Jump to content
Forumu Destekleyenlere Katılın ×
Paticik Forumları
2000 lerden beri faal olan, çok şukela bir paylaşım platformuyuz. Hoşgeldiniz.

üniversite tercihi ve beklentiler


Öne çıkan mesajlar

Mesaj tarihi:
eskiden (bkz: bizim zamanımızda) bu kadar çok üniversite yoktu, belli başlı okullar vardı, zaten sistem de puana bakıp direkt yerleştiriyordu. şimdi her şey değişti, pıtrak gibi üniversite açıldı, giriş puanları (özel üniler etkisi) düşerken üniversiteli olma katsayıları arttı. bu bollukta tercih kriteri nedir, onu merak ediyorum. özellikle de özeller arasından birini seçme kriterlerini merak ediyorum (çünkü diğerleri için puan hala önemli anladığım kadarıyla).

bir üniversite adayı bir üniversiteden ne bekler? neye göre tercih yapılır, neye göre okunan üniversiteden memnun kalınır ya da kalınmaz? hani mesela ulaşım kolaylığı mı daha önemlidir, çıkınca iş imkanı sunması mı? ya da nebleyim ortam mı önemlidir hocalar mı? sosyal imkanlar mı, uygulamalı dersler mi?

en fazla 3-5 maddelik bir "üniversiteler tarafından öncelikle sağlanması gereken kriterler" listesi yapar mısınız ki bu işi anlayayım ben hı?

aydınlatınız plstnxkk
Mesaj tarihi:
üniversite isteklerine göre insanları ikiye ayırabilirsek belki ( öldürmeden ) 1. gruptakiler sosyal ortam, bol aktivite, güzel muhabbet, nezih bir mekan isterler (gibime geliye). 2.gruptaki insanlar ise iş imkanı sunmasını bekliyor olabilir. böyle insanların olması gurur verici. 1. gruptakileri de seviyorum ama bak.

ha ben karma yapayım dedim. olmuyo karma yaparmış gibi görünen üniversite seçmeyin ya da beklentilerinizi ona göre az tutun
Mesaj tarihi:
bir universite adayi universiteden 5 sey beklemez
turkiyede ne yazikki ssadece 1 sey bekler
oda ossde en yuksek puanla orenci alan okullardan bri olmasidir
bu sayede mezun oldugunuzda hangi okul mezunusunuz dendiginegururla okulunuzun adini solersiniz
Mesaj tarihi:
anacım iyi hoş da, varsayımsal konuşmamak lazım. yoxa yani ben de senin yüksek puanlı bölüm kazanmak istemen gibi helikopter istiyorum işe gidip gelmek için. onun sonu yok.

mesela deyin ki gayet ortalama bi puanla öss'yi atlattınız, elinizin altında aynı puanla öğrenci alan 4-5 özel üni var, bunların fiyatları da denk diyelim.

ne olacak?
neye bakıcaz?
Mesaj tarihi:
Benim üniversite seçimimde öncelik iş imkanları konusunda. Yani millet zırlıyo "böhüeaa üni mezunuyum ama iş yok simit satıyorum ağbi" filan diye. Eh, imkanları kısıtlı bi üniversiteye gidip bi de orda okumak için uğraşmazsan, seneler boyunca yan gelip yatarsan ordan çıkınca kim alsın seni?
Bu açıdan sağlam, kaliteli bir okul olması önemli. Sağlamlıktan,kaliteden kastım genel olarak. Yani hem kıytırık bi okul olmuycak, önde gelen üniversitelerden olucak, hem öğretmen hem öğrenci kalitesi iyi olucak filan o tarz.

Tabii eğitimin kaliteli olması da çok önemli. Gittim 4 sene takıldım geldim modunda değil de gerekirse bitarafımızdan kan alsınlar, yine de çatır çatır öğretsinler, adam gibi çıkalım. Hangi bölüm olursa olsun ama çıktığımda bi halt oluyim diye düşünüyorum.

