Jump to content
Forumu Destekleyenlere Katılın ×
Paticik Forumları
2000 lerden beri faal olan, çok şukela bir paylaşım platformuyuz. Hoşgeldiniz.

Kader

Öne çıkan mesajlar

Mesaj tarihi:
şimdi baktımda bi siteden şöyle diyor kader bellidir diyor ama Allah bunu önceden yazdığı için insan yaşamıyormuş o kaderi insan onu seçecekmişde bu yüzden yazılıymış o şekilde veya şöyle canlandırabiliriz gözümüzde yani tam yaşıyoruzya birşeyi seçiyoruz seçtiğimiz anda yazılıyormuş gibi düşünüp ama önceden yazılmış bu gibi düşünün böyle karmaşık biraz :/
Mesaj tarihi:
razienin anlatmak istediği insanların tüm hareketlerini tanrının belirlediği değil sanırım. ona göre tanrı bütün parametreleri anlayıp bir sonraki saniyeyi öngörebiliyor.
Mesaj tarihi:
Bide sanırım biz zaman muabbetini çok kaale alıyoruz.
Mesela elaidi demiş ki, Dua etmesemde olacak etsemde olacak
Hayır aslında şöyle o,
O şey olacak sen o yüzden dua ediyorsun.

Yani aslında şuna benziyor bu, Yarın hasta olduğun için bugün soğuk su içiyorsun.
Geçmişle geleceği çok önemsememek lazım bence.
Mesaj tarihi:
E iyi de o şey olacak, ben o yüzden dua ediyorum evet. Ama etmesem de olacak. Gerçi benim dua ediceğim de yazılı benim dua ediceğim yazılı olduğum için de duam etkili oluyo ve o olayın olması yazıyo. DEmek ki dua pek de gerekli değilmiş. sdfsdf
Mesaj tarihi:
En sonumuz belli değil mi? Yani ben 45 yaşında bir adam öldürceksem, kaderde o yazıyorsa ne iradesi kalıyor ki ? Yazılmış o. Her ne olursa olsun o olacak yani. Ha derseniz Allah sana akıl vermiş ve orda senin iradene bırakıyor onu, e o zaman Allah her şeyi bilmiyor :b .
Peki biliyor. Biliyorsa niye yaşıyoruz biz? veya cennete gidecekler torpilli konuma geçmiyor mu ? hehe.
Mesaj tarihi:
İşte o olacağı için dua ediyorsun sen, dua etmesem diye birşey yok ediyorsun işte =).
Neden dua ettiğinide o olay olunca anlıyorsun, haa bu yuzden ettım ne guzel bak işte.

Çok fazla rastlantı yaşadım hayatımda, o yüzden inanırım kadere
Ve bu hayata, hayatta önceden yapmış olduğum seçimleri neden yaptığımı anlamak için getirildiğime inanırım.
Buda böle bi düşünce işte =)
Mesaj tarihi:
ya abi Allah'ta zaman ve mekan yok ya senin 45 yıl sonra yapacağın şey iradene bağlı olarak o an ypaıyosn o an yazıldığını düşün senin kararların sonucunda ama o an değil en baştan yazılı yani herşey zaman ve mekanda bitiyor ..
Mesaj tarihi:
Şimdi tamam zaman ve mekan kavramı var

Ama ben gelecekteki ya da geçmişteki zamanlardan bahsetmiyorum

Tam şu anda, şu zamanda(çünkü benim için başka bir zaman yok)

Tanrı yarın benim ne yapıcağımı bilmiyomu mesela?
ya da 3 sene sonra?
ya da 20 sene sonra?

Doğduğum zaman benim 20 sene sonra kendisine inanmayı reddediceğimi bilmiyomu?

Beni yarattığı zaman benim neleri seçiceğimi bilmiyomuydu?
Mesaj tarihi:
Nasıl ben irademle yapıyorum ve o an yazılıyor ?
Bu nasıl bir açıklamadır. Ben diyorum ki,
Benim 'iradem' doğrultusunda yaptığım her şey Allah'ın kontrolü dışındadır. Yani benim seçimeme kalıyorsa olay, Allah her şeyi bilmiyordur bu.

Ama o iraden sonucunda yapacağın harekette önceden biliniyordu dersen, yine en başa gelmiş oluruz.

Sonuçta her ne kadar zamansızlıktan bahsetsek te sonuçta önceden bilindiğini varsayıyoruz.
Mesaj tarihi:
bilinmesi, yazılması başka
onu yapman için çaba sarfetmek başka
yoksa kadere inan veya inanma ölüm diye bişey var
nasıl olsa ölceksek niye yaşıyoruz diye de düşünebilinir
Mesaj tarihi:
Sanırım biliyor, Hatta dünyaya gelmeden önce sende biliyorsun.
Ama acep neden yaptım diyorsun kendi kendine, oda seni git bi anla bakalım neden öyle yaptın diye göderiyor.

