it Mesaj tarihi: Kasım 27, 2007 Konuyu açan Mesaj tarihi: Kasım 27, 2007 mumchamber, neden bilgisizlik oldugunu soyledin anlayamadim (kimbilir belki VS ile sizden fazla calismis olabilirim), sanirim yazdigimi dikkatli okumadin.
Arkansis Mesaj tarihi: Kasım 27, 2007 Mesaj tarihi: Kasım 27, 2007 tabiki windows ilk kurulumda kusursuz çalışacak tabiki windows driver bazında linux dan daha az sorun çıkaracak o kutuların üzerindeki windows amblemleri için milyonlarca dolar para ödeniyor microsofta (bir zamanlar Bill Gates in win 95 logosu için ağladığını hatırlatayım) Şirketlerin birbirlerinden sakladıkları driverların içlerini dışlarını görebiliyor microsoft , kartların nasıl işledikleri hakkında sonuna kadar bilgi sahibiler. Yazdıkları işletim sistemide donanımla uyumlu olacak , daha az sorun çıkaracak , milyonlarca dolar para akıtılıyor. Tabiki linux altında ekran kartı , wireless car curt driverı sorun çıkaracak. Siz şirket olarak hangi drivera öncelik verirdiniz ? Hergün yüzlerce satılan ve her ürününüzün üzerinde bulunan designed for MS WINDOWS amblemi olan ve bunun için telif hakkı ödediğiniz şirketin driverlarına mı ? yoksa herkezin desteğiyle oluşan free software e mi ? Hangi driver sorun çıkarırsa daha çok rezil olursunuz ? Linux driverları mı MS windows driverları mı ? Hangi işletim sistemi daha çok kullanılıyor ? Windows. Donanımın MS ürünleriyle daha az sorun çıkararak çalışması fazla bir lüks değil. Aksine doğal bir olay. Burada gelip şunu yükledim , bunu yapmaya çalıştım yok efendim başlangıç ekranında siyah ekran geldi becerememişler olmamış şusu bozuk , bu appletinde sorun var , kerneli şu şekilde compile edemiyorum , ramim böyle şöyle oluyor demeyin komik duruyor. 100 metre koşmaya çalışan A kişisi ile B kişisi var A kişisi hergün yeni spor ayakkabısı deneyip uzmanlar tarafından enerji verecek ve kaslarını geliştirecek besinlerle besleniyor ve yarışa hazırlanıyor diğer tarafta bulduğu kırıntılar ile beslenip bu 100 metre koşusunu tamamlamaya çalışan bir B koşucusu var. evet atalım B koşucusunun üzerine çöpleri , yuhalayalım...
riglous Mesaj tarihi: Kasım 27, 2007 Mesaj tarihi: Kasım 27, 2007 IDE'ye ikinci sinif demen, "ikinci sinif" kalibini kotu kullanmasan bile, mantiksiz. Eger mantik oysa, o zaman notepad disinda kullandigin herhangi bir program ikinci sinif kategorisine giriyo. Kaydettigin dosyanin boyutu degismez belki ama "proje" olarak kaydettiginde programciya yardimci ogeler de kaydediliyo elbet. IDE kullanilmali mi kullanilmamali mi tartismasi yapmak gereksiz bence. Kim biliyo, bilmiyo tartismasi da yapmayalim ancak mum'in soyledigi, IDE kavramini ikinci sinif olarak nitelendiriyosan (asagilamak anlaminda) bu yersizdir. @Leath, En son mesajimda demeye calistigim, eger sorun yoksa senin acindan, kimse icin sorun yok. Buna ek olarak, linux baya bi seyi kolaylastirdigi icin kullanmak guzel. Ona tikla, buna tikla, sunu yaz bunu degistir, olmadi bastan gibi seylerle ugrasicana windows'ta, acip komutu giriyosun ve dogrudan istedigin gibi oluyo. Ha komutu bilmek