Jump to content
Forumu Destekleyenlere Katılın ×
Paticik Forumları
2000 lerden beri faal olan, çok şukela bir paylaşım platformuyuz. Hoşgeldiniz.

CHP'li kadının taktığı türban neyi simgeliyor?

gijo

Öne çıkan mesajlar

Emre Aköz,sabah

CHP'li kadının taktığı türban neyi simgeliyor?
Dönüp dönüp aynı şeyleri tartıştığımız için, son günlerde canım hiç yazmak istemiyor. Sıkılıyorum. Bunalıyorum. Çünkü fikrimi çoktan belirttim.
Ne yapayım yani... Altı ay, bir yıl, iki-üç yıl önceki yazılarımı, birkaç küçük değişiklikle tekrar mı yayınlayayım? Yoksa geçmişi boş verip bodoslama konuya mı dalayım? İ
şte tekrar alevlenen türban konusu...
Diğer konularda aklına, fikrine güvendiğimiz bir yazar aynen şu cümleyi kurmuş:
"Örneğin Cumhurbaşkanımızın sayın eşinin türbanı siyasal bir simge olarak takmaya devam ettiğinde şüpheniz var mı?"
Ne diyeyim şimdi ben?
Evet, var beyefendi!
Siz okurlarınızda, büyük gerçeği apaçık ortaya koyduğunuz izlenimini yaratmaya çalışıyorsunuz ama bu bir uydurmaca.
Bugüne dek Hayrünnisa Gül'ün türbanını, siyasal bir kaygıyla, politik bir sebeple taktığını bir kere dahi düşünmedim.
Ne onun için düşündüm, ne de diğer " ünlü " türbanlılar (mesela Emine Erdoğan ) bana böyle bir şeyi çağrıştırdı.
Çünkü... Bu toplumda CHP'ye oy veren, CHP'yi destekleyen, CHP için çalışan türbanlı kadınlar var mı?
Var! Üstelik sürüyle...
Bunu " net " olarak biliyor muyuz? Evet, biliyoruz. Hafızanızı yoklayın bakalım: "Araştırmalarımıza göre... AKP'li kadın seçmenin yüzde 86'sı, CHP'lilerin yüzde 41'i, MHP'lilerin ise yüzde 68'i başını örtüyor" diye açıklama yapan kimdi?
Yani... Hem araştırmalar, anketler; hem de medyada çıkan haberler, demeçler, soruşturmalar bize bunu defalarca gösterdi.
O halde tartışma bitmiştir!
Bu nasıl bir siyasi simgedir ki... Aynı anda... Hem "şeriata, din devleti özlemine"... Hem de CHP türü Kemalizm'e (ya da Atatürkçülüğe ) gönderme yapabiliyor?
Söyleyin bakalım:
Siz dünyada böyle bir olayla, böyle bir simge-siyaset ilişkisiyle karşılaştınız mı?
Belli bir siyasi fikrihareketi simgeleyen bir " nesne ", bir " işaret "... Aynı anda, o hareketin " karşıtları " ya da " rakipleri " tarafından da bile isteye taşınacak, kullanılacak...
Olacak iş mi?
Siyaset bilimciler bu iddianızı duyduğu anda, sizi ya " giriş " derslerini tekrar okumanız için üniversiteye gönderirler... Ya da doktor çağırırlar.

Hâlâ anlamadınızsa, başka bir alandan örnek vereyim...
F.Bahçe taraftarıyım. Bazen F.Bahçe'nin 1907-1928 döneminde kullanılan, eski harflerle yazılı rozetini ceketimin yakasına takıyorum. Hoşuma gidiyor. Kulübün 100 yıllık köklü geçmişini hatırlatıyor.
Öte yandan... Şu ana kadar da hiçbir G.Saray taraftarının bu rozeti taktığını görmedim. Niye taksın? Madem G.Saraylı (ya da BJK'li, vb.) gider kendi kulübünün rozetini takar adam.
Ben nasıl F.Bahçe rozetini gururla taşıyorsam, o da G.Saray rozetini takmaktan gurur duyar. Ben onun bu tercihine saygı duyarım, ondan da aynısını beklerim.