Önde gelen üniversitelerden birinin olması tabii ki eğitimin kaliteli olmasının yanısıra isim yapması açısından da önemli. Prestij açısından tabii ki.(Tabii ego da önemli bi faktör:P gururla, göğsünü gere gere "olum ben bu üniversiteden mezun oldum" diyebilmek güzel bişey olsa gerek(tabi bitirebilirsem:P)
Mesaj tarihi:
Kişiden kişiye göre değişir doğal olarak. Kimi sosyal ortamından, kimi olanaklarından,iş imkanlarından,kimi de tercih listesinde oynadığı lotodan dolayı girer bi üniversiteye (sayıları da çoktur malesef). Üniversitenin ismi konusunun yanlış algılandığını sanıyorum.Bi üniversite neden prestijlidir? Ya sosyal ortamından, ya da teknolojisinden bilmemnesinden,hocalarının aşmış olmasından di mi? Boğaziçi'nin prestijli olması denizin kenarında olmasından kaynaklanmıyo sonuçta. Bütün olarak düşünmek lazım. Ha bunun yanında diğer faktörler de vardır tabi. işte "falanca üniversitede kızlar teklif ediyomuş abooow yazayım doldurayım tercihlere,ortam yapacaz olm seneye" düşüncesi gibi, veya "ailemin parası yok mecburen oturduğum şehirdeki üniversiteyi yazcam" gibi.Bu faktörler çoğaltılabilir tabi,ama şu an aklıma gelenler böyle
Mesaj tarihi:
1. eğitim sonrası iş olanakları nedir? yurtdışı bağlantıları var mıdır? varsa etkin midir? burs olanakları nedir? burs kesme durumları var mıdır? yurt ulaşım gibi sorunları kendi çözüyor mu?
2.iyi hocaları var mıdır? yabancı dil olanakları nasıldır?
3.adı duyulmuş mudur?
4.okulun fiziksel özellikeri nasıldır? (kampüs bina yapısı sınıflar lablar yeri yurdu bahçesi önü arkası)
5.sosyal etkinlikleri nasıldır? spor toplulukları partileri gezileri zartı zurtu

ben mesela istanbul bilgi üniversitesi istemiştim ama istanbulda olması ve ayrı kampüsler olması ve de burslu öğrencilere verdiği avantajlar açısından vazgeçtim
sora izmir ekonomi üniversitesi olabilir diye düşündüm ama öncelik odtüye gitti.
gerçi hoş ben paralı öğrenci gözünden değil burslu öğrenci gözünden baktım biraz
Mesaj tarihi:
oturup yazacaktım ama ivy oldukça özetleyerek izah etmiş yalnız özel üniversite seçimi konusunda biraz da kişisel istek devreye giriyor. İstemeyen istemiyor. Bazıları da devlet istemem özel olsun diyor. Şahsi bir tercih yani.

Ayrıca ivy + "fiziksel olanaklardan bağımsız teknolojik altyapısı" + burs konusunda paragözse arkadaş aylık ödediği burs miktarı + derslerin zorluğu da bir etken olabilir tabii + eğitim dili + mezuniyet sonrası iş bulma ya da akademik hayata devam konusunda destek verebilecek kurumları var mı? + öğrenciye ne kadar değer veriyor? + öğrenci odaklı mı yoksa salla öğrencileri biz bildiğimizi okuruz mu diyor? vs. vs. vs.
Mesaj tarihi:
bence
1.eğitim
2.eğitim sonrası iş olanakları
3.ortamı güzel mi?
4.teknolojik altyapı
5.sosyal aktiviteleri nasıl bahar şenliği vs.

ben bunlara bakarım

[ Mesaj 16 Ekim 2007, Salı - 18:39 tarihinde, Redogski tarafından güncellenmiştir ]
Mesaj tarihi:
Ben bu sene açıkta kalmış bir öğrenci olarak nasıl tercih yaptıımı yaziim. Öncelikle istediğim bölümler vardı kafamda kurmuştum iş imkanlarına zartına zurtuna bakaraktan. Sora istediğim şehirler vardı(belki doğru bişi deil ama hangi şehirde okuyacağım benim için önemli) burslu bölümler için hangi şartlarda burs kesilio ona bakmıştım. Bide kampüsün nası olduğunu şehrin neresinde olduğunu falan araştırdım.
Mesaj tarihi:
tabiki şehir de önemli
sonuçta insanın ufkunu genişleten bi şey de okuduğu şehir
sosyal ve kültürel aktiviteler olcak gitceksin büyük şehir koşuşturması yaşıcaksın dertlerle boğuşcaksın ki anlıcaksın ne nedir ne değildir
Mesaj tarihi:
Aman diyeyim sakat oluyor çoğu zaman. Kendimden örnek vereyim hemen :) Üniversitemden memnun olmadığım anlamına gelmiyor ama şehir yaşamını çoğu zaman özlüyorum. "Etrafta arabalar olsun. İnsanlar evlerine gitsin apartmanlar olsun ışıkları yansın." istiyorum ama ne mümkün :D Sanayi var. Öğrenci var. Öğretim Üyesi var başka kimse yok :)

Ad önemli tabii de kampüsün yeri cinsi vs. her şeyi de önemli.

