Genel Yönetici orc_lord Mesaj tarihi: Aralık 22, 2007 Genel Yönetici Paylaş Mesaj tarihi: Aralık 22, 2007 aslına bakarsanız bilgisayar sistemimin çok fazla ses yapması sonucunda yeni girişimlere başvurdum. çok kaliteli bir system blower aldım ancak bu konuda bir sorunum olacak. eğer system blower kullanırsam çok fazla ses yaparmı vede system blower'ın sistemime uygun olup olmadığını nasıl anlıyabilirim? system blower'ın takılacak uç kısmı hard disklerin beyaz girişlerine benziyor, donanım konusunda fazla bilgim olmadığından birşey söyliyemiyorum :) sanırım system blower denen bu cihazlar system cooler diyede geçiyor. sistemdeki sesi azaltmamda yardımcı olabilir mi? çünkü bilgisayarı ilk açtığım zaman hiç ses yaratmıyor ancak kullandıkça ses düzeyi artıyor. Link to comment Sosyal ağlarda paylaş Daha fazla paylaşım seçeneği…
aktiftablet Mesaj tarihi: Aralık 22, 2007 Paylaş Mesaj tarihi: Aralık 22, 2007 ben inanmıyorum salyangoz fanlara. Salyangoz fan aşırı büyük olmadıkça pek bi oalyı yko gibime geliyo. Ayrıca sisteme fan ekleyerek ses nasıl azalsın? Var olan fanlarını daha sessizleri ile değiştir. Ki büyük ihtimalle ses yapan şiemci ya da ekran kartı soğtucundur. Link to comment Sosyal ağlarda paylaş Daha fazla paylaşım seçeneği…
Mirage Mesaj tarihi: Aralık 22, 2007 Paylaş Mesaj tarihi: Aralık 22, 2007 Katılıyorum. System blower dediğin havayı dışarı üfleyen bir kasa fanı sonuçta. Bu cihazların amacı kasa içi sıcaklığını düşürmek, sesi azaltmak değil. Hangi devirde döndüğüne göre gürültüyü daha da arttıracaktır. O beyaz kablo güç kablosu. Güç kaynağından çıkan kablolardan birine uyuyorsa sistemine uyar. Gürültüyü azaltmak için fazladan fan takmak yerine, var olan fanları daha kaliteli ve daha sessiz fanlarla değiştirmen lazım. Edit: Donanımın izin verdiği kadar RivaTuner, SpeedFan gibi programlarla fan hızlarını da düşürebilirsin. Tabii ancak fanlar gereğinden hızlı çalışıyorsa mantıklı bunu yapmak. Mesela ben hiç oyun oynamıyorum şu sıralar. Ekran kartı fanım %20 hızda çalışıyor. Hiç duyulmuyor. Link to comment Sosyal ağlarda paylaş Daha fazla paylaşım seçeneği…
Genel Yönetici orc_lord Mesaj tarihi: Aralık 22, 2007 Konuyu açan Genel Yönetici Paylaş Mesaj tarihi: Aralık 22, 2007 hmm anlıyorum ancak sistem içerisindeki fanlarda belirli derece sıcaklığında çalışmıyor mu sonuç olarak? aslına bakarsanız sorunum birazcıkta kasa ile alakalı o kadar iyi yalıtılmışki sürekli sıcak kalıyor. ama hp olan bilgisayarım öyle değil haftalarca açık kaldığı halde tık yok. system blower ile belki kasa içerisindeki havanın dışarı çıkmasını sağlayarak bilgisayarda bulunan diğer fanların hızını düşürmesini sağlayabilirim diye düşündüm ama? Link to comment Sosyal ağlarda paylaş Daha fazla paylaşım seçeneği…
Mirage Mesaj tarihi: Aralık 22, 2007 Paylaş Mesaj tarihi: Aralık 22, 2007 Standart fanlar kendi hızlarını otomatik düşürmüyorlar genelde. Anakartına göre değişir ama normalde öyle. Kasa içi sıcaklığı düşeceği için diğer fanları kendin (bahsettiğim yazılımlarla mesela) iyice yavaşlatabilirsin. Ama yine de system blower'ın yapacağı gürültüye bağlı olarak gürültü eskiye oranla daha fazla olabilir. Link to comment Sosyal ağlarda paylaş Daha fazla paylaşım seçeneği…
