Jump to content
Forumu Destekleyenlere Katılın ×
Paticik Forumları
2000 lerden beri faal olan, çok şukela bir paylaşım platformuyuz. Hoşgeldiniz.

Uzay

Öne çıkan mesajlar

Mesaj tarihi:
Şimdi Cowboy Bebop izlerken aklıma geliverdi, çok fazla düşünmeden size de sorayım dedim.

İnsanlığın uzaya açılmasının amacı nedir? Yani diğer gezegenleri keşfetmeye çalışmamız, sürekli bilmemkaç ışık yılı uzaktaki sistemleri araştırmamız vs. gibi inanılmaz insan gücü ve kaynak yiyen araştırmaların asıl amacı nedir?

Hani soğuk savaş yıllarında, sidik yarışına dönüşüyor olay, mantık aramıyorum o konuda da, dünyada hali hazırda milyon tane çözülmemiş sorun varken, apaçık bir şekilde felakete doğru sürüklenirken nedir bu uzay araştırmalarının amacı?

Kısıtlı bir kısmını anlıyorum, bilgi alma amaçlı (ajanlık da diyebiliriz) vs. tarzı da, onyüzbinmilyon ışık yılı ötedeki bir sistemi araştırmanın bize ne gibi bir faydası var?

Tartışalım, aydınlanalım.
Mesaj tarihi:
dunya 100 sene sonra yaşanamayacak bi yer haline gelecek. kolonileşilecek yeni gezegen aranıyor. varsa başka yaşam biçimleri bulup sömürgeleştirilmek ya da teknoloji transferi yapılması için
Mesaj tarihi:
koloni kurmak yakın bir hedef gibi gözüküyor. zira yüzölçümüne düşen insan sayısı sürekli artıyor. teknoloji de henüz ulaşamadığı alanlara ulaştıkça bu artış hızlanacak. bence uzaydaki koloniler en yakın hedeflerden biri.

ha ama bilmem kaç ışıkyılı uzaktaki nebulalar, karadelikler, teorik wormholelar gibi şeyler neden araştırılıyor diyorsan cevabım basit: tamamen merak. ve bu insanları anlayabiliyorum d: birşeyi araştırmak için onun bugün veya yakın yüzyılda bir uygulanışı olması gereğini duymuyorlar sadece içinde yaşadığımız evrenin(lerin?) işleyiş biçimini ve fenomenlerin sebeplerini açıklamak istiyorlar (bence).
Mesaj tarihi:
dneyler yapmak ta bunlar içersinde çok önemli yer tutar, kimyasal reaksyonların ortamlarla çok alakası olduğundan senin dünya şartlarında elde edemeyeceğin bir moleküşü uzay ortamında pek hala elde etme şansın vardır buda devrim yaratabilir, sadece yerçekimsiz ortam değil kastettiğim manyetik alanı dahi moleküllerin birbirine bağlanma şeklini ve bir birine yaklaşma biçimini değiştirip herzaman üstten bağlalan bir atomun alttan bağlanmasına neden olabilir, kimyacılar da iyi bilirler ki molekülün 3 boyutlu olarak atoma bağlanma şekli zehirle ilaç arasındaki ince çizgidir..
Mesaj tarihi:
evet bu arkadaşın da dediği doğru zira uzaya çıkan astronotlara o ortamda bir çok kez bazı kimyasal reaksiyonları veya yerçekimi ile ilgili mekanik deneyleri yapmaları istenir ve sonuçları incelenir. ama bence illa yine de bir kullanışı olması gerekmez sadece bilim adına da yapılabilir böyle şeyler. ama tabi dediğin bir noktada bu tür araştırmalar çok ciddi para ve sponsor gerektirdiği için bu desteği sağlayan kuruluşların bu deneylerden kullanılabilir bir sonuç bekleyip beklemediğine de bakar.
Mesaj tarihi:
Ardeth said:
koloni kurmak yakın bir hedef gibi gözüküyor. zira yüzölçümüne düşen insan sayısı sürekli artıyor. teknoloji de henüz ulaşamadığı alanlara ulaştıkça bu artış hızlanacak. bence uzaydaki koloniler en yakın hedeflerden biri.