Simgelerle ilişkimiz üç aşağı beş yukarı böyledir işte.
Peki nasıl oluyor da, çok farklı, hatta taban tabana zıt siyasi fikirleri olan kadınlar, türban takabiliyor?
CHP'li bir (türbanlı) kadının, şeriat istediğini iddia edecek kadar aklınızı yitirmediniz herhalde! (Yoksa yitirdiniz mi? Doktoru çağırmanın vakti geldi mi?)
Son olarak: Ben sizin asıl korkunuzun ne olduğunu tahmin edebiliyorum. Türban üniversitede serbest bırakıldığı takdirde hiçbir temel sorunun "çıkmamasından "... Evet, bir gerginlik, bir çatışma, bir baskı unsuru "olmamasından " endişeleniyorsunuz. Yıllardır söylediklerinizin palavra olduğunun ispatlanmasıdır asıl korkunuz.
Sosyal ağlarda paylaş

CHP ne her seyin en dogru yapildigi parti, ne AKP'nin tum yanlislarinin cozumu, ne de Kemalizm'in temsil edildigi yer.

CHP'li olup turban takan kadin bi halt simgelemiyor yani. AKP'li turban takan kadin da spesifik olarak birsey simgelemiyor.
Turban takan kadin simgeliyor.

Evet, yazarimiz ne yazik ki bir denyo, bunu da son paragraftan anliyoruz(baska bir kelimeyle ifade edemiyorum bu varimi) . Turban'in yasaklanmasinin tek sebebi kavga ortami yaratmak, gercekten de turban serbest olursa tum karisikliklar cozulecek.Bak Iran'da universitelerde turban serbest mesela, insan haklari iskandinav ulkelerinin bile ulasamadigi bir seviyede.
Sosyal ağlarda paylaş

Penthesilea said:
CHP ne her seyin en dogru yapildigi parti, ne AKP'nin tum yanlislarinin cozumu, ne de Kemalizm'in temsil edildigi yer.

CHP'li olup turban takan kadin bi halt simgelemiyor yani. AKP'li turban takan kadin da spesifik olarak birsey simgelemiyor.

Evet, yazarimiz ne yazik ki bir denyo, bunu da son paragraftan anliyoruz(baska bir kelimeyle ifade edemiyorum bu varimi) . Turban'in yasaklanmasinin tek sebebi kavga ortami yaratmak, gercekten de turban serbest olursa tum karisikliklar cozulecek.Bak Iran'da universitelerde turban serbest mesela, insan haklari iskandinav ulkelerinin bile ulasamadigi bir seviyede.

CHP li bir türbanlı ,şeriati istemediginin ve türbanı siyasi simge olarak takmamanın kanıtıdır.
bunu aklı saglıklı bir insan anlar.

yazarımız denyo demişsin.sabah gazetesinde yıllardır yazı yazan bir adam denyo degildir heralde.senden benden çok birikimi vardir.

Sırf iranda universtelerde turban serbest degil,
fransa hariç çogu ülkede serbest.
Sosyal ağlarda paylaş

gijo said:
Penthesilea said:

CHP li bir türbanlı ,şeriati istemediginin ve türbanı siyasi simge olarak takmamanın kanıtıdır.
bunu aklı saglıklı bir insan anlar.

yazarımız denyo demişsin.sabah gazetesinde yıllardır yazı yazan bir adam denyo degildir heralde.senden benden çok birikimi vardir.

Sırf iranda universtelerde turban serbest degil,
fransa hariç çogu ülkede serbest.

Ilahiyat mezunu ve ogretim gorevlisi Bahriye Ucok da turbanin Islam ile bir alakasi olmadigini savunuyordu. O zaman bunu bir ilahiyatci dedigine gore turbanin Islam ile bir alakasi yoktur.