Genel Yönetici orc_lord Mesaj tarihi: Aralık 22, 2007 Konuyu açan Genel Yönetici Paylaş Mesaj tarihi: Aralık 22, 2007 hmm denemek gerekli sanırım birde sistemdeki sıcaklığa bağlı olarak etkileniyor dediğim gibi çünkü çok fazla ısı arttığı zaman inanılmaz derecede hızlanıp gürültü yaratıyor ancak kasayı açıp bir süre bekledikten sonra sesi duyulamaz hale gelecek şekilde azalıyor.. Link to comment Sosyal ağlarda paylaş Daha fazla paylaşım seçeneği…
Mirage Mesaj tarihi: Aralık 22, 2007 Paylaş Mesaj tarihi: Aralık 22, 2007 Bir de bu fanların db değerleri hakkında şöyle bir şey var. En gürültülü fan diğerlerini bastırıyor. Senin nerdeyse tek duyduğun en gürültülü fanın oluyor. 3 tane 20db ile çalışan fanın varsa sistem gayet sessiz çalışırken, sadece 1 tane 40db fanın varsa sesten kahroluyorsun. O yüzden, system blower'ın yaptığı gürültü diğer fanlardan fazlaysa, diğerlerini istediği kadar yavaşlatsın senin duyacağın ses daha fazla olacaktır. ;) Link to comment Sosyal ağlarda paylaş Daha fazla paylaşım seçeneği…
PrudenT Mesaj tarihi: Aralık 22, 2007 Paylaş Mesaj tarihi: Aralık 22, 2007 db değil dbA onlar :p Link to comment Sosyal ağlarda paylaş Daha fazla paylaşım seçeneği…
Genel Yönetici orc_lord Mesaj tarihi: Aralık 23, 2007 Konuyu açan Genel Yönetici Paylaş Mesaj tarihi: Aralık 23, 2007 hehe :P system blower takmayi denedim ancak girisleri uymadi bu yuzden bir sureligine ertelemem gerekicek. bunun yani sira speedfan programi ile fanin hizini dusurdum gercektenden super oldu ancak ilk olarak sormak istedigim normal bir fanin sicakligi ne kadar olmalidir? speedfan'da fanimin hizi 100 olsa bile asiri isiniyormus seklinde gorunuyorda, speedfan da cpu nun hiz ayari hakkinda biraz bilgi verebilirmisiniz :) Link to comment Sosyal ağlarda paylaş Daha fazla paylaşım seçeneği…
Mirage Mesaj tarihi: Aralık 23, 2007 Paylaş Mesaj tarihi: Aralık 23, 2007 SpeedFan'da hangi sensörün hangi donanım parçasına ait olduğunu bul önce, sonra ona göre isim ver o sensörlere. Genel olarak işlemci için 40-55 derece arası çok iyi değerler. 55-70 derece arası idare eder. 70 derece üstü sorun çıkartabilir. Makina stabil çalışmayabilir, kitlenebilir yada programlar çökebilir vb. Ekran kartları daha dayanıklı. Onların 90-100 dereceye kadar yolu var. Ama tabii 80 derece altında olmasında fayda var. Bu yazdıklarım genel şeyler. Sorumluluk kabul etmiyorum. :) Link to comment Sosyal ağlarda paylaş Daha fazla paylaşım seçeneği…
Genel Yönetici orc_lord Mesaj tarihi: Aralık 23, 2007 Konuyu açan Genel Yönetici Paylaş Mesaj tarihi: Aralık 23, 2007 isimlendirme mi hmm olabilir, zaten sistemde tüm sesi çıkaran işlemcinin fanıymış. diğerlerinin hiç etkisi yok :) işlemci 100% olduğu zaman 4600-4800RPM arasında çalışıyor ve sıcaklık 55 gibi görünüyor, bunun sebebi arka fonda işlemciyi %50 oranında çalıştırmakta olan programcık olsa gerek :) fan seviyesini %70'e getirince gayet makul bir ses çıkarıyor ve sıcaklık 60'a geliyor. hmm en iyisi uzun saatler boyunca bu hızda çalıştırmak :) Link to comment Sosyal ağlarda paylaş Daha fazla paylaşım seçeneği…
