Jump to content
Forumu Destekleyenlere Katılın ×
Paticik Forumları
2000 lerden beri faal olan, çok şukela bir paylaşım platformuyuz. Hoşgeldiniz.

Dil Meselesi


GERGE

Öne çıkan mesajlar

  • Genel Yönetici
Şu konudan çıkan ve kendi konusu olması gerek diye açtığım bir şey bu.

Bu tarz şeyleri konuşurken dilsel olarak çok sınırlıyız. Etoloji ya da bu tarz insan üzerinde yorumlanması tabu olan bilimler dilsel olarak daha tanımlama aşamasında bence - ben daima yeni kelimeler, tabirler kullanmaya çalışıyorum ve bu konunun kişisel sorusu bu: becerebiliyor muyum?

Forumsal soru ise: Ne yapabiliriz?

Tanımlama aşaması derken ne demek istediğimi anlatayim önce; A terimi B olayını açıklamak için yaratılmış ama C olayına da olan toplumsal bağları nedeniyle arada sıkışıp kalmıştır. Bu kavram belirsizliğinde terim hala tanımlanma aşamasındadır diyebiliriz.

Çalıştığımız şeyler üzerinde deneyler yapabilmek için önce onu tanımlamalıyız. Bunu 'maddeleri toplama' yolunu izleyerek aceleye getirmemeliyiz. Konseptler yaratmalıyız. Madde olarak kabul edilen faktörler kullanılan konseptlere ve sorulan sorulara bağlıdır.
Link to comment
Sosyal ağlarda paylaş

  • Genel Yönetici
Basitçe; hepimiz birer hayvanız ve hayvan terimi bizle birlikte tek bir noktaya bağlı olmayan ve merkezi bir yapısı olan herşeyi tanımlamak için oluşturulmuştur. Ama dinler insanın hayvan olmağını söyler ve bu nedenle bazı toplumlarda insanları hayvan olarak tanınlamak tabudur.
Link to comment
Sosyal ağlarda paylaş

hayvanın sözlük anlamı şöyle tdk'da.

Duygu ve hareket yeteneği olan, içgüdüleriyle hareket eden canlı yaratık


bu duruma göre biz hayvanız. Zaten tüm diğer bilimsel veriler de hayvan olduğumuzu gösteriyo. inkar etmek cahilliktir. istiosanız inanın topraktan yaratıldığımıza ama topraktan da hayvan yaratılmış bu durumda.

nedir bu kadar tartışılıcak olan anlamadım.
Link to comment
Sosyal ağlarda paylaş

  • Genel Yönetici
Felsefe işin içine girince böyle bir kesinlik yok. Mesela varoluşular; insan boş bir sayfadır, içgüdüleri yoktur der. Bu TDK'nın söylediği ile çekişiyor. Gerçek hayat ve düşünceler TDK'nın tanımları kadar basit değil.

[ Mesaj 04 Eylül 2007, Salı - 11:06 tarihinde, GERGE tarafından güncellenmiştir ]
Link to comment
Sosyal ağlarda paylaş

İnsan hayvan değildir. Hayvandan kastınız memeli canlıysa evet. Ama dogadaki düzene oymayan, bir zincirin halkası olmayıp, kendine zincir kuran bir varlık modeli oldugumuz için direk hayvanlar aleminden ayrılıyoruz zaten diye düşünüyorum.

[ Mesaj 04 Eylül 2007, Salı - 11:09 tarihinde, Xhunarion tarafından güncellenmiştir ]
Link to comment
Sosyal ağlarda paylaş

yok işte. hayvanlardan ayrılmıyosun.

daha zekisin ve düşünebiliyosun onlardan üstün özelliklerin var ama yine de hayvansın.

ve düşünüp geliştirebildiğin için zaten kendi besin zincirini kuruyosun ki o besin zincirinde sen de yer alıyosun. Tüketilmesen de tüketiyosun artıklarını tükettiriyosun.
Link to comment
Sosyal ağlarda paylaş

Tüketilmiyorsan zincirde değilsin. Domine ederek zincirde yer alıyor olmazsın zadece zincirden faydalanıyorsun. Böyle bir güce sahip oldugun için ayrılıyorsun. Bir kere zeka sadece ayırmaya yeter de artar. Sanat algısı olan bir canlı hayvan olamaz bence.