[ Mesaj 16 Ekim 2007, Salı - 21:44 tarihinde, asinanyavuz tarafından güncellenmiştir ]
Mesaj tarihi:
@Asinanyavuz, benim okul sehrin göbeğinde hem de e-5 kenarında minibüsçüler bile var. Gel gör ki Sabancı gibi bir kampüs ortamı ya da özetle kampüs yok.

Ben liseyi sosyal olanaklarını sömürerek okudum denilebilir, bir anadolu lisesinden beklenebilecek çoğu şeye ve bazen fazlasına sahiptik öğrenciler olarak. Sonra üniversite tercih ederken en önemli etken hayatım boyunca zevk alacağım bir şeylerle uğraşmaktı, aynı zamanda insanların ballandıra ballandıra anlattıkları üniversite yaşantısını da tatmak istiyordum. Ama marmara üniversitesinin güzide bahçelievler kampüsü bu olanaktan fazlasıyla yoksun, gerçi bunda evimin kampüse 5dk mesafede olması, okuldaki insanlardan çok eski arkadaşlarımla zaman geçirmeyi sevmemin yani biraz da okuldan uzakta durmamın da etkisi oluyor.

Elimde ekonometri bölümünü tercih ederken 2 seçenek vardı, birincisi marmara, ikincisi istanbul üniversitesi. İlk başlarda istanbul üni. bana daha sıcak geliyordu, çocukluğumun geçtiği yer çünkü. (dedem, annem ve dayım istanbul üni.de çalışıyorlardı) Ayrıca kampüsü de çok hoş, ama herkesçe bilinen kötü ünü de negaif etkendi. Bir de üstüne verilen derslerin sözel ağırlıklı ve ekonometriyle alakasız diyebileceğim dersler olması oradan vazgeçmemi sağladı. Marmara ise kampüsü olmaması, ayrıca senelerce okuduğum semtte olmasından dolayı kaybediyordu ama verilen derslerin yoğunluğu, kadrosu (evet gayet iyidir öğretim kadromuz :P ) beni orayı seçmeye itti. Şimdi 3. senem marmarada, okulun tüm saçmalıklarına ve hala teknoloji özürlü olan altyapısına rağmen seviyorum.

Özetle okulu seçme nedenim, beni bir ekonometrist olarak daha iyi donatabileceğine inanmamdır. Ve tabii şu an için Türkiyede daha iyisinin olmaması :P (bu tamamen egomu tatmin amaçlı yazılan bir şey oldu, evet)

Bize wireless bağlantı yerine geniş sıralar verin en azından, amfiden de vazgeçtik :'(
Mesaj tarihi:
e-5 şehir göbeği değil :) Bak İ.Ü., BOUN, GSU, Marmara-Göztepe, Bahçeşehir süper yer olarak :)

Ayrıca okulumu seviyorum canım o kadar da değil :) Sadece bir eksiklik olarak hissediyorum alışmamışlıktan ötürü. Amerikan sistem şehir-üni kaynaşık olsa tam süper olurdu. Hadi olmadı boğaziçi üni ile yer değiştirelim biz yaw :P
Mesaj tarihi:
çok deli puan yapıp , isim yapmış bir üniversiteye girilebiliyorsa eğitimi , ortamı, iş olanakları vs sini sorgulanmadan puanın yettiği en yüksek puanlı üniversitede tıp/elektronik mühendisliği.

girememişsin çamur atıyorsun diyebilirisiniz de 340 puan alıp 335 taban puanıyla almış üniversiteye "ay aman puanına yazık, orayı seçme" demeyene öcü gözüyle bakılıyor malesef.

ha tabi süper bir puan yapılamamışsa is olanağı vs faktörlerine biraz kafa yoruyorsunuz öncelikle (ben).

ortam konusunda benim de bir iki lafım olacak:

ben de mutsuzum mesela üniversiteden. galatasaray ortaköyde iyi hoş da ben oraya her gün eve iki kız atayım ortam yapayım diye mi geldim ? hayır. evine oturup oyun oynayan, anca "gel x e gidecez" diye çağırldığında dışarı çıkan sessiz sakin bir insanım. ortaköyde ev tuttuk, kıyıya yürüyerek iniyorum dediğim zaman insanlar omg diyor ama ben demiyorum.

