Jump to content
Forumu Destekleyenlere Katılın ×
Paticik Forumları
2000 lerden beri faal olan, çok şukela bir paylaşım platformuyuz. Hoşgeldiniz.

Orta Dünya Masalı (a.k.a. LOTR Efsanesi) Tartışma


ghaldszar

Öne çıkan mesajlar

Eh LOTR' nin 3 ve son bölümü de sinemaya gelince ortalık LOTR den geçilmez oldu. Heryerde konuşulmasının tartışılmasının yanında tabii bizim forumlar da LOTR topicleriyle doldu taştı.

Filmin fitaptan farklılıkları da ortaya çıkınca tartışmalar tabii büyüyor. Ben de bazı şeyleri merak etmeye başladım ve Karalama Defteri bölümünde kitapla ilgili bazı soruları tartışabileceğimiz bir konu açmaya karar verdim.
Tabii ilk sorular benden :)

Benim merak ettiklerim belki bazılarına saçma ve komik gelebilir ama filmi izledikten sonra daha çok kafamda beliren sorulardı.
Ama temelde geniş anlamda tek bir soru var kafamda, Sauron kim?
Yani kötülleri toplayıp bir ordu kurup dünyayı ele geçirmeye çalışan biri tamam ondan öncesinde kimdir? İnsan mıdır? Büyücü müdür savaşçı mıdır?

Elfler yüzükler yapmışlar elflere ve dwarflara vermişler de nedene insanlara vermemişler? Kalkıp da Sauron nasıl onlardan çok daha güçlü yüzükler ortaya koymuş? O dokuz yüzük neden kralları o hale getirmiş?
Link to comment
Sosyal ağlarda paylaş

Sauron sorusu cevaplanmış...

Elfler yüzükleri yapınca aslında insanlara da veriyorlar. 9 adet insan kralına fakat Sauron un etkisi ve insanların zayıflığı sebebiyle insanlara yüzüğün küvveti fazla geliyor ve onlardan ömür çalarak onları bu 9 ringwraith e çeviriyor.[hline]Oy vererek doğru olanı bulmak, akıl ve adalete yapılan ağır bir hakarettir -Godwin-
Başkasının oku ve yayı ile savaşma.
Başkasının atına binme
Başkasının kusurunu tartışma
Başkasının işine karışma

unity100, 17 December 2003 00:35 tarihinde demiş ki:
hopporuyorum, orkkeriyorum, bir ki uc sayip hoynkuruyorum, duramiyorum ucuyorum
Link to comment
Sosyal ağlarda paylaş

said:

1000 yılında Sauron gizlice Mordor'daki kötülük ülkesini kurmaya başladı; bu amaçla Doğu ve Güneydeki barbar İnsan gruplarını kölesi haline getirdi ve Orclar ile diğer kötü yaratıkları krallığında topladı. Aynı zamanda Barad-dûr adıyla bilinen Karanlık Kulesini inşa etmeye de başladı. Annatar ya da hediyeler veren isimli iyi bir kimliğe bürünerek bilgeliği ve gücü ile Elfleri baştan çıkarmaya çalıştı. Bu oyuna aldananlar yalnızca Celebrimbor ile Eregionlu Elf kuyumcular oldu. Sihir ve metalürji güçlerini bir araya getiren Sauron ile Elf kuyumcular pek çok olağanüstü eser yarattılar. 1500 yılında becerlilerinin doruğuna erişerek, Sauron'un direktifleri altında Güç Yüzüklerini yapmaya başladılar. 1600 yılında Yüzükler tamamlandı; Elflere ihanet eden Sauron, Mordor'a dönerek Barad-dûr adıyla bilinen Karanlık Kulesini tamamladı ve Tek Yüzüğü yaparak, Yüzüklerin Efendisi haline geldi.