Saygilar, dersime donuyorum.
Sosyal ağlarda paylaş

bLackcha0s said:
ya Ayşe Özyılmazel e gazeteci derim Emre Aköz e demem yapmayın etmeyin yahu ne birikimi olucak Emre aköz ün nereye nasıl geldiğini zamanında Hıncal yazdı niye böyle değiştiğini.Zamanında ustam dediği adamlara köşesinde etmediği laf kalmadı neyse

emre aköz sabahda yazıyor, hemde ilk sayfalarda.

ayşe özyılmazel günaydın adlı magazin ekinde yazıyor.

2 sinin farkını anladın dimi?.
kusra bakma birikimi olmayan birine köşe vermezler sabahta,yada herhangi bir gazetede.

bir istisna var oda ayşe arman,oda magazin yazıyor zaten.
Sosyal ağlarda paylaş

Penthesilea said:

Ilahiyat mezunu ve ogretim gorevlisi Bahriye Ucok da turbanin Islam ile bir alakasi olmadigini savunuyordu. O zaman bunu bir ilahiyatci dedigine gore turbanin Islam ile bir alakasi yoktur.

o diyenin kendi fikridir.bahriye üçok bir otorite degildir bu konuda,kendi fikrini söylemiştir.

emre aköz de kendi fikrini belirtmiştir,otorite degildir.yalnız
türban takan chp li kadınlar gibi somut kanıtları vardır.(araştırma sonuçları)

sonuç olarak fikrine katılmayabilirsin,fakat denyo deyip bok atmak hoş degil.
Sosyal ağlarda paylaş

Dalga gecmek yerine yazarin fikirlerini cürütebilecek fikirler atsaniz ortaya? 3 5 kisi toplanip baska görüsler ile dalga gecmekten baska ne biliyorsunuz? merak ediyorum. Simdi burada yazar kimin bir taraflarini yalamis olabilir oralara gelmek icin fakat bu yazdiklarinin sacma sapan oldugunu göstermez.

Yazarin yazisinda verilen örnek, simgenin ne demek oldugunu yeterince aciklamis. Son paragraf isede korkunuzu cok güzel dile getirmis. Yoksa simge dediginiz sey daha mi farkli? Örnek verin aciklayin, bilelim. bizlerde görelim sizin görebildiklerinizi.

ps. masaüstü simgelerinden ss alip atmaya kalkmayiniz.
yada baska simgeler bulup eklemeye calismayiniz
komik olamiyorsunuz artik
Sosyal ağlarda paylaş

gijo said:
Emre Aköz,sabah
Son olarak: Ben sizin asıl korkunuzun ne olduğunu tahmin edebiliyorum. Türban üniversitede serbest bırakıldığı takdirde hiçbir temel sorunun "çıkmamasından "... Evet, bir gerginlik, bir çatışma, bir baskı unsuru "olmamasından " endişeleniyorsunuz. Yıllardır söylediklerinizin palavra olduğunun ispatlanmasıdır asıl korkunuz.

Bu kısmın cevabını Yılmaz Özdil'den alalım, başka bir başlığa daha c/p'lemiştim, ama yeterince okunmamış herhal:

Ampul aydınlarına ÖSS soruları...