gerekiyo, bilmiyosan benzer bir sureyi google'da harciyosun. Bunu yazarken basindan beri aklimda mount komutu bulunuyordu. Simdi komut sistemi kullanmadan yapilan her seyi windows'la esdeger gorursek, komut sisteminden ne yapiyoruz bence bi ona bakmak lazim. Yani eger terminal bizi GUI'den oteye geciriyosa o zaman linux ekstra bi seyler sagliyo diyebiliriz. Hmm, en son kullandigim komutlar, genelde regex iceriyo. Soyle bi sonuc cikarabiliriz o zaman, linux komutlarda esneklik sagliyo, ozellikle regex destegi ile. Bu sayede uzun sureli yapilacak isler, kolay sekilde halledilmis oluyo. Onun disinda pipeline ve import gibi elementler de mevcut. Soyle ki bilgisayarda bulunan butun mp3'lerin listesini cikarip sonra bu path'leri bi dosyaya yazdirmak locate *.mp3 > list.txt gibi bi komuttan geciyo. Bunun otesinde tum bu dosyalari alip baska bi klasore kaydirmak, vs. vs. bunlari ayarlamak daha kolay. Kisacasi linux'un bize sagladigi avantajlarin en buyugu komut sistemini dogru syntax'le program yaziyormus gibi kullanabiliyo olmamiz. E bu en buyuk avantajken, linux'un programcilara yonelik oldugunu savunmak zor olmasa gerek. Sadece bu kadar oldugunu sanmiyorum avantajlarin. Mesela sistem olarak hizli calisiyor. Ayrica fazla resource yemeden cok is yapma kabiliyeti var. Hal boyle olunca, kullanmak daha mantikli (bence). Ama sen bilirsin tabi. Bi sans vermek senin elinde. Tabi sonra sevip sevmemek de. Sonucta bu da IDE gibi bi sey. Kimisi notepad'den nefret eder, kimisi emacs'ten nefret eder kimisi eclipse'ten... Her ne kadar mantikli gozukmese de bu boyle. Bazisi linux altinda calisirken kendini guvende hissetmez ve bu basli basina yeterli bi sebeptir zaten. Yine donup dolasip ilk noktaya geliyo. Eger duzeltilmesi gereken bi hata gormuyosan, duzeltmeye calisma..
it Mesaj tarihi: Kasım 27, 2007 Konuyu açan Mesaj tarihi: Kasım 27, 2007 riglous said: IDE'ye ikinci sinif demen, "ikinci sinif" kalibini kotu kullanmasan bile, mantiksiz. Eger mantik oysa, o zaman notepad disinda kullandigin herhangi bir program ikinci sinif kategorisine giriyo.. ikinci sinif kalibi yanlis anlasildigi icin biraz daha aciklamistim ya es gecmissin ya da biraz daha dikkatli okuman gerek: it said: araci programlarla build ettigim basit yazilimlar ikinci sinif yazilimdir.web tabanli uygulamalar icin de aynisi gecerli.oturup sifirdan kendi web uygulamani gelistiriyosan bu birinci siniftir, fakat eger araci programlarla build ediyosan ikinci sinif.cunku 1kb ile yaptigin is araci programla sana 200kb'a patlar. ek: it said: mumchamber, neden bilgisizlik oldugunu soyledin anlayamadim (kimbilir belki VS ile sizden fazla calismis olabilirim), sanirim yazdigimi dikkatli okumadin.
Volfied Mesaj tarihi: Kasım 27, 2007 Mesaj tarihi: Kasım 27, 2007 nasil yani IDE kullanmak ikinci sinif program yazmak mi oldu? Tum profesyonel sirketlerin yazdigi programlari ikinci sinif yaptin bir anda. Program programdir, bunu sinifa dokemezsin.
aquila Mesaj tarihi: Kasım 28, 2007 Mesaj tarihi: Kasım 28, 2007 altta vs2005 acik, enteresan oldu, omrumu yedin CS.