Koloni kurmak cidden yakın bir hedef mi? Ya da şöyle sorayım, "yakın" derken kaç yıldan bahsediyoruz? Zira fazlasıyla karmaşık ve zor bir olay gibi geliyor bana. Hali hazırda insanın yaşayabilmesi için mükemmel bir gezegeni bu hale getirmişken sıfırdan yaşanılabilir bir ortam oluşturmak.

Ardeth said:
ha ama bilmem kaç ışıkyılı uzaktaki nebulalar, karadelikler, teorik wormholelar gibi şeyler neden araştırılıyor diyorsan cevabım basit: tamamen merak. ve bu insanları anlayabiliyorum d: birşeyi araştırmak için onun bugün veya yakın yüzyılda bir uygulanışı olması gereğini duymuyorlar sadece içinde yaşadığımız evrenin(lerin?) işleyiş biçimini ve fenomenlerin sebeplerini açıklamak istiyorlar (bence).

Bunu ben de düşündüm ama, hatrı sayılır bir bütçe sırf "merak" için de ayrılıyormuş gibi gelmiyor bana. Amatör olarak merak nedeniyle araştırabilirsin, anlayabilirim ama, ABD gibi bir devlet, sırf "merak" için inanılmaz bütçeler ayıracakmış gibi gelmiyor bana.

byzasz said:
dneyler yapmak ta bunlar içersinde çok önemli yer tutar, kimyasal reaksyonların ortamlarla çok alakası olduğundan senin dünya şartlarında elde edemeyeceğin bir moleküşü uzay ortamında pek hala elde etme şansın vardır buda devrim yaratabilir, sadece yerçekimsiz ortam değil kastettiğim manyetik alanı dahi moleküllerin birbirine bağlanma şeklini ve bir birine yaklaşma biçimini değiştirip herzaman üstten bağlalan bir atomun alttan bağlanmasına neden olabilir, kimyacılar da iyi bilirler ki molekülün 3 boyutlu olarak atoma bağlanma şekli zehirle ilaç arasındaki ince çizgidir..

"Kısıtlı ve mantıklı nedenler" dediğim de bunun gibi şeyler işte. Dünya koşullarında gerçekleşmesi imkansız deneyleri, uzay ortamında yapmak. Gayet mantıklı bir sebep bu mesela, ciddi anlamda devrimsel sonuçları olabilecek ve risk alınıp yatırım yapılabilecek bir amaç.
Mesaj tarihi:
Bu arastirmalar neye yariyo? Uzay su an ABD'nin mali. Eger 30 sene once yaptiklari arastirmalar olmasaydi ABD uzayin tapusunu kendi kendine veremezdi.

Bi 30 yil sonra bilmem ne gezegenini fethe gidip oranin da tapusunu alacaklar ki o zaman da X gezegeni ABD'nin oldugu icin insanlarimizi oraya yolluyoruz diyebilecekler vs. vs...
Mesaj tarihi:
riglous said:
Bu arastirmalar neye yariyo? Uzay su an ABD'nin mali. Eger 30 sene once yaptiklari arastirmalar olmasaydi ABD uzayin tapusunu kendi kendine veremezdi.

Bi 30 yil sonra bilmem ne gezegenini fethe gidip oranin da tapusunu alacaklar ki o zaman da X gezegeni ABD'nin oldugu icin insanlarimizi oraya yolluyoruz diyebilecekler vs. vs...

böyle bişi yok kimde teknoloji varsa uzaya çıkma hakkı vardır uzayda istediğini yapabilir kimin parası varsa oraya gider yani hea ne olabilir amerikan hükümeti bizim paramız var uzayda kelepir ev bulduk oraya gidiyoruz der ama siz gelemezsiniz diyemez
Mesaj tarihi:
said:

Ardeth said:

Bunu ben de düşündüm ama, hatrı sayılır bir bütçe sırf "merak" için de ayrılıyormuş gibi gelmiyor bana. Amatör olarak merak nedeniyle araştırabilirsin, anlayabilirim ama, ABD gibi bir devlet, sırf "merak" için inanılmaz bütçeler ayıracakmış gibi gelmiyor bana.