Türban üniversiteye girmeli mi?
"Gene" tartışılan bu.
*
Kızlarımız sadece "18 yaşını doldurduğu zaman" türban taksaydı, "türban üniversiteye girmeli mi" tartışması, yeterli olabilirdi belki.
Halbuki...
Kızlarımız sadece "reşit olduktan sonra" türban takmıyor; henüz 10-11 yaşındayken takıyor veya taktırılıyor.
Dolayısıyla...
Üniversiteye türbanla girecekse...
Liseye de türbanla girecek mi?
İlkokula?
Öğrenci türbanla girecekse, öğretmenin de türbanla girmesinin ne sakıncası var?
Veya, öğretim üyesinin?
*
Türbanı "inancı gereği" takıyorsa...
Çarşafı da "inancı gereği" giyiyor.
Çarşafla da girecek mi?
Türban için "kişisel özgürlüktür" derken, çarşaf için "kişisel özgürlük değildir" diyebilir misin?
*
Ulemaya mı soracaksın?
Yoksa, işine geleni "din"le, işine gelmeyeni "hukuk"la mı tarif edeceksin?
*
Çarşafla girerse, ki girer...
Sarıkla da girecek mi?
Mecbur mu cekete, kravata?
Cüppeyle niye girmesin?
Sen değil misin "sana ne" diyen...
"Sana ne?" demezler mi adama?
*
Veya spor... Yetenektir.
İlla "okul" gerekmez.
Farz edelim, türbanlı bir kızımızın doğuştan kabiliyeti var, voleybolcu, hentbolcü, halterci... Ve, milli...
"Milli takımda türbanla oynamak istiyorum" derse, ne denilecek?
*
"Spor başka şey, dine-siyasete karıştırmayalım, bu özgürlük sadece üniversite için geçerli" dersen...
"Anayasal hak" olarak üniversiteye, spor akademisine türbanla giriyorsa, "milli forma"yı türbanla niye giymesin?
*
Özetle...
"Türban üniversiteye girmeli mi" sorusu, hem eksiktir, hem de yanıltıcıdır.
*
ÖSS dediğin...
Tek soruyla olmaz!
"Ampul aydınları"mızın, üniversiteye girmeden önce, kıvırmadan, mertçe, yukarıdaki soruları cevaplaması zorunludur.

Yılmaz ÖZDİL, Hürriyet, 17.01.08

Siz önce bu soruları yanıtlayın, ondan sonra tartışalım.
Sosyal ağlarda paylaş

Neden sadece türbana takiliyor kafa bende onu anlamiyorum türban sadece bu yasanan bütün olaylara verilen isim, türban digerleri gibi simge olarak gösterilemez, mesela cumhurbaskaninin hanimi o türbani cocuklugundan beri takiyodur cünkü öyle olmasi gerektigine inaniyor. Bu zamana kadar belki aklina bile gelmemistir bir gün cumhurbaskanina eslik edecegim ve bu taktigim türban siyasi acidan bir anlam kazanacak ve bende amacima ulasacagim, olaylar tesadüf. Eger o türbani takmiyor olsada o sahis orada olacakti.

Demek istedigim o sarik o cüppe bir simge olabilir, takmadigin zaman ne günaha girersin ne dine karsi gelirsin bunu herkes biliyor, islama inanan bir bayan türban takmasi gerektigine inaniyorsa takmali, su anda bir elin parmaklarini gecemeyecek kadar laik ülke var iken neden biz birbirimizi yeme ihtiyaci duyuyoruz? Farketmiyor musunuz Türkiye'nin baska bir acidanda ikiye bölünmeye calistigini? Farkediyorsunuz fakat safinizi belli ettiniz bir kere, ben yurtdisinda okuyuroum ve bir sürü örnegini gösterebilirim türbanli kizlarin, simdi o kadar müslümanin yasadigi bir ülkede neden bu kadar zorlaniyor ki? Tamam sayilari fazla tehdit olarak görülebilir diyorsunuz icinizden, eger onlar sizden fazlaysa sizin birsey söylemeye zaten hakkiniz olmuyor ki demokrasi bu, siz onlar icin bir tehdit konumuna düsüyorsunuz. Sonucta onlar sizden fazla bu ülkede. Neden TBMM kuruldugunda laik degildikte, türban problem degildide neden simdi koskoca bir problem olarak görülebiliyor?

Simdi simge degil diyorum, cünkü yazar simge olsaydi CHP'li bir bayan takmazdi diyor, CHP sözde Atatürkcü bir pati ve seriata karsi olmasi gereken bir parti degil mi? Peki ona oy veren kadin bunu biliyor mu? biliyor. Cumhuriyet mitinglerine bakin tek tek, hepsinde yüzlerce türbanli bayan var.

