Jump to content
Forumu Destekleyenlere Katılın ×
Paticik Forumları
2000 lerden beri faal olan, çok şukela bir paylaşım platformuyuz. Hoşgeldiniz.

"Devlet üniversiteleri paralı olmalı"

Sparkcaster

Öne çıkan mesajlar

Devlet üniversitelerinin durumu iyi demedim zaten. Devlet ünivsersiteleride ticarileştiler zaten dedim. Vakıf üniversitesi ile zihniyet aynı. Bir tek fark bizimki ucuz. Ucuz etin yahnisi hesabı imkanda yok. Şuan ki durum yerlerde sürünüyor daha kötüsü olamaz dedim. Yazdım bunların hepsini. Okumadan savunmaya geçiyorsunuz. Üniversitelerde ki yanlışlık ticari mantık. Nasıl sağarız mantığı. Almanya'daki ne bileyim Yunanistan'daki de üniversite (hatta onlardaki paralı galiba emin değilim) Onlar nasıl duyarlı gençlik yetiştiriyor? Mesele mantalite.

Ben şimdi ki halinden memnu değilim ama paralı olmasını doğru bulmuyorum. Ama gerçekten adilane bir burs sistemi, mezun olanlara iş bulma şansı falan olacaksa ve bugünkünden iyi olacaksa paralı olsun. Ama sonunda işsiz kalınacak bir eğitime birde para vermemeliyiz değil mi? Neyse açlık grevinde gatorade içen adamların halimizden anlamasını beklememeliyiz. (yanlış anlaşılmasın ben çok kötü durumda değilim ama baya kötüler var)
Sosyal ağlarda paylaş

ombakkombak said:
Balinalar okyanuslarda özgürce su fışkırtsın kampanyasına imza toplamak siyaset değil amerikan eğlencesidir.
said:

hastayım sana. benim ismimi, ne zaman mezun olduğumu, hangi üniversiteye gittiğimi bilmeden aylar sürdüğünü söylediğim protestonun ne hakkında olduğunu çözmüşsün!

ama tek psişik gücü olan insan sensin sanma. ben de senin sırlarını biliyorum.. hummmmmmm zııın zınzın..

edit: biri bana quotelamayı öretsin ühühü
Sosyal ağlarda paylaş

Anlatmak istediğimi açık bir şekilde anlattığımı sanıyordum ama galiba başaramamışım. Neyse biraz daha açayım;

Benim yaptığımı yazdığım şeylerin hepsini beni ben yapan önemli unsurlar. Şayet onlardan birisi yapmamış olsa idim şu an çok daha farklı bir ben olurdu karşınızda. Okulda sinüs konisün okumak sizi ne adam yapar ne de başarılı. Onlar sadece başarıya giden yolda sizin önünüze konulmuş bazı araçlardır. Üniversiteler size bir işi nasıl yapacağınızı adım adım öğretmez. Üniversiteden mezun olduğunuzu tabiri caiz ise hiç bir şey bilmeden mezun olursunuz. Önemli olan orada aldığınız genel kültür ile (mesela makina mühendisliği için kabaca neyin ne işe yaradığını ve neyi nasıl araştırıp bulacağınızı bilmek anlamında yoksa tiyatro anlamında kültür değil) iş yaşamını nasıl bağdaştırdığınızdır. Bu sebeperlerden dolayı o kayıp diye baktığınız yıllar aslında kayıp değildir.

Örneğin bize birileri iş için başvurduğunda ben 4 yılda mezun olanları kafadan elerim. Neden derseniz 4 yılda bitirenler istisnalar hariç olmak üzere genel olarak iki gruptur. İlk grup cidden çok başarılı, hem okulunda süper işler başarmış hemde sosyal hayatını buna entegre etmiş, kendisini geliştirmiş (misal bir tanıdığım hem okulun en iyilerindendi hemde AB-Türkiye bilmemne konseyi gençlik delegeleri eş başkanı idi) kişilerdir. Bu vatandaşlar bizim için bir gömlek fazla olup, istedikleri maaşı vermemiz mümkün değil. İkinci grup ise yememiş içmemiş sadece okula gitmiş gelmiş, okulda verilen herşeyi ezberlemiş kişilerdir. Onlardan da afedersiniz ama iş yaşamında cacık olmaz, sadece belirli bir yere kadar gelebilirler. Tabii ki istisnalar olacaktır ama bir sürü başvuru arasında o istisnaları bulmaya çalışmak yerine diğer gruptan birilerini bulmak her zaman çok daha kolaydır.