Da uzay araştırmalarında en çok para uzaya çıkacak araçların olduğu yatırımlarda oluyor. tamam bir uzay teleskopu da pahalı ama onu da bir kere yaptın mı uzay mekiği gibi tek seferlik değil. Ve bu bahsettiğin bilmem kaç ışık yılı uzaklıktaki gezegenlerin falan araştırması da uzay teleskopları ve benzeri donanımlarla yapılıyor daha çok (kendi sistemimizdeki benzeri uzay araştırmaları uzay araçları ile yapılabilir gerçi). Ve dediğin gibi zaten herkeste sırf bilimsel değeri olan araştırmalar için bu tür bütçeler ayırmıyor dolayısıyla köşe başı uzay teleskopları ile dolu değil d:

Kolonin süresini bilmiyorum ama uzay araştırmalarından bize ilk pratik yararı sağlayacak sonuç o olur diye düşündüğüm için bunu belirttim.
Mesaj tarihi:
space. the final frontier. These aare the voyaes of the starship Enterprise. Its five year mission to explore strange new worlds to seek out new life and new civilizations, to boldly go where no man has gone before.

Kaptan Kirk'in sözlerini alıntılama ihtiyacı hissettim bu konuyu görünce.

Ayrıca öyle abuk sabuk paralar da dökülmüyor bu iş için. 2007 senesi için 16 milyar dolarmış NASA'nın bütçesi. Bence az bile. bu 16 milyar dolar rekabet ortamında teknoloji geliştirmeye harcanıyor, kim bilir kullandığımız kaç tane şey NASA'nın araştırmalarına dayanıyor. İlk aklıma gelen ballpoint kalemler; her ne kadar ruslar kurşun kalem gibi ucuz ve etkili bir yol bulmuş olsa da...

Ayrıca insanoğlunun etrafını keşfetmeden durmasını mı bekliyorsun, insanoğlunun en önemli özelliklerinden birisi merak. Kısaca öğrenmenin sonu yok; uzay biter, zuzaya gelir sıra.
Mesaj tarihi:
bir yerde okumustum, kolonilesme icin teknolojinin hizlandirilmis olmasini ve daha dogurusu uzaya cikmadan once dunyanin 78% ini kaplayan okyanuslarin oncellikli hedef oldugunu.

Dusunsenize, yer yuzunun tum yuzey alanini doldurduk diyoruz ama 79% u halen bosta duruyor :P
Mesaj tarihi:

NASA'dakilere sorarsanız alacağınız cevap büyük ihtimalle şu olacaktır "Uzay çalışmaları hayatın her alanında uygulanabilir orjinal gelişmeler sağlamakta olduğundan gözden çıkarılamaz bir değer arzetmektedir vs" (Teflon tavadan cep telefonlarına dek pek çok şeyi 20. yy'ın ortalarına dek yapılan uzay çalışmalarının yan ürünleri olarak kullanıyoruz bir ölçüde)

Yine de bu görüşün daha fazlasını aramak kötü olmaz. Isaac Asimov ve Carl Sagan'ın kitaplarında yakın zamanda dünyanıun yaşanmaz bir yer alacağı, insanlığın devamı için uzayda kolonizasyon başlatılması gerektiği yazılır. BM'nin en son yayınladığı verilerde 2040 yada 2050'de dünyada buzdağı diye birşey kalmayacağı açıklanmıştı mesela. Dünyanın bunun sonunda nasıl bir yer alacağını düşünmek çok zor değil.

1979'un Mobile Suit Gundam'ı bile şu satırlarla başlar:

??? said:
"50 yıllık bir sürenin sonunda insanlar uzayda yerleşimler kurmaya başladı.

Dünyanın etrafında sayısı 100'e yaklaşan uzay kolonileri inşa edilirken insanların inşa ettiği bu silindir duvarlar arasında eski dünya tekrar tekrar yeniden yaratılmaya başlandı.

İnsan ırkının bu yeni vatanında kuşaklar boyunca insanlar doğdular, yaşadılar ve öldüler."

