Jump to content
Forumu Destekleyenlere Katılın ×
Paticik Forumları
2000 lerden beri faal olan, çok şukela bir paylaşım platformuyuz. Hoşgeldiniz.

Hukukçulara bir soru

Sparkcaster

Öne çıkan mesajlar

sebahat tuncel midir nedir onun salıverilmesiyle alakalı
malum dokunulmazlık sebebiyle hapisten çıktı
şimdii bu durum
14. madde
[spo] MADDE 14. – (Değişik: 3.10.2001-4709/3 md.) Anayasada yer alan hak ve hürriyetlerden hiçbiri, Devletin ülkesi ve milletiyle bölünmez bütünlüğünü bozmayı ve insan haklarına dayanan demokratik ve lâik Cumhuriyeti ortadan kaldırmayı amaçlayan faaliyetler biçiminde kullanılamaz.

Anayasa hükümlerinden hiçbiri, Devlete veya kişilere, Anayasayla tanınan temel hak ve hürriyetlerin yok edilmesini veya Anayasada belirtilenden daha geniş şekilde sınırlandırılmasını amaçlayan bir faaliyette bulunmayı mümkün kılacak şekilde yorumlanamaz.

Bu hükümlere aykırı faaliyette bulunanlar hakkında uygulanacak müeyyideler, kanunla düzenlenir.

[/spo]

buda dokunulmazlıklarla ilgili hükümler
[spo]Seçimden önce veya sonra bir suç işlediği ileri sürülen bir milletvekili, Meclisin kararı olmadıkça tutulamaz, sorguya çekilemez, tutuklanamaz ve yargılanamaz. Ağır cezayı gerektiren suçüstü hali ve seçimden önce soruşturmasına başlanılmış olmak kaydıyla Anayasanın 14 üncü maddesindeki durumlar bu hükmün dışındadır. Ancak, bu halde yetkili makam, durumu hemen ve doğrudan doğruya Türkiye Büyük Millet Meclisine bildirmek zorundadır.[/spo]

bu bir çelişkimidir.bu kişinin salıverilmesi bir hata mıdır?
( bu durumu dün anayasadan anlamayan sabih kanadoğlu belirtmiştir)
Sosyal ağlarda paylaş

söz konusu kişi yalnızca tutuklu olarak yargılanıyordu, yani hakkında verilmiş bir hüküm yoktu o yüzden bu bi çelişki oluşturmuyo anayasa açısından. ha tabi hüküm giymiş birinin (bkz. erbakan) milletvekili olması söz konusu değil zaten.

[ Mesaj 26 Temmuz 2007, Perşembe - 10:21 tarihinde, sir tarafından güncellenmiştir ]
Sosyal ağlarda paylaş

sabahat tuncel neyle yargılanıyo, suçüstü hali var mı, ceza istemi ne bunları bilmiyorum açıkçası. ama henüz hakkında verilmiş bir mahkeme kararı olmadığı için meclise girmesi anayasa açısından bir çelişki oluşturmuyo, bunu da avukat olan kuzenime sordum az önce, o da aynen öyle söyledi. terör örgütü üyesi olduğu mahkeme kararıyla kesinleşmediği sürece meclise girebiliyor yani.
Sosyal ağlarda paylaş

Acı olan tek bir yan vardır AKP hükümeti dokunulmazlıkları derhal kaldırmalıdır.
Ama Tayyipde bunu yapıcak yürek ayrıca niyetde yoktur.
Kendi yolsuzluklarından yargılanma korkusu devletin bütünlüğünden ve vatanın güvenliğinden daha önemlidir onun için.

Olucak olan şudur.

Olası bir operasyon tarihi veya bu tip gizli bir konu meclisde kapalı oturumda görüşülürken , vatan hainliğinden yargılanması durdurulmuş birisi , mecliste konuşmalara katılacaktır. Operasyon izni çıkıp çıkmadığını herkesden önce öğrenecek ve bunu haber verebilecektir.

Bu şakamıdır ?

DTP nin meclisde olmasınına nötr hatta pozitif baksamda yargılanmakda olan birisi dtp olsun akp olsun chp olsun meclisde olmamalıdır. Heleki yargılanma nedeni vatan hainliği (Buna ben Yolsuzluklarıda dahil ediyorum. gemicik almayıda vatanı satmayıda bölmeyide ) olan her kimse önce aklanmalı yoksa meclise ayak basmamalıdır.
Sosyal ağlarda paylaş

Milletvekili olan kişinin davaları donar, zamanaşımı muhabbeti de işlemez, milletvekilliği bittiği zaman davalar aynen devam eder.
Veya, meclis karar çıkartır, vekilin dokunulmazlığını kaldırır, davası sürer, gerekirse vekillikten düşürülür falan.
Anayasa'dan ziyade bu konuda özel bir kanun varsa ondan yararlanmak lazım tabi ama tam bir bilgim yok bu konuda.
Ceza davaları konusunda bu muhabbetin işlemiyor olması lazım ayrıca, ama yargı süreci sürmekteyse ve hüküm verilmemişse davanın donması normal yani. Çünkü hüküm verilmeden hiç kimse "suçlu" değil. Tutuklu yargılanıyorsa "suçlu" diyemeyiz yani.
Çerçeve olarak kabaca bu, savunuyorum falan zannedilmesin =)
Dokunulmazlıkların bir mantığı olsa dahi Türkiye artlarında bir noktadan sonra o mantık mantıksızlığa dönüşüyor maalesef.

