ve/veya insana yakin bir kavram degildir, tanri kavramini anlayamayiz. Ha bunlar sadece benim dusunduklerim tabi, gelir gecer seyler degil, farkli sekilde dusunenler var. Dedigim gibi Thomas Paine - Age of Reason'i okuyun. "When I do good I feel good, when I do bad I feel bad, and that's my religion." - Abraham Lincoln "My own mind is my own church . . . and having endeavored to force upon himself the belief of a system against which reason revolts, he ungratefully calls it human reason, as if man could give reason to himself." -Thomas Paine "We must be the change we wish to see in the world." -Gandhi "It is necessary to the happiness of a man that he be mentally faithful to himself." -Thomas Paine "In truth, there was only one Christian, and he died on the cross." - Friedrich Nietzsche
Venator Mesaj tarihi: Şubat 2, 2008 Mesaj tarihi: Şubat 2, 2008 Aynen, deizmin mantıgını cok guzel anlatmıslar yukarılarda bir deist olarak mutlu oldum :P Bir defa hep eger Tanrı birden cok din yaratmıssa (Hristiyanlık, Müslümanlık vs.) niye bunları ayrı ayrı yarattıgıdır. Bence, tanrının varlıgını reddedemeyecegimiz kanıtlar mevcuttur ama dinleri sorgulayabiliriz. Su anda okudugumuz kitapların bile hepsinin modifiye olması ya da sonradan bazı insanların keyfine göre bölümlerin konulması gibi ufak detaylar mevcut. Tanrı eger bir din yollamıssa bile kesinlikle ve kesinlikle, bence en azından, bu sekillerde yollamamıstır. Evreni yaratıp tıkır tıkır calıstıran bir tanrının icinde hatalar bulunan dinleri yaratması fikri hic mantıklı gelmiyor (din bahanesiyle yapılmıs kotulukler tarihteki en kabarıklar listesindedir kesinlikle). Benim mantıgımı anlaman acısından yazdım yukardakileri, herkesin dusunce kendine tabii ki. Abuse etmedikleri surece dindarlara karsı hicbir sorunum yok, olmadı da. Gelileo'dan bir laf ile bitireyim ki bence deizm mantıgını cok guzel ozetler: I do not feel obliged to believe that the same God who has endowed us with sense, reason, and intellect has intended us to forgo their use. Gelileo Galilei
Öne çıkan mesajlar