Genel Yönetici orc_lord Mesaj tarihi: Aralık 23, 2007 Konuyu açan Genel Yönetici Paylaş Mesaj tarihi: Aralık 23, 2007 işlemci fanını %70'e indirdiğim zaman evde süpürge çalışıyor gibi ses çıkarmayı kesti ancak hafif bir ses mevcut :) nasıl bir fandır anlayamadım %100'e doğru çıkartmaya çalıştığımda öyle güçleniyorki anlıyamıyorum :) şimdi sormak istediğim %70'de iken sıcaklık nadirde olsa %60'ı geçiyor. anlıyamadığım neden bu hızda çalışmak varken sistem sürekli kendini %100'de çalıştırıyor? yoksa %70'de çalıştırmam bir zarar doğurabilir mi? buna ek olarak en tehlikeli sıcaklıklar nelerdir ve hangi sıcaklıkta yanması mümkündür? ha birde speedfan'da aux olarak gösterilen değer nedir? Link to comment Sosyal ağlarda paylaş Daha fazla paylaşım seçeneği…
Mirage Mesaj tarihi: Aralık 24, 2007 Paylaş Mesaj tarihi: Aralık 24, 2007 İşlemci fanının otomatik olarak ayarlanmasıyla ilgili yazılımın (SpeedFan vs) yoksa o olayı anakart üstleniyor. Anakart'ın otomatik ayarlama özelliği yoksa da hep %100 çalışıyor. Yanması fanı tamamen durdursan bile pek mümkün değil. Tehlikeli durumlarda bilgisayar kitleniyor, kendini kapatıyor yada kullandığın program abuk subuk işlemci hataları yüzünden çöküyor. Ama yanmaz demek değil bu. Kolay kolay yanmaz diyeyim. http://www.hardwaresecrets.com/article/143/5 burda intel'in vermiş olduğu max sıcaklık değerleri var. İlerki sayfalarda da devam ediyor (AMD de var). Genelde dediğim gibi 70 derece üstü zararlı. En güvenlisi stabil olarak 55-60 derece altında tutmak. Edik: Mesela benim ekran kartı fanı da senin işlemci fanın gibi helikopter modunda çalışıyor hep. Ben de fix %25 hızda çalıştırıyorum oyun oynamadığım için. Dün uzun süreden sonra ilk defa Civ IV oynadım. Max grafikler falan. 2 kere DirectX hatası verip oyun çöktü. Sonra RivaTuner açıp sıcaklıkların protokolünü tutturdum. Bir daha çöktüğünde baktım oyun sırasında yaklaşık 1 dakika boyunca 110 derecede kalmış tam çökmeden önce. Tabii ekran kartları işlemcilere göre daha dayanıklı. Aynı şey grafik kartında 110 derecede olurken işlemcide sallıyorum 80-90 derecede olur mesela. Link to comment Sosyal ağlarda paylaş Daha fazla paylaşım seçeneği…
Genel Yönetici orc_lord Mesaj tarihi: Aralık 24, 2007 Konuyu açan Genel Yönetici Paylaş Mesaj tarihi: Aralık 24, 2007 67-70 arası görünüyor yani 60 ve üzerine çıktığına göre sakat görünüyor :P anakartın bunu otomatik yapıp yapamıyacağını nasıl anlarım? birde speedfan'da açık kalsa bile pek müdahele etmiyor sürekli %100 bırakıyor.. Link to comment Sosyal ağlarda paylaş Daha fazla paylaşım seçeneği…
Mirage Mesaj tarihi: Aralık 24, 2007 Paylaş Mesaj tarihi: Aralık 24, 2007 Bu resimdeki gibi minimum ve maximum hızları ayarladın mı? Sağ taraftaki automatically variated tikli olacak. O kendi ayarlıyor sonra. Olmazsa ana ekrandaki automatic fan speed seçeneğini kapatıp elle ayarlayabiliyorsun. Anakart ayarları için de bios'a girip kurcala biraz. Varsa derecelerin bulunduğu bölümde vardır ayarı. Link to comment Sosyal ağlarda paylaş Daha fazla paylaşım seçeneği…
kertenkel Mesaj tarihi: Aralık 28, 2007 Paylaş Mesaj tarihi: Aralık 28, 2007 speedfan'da download config bölümü var.. seninle aynı anakart'a sahip adamların ayarları yapılmış config'ini indiriyorsun, otomatik ayarlıyor o zaman kurcamalama yapmana gerek yok... Link to comment Sosyal ağlarda paylaş Daha fazla paylaşım seçeneği…
Öne çıkan mesajlar