[ Mesaj 26 Temmuz 2007, Perşembe - 11:19 tarihinde, Griswold tarafından güncellenmiştir ]
Sosyal ağlarda paylaş

Gris tutuklu yargılanmasını kaldırsınlar normal yargılansın ama yargılansın suçsuzsa ne ala zaten.
Mecliste çalışmalarına devam eder.
Ama
Hırsızı , vatan hainini vb. meclisde koruma fikri bana çok abes geliyor.

Adi suçlardan yargılanıyor olsa , adiden kastım adamın birine yumruk atmış barda kız arkadaşına küfür etti diye
gibi önemli değilde.

Bu adamlar milletvekili , devletin senin benim bilmediğimiz sırlarını öğrenip geleceğimiz konusunda gene karar alyorlar.

Adam hırsız ise ne hakla benim geliceğimi satma riski olan adamı tutarsınız orada ?

Aynı şekilde adam vatan haini ise nasıl benim güvenliğim hakkında bu adama yetki verirsiniz.

neyse ben dürüst bir meclis istiyorum sade...
Sosyal ağlarda paylaş

Yani sonuçta yargı kararı olmadıkça vatan haini sayılamaz kimse. Vekil seçilmesi halinde yargılama sürecinin donması mesela iktidarın, milletvekilerine yargı aracılığıyla baskı kurmasına engel olmak içindir.

[ Mesaj 26 Temmuz 2007, Perşembe - 11:48 tarihinde, eldar tarafından güncellenmiştir ]
Sosyal ağlarda paylaş

Tamam eldar suçlu değil ok ?
ama ya suçluysa ? sen nasıl vatanın güvenliği için karar alırken bu adamın yanında konuşucaksın ?

yani demek istediğim , suçu ispatlanana kadar herkes suçsuzdura karşıyım demek değil.
Ben yargılamanın durmasına karşıyım.
Durursa hırsızı başbakan , vatan hainini MGK üyesi yapabiliyorsun ki , çok ters şeyler olabilir. (Örnektirler kimse savunmaya geçmesin rica ederim )

[ Mesaj 26 Temmuz 2007, Perşembe - 12:00 tarihinde, Szasstam tarafından güncellenmiştir ]
Sosyal ağlarda paylaş

Yani pratikte haklı olabilirsin de "suçluluğu kanıtlanana kadar herkes masumdur" hukukun temel bir ilkesi.
Bir de öyle operasyon tarihi Meclis'te konuşulmuyor tahminen, yoksa vatan hainine gerek olmadan sızardı illa; önce operasyon izni çıkıyor, sonra tarihini Genelkurmay kendi belirliyor herhalde.
Sosyal ağlarda paylaş

bu bir örnek eldar ,
suçluluğu kanıtlanana kadar herkes masumdurda , neden suçluluğunu kanıtlamama engel olunuyor ?

Adam suçlu ben kanıtlamak istiyorum , yeterli siyasi gücü varsa kanıtlama şansım olmuyor. Adam birde RTE gibi ise yandın. Meclisdende çıkmıyor. Ölene kadar kanıtlayamıyacakmıyız ?

Kürsü dokunulmazlığı hariç her türlü dokunulmazlığa karşıyım. Sonuç olarak. Bu olaydan öncede karşıydım.
Sosyal ağlarda paylaş

Bu tamamen kanunlarla alakalı bi durum arkadaşlar kimsenin isteği ya da keyfiyetiyle alakası yok..
Bahsi geçen şahıs hüküm giymemiştir ve zaten seçimlerden önce tutuksuz yargılanmasına karar verilmiştir...
Dokunulmazlığında zaten tam olarak tanımı budur milletvekili hakkında soruşturma açılamaz eğer devam eden bir dava varsa askıya alınır ama zamanaşımı geçerli olmaz...
Hukukçuların savunduğu kısımsa zaten dokunulmazlığın mantıksızlığını göstermektir milletvekili seçilerek yargı yolundan kaçılıyor kanun boşluklarına sığınılıyor...
Benim şahsi fikrim de bu yönde fakat ne yaparsın ki kanunlar böyle 'kanun özüyle ve sözüyle değindiği her konu da uygulanır' yapılacak bir şey yok..
Ama akp hükümeti biraz olsun yüreklilik gösterebilirse meclis kararıyla bu şahsın dokunulmazlığını kaldırabilir temennim de bu yönde..

[ Mesaj 29 Temmuz 2007, Pazar - 04:10 tarihinde, Spanger tarafından güncellenmiştir ]
Sosyal ağlarda paylaş

tayyibi hapisten cıkartıp,siirt in ücra köyündeki secimi iptal ettirip basbakan yapmadılar mı?

o girerse tuncel de olur,apo da olur.

alışın böyle şeylere,bunun adı demokrasi.

halkın iradesidir,karışılamaz.halk isterse hilafeti bile geri getirir.

4.5 yıl önce seçim sözü olarak dokunulmazlığı kaldıracağını söyleyen rte sözünü yedi mi yoksa?

kaldırır mı hepsi işbirliği içinde.barzani-pkk-akp bunlar ittifak halindeki birimler.

[ Mesaj 29 Temmuz 2007, Pazar - 08:50 tarihinde, Apache tarafından güncellenmiştir ]
Sosyal ağlarda paylaş

• Yeni Oluştur...