Jump to content
Forumu Destekleyenlere Katılın ×
Paticik Forumları
2000 lerden beri faal olan, çok şukela bir paylaşım platformuyuz. Hoşgeldiniz.

Eski Iran / Yeni Iran

Penthesilea

Öne çıkan mesajlar

İran'ın sosyolojik yapısıyla Türkiye'nin sosyolojik yapısı bir mi?
İran'ın tarihiyle Türkiye'nin tarihi bir mi?
İran'ın toplumsal süreci, sosyoekonomik ilişkileriyle Türkiye'ninkiler bir mi?
Biz İran da değiliz, Malezya da, bunu kabul etmek lazım bir kere.
Artık ülkeyi soyamayan grupların korkularınızla beslenmesine izin vermeyin. Sizi korkutarak kendilerine oy verdirtmesine ya da korkmanızı sağlayarak onların tüfek, tabancalarına güvenmenizi sağlamalarına izin vermeyin.
Kafese tıkmaya çalıştıklarınızın "dinazor" olduğunu söylemeye çalışsalar da, onlar aslında "dinazor" değil, fikirler. Fikirleri de kafesle, tabancayla, tüfekle, korkuyla, baskıyla hiç bir yerde tutamazsınız zaten, ki tutulamıyor da.
AKP'ye oy verin demiyorum.
AKP'ye oy vermeyin de demiyorum, çünkü bana düşmez.
Sadece oy verirken, kime oy vereceğinizi düşünürken, birilerinin sizi korkutmasına izin vermeyin. Özgürce, hürce verin oyunuzu.
Sosyal ağlarda paylaş

sosyolojik yapıyı, tarihi felan karıştırmaya gerek yok.
"iran olucaz" derken aynen iran'la birleşicez, aynı sistemi kullanıcaz denmiyor.
iran'daki gibi mollaların baskın olduğu bir rejim ile çarşaf ve cüppe hakim olacağı kastediliyor.
Ha, iran'ın tarihi farklı olduğu için onlar A sistemini kullanmıştır, biz B sistemini kullanırız,
ama yaşantı çok benzer olur.
Sosyal ağlarda paylaş

Mayhem said:
harbiden yazık olmuş koca ülkeye.
biz(ler)de bu duruma gelmeyiz diye düşünüyorum zaten ki böyle birşeye ordu izin vermez asla :)

İşte bakın eğer İran devrimiyle ilgili ders almamız gereken birşey varsa o da halka karşı ordunun hiçbir şey yapamayacağıdır; aynı İran'da olduğu gibi. ordu dediğiniz zaten halktan oluşur. En basit erden en yüksek kademe generale kadar orduda kimse halktan bağımsız değildir. Halk şeriat isterse ordu da ister. Ordu uzaydan ve ya yurtdışından ithal edilen birşey değildir, halkından silah altına aldığın insanlardır.

Eğer bizde de böyle şeriat talepli bir ihtilal olur ve asker buna müsaade etmez diyorsanız aslında söylediğiniz bizde halkın geneli şeriat istemiyordu; ki bence de istemiyor. Evet bu ülkeye şeriat gelmeyecek ama ordu yüzünden değil, geniş tabana yayılan böyle bir talep olmadığından.
Sosyal ağlarda paylaş

ya bide şöyle birşey var,

bu ülkede her x senede bir köktendinciler yönetimde ses sahibi oluyor, daha sonra azıtınca bir şekilde asker müdahelesi geliyor, daha sonra tekrar solcular falan söz sahibi oluyor, daha sonra belirli sene geçtikten sonra kendini tekrar edip duruyor.

halk istiyor bunu, öyle de kalitesiz salak bir halkımız var. bir ülkede her seçimde "tamamen" nasıl değişir insanların düşünceleri de çok farklı şeyleri savunan insanlar başa gelir? bakın avrupaya şuraya buraya, her sene ufak oylar değişerek yarışıyor karşılıklı düşünceye sahip insanlar.

bizde bir sene değneğin bir ucu başa geliyor, diğer sene başka bir ucu. istikrar yok insanların düşüncelerinde... suça karşı olan, teröristlere küfür eden milletimiz ne çabuk unuttular bazılarının cihatçı terörist grupların şeyh eteklerini öpen yöneticileri?

stable bir ülke istiyorsanız, ve eğer olacaksa sonumuz bu, bizim milletimiz bunu hakediyor ve İSTİYOR. bu kadar basit. yoksa böyle karmaşa içinde istikrarsız bir ülke olmaya devam edicez.

boşuna ağlıyoruz. ben çevremdeki insanlarla bu konuda tartışırken, şeriat neyin gelicek dine göre yönetilicez dediğim zaman "ah ne güzel olur herşey hakkıyla olur adam gibi yönetiliriz" diyen çoook insan görüyorum.
Sosyal ağlarda paylaş

Penthesilea said:
sir, fikrini belirtmek istemiyorsan dalga gecme.

