Jump to content
Forumu Destekleyenlere Katılın ×
Paticik Forumları
2000 lerden beri faal olan, çok şukela bir paylaşım platformuyuz. Hoşgeldiniz.

Ufuk Uras, Baskın Oran, ÖDP ve Yeni Muhalefet

ZaugnaKhaldun

Öne çıkan mesajlar

Yazı uzayabilir ya da dağınık olabilir; bi plan çizmediğim için karışık olabilir. Kaç kişiyi ilgilendirir bilemiyorum zaten.

Öncelikle bağımsız adaylardan başlayalım. Zamanında "işin içindeyim, yorum yapamıyorum" demiştim; şimdi zamanıdır.

Ufuk Uras seçildi, Baskın Oran (ve kendisiyle aynı bölgeden seçime giren Doğan Erbaş) seçilemedi biliyorsunuz.

-------------
Dtp desteğiyle aday olan baskın oranın, ufuk urasın aksine seçilememesinin ana sebebi yine dtp ve doğan erbaştır. Seçim sürecinin ilerleyen dönemlerinde (özellikle de baskın oranın dtp desteğini kabul etmesine ama şiddetle benimsememesi ve başka anlaşmazlıklar sonrasında) desteğini çekip doğan erbaşı aday gösterdi dtp. Sonrasında doğan erbaş 40küsürbin, baskın oran 30 küsürbin oy aldı; tek aday söz konusu olsaydı rahatlıkla meclise girilebilirdi, iki aday da giremedi ama bu haliyle.

Burada Baskın Oran ile ilgili şunu da söyleyeyim, çok ciddi para desteği vardı sol kesimden bağımsız bir adayın alamayacağı. Bunda kişi başı 1 milyar ücretli yemeklerden büyük iş adamlarının yaptığı bağışlara kadar pek çok şey var...
--------------------

Ufuk Uras tamamen ayrı bir muamma şu noktada. Ödp'den ayrılıp aday olması, kürt söylemleri, vesaire vesaire.

Bütün kürt söylemlerin üzerine kendisinin meclise girmesiyle ilgili şöyle bir gerçek var: Kürt milletvekilleri mecliste grup oluşturacak sayıya (20 milletvekili) ulaştığı için Uras'a "mutlaka aramıza girmelisin" baskısı yapmayacaklar, ve tahmin edileceği üzere kendisi de girmeyecektir bu gruba. Urasla kürtlerin yollarının tamamen ayrılması demek değil bu ama aynı yolda yürümediklerini de söyleyebiliriz.
----------------------

Ödp kısmına da değineyim kısaca. bu adaylık mevzusunun öncesinde gerçekleşen birkaç olay ve bu seçimlerdeki adaylık olayı ufuk uraslı ya da ufuk urassız ödp yi ciddi anlamda bitirmiş durumda. Genel olarak konuşulan konu "ödp misyonunu tamamladı, artık yeni bir partiye ihtiyacımız var." diye özetlenebilir. Bu yeni oluşumun başında kim olur bilinmez; ama planlanan şeyin bağımsız adaylarda birleşen (emin değilim sayısından) 3-4 sol partinin aynı çatı altında birleştirilmesi olabilir. Bunu zaman gösterecek.
----------------------

Son olarak, yeni muhalefet. Ufuk Uras'ın meclise girmesinin en büyük sonucu olacak belki de bu. Baykal'ın devam etmesi durumunda chpden büyük kopmalar yaşanabileceği tahmin ediliyordur elbette. Kopanların önemli bir kısmının ufuk urasın etrafında toplanabileceği, dolaylı yoldan alınan kürtlerin desteğiyle de chpye alternatif sol muhalefet grubu oluşturulması ihtimali var. Bu grubun yukarıda bahsettiğim yeni partiye geçme ihtimali de söz konusu. Ne kadar başarılı olurlar bilinmez tabi; ama böyle bir şey var şu anda.
---------------------

Sonuç nedir? Sonuç şudur:

1- Ufuk Uras (her ne kadar kendisini ciddi anlamda desteklesem de) çıkarcı bir insandır. Ödp'yi kuran insan olduğu gibi ödp yi çökerten insan da olmuştur.

2-) Yeni bir parti ve yeni bir muhalefet oluşumu söz konusu olabilir önümüzdeki aylar-yıllar içinde. Etkisi ne kadar büyük olur tahmin edilemiyor.

Bir değerlendirme ve tahmin olarak durum budur.

[ Mesaj 23 Temmuz 2007, Pazartesi - 13:05 tarihinde, ZaugnaKhaldun tarafından güncellenmiştir ]
Sosyal ağlarda paylaş

Baskın Oran'a yazık oldu, 2. bölge olsam direk ona verirdim. Baykal'dan bi açıklama gelir heralde yakın zaman içinde gidiyorum kalıyorum diye. Seçim öncesi parti içinde çok güçlüydü, Aydın ve bi iki ilde daha ön seçim yapılabildi sadece, gerisi hep parti yönetiminin atadığı adaylar diye biliyorum. Ama hezimet heralde güç dengesini değiştirecektir. Ufuk Uras yeni bir sol oluşumun lideri olabilir, benim merak ettiğim Baykal yerine CHP'nin başına geç derler mi adama? Derlerse kabul eder mi yoksa yekten yeni bi parti/hareket peşinde mi olur? Pek tanımıyorum Uras'ı.
Sosyal ağlarda paylaş

Bakın Oran üzerindeki kuşku ve belirsizlık şu;
Tamam adam solcu da...

Bu memlekette kürt ayrılıkçılarda solcu.
Bu adamda solcu ve kürtlerin bir kısmını destekliyor ve onlar tarafından destekleniyor.
Peki bu kısım kürt ayrılıkçıların kısmımı, yoksa uzlaşmacı kürt solunun kısmı mı?
Sosyal ağlarda paylaş

desteklendiği zaman için konuşuyorum, ikisi de. Dtp içinde iki kesimden de insan var çünkü.

Yalnız hala baskın orana verilen dtp desteği konuşuluyor, dtp desteği asıl olarak ufuk urasa verildi.

Hatta, bağımsız adayların katıldığı mitinglerde öcalan posterleri bile açıldı diye biliyorum.

Aynı şekilde şunu da biliyorum, ufuk uras da baskın oran da kürt sorununa ayrılıkçı vs. olarak bakmadı hiçbir zaman. Meclis içinde ufuk uras açısından açıkça belli olacaktır zaten bu.
Sosyal ağlarda paylaş

• Yeni Oluştur...