İkinci konuya gelir isek de üniversitelere her sene mezun olan kişi sayısına bakılmaksızın belirli bir sayıda öğrenci alınır. Misal bizde yaklaşık olarak 70 kişiden 4 sınıf dolacak şekilde her sene 280 öğrenci alınıyordu. Ben kaydımı dondurdum diye 71 kişi alınmaz. Hatta ben okula gitmeden harcımı ödedim diye okulum daha bir mutlu olur.

Jadelith said:
üniversitede 8 sene kayıdın olduğunu varsayıyorum.

madem başka şeyler yapacaktın, niye kaydını aldırmadın? senin yüzünden, sen kaydını aldırmadığından, senin yerine okuyacak biri okuyamadı, sınıfta bir sıra boş oldu vsvs.

iyi şeyler yapmış olabilirsin derslere gitmediğin vakitte (ki dünyada gezmen kimseye yaramaz, bitek sana birşey katar, o yüzden onu buraya yazmanın bir anlamı yok), ama aynı zamanda da devletten çalmışsın.

madem o kadar iyi bir insansın, niye adam gibi kaydını ileri aldırtmadın, veya üniversiten bittikten sonra dünyayı gezip mülteci kampına gitmedin vs?

bir yandan yardım ederken diğer yandan sülüklük etmişsin. paralı olsa o sülüklüğü edemezdin, veya bedelini öderdin en azından.

anladın? forumlarda "ben özgürüm sadece özgürüm hazır kaart hazır kaart hmmm" demenin bir anlamı da yok.
Sosyal ağlarda paylaş

Ben acikcasi parali olmasini destekliyorum, tabii sistemin iyi kurulmasi gerekiyor.

Yani kalitesiz, baska bir ulkeye gittiginizde isinize yaramyacak bir diplomaya sahip olmak yerine para vererek, ayni zamani harcayarak daha kaliteli iyi bir egitim ve diploma almak daha mantikli..

Fakir okuyamayacak diye birsey yok, devlet parasini oder mezun olunca maasindan kesilir. Bu her yerde boyledir. Ha cok basarilisindir direkt bedava okursun, bu sistemde burada var..

Yani fakir misin ve zeki misin? Calis burslu bedavaya oku, degilsin ama fakirsin, devlete parani daha sonra ode.. Boylece iyi bir egitim al..
Sosyal ağlarda paylaş

Adam hem fakir olacak, yai birikmiş parası olmayacak, hem de üniversite bitirir bitirmez bulduğu işle hem geçinecek hem de kredi ödeyecek; tabi iş bulabilirse işsizlik oranı %10'dan yüksek nitekim. Bunu külahıma anlatın bir zahmet.

Bir de düşünüyorum da bu sistem gelirse, en çok düşük gelir grubundaki kadınları olumsuz etkiler. Çünkü ne aileleri böyle bir yatırım yapmayı ister onlara, ne de onlar üniversite bitirince kadın başına iş bulup bir de kredi ödemeyi göze alır.
Sosyal ağlarda paylaş

heh yani bu kadar basit mantik yapilirdi

bir kere biz o bitirme suresinin uzunlugundan bahsediyoruz, parali olsa kalirlarmiydi o kadar onu soruyoruz alakasi yok bu dediginle. Ikincisi

o universitede calisanlar orada okuyacaklara ghore belirleniyor, fedaykin veya onun gibi boyle yapan tayfa olmasaydi belki bu kadar hoca alinmayacak belki bu kadar insan istihdam edilmeyecekti. Bunun yaninda onlarca daha masrafi var bir ogrencinin bu kadar bedava mi goruyorsunuz siz egitimi ?
Sosyal ağlarda paylaş

