Jump to content
Forumu Destekleyenlere Katılın ×
Paticik Forumları
2000 lerden beri faal olan, çok şukela bir paylaşım platformuyuz. Hoşgeldiniz.

[ÖSS'ciler için] Okul ve Bölüm Tanıtım Topiği

Prawler

Öne çıkan mesajlar

Bünyenizin 5 günde 3 saat uykuyu kaldırabileceğini düşünüyorsanız , kafein patlamaları yaşayıp gecenin 3 ünde çıkıp arkadaşınızın odasına koşup , üstüne atlayıp odanıza geri dönmek sizin için normal bir davranış ise , uyanık kalmak için bilimde çığır açacak hareketlerden kaçınmayacak bir karaktere sahipseniz sizi Sabancı Üniversitesi'ne bekliyoruz .

Bu söylediklerim sınav dönemleri için , ondan önce bi de ödevler falan var , onlar da böyle oluyor ayarlayamazsan . Onun dışında kakara kikiri . Değil . Bazen . Genelde iyi ya , eğleniyoruz biz baya baya .
Sosyal ağlarda paylaş

Itu Makina Mühendisliği

İtünün en zor bölümlerinden biridir. Zorlukları 2 tane, 1 dersler, 2 doğru düzgün üniversite ortamından çok bir binada pek çok sakallı makinacı herifle beraber derslere girip çıkmanız. Evet binada moda tasarım, tekstil gibi bölümler de olmasından dolayı kız erkek oranı o kadar kötü değil aslında da, insanın içinde makina mühendisliğini yaparım ben, severim bu işi, hayatım boyunca da bunu yapabilirim demeyen insan için akıl karı bi iş değil buraya girmek.

Onun haricinde, dersler normal mühendislik dersleri 1-2 sene gibi, bikaçı hariç, sonrasında daha bi ağır makina dersleri giriyor ki akışkanlar mekaniği, makina elemanları 1-2, ısı geçişi, dal dersleri derken saçlar beyazlamak üzereyken mezun ediyorlar.

Hocalarımız kesinlikle ve kesinlikle, itü'nün en disiplinli, en balled hocalarıdır. Kalp kırarlar. Bayan hoca yok denecek kadar az, asistanlar da öyle. Bazı derslerde hiç kız olmadığı için, asker gibi oluyor, hem hoca affetmiyor rencide ediyor, hem de çok sağlam geyikler dönebiliyor.

İçinde fizik, makina vs. sevgisi olmayan insan gelmesin! Yoksa yapamaz söyliyim, zordur. Biz güya seviyoruz bu işi, mukavemeti 4-5 kere alan arkadaşlar var hala.

Ama mezun olduktan sonra, bana göre, makina mühendisi olarak hani çok da vasat değilseniz, diğer üniversitelere göre daha avantajlı olabilirsiniz. Bana göre yine, itü makina, Türkiye'deki en iyi makina mühendisliği bölümüdür. Odtü hemen arkasından gelir, sonra boğaziçi ve özeller. Akreditasyon olarak diğer üni ve bölümlere çakmış durumdayız diyebilirim. Amerika ile bağlantılarımız giderek artmakta olsa da, avrupa ve Erasmus gibi bağlantılarımız türkiyede 1. sırada. Yani ben de erasmus yaptım nitekim, ki bizim fakülteden 20 ye yakın insan gitti erasmusa, ortalaması 2.70 olanlar falan gitti (o da kolay değil bakmayın). İtü genelinde erasmusa türkiyede 1. sırada olarak ~200 öğrenci gidiyor. Master olarak da gayet iyi, pek çok arkadaş masterı da itü makinada yapıyor nitekim..

Bina olarak da, gümüşsuyu, yani taksimin az aşağısında. Taksime en yakın okuldur kendisi. Diğeri de taşkışla itü mimarlık falandır. Yurdu da var, fena değil, futbol ve basketbol sahalarımız var. Binanın şekli 4gendir ancak uzun süre 5gen sanabilirsiniz nedendir bilmem. Boğaz manzarası vardır, inönü stadının az yukarısında zaten. Yemekhanede de yemekler gayet güzeldir, ve ucuzdur. 2ytl idi geçen sene. Kantinde de bilardo , langırt vs. oyunlar var. Atari bile var hehe. Bilgisayar lab.larına zaten girmiyorum gidin görün, daha iyisini (itü geneli için söylüyorum, makina da dahil tabi) türkiye'de bulamassınız sanmıyorum. boğaziçi falan hele direk yalan.

Durum bu, göze alabilosanız zor bi öğretimi, iyi bile eğlenebilirsiniz. Ben de uzattım 2 sene daha oradayım, gelen olursa taksime de gider içeriz beraber.Öğle yemeğini bambide falan yeriz.