Sypro Mesaj tarihi: Kasım 28, 2007 Mesaj tarihi: Kasım 28, 2007 konu nası oldu da 'linux kullanmak isteyenlere öneriler' den 'ide ikinci sınıf/değil' ve 'bilgisayara koyyim size bi$i olmasın' a gelmeyi ba$ardı.. vay anasını be.. bu arada ben Kubuntu kullanıyorum. öncesinde Pardus kullandım. bi kaç linux dağıtımı daha biliyorum. green OS indirdim geçenlerde bir haftadır falan onla oynuyorum ediyorum. (kubuntu ve gOS ile ilgili masaüstü görüntüm var kasım masaüstü topicinde merak eden varsa arayüzüne baksın) vixta diye bi$i indirdim downloads klasöründe yatıyo hala .iso olarak. bi ara da ona bakcam. vista nın birebir kopyası $eklinde bi$ey. komik ama gerçek :) ps: konu daha fazla sapmasın. denemek isteyenlere bilgi verelim yoksa kavga çıkcak kimse deneyemicek. ps2: yuh komplo teorisine gel.
Mirage Mesaj tarihi: Kasım 28, 2007 Mesaj tarihi: Kasım 28, 2007 Arkansis, şu yukardaki uzun mesajında yazdıkların doğru tabii ki. Ama konusu farklı. Sen son kullanıcı için linux'un windows'a oranla neden daha çok sorun çıkarttığını anlatmışsın. Ben ise, hala linux çok sorunsuz diyenler için, linux'un son kullanıcı için sorunlu olduğunu vurgulamaya çalıştım. Nedenleri senin de anlattığın gibi biliniyor zaten. "Linux çok sorunlu. Bi haltı beceremiyorlar. MS süper, Linux çok kötü." diyen yok. Linux mükemmel bir hızda çok iyi gelişmeler kaydediyor. Ama ne yazik ki son kullanıcı için nedenler değil, sonuç önemli. it: Geliştirilen geniş çaplı profösyonel yazılımların çok büyük bir kesimi visual studio yada eclipse altında geliştiriliyor.
Arkansis Mesaj tarihi: Kasım 28, 2007 Mesaj tarihi: Kasım 28, 2007 spesifik donanım parçalarına göre hazırlanmış bir linux (her parça için tek tek konfigurasyon örn:Debian) windowsa oranla mükemmel çalışıyor. Fakat yer yüzünde yüzbinlerce model marka var ,herbirisinin driverı , cartı curtu derken , yüzdenin büyük bir kalanı linux altında sorun çıkarabilecek nitelikte parçalarla çalışıyor. e Herkezde Debian gibi sürümler kurup tek tek parçaların ıncığını cıncığını ayarlayamayacağına göre son dağıtım sürümlerde sorunlar çıkmaya devam edecek. İlerki sürümlerde bu gelişme hızıyla daha iyi olacağını ümid ediyorum yani en azından daha sonra çıkacak olan güncel donanıma önem verilecektir , eskiden ziyade. @mirage
pekaziz Mesaj tarihi: Kasım 28, 2007 Mesaj tarihi: Kasım 28, 2007 Ben de 2 hafta kadar önce Ubuntu kurarak ilk Linux tecrübemi yaşamıştım, lakin harddisklerimin görülmemesi, program kurarken aşırı zorlanmamve terminal denen okyanusa henüz çok yabancı olmam sebebiyle geçici olarak erteledim. Ama ya şu bayram tatilinde ya da şubatta kesin tekrar deneyeceğim. Bir kere alıştıktan sonra bırakılacak birşey değil gibi :)
sharky Mesaj tarihi: Kasım 28, 2007 Mesaj tarihi: Kasım 28, 2007 neden kimse slackware denememis burada :)
sharky Mesaj tarihi: Kasım 28, 2007 Mesaj tarihi: Kasım 28, 2007 Leath said: bir de cok merak ediyorum bu GNU/OSF destekcileri, Linux destekcileri piyasada mi calisiyorlar, guzel bir maaslarimi var yoksa halen ogrenciler mi, para kazanabildiler mi yazilim isinden bugune kadar, GNU ve donation zihniyetiyle para kazanabildiler mi VEYA akademik acidan dunyaya yararli birseyi GNU altinda lisanslayip piyasaya surduler mi, nedir vs. Evet saglam Linux/Unix bilgisine sahip birinin piyasada is bulamamasi komik olur zaten. Cunku birakin Turkiye 'yi, Dunya'da profesyonel olarak ilgilenen cok kisi yok. Ha bu