Peki arkadasin teki türban ile basörtüsü arasindaki farklari anlattik demis, tamam türban dediginiz seyi takmasinlar isteyen basörtüsü taksin? Belki onlarda soguktan korunmak veya günesten korunmak icin takiyorlar? Türbanli bir kiz cikip hangi üniversitede bagirdi cagirdi siz takmiyorsunuz kafirsiniz veya hangi polis sen türban takmiyorsun diye simdiye kadar bir kiza giristi? Türbanli kizlarin bircok olayda ezildigini dayak yediginizi hepimiz gördük. Ben sahsen 98 senesinde yasanan olaylarda mitinglerde yeterince canli olarak gördüm. O kadar insan sokaklara dökülmedi mi zamaninda? Acigi kapalisi döküldü türbana uzanan eller kirilsin diye bagirmadilar mi hep birlik olarak? Ne oldu aradan 10 sene gecti hersey daha kizgin daha taze, biraz önce aradim bulamadim Atatürk'ün sözlerinden bir derleme yapilmis ve foruma yazilmisti bu türban ve basörtüsü hakkinda, altina ise yapilan yorum cok ilginc;

Biz mi Atatürk'ten Atatürkcüyüz yoksa Atatürk'mü Atatürkcülük hakkinda birsey bilmiyor. Abartmiyor musunuz artik bu meseleleri? Ben türbanida savunurum ama asla atama laf ettirmem, edemezsinizde zaten. Fakat kendi insanimda ne olursa olsun benden bir parcadir asla onu yargilayamam. Benim sayisiz arkadasim var ateist olupta kanka gibi yasadigim gezdigim tozdugum. Insanlarin ne düsündügü giydigi taktigi kimseyi ilgilendirmez bu kadar basit.

Bir cok olimpiyatda gördük basi kapali kosturan bayanlari, görmedik demeyin. Türkiye'de de yapabilir isteyen, kendi tercigi sonucta. Isteyen istedigini giyer kosar ziplar bu baska nefes alan canliyi niye ilgilendirsin ki? Tamam bencede cok komik görünürdü hos bulmazdim, göz kirliligi derim ama banane? Kendi tercihi sonucta öyle gezmek istiyorsa gezer.

Yazar ise olaya at gözlügü ile bakmis, sanki sadece üniversite hakkinda konusuyoruz bu türban her durumda problem olarak görülür iken sadece üniversite ile olan problemini cözsen ne ise yarayacak? Yaramaz, cikinca is bulamaz vs vs. uzar.

yazar said:
Kızlarımız sadece "18 yaşını doldurduğu zaman" türban taksaydı, "türban üniversiteye girmeli mi" tartışması, yeterli olabilirdi belki.
Halbuki...
Kızlarımız sadece "reşit olduktan sonra" türban takmıyor; henüz 10-11 yaşındayken takıyor veya taktırılıyor.

Simdi burada olayda farkli aslinda, simdi islam dinine göre resit olduktan sonra takmalari gerekiyor diye biliyorum ve o yüzden kücük yasta takmaya basliyorlar, buraya kadar normal. Peki 18 yasindan sonra niye takma istegi kayboluyor? Cünkü cevresi tarafindan artik hor görülüyor üniversiteden egitimden toplumdan dislanmak zorunda kaliyor, ayrica 18 yasindan sonra ister taksin ister takmasin ama takan var sonucta degil mi? Hepsi zorla mi takiyor? Zorla takiyor olsalar bu kadar mitingler gün isigina cikmazdi, aglayip, sizlamazlardi. Islerine geliyor olurdu büyük ihtimalle. Fakat görülen su ki kizlar isteyerek takiyorlar hatta egitimlerinden kariyerlerinden vazgecebiliyorlar bu dava icin. Yazar burada cok sacma bir yorum getirmis acikcasi sonucta 10 yasinda da baslayabilir 18 yasinda da baslayabilir takmaya, haticeye degil neticeye bakalim cook büyük bir kisim 18 yasindan sonra dahi bu türbani takiyor mu? Takiyor. Bu kadar basit, kac yasinda basladigi kimi ilgilendirir.

