Jump to content
Forumu Destekleyenlere Katılın ×
Paticik Forumları
2000 lerden beri faal olan, çok şukela bir paylaşım platformuyuz. Hoşgeldiniz.

Kırmızı et severlere biber sosu..


Öne çıkan mesajlar

Mesaj tarihi:
Bu anlatacağım sos pek öğrenci evi yemeği değil. Ancak bir misafiriniz geliyorsa özel günler için gayet lezzetli bir sos olabilir..Fransız mutfağından gelme bir sostur. Kendi tavsiyelerimi araya kattım.. Bugün unuttum fotoraf çekmeyi ancak bir gün çekersem eklerim belki buraya..





Biber Sosu...

Malzemeler...

Karabiber
Üzüm Sirkesi
Tereyağ
Un
Et bulyon
Sarımsak
Kırmızı şarap

Adım 1 : Hazırlık

Karabiber büyük parçalar halinde ufaltılır..
Sarımsak ufak parçalara doğranır..

Adım 2 : Başlangıç

Miktara göre tereyağ ısıtılır..İçine Sarımsaklar koyulur.Biraz pişirdikten sonra bir çorba kaşığı çekilmiş karabiber yağın içine atılır ve karıştırılır. Ardından yarım bardak kırmızı şarap ve yarım bardak sirke (su bardağı olacak) İçine atılır.. Sıvı buharlaşarak %50 azalır. (Tavsiye : Tam olarak %50 azaldığını anlamak için tahta kaşığınızın arkasını bir ölçer olarak kullanabilirsiniz) Süzgeçten geçirilir ve bir sonraki adım için kenarda durur bu sıvı..(süzgeçte kalanları atabilirsiniz ^.^)

Adım 3 : Roux Brun

Aynı miktarda tereyağ ısıtılır. 1.25 bardak miktarda sıcak suya et bulyon atılır. Kenarda karıştırılmış halde beklerken sıcak erimiş yağın içine Bir çorba kaşığı un atılır.. bol bol ve hızlı hızlı karıştırılır ki top top olmasın. Bunun hemen ardından bulyonlu sıcak su içine dökülür ve hızlı hızlı karıştırılır. Sos kıvamına gelene kadar un karıştırılır. (tavsiye : ek un atmak için yapılması gereken şey bir bardak soğuk suya un karıştırılıp biraz karıştırıp bu suyla karıştırmaktır. Lezzet için bu önemlidir.. Ancak direk un da koyulabilir.)

Adım 4 : Bitiriş

Roux Brun'unuza ikinci adımda yaptığınız sıvıyı ekleyin... Bir süre karıştırın ve sos kıvamına gelene kadar buharlaştırın...Bir kaba dökün. Herhangi bir tür kızartılmış et türü için güzel bir sos olacaktır.(Tavsiye : Kırmızı et ile çok daha lezzetli olur)

Afiyet olsun ^^
Mesaj tarihi:
Haftasonuna deneyeceğim şey çıktı =)
Tarif için saol.


Fakat ikramın yapılacağı misafir'in acıya hiç tahammülü yoksa, karabiber'i çıkartırsak tarfiten kaybımız büyük olur mu?
Mesaj tarihi:
Karabiber çok ilginç, çok harika bi tat katıyo yemeklere. Tariften çıkarırsan bi şey kaybetmezsin. Ama tadı hayli farklı olur diye düşünüyorum. Bi denemek lazım tabi.
Mesaj tarihi:
sos acı olmuyor yalnız... ekleyeyim... çok hoş bir tadı oluyor.. ben acıdan nefret ederim zaten hiç sevmem

ve evet inanılmaz bir tad kaybı olur.. çünkü adı üstünde bibersosu....

[ Mesaj 12 Temmuz 2007, Perşembe - 07:40 tarihinde, ghost_boo tarafından güncellenmiştir ]
Mesaj tarihi:
ben sos tarifinde kirmizi sarap yazdigini görmemisim de,
sarap kullanilmasina birsey demedim zaten.
aksine en sevdigim sostur, onu kastettim.
ha bu arada biliyorum fransiz yemeklerinde cok sarap kullanildigini. babam saolsun.
Mesaj tarihi:
@ghost_boo

Acaba 1. adımda kesilen karabiber olayı tam olarak nedir ileride hiç ismi geçmiyorda sadece çekilmiş karabiberden bahsediliyor yani bu karabiber bizim bildiğimiz heryerde bulunan karabiber mi? =)
×
×
  • Yeni Oluştur...