zamanla degisir mi, bilemiyorum tabii. Ama degistigi zaman sizin de durumunuz degisecektir zaten. Eger GNU/OSF destekcileri gozunden bakiliyorsa, durum boyle.. Akademik acidan dunyaya yararli bir seyi yaratmak icin once Akademik basarinin, hayatiniza katacaklarina inanmak lazim. Elbette istisnalar kaideyiz bozmaz, cogunluk oldureiye bir sey katmadigi yonunde. Ama zaten akademik calisip dunyaya bir seyler katmakla, piyasada calisip kendinize bir seyler katmak arasinda da oldukca buyuk fark var. Gel gelelim, idealist biri - ki OSF ciler genelde ilk baslarda boyledirler - yine dunyaya bir seyler katmak isterse katar. Bir aralar Google GNU ya destek veriyor gibi geyikler vardi, ne kadar dogru bilemiyorum ama, eger dogru ise, Google, GNUcu mantiginda olup da dunyaya katilmis guzel bir olusum bence.
it Mesaj tarihi: Kasım 28, 2007 Konuyu açan Mesaj tarihi: Kasım 28, 2007 nedense, ECLIPSE gibi IDE orneklerine muhalifmisim gibi biseyler soylenmis onceki sayfada.agzimdan IDE lafi hic cikmadi ki. Yazilimcilar linux'ta Visual Studio olmadigi surece linux'a gecmesin sozu uzerine, visual studio'nun sadece para yapma amacli basit yazilimlar build etmek icin uretilen bir arabirim oldugunu soyledim.eger haksizsam, bilgi eksikligim varsa, VS ortaminda (ozellikle c#,asp.net ile) gelistirilen bir teknoloji gosterin.. ben de IDE kullaniyorum, notepad bir yana, VI de ECLIPSE gibi bir IDE'ye donusebilir.konu IDE degil, nerden nereye geldik.
Leath Mesaj tarihi: Kasım 28, 2007 Mesaj tarihi: Kasım 28, 2007 google'nin arkasindayim zaten bu olusumundan oturu, en azindan tahmin ettigimiz gibiyse(en azindan yonde oldugunun sinyallerini veriyor yer yer, google summer of code vs.) problemin veya gelistirilecek teknolojinin belirlenmesidir anahtar rolu ustlenen kisim, dil secimi mesele degildir. 30 senelik profesorlerin halen fortran kullaniyor olmasi aliskanliktan oturu(bkz, muhendislik dallarindaki cogu prof.) 20 senelik bilgisayar bilimcilerin halen C kullaniyor olmasi da aliskanliktan oturu. Soyle bir beyanatta bulunamazsiniz mesela "neden cluster sistemlerde veya paralel islemlerde insanlar C kullaniyor, neden MPI APIleri C'da yazilmis, demek ki C cok daha iyi, C# kullanilmamasinin sebebi de o dilin kaka kotu olmasi" Su acidan bakmak lazim, kac tane paralel islemle ilgilenen kisi C# ile ilgilenmis, bu konu uzerine yonelmis ve ilgileniyor ? Tertemiz IDE(VS'ler), debugging toollar harika, dilin gucu harika(pointer mi ? var, inline asm mi cagirmak istiyorsunuz ? PInvoke edin artik o kadar da olsun), OOP yaklasim sayesinde modulerlik mi ? harika, manageability mi, extensibility mi vs gibi noktalarda mi takildiniz ? hepsini sunuyor zaten size dogru duzgun "yazilim mimarlari" niz varsa. Fakat bilen/kullanan sayisi az, zira su anda hitap ettigi guruh farkli. MSDN'den biraz takip ederseniz gorursunuz MS'in bu yone de .NET altinda yavas yavas yatirim yapmaya basladigini. Zaten, boyle bir yatirima baslayacak olmasaydi Windows Server 2003 Cluster Edition gibi birseyi ortaya cikarmaya yeltenmezdi(demek ki bir talep var, ya da pazar payi kapmak istiyor) bundan sonraki 20 sene icinde, su anda gelisen nesil gidip "C# uzerinde gelistirecegiz" diyemez diyemezsiniz, belli olmaz. halen "o dillerde teknoloji gelistirilmedi, o kadar ikinci kalite iste" seklinde tezler ortaya surup, inatla Linux camiasi > MS mantigini insanlara dayatmaniz sonucunda insanlari sogutuyorsunuz. Keske