Dünyanın şu anki nüfusu bile yeterli bir dağılıma sahip değilken 5 yıl sonraki dünyanın şu ankinden çok daha fazla iklimsel felaketler ve iç savaşlarla karşı karşıya kalması kehanet değildir.

20. yy'ın başından beri yapılan güneş sistemi araştırmaları, sistemimizin dünya düzeyinde bir yaşama şu an için sahip olmadığını göstermekte, örneğin Venüs ve Mars dünyada yaşamın başlamasından da önce şu anki dünya koşullarına yakın bir iklime sahiptiler fakat şu anki durumları bundan çok uzaktalar. Bilimadamları Jüpiter'in uydusu Titan'da bile bakteri yada basit alglerin yaşamına elverişli olduğundan bahsetse de güneş sisteminde insanların kolonileşmesi kapalı ve geniş izole alanlar oluşturulmasıyla mümkün. 1950'den beri yapılan araştırmalar kendi etrafında döndürülen kolonilerde yapay bir "normal" yerçekimi oluşturulabileceğini gösteriyor. Aynı şekilde gerekli su yada oksijenin Jüpiter'in etrafındaki muazzam gaz kuşaklarından elde edilip dönüştürme yoluyla sağlanması, dünyadakine benzer bir biyosferin uzak gelecekte bu yollarla sağlanabileceği düşünülmekte.

Güneş sisteminin dışına çıkma yolunda en büyük engel tüm ölçütlerimizin ötesindeki bir mesafe ve zaman engelidir.

Hans Bethe said:

"Von Neumann, farklı bilgileri, insanları bir araya getirip şaşırtıcı ürünler üretebilen korku verici bir kabiliyete sahipti. Zaman zaman Von Neumann gibi bir beynin insan oğlunun beyninden üstün bir tür olup olmadığını merak etmekteyim."

Bir diğer radikal görüş NASA'nın ilk kuruluş kadrosundaki Von Neumann'dır. Von Neumann'ın NASA'nın ilk kuruluşunda sunduğu, ilk bireyleri yapay rahimli kapsüllerde doğup büyüyen jenerasyonlar yetiştirme önerisinin aslında Von Neumann'ın o dönemde yaptığı çalışmalarının esas amacı olduğundan pek bahsedilmez. Neumann aşırı koşullar içerisinde uzayda doğan, sibernetik yollarla "eğitilen" ve yapay implantlarla fiziksel limitleri arttırılan "yeni tip" insanlardan oluşan bir neslin insanlığın tüm ölçütlerimizin ötesindeki uzunlukta zaman ve mesafe uzunluklarının imkansızlaştıracağı sabit bir keşif seferi yerine bu galaksinin dışına gitmek için tek yol olduğuna inanıyordu. (Daha fazla bilgi için : Tübitak Bilim Teknik dergisi - cilt 1982)

Kapatmadan şimdilik Von Neumann'ın düşüncelerine parallikler içeren bazı Stephen Hawking alıntıları ile bitirelim.

“Embriyoların insan vücudu dışında büyütülmesiyle daha büyük beyinler ve daha gelişmiş bir zeka sağlayacaktır.”

"Gen mühendisliginin iyi bir iş olduğunu söylemiyorum. Ancak gelecekte, beğenelim beğenmeyelim, (gelecek yüzyıl ya da bin yılda değilse bile) önümüzdeki milyonlarca yıl içinde muhtemelen genetik olarak geliştirilmiş insanlar olacaktır"

"Gelecek yüzyılda kendimizi yok etmezsek, gezegenlere ve yakın yıldızlara gidebileceğiz"

"Böyle giderse 2 bin 600 yılında dünyada tüm insanlar omuz omuza sıkışık duracaklar"

"İnsanların üzerinde genetik mühendisliğin yasaklanması isteniyor. Ama ben bunun yasaklanabileceğine ihtimal vermiyorum. Ekonomik nedenlerle, hayvanlar ve bitkilerin genleriyle oynanmasına izin verilecek. Ve bir gün biri, insanların genleriyle de oynayacak. Eğer totaliter bir dünyada yaşamıyorsak, bir yerlerde birileri, insanları yeniden yaratarak geliştirmeyi denemesi kaçınılmazdır..."
  • Yeni Oluştur...