Jump to content
Forumu Destekleyenlere Katılın ×
Paticik Forumları
2000 lerden beri faal olan, çok şukela bir paylaşım platformuyuz. Hoşgeldiniz.

"Devlet üniversiteleri paralı olmalı"

Sparkcaster

Öne çıkan mesajlar

birde bu isvecte beles vs konusuna gelince

her ulkenin bir onceligi vardir, ornegin amerikada universiteye kadar butun egitim bedavadir universite paralidir, buna binayen her yere 3 dakikada yetisen saglik sistemi kurmuslardir. Almanyada universiteler cuzzi bir paradir(yillik 1000 1500$ ) ama almanyada komur dagitilmiyor bu kadar fakir insani yoktur. Ozur dilerim ama bir yerde adam donarak oluyorsa, devletin sana universite parasi vericegine ona komur almasini dogru buluyorum ben.

Onun disinda en buyuk unuttugunuz sey, turkiyedeki toplam genc nufus ve her yil artan nufus. Bugun isvicrede veya almanyada universite bedava verilebilir cunku her yil universitelerine istek azalmaktadir. Genc nufus azalmasi vardir, turkiye amerika kanada tipi ulkelerde bu mumkun degildir.
Sosyal ağlarda paylaş

sen ombakkob'un yaptigi servet dusmanligi ayagiyla hatun goturecektin hani sinan kanka?

arkadasim, sinif atlamak isteyene imkan sunulmadan yapilmaz bu sistemler. ama sinif atlamak istiyorsan cok calisacaksin, oyle 7 senede universite okumayacaksin. sonra cikip kredi borcunu odeyeceksin, sonra ne yaparsan yap.

kast sistemiyle alakasi yok, doktorun oglunun doktor olmasi kurulu muayine ,yazamadim ne ki bu?, duzeninden, isletmecinin oglunun isletmeci olmasi is cevresinden, muhendis oglunun muhendis olmasi da "L" geninden kaynakli.

kast sistemi diye birsey yok, rahat olun.
Sosyal ağlarda paylaş

matama amerikada okullar parali deil
yane hepsi deil
evet elirli bir ucret aliyolar ama
sadece kendi statein disinda okumak istersen onnari oduyosun ki onnarda turkiye sartlarina gore bile cok yuksek ucretler deil
(evet harvarda gidersen 20 000 dolar oduyosun ama harvarda zaten blind burs veren bi yer yane sen istemesende basariliysan burs veriyolar)

ornek vermek gerekirse texasta bir universie instate ogrenciden donem basi 1200 dolar aliyor

yane en iyi okullar pahali evet amerikada ama orda burs sistemi cok daha gelismis
sunuda not edelim ki amerikada state universitelerin cogu ozel universitelerden kat kat iyi
Sosyal ağlarda paylaş

bide komur dagitma konusuna gelirsek
devletin gorevi komur daitmak deildir
devlet benim paramla benim vergimle yardim/bagis yapamaz
yapmamali
yasal bir sey deildir bu
ben bagis yapmak istiyosam gider kendim yaparim zaten

ha asevi acilir
evsizler icin yurt acilir
o ayri birsey onu toplu olarak yapar
ama komur dagitmak gibi oy calmak amacli yardimlar goz boyamaktan otesi deildir
Sosyal ağlarda paylaş

Servet dusmanligiyla alakasi yok...
Ben mevcut sistemle barisigim. Illa herkes universite okumasin mantigina gidersek universite okumamasi gereken kesimin belirlenme yonteminin yanlis oldugunu dusunuyorum sadece. Yoksa zaten ben doktorun ogluyum. Isime gelirdi OSS'de Bogazici yapmak yerine otomatik doktor yapilsam.
[pati bayanlarina en sosyalist fikirlerimle selam ederim, o ayri.[rahatladin mi ispark bebesi?]]
Sosyal ağlarda paylaş

Yahu ne yaptiniz..

Belcika KuLeuven. Avrupa'nin en iyi universitelerinden biridir, 500€ yillik ucretle bir turk ogrenci ( yabanci statusunde ) okuyabilirsiniz.. Belcika vatandaslari içinde uvret aynidir.. Ama Avrupa Ekonomi Birligi uyesi olmayan ulkeler için bu ucret 5000€ dur.. Yani yok baskani'nin dedigi bu herhalde.. Yabanci ogrencilere uygulanan fiyat. Eh ulkemizde yabanci ogrenci statusunde okuyacaksak, bas git Avrupa'da oku, sinek avlasin bunlar da :D
Sosyal ağlarda paylaş

bone part parali deyince

her okul 20 bin dolar diye birsey yok

sadece su an ki harc sadece cok dusuk onun bir kac katindan bahsediliyor kimse harvard gibi senelik 45 bin beklemiyor.

bursa gelince ayni burs sistem benzerleri turkiyedede oturtulur.