Edit: Kahvemi içmem lazım resmen klavye kullanamıyorum sayın seyirciler.

[ Mesaj 04 Eylül 2007, Salı - 11:31 tarihinde, Xhunarion tarafından güncellenmiştir ]
Link to comment
Sosyal ağlarda paylaş

İşte matrix felfesiyle aynı aşağı yukarı,
Her küme kendi içindeki olaylarla bağlı,onun kesişimi olan kümeyle C elemanın durumu sorunlu.Yani dğier kümeylede ilintili olduğu için C elemanı biraz pasif.Neo neden bu kadar isyanlarda sanıyosunuz? Hayvan muhabbetiyle ne alaksı var onu anlamadım,bu topik sahibinin sorduğu ilk yere ithafen.Fazla saçmalamış olabilirim uykusuzum çünkü.
Link to comment
Sosyal ağlarda paylaş

insanın "düşüncelerimi, bildiklerimi, gördüklerimi, yaşadıklarımı başkasına anlatayım, millet beni bilgili olarak görsün, ne kadar afilli cümle kurarsam o kadar entel karı kız hayran kitlesi yaratırım, abav nasıl da garizmatik oldum lan" dürtüsü olmasa böyle şeyleri tartışmaya gerek kalmaz der, kaçarım.
Link to comment
Sosyal ağlarda paylaş

  • Genel Yönetici
Neyin ne ile tanımlanması gerektiği belli değil diyorum. Bir örnek - pek iyi değil ama aklıma bu geldi;

''otoyola giren adam ne yapıyor?''; parası karşılığı bir yolun üzerinden geçebiliyor, yolculuk eylemini devam ettiriyor, bir düğmeye basıyor, kurallara uyuyor, bir gişenin önünde duruyor, para harcıyor, kol kasları yoruluyor, atp harcıyor, arabayı durduruyor.

Bir sürü farklı şekilde anlatabiliriz ama soru biraz daha soyut bir kavram olduğunda - ilk sayfadaki hayvan olayı gibi - neyin neyi tanımladığı tam belirlenemiyor. Evrensel tanımlar yok. Bu da düşücelerde iletişimsizlikler doğuruyor.
Link to comment
Sosyal ağlarda paylaş

peki evrensel tanımlar yoksa nasıl anlatmamızı bekliyorsun,el hareketliylemi?Her yerel kavram evrensillik taşır,öyle değilmi?
bişey ile tanımlanmıyorsa konuşmamıza gerek yok o zaman?bişeyle tanımlayın deyip,'bu ne yaa' gibi oldu şimdi.Ayrıca felsefi bir konu,felsefede sorular önemli.Sorup geç sende.Çünkü cidden ciddi bir iletişimsizlik oldu.
Ne anlatmak istediğini hala tam olarak anlamış değilim,konu sürekli değişiyor gibi geliyor.Daha açık anlatabilen çıkar belki.

[ Mesaj 04 Eylül 2007, Salı - 12:31 tarihinde, Olivies tarafından güncellenmiştir ]
Link to comment
Sosyal ağlarda paylaş

E o zaman sen bi ön ayak ol. Aklına gelen bişey var mı? Tartıştığımız ama birbirimizi anlayamadığımız bi konuda şudur diye bir tanım yap. Ben hiç düşünmemiştim bunu, başkalarından bekliyorum çünkü bu tanımları yaratmayı.

edit : bide cinali geçicen onları. Şu topiği bide diğer topiği bi tane bile kız okuyosa bana bi tokat atmana izin vericem (how i met your mother hesabı)

[ Mesaj 04 Eylül 2007, Salı - 12:46 tarihinde, axedice tarafından güncellenmiştir ]
Link to comment
Sosyal ağlarda paylaş

×
×
  • Yeni Oluştur...