Jump to content
Forumu Destekleyenlere Katılın ×
Paticik Forumları
2000 lerden beri faal olan, çok şukela bir paylaşım platformuyuz. Hoşgeldiniz.

nasıl koşmalı?

bya

Öne çıkan mesajlar

throine said:

Zaten %100 pamuk coraplar kosu corabi icin ideal degildir. Kim boyle dedi ki? :S Kosu corabi dedigin polyester, akrilik vs. sentetik seyler icericek ki teri tutmasin, devamli islak kalmasin. %100 pamuk corap teri tutar, devamli nemli/islak kalir.

Ben dedim. Ve deneyimlerime daynarak yazdım. Polyester çoraplar her zaman ayaklarımı mahvediyor, %100 pamuklu çoraplar ise her zaman için daha tatmin edici geliyor bana.

Senin dediğin o sentetik çoraplar belki özel bir teknikle üretiliyor olabilir hiç denemedim. Ama tutupda herhangi bir mağazada satılan polyester karışımlı veya sırf polyesterden yapılmış çorapdan çok daha sağlıklı ve uygundur pamuklu çorap.
Sosyal ağlarda paylaş

throine said:

Zaten %100 pamuk coraplar kosu corabi icin ideal degildir. Kim boyle dedi ki? :S Kosu corabi dedigin polyester, akrilik vs. sentetik seyler icericek ki teri tutmasin, devamli islak kalmasin. %100 pamuk corap teri tutar, devamli nemli/islak kalir.

Buna katılıyorum. Ben de bir iki tane kaliteli özel koşu çorabı var. Sağ/sol ayak için özel işaretli, tabanında destek falan var. %100 pamuklu değil bu tür çoraplar. Ayağı tam sarsın ve teri tam emmesin diye illa biraz sentetik madde kullanıyorlar.

İlla %100 pamuklu kullanılacaksa mümkün olduğunca ince ve ayağa oturan olması lazım. Havlu tarzı ve gevşek olan çoraplar öldürür adamı. Koşu sırasında çorap kaydıkça sürtünme ile nasır oluşumu artıyor. Hele teri emince daha da beter.
Sosyal ağlarda paylaş

İki ilginç yorum buldum konu hakkında.

"Teri emip, vücudun hava almasını sağlayan pamuklu kıyafetler ise yaraların daha çabuk iyileşmesini sağlıyor.
Erciyes Üniversitesi Dermatoloji Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Ekrem Aktaş, yünlü ve sentetik giysilerin bütün deri hastalıklarını körüklediğini ifade etti. Pamuklu giysilerin ise vücudun terini emip hava almasını sağladığını belirten Aktaş, çorap ve iç çamaşırları da dahil giysilerin pamuklu olmasına özen gösterilmesi gerektiğini bildirdi."

Diğeri

"Asla pamuklu kumaşlardan yapılmış giysiler giymeyiniz. Vücuda nefes aldıran, teri dışarı atarak kuru kalmanızı sağlayan dri-fit, coolmax gibi koşucular için özel kumaşlardan üretilmiş giysileri tercih etmelisiniz."

Pamukda aynı haltı yapıyor, yani polyester karışımlı sıradan bir çoraba göre daha iyi teri emip daha çabuk kurur.

Bu arada yeni üretilen çoraplar coolmax adlı verilen ve yeni bulunan bir tür kumaşdan yapılıyormuş ve pamuğa göre teri daha çabuk dışarı atabiliyormuş.

Yani pamuklu çorap yanlış bir seçim değil sadece en iyi seçim değil. Ama nihayetinde ve demekte istediğim sıradan polyester karışımlı bir çorapdan çok daha iyidir ki, deneyimlerime dayanarak söylüyorum.
Sosyal ağlarda paylaş

Law said:

Pamukda aynı haltı yapıyor, yani polyester karışımlı sıradan bir çoraba göre daha iyi teri emip daha çabuk kurur.

Bu arada yeni üretilen çoraplar coolmax adlı verilen ve yeni bulunan bir tür kumaşdan yapılıyormuş ve pamuğa göre teri daha çabuk dışarı atabiliyormuş.

Pamuk teri emer ama kurumaz. Fark orda. Koşu boyunca ıslak kalır. Sen terledikçe daha fazla emmeye devam eder, taa ki daha fazla emecek yeri kalmayana kadar.

Coolmax ve benzeri kumaşlar ise polyester ağırlıklı zaten. Bunların özelliği dışardan rüzgarı ve suyu (yağmur vs) içeri aktarmazken, teri içerden dışarı aktarabilmeleri. Dolayısıyla terlediğinde kıyafetler teri emip sırılsıklam olmak yerine, teri dışarı atıyor. Tabi benim gibi çok terleyen biriyseniz bir miktar emiyorlar yine teri ama yine de pamuklu kıyafetler gibi sırılsıklam olmuyorlar.
Sosyal ağlarda paylaş

Yahu anlatamıyorum galiba, normal bir mağazada satılan "polyester karışımlı çorap" kötüdür bildiğin kötü, sağlıklıda değildir. Teride emmez dışarıda atamaz, vücüt yüzeyini kaplar aynen elinize poşet geçirmiş gibi bir etki yapar, vücür bölgesi terli kalır.

Eğer bu tip çorap giyip koşacağınıza pamuklu tercih edin daha sağlıklıdır. İkisinide denedim en iyi sonucu her zaman pamukludan aldım, yani denemesem haklısınız diyeceğimde ama denedim ve polyester çoraplar her zaman parçalıyor ayağımı. Bütün çoraplarımda %100 pamukludur bulmakda gayet kolay.