Fikrini belirtmek ozgurluklerin en basta geleniyse, benim fikrim bu yonde ve belirtiyorum, hicbir sey de sana dalga gecme hakkini vermiyor fikrimle.

OHA YUH !

Hayatimda yasadigim en buyuk soktu bu mesaj

SEN mi diyorsun bunu ?

AahahahahahahahahahuahahuahuHUAHUHUAhuAhuaaHUaHUAHUAHUaHUahuahauhauhahauhAuaUHUaHuahAUHauhaUHAUHAUEHAUEAEUHAEUHEahuaeHUAEUHAEHUEAHUAEHUAEHUAEHUAEHUAEHUAEHUAEUHAEUHAEHEUH
Sosyal ağlarda paylaş

evet radikal islam bir dinazordur ve silahla kafes icinde tutulmasi gerekir

tipki naziler gibi

dusunce ozgurlugunu sinirliyan, insanhaklarini yoksayan ve dunya abrisini tehdit eden ideolojileri dusunce ozgurlugu altinda serbest birakamayiz

dunyaya boyel bir kotuluk yapamayiz

her bireyin sorumlulugudur bu
radikal islam en az naziler akdar tehlikelidir ve sindirilmesi gereklidir

halkin talepleri her zaman dogru degil halk boyle abuk subuk ideolojileri benismemeye basladiginda hemen onlem alinmali bu ideolojilerin zararlari ve insanliga akrsi olan ayiplari anlatilmali bu ideolojiler yasaklanmalidir

ancak bizde din siyasette oy toplama araci oldugu ve halkimizin bir kismi "allahtan korkan adama oy veririm ben" diyicek kadar salak oldugundan ataturkun olumunden beri din paso kullanildi her parti tarafindan
ve cumhuriyetin temel degerlerine en buyuk zarari veren de ne yazikki onu kuran CHP oldu

turkiyenin yeni dinamik egnc bir hariekte ihtiyaci var ancak bizdeki liderler oligarsisi kiralamadigindan ayni adamlarla senelerdir gidiyoruz boyle
once parti ici demokrasilerden baslamamiz lazim eger ciddi ciddi dmorkatik bir toplum olucaksak

yoksa su anki gibi secilmis krallar modelinde idare ederiz bugun radikal islamcisi gelir yarin komunisti obur gun nasyonal sosyalisti
Sosyal ağlarda paylaş

iran devrimi hakkında: (alıntıdır)

ran’da 1950’li yıllar iktidarda Pehlevi Hanedanı bulunmaktadır

İktidar önce Rıza Han’a sonra da Şah Rıza’ya verilir

1959’da Şah Rıza’nın ‘’Toprak reformu’’ başarısızlıkla sonuçlanır

Bu hadise devrime giden yolda ilk adım sayılır

1963’te ise Şah rejimine karşı mücadele iyice alevlenir ve Ayetullah Humeyni tutuklanır

Bunun üzerine halk sokaklara dökülür Protesto gösterileri düzenler

Bu olaydan sonra Ayetullah Humeyni önce Türkiye’ye oradan Irak’a sonra da Parise Sürgün gönderilir

1964’ten 1978’e kadar geçen süre muhafazakar kesim için çok sıkıntılıdır

Fakat sıkıntılarla birlikte devrim hareketine olan destek ve Şah’a olan muhalefet öfkeyle artar

Onbinlerce insan gözaltlarında, işkencehanelerde Şah2ın cellatlarınca katledilir

Ülkedeki ceza evleri tutuklananlar karşısında yetersiz kalır Şah ise Özgürlük ve inançların rahat yaşanabileceği bir ortam arzusundaki halk yığınlarına kulak vereceğine yeni ceza evlerinin inşa edilmesini emreder

Ayetullah Humeyni devrimi Paris’ten yönlendirmektedir

9 ocak 1979’da SAVAK ajanlarının kontrolündeki bir gazetede Humeyniye hakaret edilmesi halkın isyanına sebeb olur ve büyük bir yürüyüş başlatılır