Itu Kimya Mühendisliği

Geçiş yaptığım için ilk sene burayı da gördüm az da olsa. Çok bilmediğim için kısa geçeceğim, maslaktadır bunun binası, üni, hayatınız itü maslak kampüsünde geçer genel olarak. Gayet iyidir. Yani öğrencileri itü'de gördüğüm en kalite insanlardı öyle diyim, ve çok birlik beraberlik içindedirler, derslerin çoğu ortak olduğu için. Hocalar da çok iyidir. Makinanın tersi olarak en çok kızın bulunduğu bölümlerden biridir. Benim için görünen en belirgin fark bu oldu :p

Daha itü veya makinayla ilgili sorusu olan pm atabilir.

[ Mesaj 21 Temmuz 2007, Cumartesi - 21:19 tarihinde, Sly-One tarafından güncellenmiştir ]
Sosyal ağlarda paylaş

Bu arada ginaly Bilkent İşletme'yi güzel anlatmış ama benim de eklemek istediğim birkaç birşey var.

1) Bilkent İşletme Fakültesi'nin tam zamanlı, doktoralı öğretim üyesi sayısı 39'dur. Toplam öğretim üyesi sayısı 46'dır. Öğretim üyeleri hiçbir yere danışmanlık falan yapmazlar, 100% fakültede çalışırlar.

2) Bu öğretim üyelerinin toplam yayınladığı makale sayısı 203. Bu makalelerin hepsi ISI endeksinde, uluslararası hakemli dergilerde yayınlanmıştır (Önemli bir nokta bu. Faso fiso dergilerde yayınlanan fos makaleler katılmamıştır bu rakama). Fakültenin araştırma kapasitesini gösteren bir sayı bu.

3) Bu yayınlanan makalelere yapılan toplam (Yurtdışı ve yurtiçi) atıf sayısı 841'dir. Bu da fakültenin araştırmalarının değerini gösteren bir sayı. Elalem bu araştırmaları kendi çalışmalarında referans olarak kullanmaktadır.

4) Toplam açılan lisans dersi sayısı 120'dir. 36 tane seçmeli ders açılır her sene, yani seçmeli dersler gerçekten seçmelidir, çeşit çeşit ders vardır.

5) 41 tane yabancı üniversite ile değişim antlaşması vardır.

6) Her sene 90 kişilik bir öğrenci kontenjanı değişim programlarıyla bir dönemliğine veya bir seneliğine yurt dışına gidebilir. Bu sene sadece 53 kişi gitti, yani kontenjan boş. Aşağı yukarı, çok başarısız öğrenciler haricinde, isteyen herkes yurt dışında okuyabiliyor en az bir dönem, rekabet söz konusu değil imkanlar için. 2.8 ortalama isteniyor normalde, ama bunu esneterek 2.2'ye kadar çekebiliyorlar.

7) AACSB akreditasyonuna sahip tek işletme okuludur Türkiye'de. Hatta Balkanlar'da, Orta Doğu'da ve Asya'nın çoğunluğundaki tek akredite üniversitedir. Harvard ve Yale gibi okullarla paylaşır bu akreditasyonu (http://www.aacsb.edu/) ve uluslararası standartlara ulaştığının bir kanıtıdır. Türkiye'deki diğer İşletme okullarına da aynı akreditasyonu almaları için canla başla yardımcı olmaktadır.

8) 7 tane uzmanlık alanı vardır. Yönetim, Üretim, Finans, Uluslararası İşletme, Muhasebe, Pazarlama ve hatırlayamadığım bir tane daha. 3. seneden itibaren öğrenciler bu uzmanlık alanlarından bir tanesini seçebilirler. Örneğin Uluslararası İşletme seçen bir öğrenci için yurt dışı değişim programı ve üçüncü dil zorunludur.

Bu yukarıdaki kategorilerin 1 tanesi haricinde hepsinde fakülte Türkiye çapında bir numaradır (Çoğunda açık arayla). Hangisinde değil? Karşılaştırın Boğaziçi'yle, ODTÜ'yle, Sabancı'yla, Koç'la kendiniz öğrenin :P Böylece hepinize yalan yanlış bilgiler vermediğimi de bizzat görün.

Ayrıca genel olarak İşletme hakkında bilgi. Türkiye'de "çok fazla işletmeci" falan yoktur. Toplam üniversite mezunlarının sadece %6'sı işletmecidir. Amerika'da bu rakam %18'dir. Türkiye'nin ekonomisinin çok daha hızlı büyüdüğünü göz önünde bulundurursak, işletmeci fazlalığı değil, ap açık bir işletmeci eksiği olduğunu görebiliriz. Ayrıca bu %6'nın içinde çok fason işletmeciler de dahildir. Diploma harici herhangi birşeyle mezun olmayanlar yani. Vasıflı işletmecilerin sayısı çok daha azdır ve işsiz kalmaları gibi bir durum yoktur, özellikle Bilkent, Boğaziçi vs. gibi okullardan mezunlarsa.