Gelelim komure

oy icin veriliyor tartismalarina hic girmeyecem, ama sunu diyebilirim bu ulkede bir yigin fakir ac insan var. Bir devletin en onemli onceligi fakir ac donan insanina yarim goturmektir. Asevi kurulsun demissin ama bu yardimlar, muhtarlar araciliyla resmi olarak yapiliyor. Fakirlikle ilgili bir belge ibraziyla o yuzden senin istedigin gibi yapiliyor yani.
Sosyal ağlarda paylaş

Bir de eklemek istedim.. Herkes universite okumasin die, universiteleri ucretlendirecegine, meslek liselerinin kalitesini arttir, Kimileri de oraya yonelsin.. Kaportaci ostim de yetişmesin arkadas, okuldan ciksin.. Ne bilim pimapenci, 8 yasindan itibaren babasiyla calisip ogrenmesin işi, okulunu okusun, sertikasini alsin. Sonra evimize gelen adam da okuz olmaz, insanimiz da medeniyet gormus olur felan filan.. Bu dur sistem budur duzen, herkes universite okumasin, ara elemani karsilayalim diyiiip hoop su kadar para isteyemezsin arkadas. Amacin ara eleman karsilamaksa, ara elemani yetiştirecek yerler'i duzenlersin, o na yonelik sistem cikarirsin...

Bu yok kurumu kalksin artik, yeter !!!
Sosyal ağlarda paylaş

imajlar sanrılar hayaller gölgeler yaratıyoruz.adam bedava üniversite dünyada yok 5 milyar dershaneye vereceğine üniversiteye var dedi mi tamam.kabullenmek lazım, araştırmamak irdelememek lazım.onlar ne diyorsa kabul etmek itaat etmek lazım.yoksa amerikada bazı üniversiteler paralı bazıları bedavaymış belçikadaki üniverside 500 avroymuş bunlar deli saçması, koskoca yök başkanından daha mı iyi bileceğiz.o paralı heryerde diyorsa ses çıkarmamak, söylediği dogmalarına(düşünülmeden kabul edilene şeyler) bağlanmak gerek.
Sosyal ağlarda paylaş

boğaziçinde okuyup porsche kullanan var. bunlar ödemeli bedelini. bu ödenen para ile de üniversitelere yatırım yapılmalı.

olayın mantığı hem devletin parasını daha az harcamak (böylece palavracı sosyal güvenlik bakanımızın dedikleri pratikte de yapılabilecek, devlet üniv hasteneleri hastaları için gerekli ilaçları alabilecek vsvs)

hem de üniversitelerde toplanan para üniversiteye harcanacağı için (belki bir kısmı da vergi olarak alınıyordur üniv den, bilemiyorum tam olarak) üniversiteler daha iyi olacak. mantık bu.

burs isteyene verelim diyor zaten, araştırmaya göre üniversiteye giden insanların %70 inin ailesi ödeyebilecek durumdaymış. ödeyemeyenler de ne kadarını ödeyemezse devlet karşılar.

sadece üniversitede takılmak için üniversite okumaya devam eden, yeterince ders çalışmayan insanlar var. tanıyorum birkaç tane hatta. bu tip sülüklere gerek yok, devletin de sülüklere para harcamasına gerek yok. işe para girerse sülüklükten çıkarlar, çünkü ailesi parayı keser.

amerikada mesela insanlar çocuğu doğduğu andan itibaren para ayırırlar bankada üniversite için.

ayrıca, eğer üniversite parasını üniversiteden çıktıktan sonraki maaşında ödeyemiyorsan, üniversiteye gitme. yani sadece "üniversiteye gittim" demek için üniversiteye gidilmez. adam gibi çalışıp düzgün ortalama getirip iyi bir işe girseydin.

devlette para deniz yemeyen keriz mantığından çıkıcaz işte yavaş yavaş.
Sosyal ağlarda paylaş

Jadelith said:

sadece üniversitede takılmak için üniversite okumaya devam eden, yeterince ders çalışmayan insanlar var. tanıyorum birkaç tane hatta. bu tip sülüklere gerek yok, devletin de sülüklere para harcamasına gerek yok. işe para girerse sülüklükten çıkarlar, çünkü ailesi parayı keser.

sanane? adamın zekası vardır çalışmaya gerek görmüyordur. ilerde aç kalmamak için üniversite okuyordur ve belki ileride senden kat kat yararlı olacaktır vatanına milletine.
Sosyal ağlarda paylaş

doğru.
üstelik yunanistanda kuruş vermiyolar, istendiği anda direk sokağa dökülüyo öğrenciler bu konuda da çok katılar.
bizim o kadar olmayabilir ama devlet üniversitelerinin paralı olması saçma. adam konyadan kalkıp 1. oluyor bi de paramı versin okula yığınla..
Sosyal ağlarda paylaş

Jadelith said:

benim bu sene 11inci donemim
bende mi sulugum
onu gectim

7 senedir calisan ayni anda okuyan bi suru arkadasim war onnarda mi suluk
Sosyal ağlarda paylaş

-Wissy said:
Bence de ozel universiteler, parali okullar kaldirilmali. Sinavlarda burslu ya da devlet universitesi kazanamayanlar universite okumamali. Herkesin universiteli olmasina gerek yoksa fakirler degil, yeterince rasyonel dusunme, problem cozme yetenegi gelismemis ya da yeterince caliskan olmayan insanlar universiteli olmasin.