şu maaşını ben vergilerimle ödüyorum tarzı holiwud usa filmi replikleri ile konuşmak ilginç bir durum.vergini acaba devletteki öğrenci ve memurlara maaş olsun diyemi veriyorsun yoksa devletin sana sağladığı alt yapı(asfalt yollar bile o vergilerle yapılıyor) sağlık ve güvenlik imkanları için mi ödüyorsun.ha benim vergimi memurlar ile öğrencilere verilmesin sağlık güvenlik alt yapı istedim diyorsan orasına devlet karar verir böyle usa ekşın filmi replikleri ile olmuyor.

bu arada öğrenci kontenjanları talebe göre değik arza göre belirlenir.bir bölümde ne kadar öğretim elemanı(üyesi görevlisi vs.) varsa ona göre öğrenci alır.yoksa kimsenin okulu uzattı diye kontenjandan düşürme başkasının hakkını yeme veya 4 senede bitirirse az öğrenci alınır ve az öğretim elemanı istihdam edilir gibi mantıklara girmesinin bir anlamı yok.fedaykin veya onun benzeri 20 kişi okulu 4 yılda bitirdi diye 2 3 öğretim elemanını az istihdam edilecek demek.ne güzel mantık bu.
Sosyal ağlarda paylaş

4 seneden fazla okuyan hak falan yemiyor. Cesitli nedenlerle uzayabilir okul. Kimseye de hesabini vermek zorunda tutmamistir yasalar ogrenciyi. Ama isgucu olabilecek egitimli nitelikli kisinin calismaya gec baslamasini sorun ediyorsan bu okullar 82736482 ytl yillik ucret istese de farketmez.
Sosyal ağlarda paylaş

Ortaokul Lise hatta Ilkokul da ucretsiz Turkiye'de. Sinifta kalan ogrencileri tek tek bulup `vergilerimi ver ulan!` diye dovun.
Kimse sizin vergilerinizle universite okumuyor. Yok oyle bir sey. Kandirmislar sizi. Hicbir hak sahibi degilsiniz benim veya herhangi birinin egitim surecinde. Kusura bakmayin.
Sosyal ağlarda paylaş

Valla 17 sayfa yazi yazmisiniz sadece ara ara baktim postlara, bu haberi de dun izledim TV den.Sadece sunu soylicem YOK baskani : " Universitenin bedava oldugu nerde gorulmus,her yerde paralidir" Keko lan bu hahahah sadece guluyorum..YOK baskanina burdan cevabini da veriyorum , uni leri bedava oldugu Almanya,Norvec,Isvec,Finlandiya,Danimarka-yuzde 100 emin olmamakla birlikte Italya Ispanya Fransa..Bu cahillikle o adam YOK baskani oluyosa ben cumhurbaskani olurum demekki :D
Sosyal ağlarda paylaş

topluca cevap veriyorum

universite hocalari, okulun bakimi, binlerce ayri masraf verdiginiz 250 milyon yillik harcla odeniyor. Hata etmisim bilemedim. Bizim vergilerimizde zaten asfalttan baska bir halta yaramiyor.

Yillik 5 milyar verseydi gorurdum ben fedaykini vs yi okul uzatirken , he uzatiyorsada masrafini kendisi oder. Hocalarin vs nin ogrenciyle alakasiz olmasina girmiyorum bile.

Evet 7 sene universite okuyarak birilerinin hakkini calisiyorsunuz bununda gayet farkindasiniz. Neyse bosa tartismanin anlami yok, kendinizde gayet guzel cevabi bilirken.
Sosyal ağlarda paylaş

bu arada yurtdisinda nasil oluyor diye soruyorsaniz

ole 7 8 senede universite bitirme yok, bazi ulkelerde suresiz dondurma var. Diyorsunuz ben bu okulu birakiyorum, beni unutun, yillar sonra basvuruyorsunuz ben geri donmek istiyorum diye onlarda isterlerse sizi kabul ediyorlar. 7 senede universite ayni dersten 5 kere kalma vay anam vay, bunun neyini savunuyorsunuz cozemiyorum. Ogrenci olunca hersey hak zaten, ben devlete vergi vericem, is gucu yaratacam, yasayacam diye kasarken beyler karsima cikmis, sanane lan ben yaparim diyor.

P.S suluk kelimesini ustteki arkadas kullanmisti ben onun devami olarak kullandim oturupta birey olarak kimseye sulukluk deme gayem yoktur.
Sosyal ağlarda paylaş

• Yeni Oluştur...