linux camiasi daha anlayisli daha insancil olsaydi da MS vs calisanlari gibi (gidin okuyun mesela MSMVPS veya MS dev bloglarini, gorursunuz) o tarafa gecmek icin bir efor sarfederken "zevk" alsaydim. ama hayir. Cok destek ciktiginiz Linux camiasi neden inatla bir de Oracle gibi gozunu para burumus bir kurumu kendi icerisine aliyor koruyor kolluyor, henuz orada kaldim, ilerleyemiyorum, aklim hayalim almiyor. MySQL'e verdiginiz destek elitist kesim icin oldukca guzel, fakat is profesyonel seviyeye ciktiginda nedense herkes Oracle'yi tercih etmeye basliyor Linux altinda nedendir ? Java - Oracle uyumu ise zaten tamamen ayri bir dunya(WinNTler icin java'da DB managament tool yazmak, akillara ziyan) aciklayabilirseniz sevinirim, belki benim Linux'a ve GNU'ya mali acidan alismami da hizlandirirsiniz zira alismak istedigimi beyan ediyorum surekli. Guzel bir olusum, desteklenesi :)
sharky Mesaj tarihi: Kasım 28, 2007 Mesaj tarihi: Kasım 28, 2007 Karsilastigin durum oldukca normal. Son 4-5 senede Linux 'a baslamis insanlarin icin seninle ayni fikirde olan coktur eminim. GNU/OSF toplulugu buyuk bir topluluk. Muhtemelen ( emin degilim ) MS toplulugundan biraz daha kalabalik ve idealist. Bu nedenle de cogu durumda is yapmakdan cok tartisma konusuna kendilerini adamis durumdalar. Dolayisi ile tartismanin cok oldugu ve insanin cok oldugu ortamda bu tur keskin kenarlar insanlara batacaktir. Tabii bunun tersi adamlar da cok, fakat topluugun bir kismi az konusma cok is yapan adamlar olduklari icin, cogunlukla bu tur tartismalarda gorunmeyebiliyorlar. Bir nevi, polemik oldugunda is yapmayi tercih ediyorlar. Kalabaligin cok oldugu bir ortamda ( orn: Istanbul ), her zaman kurunun yaninda yas da yanar, bu sadece GNU/OSF icin gecerli bir durum degil. Microsoft tarafinda ise durum farkli, bir kac mastermind 'in nadiren de olsa yonlendirebildigi bir topluluk icindesiniz ve insanlar daha cok belirli bir amaca odaklaniyorlar. Yani tipik Avrupa ve Amerika farkliligi. Bir taraf tartismayi seviyor, diger taraf faydaci ve cozume odakli. Bu sadece Microsoft tarafinda da degil. Unix de boyledir. Sizi amaciniza ulastirmaya calisir. Bir probleminiz oldugunda size bir technician gonderilir, bakar eder, hatta size anlatir bakin bu nedenle boyle olmus diye. Ama gelecege baktiginizda sizi belirli bir kalibin ve bagimliligin disina cikaramaz. Saf ( Pure anlaminda ) Unix ve Microsoft power userlarina baktiginizda - eger her iki tarafdan da bakabiliyorsaniz - bunu hemen farkedersiniz. Ha bu beraber calismayi eglenceli kilan ya da kilmayan bir durum degil, sadece bu farkedilir. FSF cok idealistik bir amac uzerine kurulmus, gavurun diliyle "Greater Good" tarzi bir olusum. Cok kalabalik, cok esnek ve oldukca cok kuruyu da icinde barindiran bir olusum. Ama bu sadece FSF degil, idealistik olarak kurulan tum organizsyon/kurum/gruplarda bu boyledir. Degistirilebilen bir durum degil. Mali acidan isinilabilecek bir durum yok. Zaten Linux 'a asina oldugunuzu, onunla bir seyler yapabildiginizi ya da calisan bir sistemi tanimasiniz da troubleshooting yapabildiginizi insanlar gorebiliyorsa, siz farkina varmadan "mali" acidan oldukca isinirsiniz :) Mikro acidan FSF, GNU, OSF 'i desteklemek her acidan yararlidir ( Bilgi, Para, v.s. ). Ama makro acidan bakildiginda neler yapilabilir, acikcasi bilmem kac senedir bu isin icindeyim ama hala ben de goremiyorum isin sonu nereye varacak.