şimdi söylediğine kendi açımdan bakıyorumda şuan öss'den aldığım puanla girebileceğim yerin(özelleri saymazsak/senin düşündüğün gibi) muhtemelen aptal saptal bi yer olacaktır. max orman mühendisliği fln. bunun açıklaması nedir sana göre? benim kapasitem buna yetiyor ancak kalaslardan anlarım. yukarda yazdığın abilitylerim buna yetiyor mantığının çıkması gerekir.

ama teoride gördüğün pratikte doğru çalışmıyor.

ben ne yaptım gittim özel ünide bilg. müh. liği yazdım. hocalar galatasaray ünisindeki marmara ünisindeki yada yıldız teknikteki hocalar. utanmasam adamlara işi ben öğreticem(utanmayıp öğrettiğim yokta değil) burdan bi çıkarım elde ediyorsak herzengin çocu(kısaca z.ç.) abilityleri yetmiyor diye yargılanıp moron muamelesi görmesi gerekmez. (bknz. zenginiz ama bizde insanız.) tabi aynı sorunu yaşayan fakir ama gururlu arkadaşlarımızda olabilir. zenginlik bizim gibiler için bi joker hakkı denilebilir. lakin(a harfinin şapkası var) zengin çocuğu olup joker hakkıyla ünide kalmaya devam edip 8 yılını doldurup tekrar üni sınavına girme cürretini gösteren babasının giden 120 milyar parasınamı yansak yoksa giden yıllaramı yansak(kendilerinin .ikinde dahi değil) tarzında takılan 14 haftalık dönemin 13 haftasını clublarda hop zıp eylenerek geçirip final sınavına gelme lütfunu gösteren(gelme olayıda şans'a bağlı) günümüz dejenere gençliğin poposundaki kılları tek tek cımbızla içe döncek şekilde çevrilmesi gerektiği düşünceside takdir-e şayandır.
Sosyal ağlarda paylaş

DoruK said:
Jadelith said:

sanane? adamın zekası vardır çalışmaya gerek görmüyordur. ilerde aç kalmamak için üniversite okuyordur ve belki ileride senden kat kat yararlı olacaktır vatanına milletine.

oha yüzsüzlüğün bu kadarı.

benim ödediğim vergiyi yiyorsun.

ne demek sanane? senin paranı ödüyorum ben. bu değişsin diyorum. ben değil de senin ailen ödesin. ha, çok çalışkansındır, ama paran yoktur, süper olmasa bile iyi bir derece yaparsın üniv giriş sınavında. ok, ona helal olsun derim vergim.

bide ben 4 senede dönem kaybetmeden mezun olunsun demiyorum. ama birçok insan sadece takılmak için ders çalışmıyor. bunlar da sülüktür.

bide kötü not alan insanlar kendilerine bakıp "lan, ya ben harbi salağım, ya da çalışmıyorum ama zekiyim. ha öledir tabii. tabi canım salak olamam ben diğer çalışanlar salak. bak aynştayn bile liseden kovulmuş holey" der hep :)

istisna vardır tabii, ama çok düşük bir yüzde.
Sosyal ağlarda paylaş

BonePART said:
Jadelith said:

benim bu sene 11inci donemim
bende mi sulugum
onu gectim

7 senedir calisan ayni anda okuyan bi suru arkadasim war onnarda mi suluk

ne okuduğuna nerde okuduğuna bakar. farkettiysen 8 dönemde bitirmediysen sülüksün demedim. yeterince ders çalışmayanlara dedim.

eğer kendi ders çalışmana bakıp "ben çalışkan biriyim" diyorsan değilsindir.
Sosyal ağlarda paylaş

@Joker

Senin durumunda sorun ÖSS sistemi. Kimin Bilgisayar Mühendisi olacağına havuz problemi çözme becerisine bakılarak karar verilmesi sorunu. Aynısı ALES'te de var. Kimin Yüksek Mühendis olacağına paragraf okuma becerisine falan bakılarak karar veriliyor. Özel okullar kalksın, devlet okulları da adam gibi öğrenci seçsinler.

Jadelith said:

Tespit doğru ama işin için para girerse kurunun yanında yaşta yanar, bende çok çok zor durumda olupta ders çalışmaya kasan birçok öğrenci tanıyorum.
Sosyal ağlarda paylaş

ödeyebilecek insanlardan para alınırsa ödeyemeyeceklere daha fazla burs verilebilir.

eet olabilirlerle konuşuyorum çok, doğru, ama türkiyenin eğitim sisteminde ciddi sorunlar var (mesela 301. maddeyi direk silmeyen bir mantık var başımızda, bu bir eğitim eksikliğini gösteriyor), ve bunu çözmek gerek.

çözme yolunda atılan adımlara da destek veriyorum.
Sosyal ağlarda paylaş

• Yeni Oluştur...