Bu yürüyüşte 4000 gösterici katledilir

Katledilenler arasında üniversite öğrencileri, öğretim üyeleri, sanatçılar, ve kapatılan sivil toplum örgütleri yöneticileri bulunur

Bu hadise devrimin hızlanmasına sebeb olur ve 14 Şubat 1979’da Kara Deniz ve Hava Kuvvetleri Devrimci Güçlere katıldıklarını Halka silah sıkmayacaklarını bildirir

Paris’ten gelen Ayetullah Humeyni rejime el koyar

Önce geçici bir hükümet kuar

Akabinde devrim komiteleri oluştularak ülkenin güvenliğini tesis eder

Ayrıca ekonomik sıkıntıyı aşmak ve ülkeyi kalkındırmak için yardım komiteleri kurar…
--

dediim gibi halk tepkisini şeriatı seçerek gösterdi. halkıns eçimiydi. türkiye'de şeriat isticek halkı göstersene bana. ama bütün halkı kastediyorum. böle dolu dolu bi en aşşağı 50 milyon göster bana.

gereksiz korkular.. hele bi sakin olun ya. ülkenin biyere gittiği yok, biz varız..
Sosyal ağlarda paylaş

devaminida ayzsaydin ekske

alitnialrla olmuyor

sirf seriat istiyenelr yurumedi iranda

sah rejimine akrsi olan insanalr yurudu

liebralide vardi komunistide o toplulukta

demorkasi istiyorlardi ancak sah gider gitmez humeyni silahalri onalra akrsi cevirdi demokrasi olsun diye bir referandum yapildi dinin gereklerine gore develt duzenlenmelimi diyeki o referandum yapildiginda iran halkinin cogu okuma yazma bilmiyordu egitimi gectim

ve bu skeilde "demokrasi" ile seriat geldi iran a

elmelarla armutlari karistirmayalim

konuyla ilgili bilgi sahibi olmadan sagdan soldan 3-4 parca sye okuyup copy paste yaparak olmuyor bu isler
Sosyal ağlarda paylaş

İranın geneli islamiyeti desteklediği için bunlar oldu, %60 ı istiyordu böyle bi rejimi zaten hep.
Bide ABD bastırınca bunlara olun diye, %90 a cıktı sayıları zamanında.
Aynı olay bizim üstümüzde oynanıyor işte, 1-2 ayda bir mutlaka din ile ilgili bi yenileme/düzenleme yapılıyor, başörtülü okullara girme vb gibi. Hala bunu goremeyecek/anlamayacak kadar aptal olduğunuza ınanmayarak kötü niyetinize veriyorum biz iran değiliz kıyaslamayın diyenleri.
Sosyal ağlarda paylaş

yani ya kötü niyetliyiz ya aptalız bu durumda? (biz: türkiye iran olmaz diyenler)

peki türkiye iran oluyor diyenlerin ya kötü niyetli ya da aptal olma ihtimali yok mu?

belki her ikisi de değil ama karşındakileri ya kötü niyetli ya da aptal olarak görmek pek de akıllılık değil.
Sosyal ağlarda paylaş

Sufi said:
yani ya kötü niyetliyiz ya aptalız bu durumda? (biz: türkiye iran olmaz diyenler)

peki türkiye iran oluyor diyenlerin ya kötü niyetli ya da aptal olma ihtimali yok mu?

belki her ikisi de değil ama karşındakileri ya kötü niyetli ya da aptal olarak görmek pek de akıllılık değil.

aga çok iyi kondurdun

tespitde son noktaydı
Sosyal ağlarda paylaş

Gelişmemiş ülkelerde uygulanan demokrasinin doğurabileceği sonuçlara güzel bir örnek iran. Türkiye'de de durum aynı malesef. Ha ille de şeriat gelecek diye bir şey yok. Şeriat gelmez, ılımlısı gelir ama mutlaka bir şey gelir. Yani demokrasi bir kesimin çıkarları için araç olarak kullanılır. Uygulanmaya çalışılan demokrasi, aynı demokrasi. Aralarında uçurum olmasına rağmen toplumun ekonomik, sosyal vb. açılardan en dibindeki adam ile en tepesindeki adamın "demokratik" bir biçimde eşit sayıldığı bir sistem bu. Ne beklenebilir ki.
Sosyal ağlarda paylaş

• Yeni Oluştur...