it Mesaj tarihi: Kasım 28, 2007 Konuyu açan Mesaj tarihi: Kasım 28, 2007 leath said: halen "o dillerde teknoloji gelistirilmedi, o kadar ikinci kalite iste" gelistirilmedi, ki zaten microsoft senin teknoloji gelistirip onunla rekabet etmeni istemez, kisaca ms catisi altinda teknoloji gelistirilemez. bir ornek varsa cekinmeyin gosterin.
sharky Mesaj tarihi: Kasım 28, 2007 Mesaj tarihi: Kasım 28, 2007 Ben hala "teknoloji gelistirmek" nedir anlamiyorum. O kadar genis bir kavram ki bu. Microsoft lab larinda calisan biri kahve makinasi yerine, elindeki herhangi ısı iletken bir maddeyi cpunun uzerine koyup kahve pisirse, yeni bir teknoloji gelistirmis mi olacak yani ? Ya da ayni sey GNU camiasi icin de mi gecerli ? Anlamadim.
it Mesaj tarihi: Kasım 28, 2007 Konuyu açan Mesaj tarihi: Kasım 28, 2007 su an kullandigin browser'i dusun en basitinden.MS senin ie'nin motoruyla oynamana, componenti dragndrop yapip ustune butonlar ekleyerek oynamana izin verir.sanirim bu tarz uygulama yapmaya yazilim gelistirme diyen yoktur.. ama ciktigi gun yuzlerce bug bulunan ie7 yorumlayicisini begenmeyip kendi yorumlayicini yaparsan bisey gelistirmis olursun, yorumlayicin ie7'den daha iyi yorumluyorsa bu web'in gelisimine, teknolojinin gelisimine katkidir, ornegin..
sharky Mesaj tarihi: Kasım 28, 2007 Mesaj tarihi: Kasım 28, 2007 Zaten varolan bir urunun farkli versionunu/gelismisini cikarmak yeni teknoloji gelistirmek mi oluyor ? R&D ler her zaman yeni teknoloji mi gelistirir yani senin bakis acinla ? Naptin hocam sen.
Leath Mesaj tarihi: Kasım 28, 2007 Mesaj tarihi: Kasım 28, 2007 VM altinda calisan bir dil ile monolitik kernel gelistirmek ve calistirabilmek teknoloji midir yoksa govde gosterisimidir aslinda, ben de anlamadim, yukaridaki "singularity" yazimi yok sayabilirsiniz.
sharky Mesaj tarihi: Kasım 28, 2007 Mesaj tarihi: Kasım 28, 2007 sinirlari zorlamadir, ogrenmedir, denemedir ve eger bu yaptiginizin sonucu olarak VM 'i gelistiriyorsaniz hic de govde gosterisi degildir bence :) Relatif bir ornek bence bu.
it Mesaj tarihi: Kasım 28, 2007 Konuyu açan Mesaj tarihi: Kasım 28, 2007 said: Zaten varolan bir urunun farkli versionunu/gelismisini cikarmak yeni teknoloji gelistirmek mi oluyor ? hem evet hem hayir.daha dikkatli okumalisin.
Öne çıkan mesajlar