ek olarak "mezun olunca sırtın yere gelmez" muhabbeti var , ama olana kadar da süper(!) bir fransız stili eğitim görüyoruz, adam |2| . |-3| = 6 dediğimde iyi de buna nasıl ulaştın, |a| . |b| = |a.b| diye böyle bir özellik vardır göstermen lazım arkadaşların anlamaz diyor ; üç değişkenli bir fonksiyonun 3 tane integralini 10 saniyede falan alıyor, hiç kasmıyor şunun karesi buraya geldi sinüs kosinüs oldu hede hödö diye.

pişmanım mesela bilkentte yıllık 6 milyar daha vermeyi göze alıp (maddi durumumuz yetiyor) elektronik mühendisliğine kaydolmadığıma. burada arkadaş yok, ortam pahallı vs.

(şu frankofon liseden geliyorum dediğimde dövecek gibi bakıyorlar ya :)

[ Mesaj 16 Ekim 2007, Salı - 23:42 tarihinde, Fly tarafından güncellenmiştir ]
Mesaj tarihi:
Evet ne yazik ki Türkiye'de yüksek puan aldiysan yüksek puanli yerler seçmek zorunda birakiliyorsun.Mesela ben fen lisesi çikisliyim,mezun olanlar için iki seçenek vardi ya tip fakültesi,ya da herhangi bir mühendislik, nadiren isletme.Kimse idealist çikip da "ben mimariyi düsünüyorum" ya da "güzel sanatlar fakültesine gideyim" demedi.Bu mesleklerde basarili olan bir sürü kisi var ama yüksek puan alan insan sayisal okur gibi bir fikir empoze ediliyor herkese.
Mesaj tarihi:
itü bana kız bul allahsız

o değil, ben TR'DE EN İYİ MAKİNA MÜH. İTÜDE diye girdim.

tşkler öss.

edit = emaya yardım olsun doldurayım.

1- yüksek öss puanı ~= iyi bölüm/üniversite algısı
2- akreditasyon
3- iyi ve deneyimli hocalar
4- yurtdışı bağlantıları ve iş imkanları
5- kampüs ve sosyal ortam (kulüpler falan).
6- ulaşım (istanbulda okuyup da ben annemin yemeklerini yiim, okula da 5 dakkada gideyim diyen ve başaran azdır. ben de 2 saat yol gidiyorum en az toplamda her gün (pazar hariç))
return 0;
tşk.

[ Mesaj 16 Ekim 2007, Salı - 23:48 tarihinde, Sly-One tarafından güncellenmiştir ]
Mesaj tarihi:
Koç/Sabancı gibi üniversitelerin bu kadar popüler olmasında arkalarında Koç/Sabancı holdinglerinin olmasının etkisi var diye düşünüyorum.Bende üniversitede ada bakıyorum bu yüzden yeditepe bursluda diilde koçta paralı okuyorum.[Burda yeditepe üniversitesine kötü demek istemedim]Bence isim herşeydir,Boğaziçi üniversitesinin elektrik&elektroniği bilkentten kötü olabilir ama boğaziçi üniversitesi mi bilkent mi deseler boğaziçi derim yani.Üniversitelerin dolmasında sosyal ortamında etkisi var sonuçta sırf ortamı güzel diye okuluma gelen nice insan yok değil yani,ortam için gelen olmasa kampüste Porschelar,Ferrariler olmazdı zaten.Tercih kriterleri bence öğrencisine göre değişiyo kimi iyi bir eğitim almak ister kimi üniversite hayatını biraz daha yüzeysel geçmek ister tercih onların tercihi.320kusr puanla girdim Koç ekonomiye benden 40 puan assada olupta benle eşit şartta okuyan var ama bu benim tercihim.Ha bunu elbette değiştirmek isterdim sonucta aileme gerçekten yük oluyorum su anda.Kariyer imkanları bakımından Koç üniversitesinin yurtdışı bağlantıları çok iyi özellikle iktisadi/idari bilimlerde zaten bu benim Koçu tercih etmemde en büyük etkenlerden biri.
Mesaj tarihi:
said:
hem çirkinim hem işim heheroerohe hem de z4 üm yok. ben terkediyorum bu topici.


Aga senin sakalın var ama pis sakal karizmanla ortamı yıkıp gecebilirsin.Benim sakalım bilem yok ='(
×
×
  • Yeni Oluştur...