Jump to content
Forumu Destekleyenlere Katılın ×
Paticik Forumları
2000 lerden beri faal olan, çok şukela bir paylaşım platformuyuz. Hoşgeldiniz.

Dejavu dediğimiz olay(Acaba nedir?)

0ne

Öne çıkan mesajlar

Evet "Dejavu" yani gördüğümüz bir anı tekrar yaşamak.Bana arada sırada olur ama genellikle tam olarak hatırlayamadığım rüyalardaki sahnenin aynısının gerçek hayatta başıma gelmesiyle(Yer,konuşmalar,hareketler) olur.Peki nasıl oluyorda rüyamızda gördüğümüz(yada gördüğümüzü sandığımız)olayları tekrar yaşamışız gibi hatırlayabiliyoruz.

En basitinden bir örnek:Evde kuzenimle beraber oturduk sohpet ediyoruz.O su içmek için mutfağa yöneldi bende "nereye gidiyorsun dedim" ve 2 mizde durakladık.2 mizde aynı sahneyi o an tekrar yaşamış gibi olduk sanki.Ve bu konuyu onun isteği üzerine açtım.

İnternette biraz araştırdım ama pek tatmin edici şeyler bulamadım.
Sosyal ağlarda paylaş

çok ilginçtir enim ilk gördüğüm dejavu dışında hiç biri aklımda kalmıyor. yani not almak gibi bir çabaya girmesem de unutmayacağım bu sefer dememe rağmen şuan hiç birin hatırlamıyorum (ilki dışında). enteresan bişey bu olay d:

http://tr.wikipedia.org/wiki/Dejavu_(psikoloji)

bu kadar çok insana oluyor olması bana da bu olayın beynin genel yapısı ile ilgili olduğunu düşündürttürüyor
Sosyal ağlarda paylaş

Şey geyiği vardı bir ara. Geyik demiyim gerçi, adamlar düşünüp ortaya atmışlar düşünceyi. Astral mastral ruh gezintisi olayı. Uyurken ruh beden çıkıyormuş geleceğe mi gidiyormuş neymiş. Tekrar geldiğinde tabi ruhun gördükleri sizde kalıyor. Zaman zaman flashforward(!) lar olabiliyor sanırım.
Sosyal ağlarda paylaş

bilmemne sözlüğe yazmıştım kopyalıyorum.

yaşanılan bir zaman sürecini daha önce de yaşamış gibi hissetmektir. bir teoriye göre beyin yorgun olduğundan yaşanılan şeyleri algılamakta zorluk çeker, bilinçaltının kaydettiği bu görüntü ve sesler bütününe geçmiş tarih etiketi yapıştırır. başka bir teoriye göre beynin sağ ve sol loblarının çok az bir zaman farkıyla çalışmasından doğan ve bunu dengeleyen nöronların aksaması sonucu oluşan bir durumdur. yine başka bir teoriye göre de beynimizin yaşanılan olayları birleştirme ve yeni yorumlar yaratma özelliği sayesinde, geçmişte yaşadığımız olayları ayrı ayrı değerlendirerek deja vu sürecini meydana getirmesidir. fena bir olaydır deja vu fakat bu tür bilimsel teoriler varken ısrarla deja vu'yu idealist bir düşünceye mal etmek pek de gerçekçi olmaz. insana dünyaya gelmeden önce yaşayacaklarından bir bölüm izletilmesi açıklamasının hiçbir kaynağı, dayanağı yoktur; kutsal kitaplar dahil.
Sosyal ağlarda paylaş

Beyinde kısa ve uzun süreli hafızanın saklandığı yerler farklı. normal şartlarda, gün içersinde gördüğümüz, işittiğimiz, kokladığımız vs şeyler kısa süreli hafızada saklanıp uyku sırasında ayıklanıp uzun süreli hafızaya alınıyor ama bazen beyin yorgun olduğunda normal çalışma şekillerinin dışına çıkıp kısa süreli hafızaya yazıldıktan hemen sonra uzun süreli hafızaya yazılıyor. bu sebeple öyle bir yanılsama oluyor, sanki daha o andan önce zaten ben bunu biliyordum diye. yanılmıyorsam limbik sistem falan onla ilgili bir bug.
Sosyal ağlarda paylaş

Bilim ve teknik de çıkmış bir yazıda; beynin karmaşık yapısı hakında bilgiler veriyordu, bir de şöyle bir örnek vermiş dejavu hakkında, beynimiz durmadan alarm halindedir dışardan gelebilecek tüm saldırılara karşı bir savunma oluşturmuş, bir köşeyi dönüceksiniz, beyin bu esnada olasılıklar üretiyor; o köşeyi döndüğünüzde ne görüceksiniz ve neyle karşılaşacaksınız, köşeyi döndünüz ve beynin üğrettiği olasılıklardan biri doru çıktı burayayı daha önce gördünüzü anımsınıyorsunuz işte bu dejavudur.

birde bu teoriye göre bu anlatımdaki dejavu olayının insan evriminde bir rolu olduğu düşünülüyo bakarsanız 1 milyon sene sonra kimse birbirlerine karşı süpriz yapamıcaklar :P
Sosyal ağlarda paylaş

Greeny said:
Şey geyiği vardı bir ara. Geyik demiyim gerçi, adamlar düşünüp ortaya atmışlar düşünceyi. Astral mastral ruh gezintisi olayı. Uyurken ruh beden çıkıyormuş geleceğe mi gidiyormuş neymiş. Tekrar geldiğinde tabi ruhun gördükleri sizde kalıyor. Zaman zaman flashforward(!) lar olabiliyor sanırım.

lisedeki din hocamız aynı açıklamayı yapmıştı
Sosyal ağlarda paylaş

bir yerde okumuştum ben de.. beynin sağ veya sol tarafı bir an için diğerine göre yavaş kalıyormuş vu dejavu oluşuyormuş..

bana olduğu zaman da dejavu olduktan hemen sonra şimdi şöyle şöyle olacak diyorum, ama olmuyor tabi =) yani dejavu olan olayın hemen arkasını da hatırlıyorum gibi oluyor ama tutturamadım daha =)
Sosyal ağlarda paylaş

Benim de en son okuduğuma göre, beynin iki gözden gelen görüntüyü iki farklı görüntü gibi yorumlaması, görüntülerin yorumlanmaları arasındaki zaman farkı nedeniyle de son görülen görüntünün haliyle çok tanıdık gelmesiymiş olay.
Zaten aslında iki gözün de beyne ilettiği görüntü de farklı gibi, açı ve derinlik değişmesi vs. Beyin kolayca aldanıyomuş bu sebeple.
Sosyal ağlarda paylaş

• Yeni Oluştur...