Elf kuyumcuları kandırılarak, Sauron'un herşeyin üstünde güce sahip Yüzüklerin Efendisi haline gelmesine yardım etmiş olduklarını anlayınca harekete geçtiler ve 1693 ile 1701 yılları arasında Elfler ile Sauron arasında kanlı bir Savaş yapıldı. Bu çatışmalarda Sauron Celebrimbor'u öldürdü, Elf kuyumcularının şehri ile Eregion'u yoketti ve neredeyse Ereidor'un tamamına zarar verdi. Khazad-dûm'da yaşayan Cüceler, çatışmalara katılmayarak ülkelerini kapısını dünyaya kapattılar. Bu olayın ardından Khazad-dûm, Moria yani Karanlık Yarık adıyla anılır hale geldi. Bu korkunç savaşta, Eregion'da yaşayan Elflerin hemen hepsi öldü; geriye çok az sayıda Elf kaldı. Bunlar Yarı-Elf Elrond önderliğinde Sisli Dağların (Misty Mountains) eteklerine gelerek Imlardis kolonisini ya da daha sonra İnsanlar tarafından verilecek olan adıyla Rivendell'i kurdular.

Celebrimbor'a karşı kazandığı zaferin ardından Sauron güçlerini bir arata toplayarak, Lindon'da bulunan Gil-Galad'a saldırdı. Son anda Elf saflarına katılan güçlü Númenórean donanması sayesinde oluşan kuvvetli ordu, Sauron'un birliklerini ezdi ve Sauron Mordor'a kaçmak zorunda kaldı.

Bunu izleyen bin yıl boyunca Sauron Elflere karşı hiç bir harekette bulunmadı ve barbar Doğulu ve Haradrim kabileleri ile ilişkiye geçerek karanlık gölgesini onların dünyasına doğru genişletti. Bu insanların vahşi krallarına, Ölümlü İnsanlar için yapılmış olan Dokuz Yüzüğü dağıttı. Yirmi üçüncü yüzyıla gelindiğinde bu krallar, Sauron'un en önemli kötü hizmetkarları Nazgûl ya da insanlar tarafından verilen isimleri ile Yüzük-ruhkaru haline geldiler. Bu arada Númenóreanlar, dünyanın en güçlü deniz kuvveti haline geldiler. Orta Dünya sahillerinde pek çok koloni oluşturarak, Umbar ve Pelagir adlarıyla bilinen liman-kalelerini kurdular Sonunda Númenóreanlar'ın deniz imparatorluğu ile Mordor'un kara imparatorluğu karşı karşıya geldi.

Yani elflere, dwarflara ve insanlara dağıtılan tüm yüzükler aslında Sauron tarafından yapıldı ya da yaptırıldı.
Peki yanlış hatırlamıyorsam elf yuzuklerinden biri Galadrielde idi diğeri de Elrond' daydı. Bu tek yüzüğün o yüzükler üstünde etkisi yok mu? Sadece 9 yüzük üzerinde mi etkisi var?

said:

Ölümsüz Topraklar Dünya Kürelerinin dışına yerleştirildi ve İki Dünyanın Küreleri arasındaki Düz Yolu Elf gemileriyle aşan Seçilmişler dışındakiler için sonsuza dek erişilmez hale geldi.

Bunu açıklayabilecek olan var mı?
Link to comment
Sosyal ağlarda paylaş

tek yüzük cücelerdeki 7,insanların 9 ve elflerin 3 yüzüklerinin tamamının üzerinde etkisi var ancak tek yüzük sauronun elinde olursa...
galadrielde,elrond da 2 si diğeride gandalfta ona kim verdiyse artık...
said:
Üç Yüzük göğün altında yaşayan Elf Krallarına,
Yedisi taştan saraylarında Cüce Hükümdarlara,
Dokuz Yüzük Ölümlü İnsanlara, ölecek ne yazık!
Bir Yüzük gölgeler içindeki Mordor Diyarına,
Kara Tahtında oturan Karanlıklar Efendisine
Hepsine hükmedecek Bir Yüzük, hepsini o bulacak,
Hepsini bir araya getirip karanlıkta birbirine bağlayacak, Gölgeler içindeki Mordor Diyarında...
[hline]Bulacak bi şey yazamıyorum.
Sì man i yulman nin enquantuva?

expn.go.com
Link to comment
Sosyal ağlarda paylaş

esasında elf lerin 3 yüzüklerinden biri elrond biri galadriel diğeri de gri limanlardaki ismi neydi unuttum 3. süde onda ama galadriel elrond filan giderken bu şahıs yüzüğü gandalf a veriyo.