Yok sen seriat istiyorsun söyle istiyorsun böyle istiyorsun diye bu mesajimdan sonra aglayip sizlamayin, gelin özele takilalim görüselim seriatci birine benziyor muyum benzemiyor muyum diye.

Amacim sadece insanlarin fikirleri düsüncelerine saygi duyulmasidir, laiklik ise carptirilmasin. Din ve Devlet islerini birbirinden ayirmak icin baskasinin türbanina kafayi takarak cözemezsin. Sen isleri birbirinden ayir isteyen istedigi türbani taksin. Kimse demiyor ki müslüman olanlarin +bonuslari olsun söyle olsun böyle olsun eger öyle olsa din ve devlet isleri ayrilmamis olur, fakat sen dersen ki müslüman olan türban takan ezilsin büzülsün sen devlet isine din comagini sokarsin ve basin böyle agrir.
Sosyal ağlarda paylaş

türban özgürlüğü kandırmacası

kadin ve erkek iliskisi soz konusu oldugunda cinsellik disinda bir sey dusunemeyenlerin, cogu zaman kendilerini de inandirdiklari bir ozgurluk yalaninin neticesidir. ancak ozgurluk lafina takilip kalmis kimi "demokrat" sahislar da bu yalana kaniyor ya o daha da garip.

oncelikle sunu belirteyim ki turban denilen ortuye dolanip dunyaya her yonuyle bir ortunun altindan bakmaya kaynak olan anlayisin ozunde bir ozgurluk veya esitlik yaklasimi yok.

kadin neden kapanir?

cevabi basit. erkegin kadini "acik" hali ile gordugunde cinsel durtulerinin harekete gecmesi ihtimali vardir. bu durumdan sakinmak gerekir. cozum ise kadinin kapanmasidir.

aslinda bu anlayis sakat. cunku ozde kadini bir et olarak gormektedir. yani bu anlayisa gore bir erkegin karsisina bir kadin ciktiginda cinselikten baska bir sey dusunmesi mumkun degildir ve bu nahos durumdan sakinmak gerekmektedir. diger taraftan erkegi de saci acik bir kadin gordugunde azip sehvete gelecek bir hayvan olarak betimlemektedir bu anlayis. bu arada kotuyu dusunen ve de uygulayanin erkek olmasina ragmen erkege degil de kadina yaptirim uygulanip ortuler altina sokuluyor olusu da bu zihniyetin adalet veya esitlik anlayisina iyi bir ornek teskil ediyor bence. yani acaba kapanan kadinlar "neden erkeklerin bu tur seyleri dusunmesi yasaklanmiyor da ben ortu altina sokuluyorum" diye dusundu mu?

aklima mustafa kemal'in bir toplantida soyledigi sozler geliyor.

mustafa kemal erkek ve kadinlarin oldugu bir topluluga karsi ilk defa konusmaktadir. ancak haremlik selamlik uygulanmis ve kadinlar erkeklerle aralarinda bosluk olacak sekilde arka siralara oturtulmustur. mustafa kemal ise bu duruma tepki gosterip kizar ve duzenlemeyi yapan erkeklere su soruyu sorar;

- efendiler kendinize mi guvenmiyorsunuz yoksa turk kadininin faziletinden mi kuskunuz var?

yani birakin turk kadinini veya faziletini, kadinlarin kapanmasi icin direten adamlara birkac sorum var;

- kendinizden mi kuskunuz var?
- benim saci acik karimi, kiz arkadasimi veya annemi gordugunuzde sehvetiniz mi aziyor?
- yoksa kapatmaya calistiginiz kendi karinizin veya kizinizin faziletine/namusuna mi guvenmiyorsunuz?