=)
Mesaj tarihi:
bak işte bu söylediklerin senin Tanrının elindeki güçlere sahip olmamandan kaynaklanıyor senin 20 sene sonra innamayacağını biliyordu ama iradenle yaptın bunu .kaç posttur yazıyorm sıkıcak ama bu örneği iyi anlamaya çalışalım sen birşeyi seçiyorsun şu anda ve ben hemen ardından bunu not alıyorm zamansızlık gibi birşeyde bu olsa gerek bunu sonradan not almıyorumda baştan not alıyorm ha diyosun o zaman herşey tanrının elinde değil insanın elinde evet zaten öyle külli irade ve cüzi irade denen şeyler var.bunu anlamamanda senin insan aklına sahip olman sınırlı olmandan kaynaklanıyor hayat görüşleri dogmatizm üzerine kurulu bi insan değilim şu anda internetten edindiğim bilgilerle açıklamaya çalışıyorm..
edit:imla
Mesaj tarihi:
bakıyorumda.
paticik ateist ve deist olmuş iyice.
onun yanında komunist ve faşistlikte var.
saygı duyuyorum..

Öncelikle din çıkış felsefesiyle sorgulanamazdır.
hatta tabu'dur ileri derecede. Yani kader'i de sorgulamayız din açısından bakarsak. tabi işleyişi de merak konusudur diil mi?
şimdi 2 tür kaderimiz vardır.doğduğumuz memleket, dönem, ailemiz, eşimiz, evladımız, işimiz, ecelimiz değiştirilemez.
bi de değiştirilebilen kader vardır yani Bu ise kişinin kendi iradesini kullanarak kaderini ve yaşamını şekillendirmesi olarak açıklanabilir. Bunlara özel zevklerimiz, meraklarımız, ikili ilişkilerimiz, olaylar karşısında verdiğimiz tepkiler ve bu tepki ve davranışlarımızı kontrol etme becerilerimiz örnek olarak gösterilebilir.
Mesaj tarihi:
a cup of coffee said:
bak işte bu söylediklerin senin Tanrının elindeki güçlere sahip olmamandan kaynaklanıyor senin 20 sene sonra innamayacağını biliyordu ama iradenle yaptın bunu .kaç posttur yazıyorm sıkıcak ama bu örneği iyi anlamaya çalışalım sen birşeyi seçiyorsun şu anda ve ben hemen ardından bunu not alıyorm zamansızlık gibi birşeyde bu olsa gerek bunu sonradan not almıyorumda baştan not alıyorm ha diyosun o zaman herşey tanrının elinde değil insanın elinde evet zaten öyle külli irade ve cüzi irade denen şeyler var.bunu anlamamanda senin insan aklına sahip olman sınırlı olmandan kaynaklanıyor hayat görüşleri dogmatizm üzerine kurulu bi insan değilim şu anda internetten edindiğim bilgilerle açıklamaya çalışıyorm..
edit:imla

E iyi de "şu an" için "gelecek" diye bişey yoktur.Ve biz de "şu an" dayız. Eğer tanrı bizim yaptıklarımızı sadece "şu an" yazıyosa, "geleceği" yazmıyor demektir.
"şu an" da herşeyi bilen tanrı yok mu yani?
Ya da "geleceği" bilmiyormu?
Bu kısım insan için geçerli. Yani şu an için.

Tanrı yani her zaman için konuşursak;
Tanrı eğer zamansızsa, aynı anda beni yarattığı anda ve benim kendisine inanmamayı seçtiğim anda var demektir. Yani ikisini de aynı anda biliyo. Bu da döngüyü en başa alır.
Mesaj tarihi:
zamanın tamamı zaten anlardan oluşuyo değil mi bkz: zam- an heh. şu anı örnek olarak verdim sadece, kuramlara göre elbette her anı biliyor; geleceğide.

her ikisini bilmesi bizi niye başa alsınki kimse aksini iddia etmiyor her ikisini biliyor ama senin bunu seçeceğini bildiği için biliyor bunu bilmeside kendiliğinden deil sen gerçekten bunu seçtiğin için biliyor. sen söyleyeceklerimi baştan kanıksadığın için anlaşamıyor da olabiliriz bnm bu konularda herhangi bir baskın tarafım yok daha önce belirttiğim gibi.kader nedir sorusuna internetten bulabildiğim açıklamaları aktarıyorum size..
  • Yeni Oluştur...