Coolmax kumaşdan üretilen çorapları hiç denemedim o yüzden birşey diyemiyorum.

@Mirage
Pamuk teri emer ve kurur, fakat bu kuruma işlemi coolmax kumaşlara göre %50 daha yavaş gerçekleşiyormuş.

Neyse isteyen istediğini kullansın bildiği gibi yapsın diyelimde başkalarını yanlış yönlendirmeyeyim, nihayetinde deneyimlerime dayanarak konuşuyorum ve sonuçlarını gözlemleyebiliyorum.
Sosyal ağlarda paylaş

DoruK hariç kimse pazardan polyester çorap al giy dememiş zaten. Koşu (ya da genel olarak spor) için özel üretilen içinde polyester de bulunan çorapların, tamamen pamuklulara göre üstün olduğunu söylüyorum sadece. Bunun kişisel bir şey olduğunu sanmıyorum. Bilimsel açıklaması var sonuçta.

Ben zamanında hobi olarak haftada 3-4 gün her seferinde 10-15km koşan biri olarak kendi tecrübelerimi paylaşıyorum sadece. Normal pamuklu çoraplarla o yolları katetmeme imkan yoktu. Sen rahat ediyorsan sorun yok tabi.

edik: Pamuk teri emer ve kurur diyorsun da, gidip balkona asarsan kurur anca. Sen koşmaya devam ederken terlemeye devam ediyorsun. İstediği kadar kurusun, terledikçe daha çok ıslanıyor. Koşu bittiğinde, özellikle uzun bir koşuysa, sırılsıklam olmuş oluyor. Gerçi bunlar kişiden kişiye değişen şeyler ama koşarken adam gibi terlemeyen birinin de zaten çorap için kafa yormasına da gerek yok bence.
Sosyal ağlarda paylaş

Benim tüç açıklamalarım bya adlı üyenin ayaklarım su topluyor sorunu üzerine aslında. Polyester çoraplar ile aynı sorunu yaşadığım için ve akabinde pamuklu çoraplar ile bu sorunu bertaraf ettiğim için deneyimlerime dayanarak bir çözüm ortaya koydum kendimce. Arkadaş dener kendine en uygun seçimi yapar.

Büyük ihtimallede bya adlı arkadaş benim düşdüğüm hataya düşmüşdür çıkarımından hareketle ortaya koydum görüşlerimi. throine adlı üyede %100 pamuklu çorap ideal değildir koşu için dedi. Bana gayet ideal geliyor hiç bir sıkıntısınıda çekmedim diyorum sadece.

Pamuk teri alır ve üzerindede kurur, aynı şekilde vücudun hava almasınıda sağlıyor. Bunları ben demiyorum yukarda bir alıntı yaptım bir prof dermatologdan onun dediklerini diyorum. sonuçda vücüt ısın ile pamuklu kumaşda ısınır ve ısıda üzerindeki nemi kurutur, coolmax kumaşa göre sadece yüzde 50 daha geç kuruyor. Coolmax kumaşda sonuçda ıslanıyor.

Bende zaten pamuklu en iyisi demiyorum, mağazalarda satılan polyester karışımlı dandik çoraplardan daha iyidir diyorum. Herhalde bya aynı hatayı yapmıştır çıkarımından hareket ediyorum. Hiç bir psotumda pamuk coolmaxdan daha iyi demedim.
Sosyal ağlarda paylaş

Mirage said:

DoruK hariç kimse pazardan polyester çorap al giy dememiş zaten. Koşu (ya da genel olarak spor) için özel üretilen içinde polyester de bulunan çorapların, tamamen pamuklulara göre üstün olduğunu söylüyorum sadece. Bunun kişisel bir şey olduğunu sanmıyorum. Bilimsel açıklaması var sonuçta.

Ben zamanında hobi olarak haftada 3-4 gün her seferinde 10-15km koşan biri olarak kendi tecrübelerimi paylaşıyorum sadece. Normal pamuklu çoraplarla o yolları katetmeme imkan yoktu. Sen rahat ediyorsan sorun yok tabi.

edik: Pamuk teri emer ve kurur diyorsun da, gidip balkona asarsan kurur anca. Sen koşmaya devam ederken terlemeye devam ediyorsun. İstediği kadar kurusun, terledikçe daha çok ıslanıyor. Koşu bittiğinde, özellikle uzun bir koşuysa, sırılsıklam olmuş oluyor. Gerçi bunlar kişiden kişiye değişen şeyler ama koşarken adam gibi terlemeyen birinin de zaten çorap için kafa yormasına da gerek yok bence.
ben terlemeyen bi insanım valla, 1,5 saatlik ağır antrenmandan sonra sırf tişört değiştirip sabaha kadar pasaportta batak oynamaya gittiğimi bilirim :p
Sosyal ağlarda paylaş

bi tane koşu bandı satın al, televizyonun karşısına kur, film koy, dizi koy izlerken koş. En ideali o, nasıl geçtiğini anlamıyosun zamanın

altyazılı olmasın ama, altyazı okuması dert olabiliyor, üstüne koşarken okumaya kasmak mide falan bulandırabiliyor bazılarında. ing. yeterliyse altyazısız ingilizce, olmadı türkçe dizi/film şeyedecen artık.
Sosyal ağlarda paylaş

Nike+ ayakkabıların altına iPod nano zımbırtısı takılıyor. Koşu hızını ve mesafeni aktarıyor iPod'a. Müziğin yanında sesli feedback alabiliyorsun. Sonra bilgileri bilgisayara aktarıp istatistik/grafik falan çıkartabiliyorsun. O alet de koşu hızına göre müziği değiştirebiliyor.
Sosyal ağlarda paylaş

• Yeni Oluştur...