simdi diyebilirler ki erkeklere guvenmiyoruz... eee oncelikle tum erkekler sizin gibi degil bu bir... ikincisi zaten sizin bu sakat anlayisiniz ile gelisen baskilar neticesinde bircok seyi icine atan veya duygularini bastiran kisiler degil mi o hoslanmadiginiz seylerin musebibi? kisaca sevmediginiz veya onaylamadiniz eylemlerin sebebi kendinizsiniz aslinda.

evet gerceten de oyle. yani su cagda kadinlarin kapanmasi icin diretenlerin taa derinlerinde bir yerde kendileri ile ilgili bir guvensizlik sorunu oldugu acik. yani bir kadinin kapanmasini isteyen sahis ozde karsisina cikan her kadini cinsel obje olarak goren kisidir. herkesin de kendisi gibi oldugunu dusunur. karsi cinsle sosyal ve esit bir iliski kurulmasi onun icin soz konusu olamaz. hayvani bir kiskancliga sahiptir. onun icin karisini kizini ve cevresindeki tum kadinlari kapatmak ister. sonra da utanmadan cikip buna kapanma ozgurlugu der... inanc ozgurlugu laflarinin arkasina saklanir.

hani ozgurluk diyorlar ya... simdi aklima birkac soru geliyor. malum su anda turban ile kafayi bozan bir zumre var. her turlu sorundan otede goruyorlar turban konusunu. hatta kendi anlayislarini hakim kilmak icin ozgurluk laflari arkasina saklanip bir dolu eylem sergiliyorlar... hakim olduklari noktalarda caktirmadan uygulamaya sokulan haremlik selamlik uygulamalari falan bu konudaki en bariz ornek...

simdi bu ozgurluk savascilarina ve de destekcilerine soruyorum...

acaba turban icin ozgurluk havariligi yapan bu adamlarin kacinin karisi erkekler ile ayni ortamda, esit sartlar altinda calisyor, calismis veya calisabilir? kacinin karisi veya kizi -birakin erkekler ile esit sartlar altinda calismasini- erkeklerle konusabiliyor, tokalasabiliyor? veya bu sahislarin kaci kadinlarin erkekler ile esit olarak sosyal bir ortami paylasmasi icin caba harciyor? turban icin bagiran bu adamlar en son ne zaman kocasindan dayak yiyen, namus cinayetlerine kurban giden, isyerinde sadece cinsiyetinden dolayi ayrimcilik ile karsilasan ve hatta tacize ugrayan kadinlar veya okula gonderilmeyen kizlar icin tek kelime etti, onlarin haklarini savundu? ya da aile veya cevre baskisi ile kapanmak zorunda kalan kadinlar icin ne yaptilar?

aslinda bu tur seyler bu sahislarin samimiyetini daha dogrusu samimiyetsizligini gosteriyor.

kisaca ozde erkegin egosu var. yani kadina kocasina es, cocuklara anne olmak disinda bir rol bicmeyen, her hali ile kisitlama, baski ve bencillik iceren bir anlayistir kadinlari kapatmak isteyen anlayis. hadi erkekleri anliyorum ama kadinlari anlamam mumkun degil...

yahu bir kadin neden kapanir? neden kendini ortulerin altina hapsetmek ister? inanc ozgurlugu mu? isin bu kismini sorgulamayacagim. isterse kapanir elbet. bana ne. ama bunu toplumun geneline yaymaya calisip bu anlayisi laik bir devletin kurumlarinda sergilemeye kalkinca tepem atiyor. tepkim de oradan kaynaklaniyor. yoksa dedigim gibi kapanir bana ne... bunu sorgulamiyorum. ki zaten hani her ne kadar bence ozgurluk denemeyecek de olsa isteyenin kapanma ozgurlugu var. kisitlama ise her turlu dine ve inanca ayni mesafede olan/olmasi gereken devletin kurumlarinda soz konusu.