silmarillion ve özellikle güç yüzüklerine dair de çok iyi anlatılmış, 2. ve 3. çağlarda sauron elflerle iyi ilişkiler kuruyo bu surada elf ler ve cücelerin arasıda iyi cücelerin hünerli demirciliği ve elflerin büyüsüyle sauron bu yüzükleri yaptırıyo elflere, zaten yapan ırklar olduğundan sanırım elfleri ve cüceleri etkilemiyor, oralar kitaplardada pek kesin değil diye hatırlıyorum ama özellikle cüceler ve yüzükle ilgili çok az kısım var ilerde tolkien in başka notları bulnup bunun hakkında çıkarsa şaşmam[hline]In the grace... of the love
we rise in pain...
and death is not far away
soon we'll sleep
and never wake up again...
Link to comment
Sosyal ağlarda paylaş

Cirdan yani gri limanların efendisi (çok bilge ve yaşlı bir elftir)
gizlice Narya yı yani ateş yüzügünü (3lerden biri) Gandalf a verdi.Bu yüzük cesaret veriyordu galiba.
Vilya hava yüzüğü en kudretli yüzüktü Elrond daydı.
Nenya su yüzüğü de Galadriel tarafından taşınıyordu.[hline]No time for tears
No time to run and hide
No time to be afraid of fear
I keep no time to cry

Link to comment
Sosyal ağlarda paylaş

bildiğim kadarıyla insanların karakteri ve yaşam süresiyle alakalı
insanların ölümlü ve hilekar yaşamlarına yüzüğün gücü fazla geliyor yani iradeleri zayıf insanların bunu boromirdede görüyoruz zaten yüzüğün bir hobbite verilmesinin sebebide bu insanlar yüzüğün kölesi oluyorlar.
birde sauronun yüzüğü onu kullanan kişinin karakterine göre onlara bir son hazırlıyor[hline]karga theurgist of the theurgists
Hatun ooc Cleric
Rojon minstrel for all
Kargy Necromancer is my bish

Link to comment
Sosyal ağlarda paylaş

yüzük hobbitlere verilmemiştir! Bilbo Baggins adli güzelim hobbit tarafindan bulunmuştur.. yüzüğü yoketme görevi hobbit olan frodo baggins e verilmiştir. çünküm bilge gandalf bile yüzüğün gücünden korkar.. ama hobbitler tamamen herşeyden uzak kendi hallerinde takilan elemanlardir.. yüzüğün ne olduğunu bile bilmezler.

ah benim yurdumun sinema/kitap uyarlamasini çözememiş çömez gençliği.. ne diyim sizlere.. (herşey filmlerdeki gibi değildir.. çünkü kitaplarda görsel efekt yoktur!)[hline]%108 alcoholocaust!
bir insanlik ayibiyim bu alemde..
Link to comment
Sosyal ağlarda paylaş

Beyler Sauronun kim oldugu ve dier sorular icin silmarillion cok isik tutar

Ayrica ben soyle biliorum:
Birkac tanri var yaratilistan once Uluvatar Melkor falan
Uluvatar Elflerin ve İnsanlarin babasi yani yaratio
Melkor ise kotuluklarin babasi Sauron bi tanri tarafindan yaratilio ama bi sure sonra oradan kacio ve Melkora gelior
Melkorda bunu basyardimcisi yapiyor en sonunda Melkor adli kotulukler tanrisini cikilmaz ada diye biyere kapatiolar Sauronda Melkordan sonraki en buyuk adam oldugu icin yerine geciyor


Sauron İnsan Elf veya Orc deildir.Cok farkli bir yaratik.


Ayrica Sauron:Nefret uyandiran İgrenc Mide bulandiran.

Sanirim bazi sorulara isik tutmusumdur
Link to comment
Sosyal ağlarda paylaş

Ha bide yuzukler meselesi var

Sanirim Tanrilar Her Irka ve liderlerine bir yuzuk veriorlar tabi orclara ve Saurona vermiolar.Sauron sinirli bisi sate sinirlenior ve o Melkorun yerinde oldugu icin biras tanri gibi bisey herneyse yuzugu yapior ve butun gucunu katio orclarada yuzuk vermediler tabi onlarda dislanmıs saten Melkorun yarattigi bu orclar Saurona itat ediolar ve Orta Dunyaya Saldiriolar Dier yuzuklerin hicbirinde boyle bir guc yok ve dier toplumlarda 1 yılda savasacak yasdas adam olmadigi icin orcklari camurdan cikariolar ya kazanmak biraz %75 oluo
Link to comment
Sosyal ağlarda paylaş

×
×
  • Yeni Oluştur...