Jump to content
Forumu Destekleyenlere Katılın ×
Paticik Forumları
2000 lerden beri faal olan, çok şukela bir paylaşım platformuyuz. Hoşgeldiniz.

Votoms


SturmVogel

Öne çıkan mesajlar



Votoms en çok izlemek istediğim serilerdendi ama yapamamıştım: Şaşırmamak gerek çünkü neredeyse 25 yıllık mazisi olan bu serinin DVDleri takım halinde daha geçen sene çıktı. İlk Votoms'un da öncesinde geçen Pailsen Files serisinin de çıkması serinin adını biryerlerden duyup da izlemeye başlamak isteyenler için büyük bir olay.

Pailsen Files, olaylar açısından 1980lerdeki ilk Votoms'un da öncesine dönüyor. (Bkz ilk seri için : http://www.anime.gen.tr/animetanitim.php?id=1179 ) İlk dikkatimi çeken birçok yapımda yüceltilen bipedal silahların bu yapımda normal bir askerden pek de bir farkı olmaması: Yani tek bir kurşun yada mayının bile kullanıcısını çoğu zaman geri dönülmez şekilde ölüme götürmesi. Hikaye binlerce yıl ileride, dış galaksilerde geçiyor olsa da A.T.'lerin maksimum hızı bile 200 km'den fazla değil.

Galaksiler arası sömürgeleşen insanlar, burada 2 zıt tarafta kutuplaşarak 100 yılı aşkın bir sürede yüzlerce gezegene yayılmış çok cepheli bir savaşa girmiştir. Bu savaşın son yıllarında, ters giden bir çıkartma harekatı (Spielberg'in Saving Private Ryan'ına hoş bir gönderme) sonrasında 1400 kadar A.T.'lık bir zaiyat oluşmuştur. Hayatta kalan birkaç asker tek kurşun bile sıkamamıştır.

Olaylardan hemen sonra çıkartmayı düzenleyen Gilgamesh Konfederasyonu içinde üst komuta subaylar arasında işbirlikçiler olabileceği iddiaları üzerine bir mahkeme açılır ve en üst düzey komutanlardan biri mahkum edilir. Aslında bunlar, her iki düşman tarafı da perde gerisinden yöneten gizli bir topluluğun planındaki adımlardan sadece birisidir. Bundan sonraki olaylarsa kuşaklar boyunca savaş için yetiştirilmiş sıradan askerlerden biri, Chirico Cuvie üzerine odaklanıyor.

Müzikler zayıf, OP END ekranları pasif olsa da içerdiği öyküyle kurgu sahibi bir seri Pailsen Files. Görselliği aşırılıktan çok sadeliğe dayanıyor. Karakter çizimleri Zeta Gundam Movie'lerindeki yeni çizimlerde kullanılan tonlarda yapılmış, yayında olan çoğu seriye göre "farklı" gözükse de -illa bir örnek vermek gerekirse- ZOE OAVındaki gibi, eski olduğunu söylenemeyecek sade bir tarz kullanıyor. A.T.'lerin yeraldığı aksiyon sahnelerinde ise ortalama üstü CG çizimlerin kullanıldığı kısımlar yeralıyor.

Daha önce de dediğim gibi, baldır bacak, ecchi, fanservice vs arayanların yaklaşmaması gereken bir Anime Pailsen Files, daha çok Legend of Galactic Heroes'in tarzında olduğunu söylemem mümkün: Hikaye önüne geleni kesen pilotlar/onların manitaları vs değil de komuta kademesindeki ihanetler, çıkar ilişkileri ve bunların sıradan askerlerin hayatlarına yansıyan etkileri üzerine kurulu. Herkese tavsiye etmiyorum, ama türe özel bir önyargınız yoksa Pailsen Files, Votoms Saga için güzel bir başlangıç. 12 bölümlük bu seri büyük ihtimalle sansasyon falan uyandırmayacaktır ama kolleksiyonunuza eklediğinize pişman olmayacağını açıkça söyleyebilirim. Zira arkasında Gasaraki serisinin yaratıcısı var.
Link to comment
Sosyal ağlarda paylaş

  • 3 ay sonra ...
  • 4 ay sonra ...


Shinsen bir süreliğine ara verince bir süre askıda kalmıştı ama nihayet az önce final bölümü de nete düşmüş bulunuyor. Akşam üstü tüm seriyi üst üste bir kez daha izlemeyi düşünüyorum.

Yine de bir uyarı: Eğlencelik bir seri mi diyorsanız, hayır, zaten serinin amacı da bu değil. Imagepost'larıyla forumları dolduran yada baldır bacak görüntüleri ile akıllarda kalacak bir seri de değil : Velev ki Legend of Galactic Heroes minvalinde çalışmaları seviyorsanız, yada yönetmenin diğer işlerinden haberdarsanız (Gasaraki, Blue Gender, Flag, Layzner gibi) izleyin diyebiliyorum ama benim adıma yeri doldurulamaz bir eser.

Teşekkürler Sunrise, teşekkürler Ryousuke Takahashi
Link to comment
Sosyal ağlarda paylaş

  • 12 yıl sonra ...



1983-2012 arasında bu evren için çıkan tüm anime'leri içeren Blu Ray seti bu yazıyı yazdığım saatlerde çıktı. Külliyat içeriği:

Prequel'ler:
Armored Trooper Votoms: Roots of Ambition (OVA, 1 bölüm)
Armored Trooper Votoms: Pailsen Files (OVA, 12 bölüm)

Ana seri:
Armored Trooper Votoms (TV, 52 bölüm)
Armored Trooper Votoms: Last Red Shoulder (OVA, 1 bölüm)
Armored Trooper Votoms: Big Battle (OVA, 1 bölüm)

Sequel'ler:
Armored Trooper Votoms: Shining Heresy (OVA, 5 bölüm)
Armored Trooper Votoms: Alone Again (OVA, 1 bölüm)
Armored Trooper Votoms: Phantom Arc (OVA, 6 bölüm)

Sidestory:
Armor Hunter Mellowlink (OVA, 12 bölüm)
Case Irvine (OVA, 1 bölüm)
Votoms Finder (OVA, 1 bölüm)
 

Link to comment
Sosyal ağlarda paylaş

Karışıklık olmasın diye olay akış sırasına göre dizdim ama isteyen istediği sırayla izleyebilir.

Tüm külliyat Türkçe'ye çevrilmişti bu arada, Türkanime'den yada PlanetDP'den bulunabilir.

Bu arada Namco Bandai setin çıkışını kutlamak amacıyla dün resmi kanalında şarkının akustik bir versiyonunu yayınladı. 
 

 

 

Akuma_Blade tarafından düzenlendi
Link to comment
Sosyal ağlarda paylaş

×
×
  • Yeni Oluştur...