ama ne olursa olsun kapanan kadinin neden kapandigini veya kapatilmak istedigini sorgulamasi lazim. hele hele eger buna ozgurluk diyorsa kapanmasina sebep olan zihniyetin ozgurluk anlayisini mutlaka sorgulamasi lazim.

yani kuran'da ahzab ve nur surelerinde kapanma ile ilgili olarak birkac ayet var. tamam diyelim ki bunlari kabul ettiniz. peki biliyor musunuz ayni kaynaga gore erkekler kadinlari dovebilir, birden fazla kadin ile evlenebilir, miras soz konusu oldugunda kadinin iki katini alir, sahitlik soz konusu oldugunda sozu iki kadinin sozune esdegerdir... sonra hulle ve talak anlayisi...

peki bunlar icin ozgurluk veya esitlik demek mumkun mu? ya da kapanmak icin direten kac kadin kocasinin kendisini dovme, birden fazla kadin ile evlenme gibi ozgurluklere sahip olmasini ister veya bunlari ozgurluk olarak kabul ediyor? yani kapanma ozgurlugunu savunan adamlarin aslinda ozgurluk kelimesini agizlarina bile almamalari lazim ya... kirletiyorlar cunku.

gunumuz turkiyesinde ise cinsiyet, dil, din ve irk ayrimi gozetmeden bireylerin haklari guvence altina alinmis. (simdi hadi len diyenleri duyar gibiyim. evet bircok aksama var... bircok hata, yanlis ve kotuluk de yapiliyor. kabul... ama bence bu yanlislara sebep olan butunun icinde mesela kadinlari kapatmayi ozgurluk kilifi altinda savunan guruh ve onun igrenc celiskileri de var.)

neyse kadinlara donelim. demem o ki tum bireyler gibi kadinlarin hakki da yasalar ile koruma altinda... ama mesela islami rejimin hakim oldugu yerlere gidin bakin bakalim... kapanma "ozgurlugu" olan kadinlar su anda turkiye'deki kadinlarin sahip oldugu ozgurluklerin binde birine sahipler mi? yani kapanacagim diye direten bir kadin nasil olur da bu gerceklerden habersiz davranir aklim almiyor.

evet sonuc olarak kapanmak isteyen kapansin. ama dini ve siyasi bir gorusun simgesi olan bu kiyafetin her yerde giyilemeyecegi de akil, mantik ve hukuk kurallarinin kabul ettigi bir gercektir. ayrica dedigim gibi isteyen de kapaniyor. hatta buna ozgurluk bile diyebilir... ama bu sahislar kendini hayvanlardan ayiran dusunebilme yetenegini kullanip, kendisinin kapanmasina sebep olan zihniyetin ozgurluk anlayisini bir iki dakika sorgulasin...

mesela ben universiteye girdigimde turban takilabiliyordu. sonra yasaklandi... bircok gosteri oldu... ama bu gosterilerde "yasak" ile yuz yuze olan hicbir "ozgur" kiziminin konustugunu gormedim. hep erkeklerin elindeydi megafonlar... erkekler bagiriyordu hep... ya da televizyon ekranlarina yansiyan goruntulere bakiyorum... turbanli kadinlar gosteriliyor ama iki uc istisna disinda konusan hep erkekler... yahu iste size kapanma icin ozgurluk isteyen zihniyet birinci dereceden sizi ilgilendiren bir konuda size konusma ozgurlugunu bile tanimiyor... hangi ozgurluk yahu?

iste bu baskilarin veya zihniyetin sonucunda yasanmiyor mu kimi sacmaliklar? mesela kalabalik bir ortamda kadinin arkasina gecince taciz eden, tabiri caizse hayvanlar gibi saldiran, hayvanla veya cansiz bir vitrin mankeni ile iliskiye giren erkegin yaptigi pisliklerin ozunde bu guvensizlik, baski anlayisi, cinsiyetcilik veya kimi bastirilmis duygularin yeri yok mu sizce?

niketese , ekşi sözlük
Sosyal ağlarda paylaş

• Yeni Oluştur...