Bu verdiğim bilgilerin çoğunu Bilkent İşletme'nin dekanının kendisinden öğrendim bu arada. Hayır komisyon almıyorum sağda solda söylemek için :P Bilinçli tercih yapın yeter.
Sosyal ağlarda paylaş

• 2 hafta sonra ...
Kimse odtü yazmamış, bişeyler yazayım bari dedim.

ODTÜ

Kim ne derse desin, zannımca universite yılları dediğimiz hayatınızın 4-7 yılını yiyen dönemini türkiyede geçirebileceğiniz en iyi yer. Ankara'da oturuyorsanız, ve Bilkent'e tonlarla para akıtmak gibi bir fantaziniz yoksa zaten gidebileceğiniz en iyi yer burası. Ankara dışındaysanız daha da güzel; çünkü ne olursa olsun universite hayatı aileden ayrı yaşanırsa daha bi güzeldir hoştur tecrübeyle sabittir. ODTÜ de bunu yapabileceğiniz en mantıklı yerdir açıkçası. Eğitiminin kalitesi bir yana, Türkiyede şu ana kadar gördüğüm en aktif universite topluluklarını ve en aktif sosyal ortamı da bulunduran bir universitedir kendisi. Kampüsü bir ayrıdır zaten, ne diyeyim yani gelip görün. Ormanın ortasında, içinden kendine ait otobüslerin geçtiği; ayrı minibüs duraklarının olduğu resmen bir kentten bahsediyoruz.

ODTÜ Elektrik - Elektronik

Şimdi efenim bu bölümümüz ÖSS yıldızlarıyla ünlü olduğu kadar dersleriyle de ünlüdür. Şu noktada da bir uyarı yapmak istiyorum : Eğer gerçekten ve gerçekten elektronik okumak istiyorum ben, matematik hastasıyım, hep zaten devreler motorlar bilgisayarlar kontrol sistemleri gibi ıvır zıvırlarla ugrasmak istedim ben demiyorsanız, gitmeyin. Hem hayatınıza yazık, hem de o kadar çabaya ve emeğe. Gitmek istiyorsanız da aklınızda bulunsun, ODTÜ Elektronik'in eğitimi sağlam olduğu kadar da ağırdır. ÖSSde ilk 100e giren arkadaşların derslerde patlamaları ve dersten kalmaları gayet doğaldır, kimse de bunu garipsemeyecektir. Biraz hayatın zor yönünü adama gösterir.

Eğer yukarıdaki paragraf sizi engellemediyse, o zaman biraz daha bölümü detaylı anlatayım. Efenim, eğitimi ODTÜ'de her bölümde olduğu gibi İngilizcedir ve bu nedenle girdiğiniz ilk sene İngilizce sınavına girmeniz ya da TOEFL sonucu göstermeniz gerekmektedir. Elektronik okuyacaksanız, kesinlikle ve kesinlikle hazırlığı atlamayın. Mükemmel seviye İngilizce bilseniz bile, hazırlık odtü'de yaşayacağınız en güzel senedir. Bölüm dışı en sağlam arkadaşlıklarınızı ya hazırlık yıllarında ya da sosyal aktivitelerle yapabilirsiniz; ki ikincisi yıllar geçtikçe giderek zorlaşır. O yüzden benim en sadık sevgilim "CPU'daki canım ALU'mdur ulan" gibi bir düşünceye sahip değilseniz hazırlığı atlamayın. Benzer şekilde, dönem ya da sene uzatmaktan çok çekinmeyin eğer size faydası olacağını düşünüyorsanız. Bazen sindire sindire okumak hem dersleriniz hem sizin için daha iyidir. Zira odtü devlet okulu, kasalarca para ödemek zorunda değilsiniz.

Eğitimi üst kalitedir, açıkçası İTÜ ya da Bilkent dışında türkiye çapında rakibi yoktur. Şu anda staj yaptığım şirketteki bir mühendisin anlattığına göre (şirket, ismi lazım değil, amerikalı bir chip üretim firmasının istanbul tasarım ve arge bürosu); türkiye çapındaki bir sürü universiteden eleman aradıklarını ve bu amaçla universiteleri teker teker gezip öğrencilerle teknik görüşmeler yaptıklarını söyler ( onlardan biri de bendim hehe :P ). Bir nevi teknik sınav/iş görüşmesi yaptılar, işte şöyle olsa nolur bu nedir nasıl işe yarar vs gibi. Sonuçta, iyi sonuç vereceklerini düşündükleri bir sürü universitenin çok kötü performans çizdiğini ve sadece İTÜ ile ODTÜ'nün kendilerini tatmin edici performans verdiğini söylediler. Zaten şirkette çalışanlar ya İTÜ ya da ODTÜ mezunu. Özellikle iş çevrelerinde bu durumun özetini gösteriyor galiba. Ayrıca, Aselsan her yıl ODTÜ elektronikten onalrca eleman almaktadır; bir nevi bölümse mezun ve işsiz kalanların çoğu aselsan'da ya da benzer kuruluşlarda iş bulabilmektedirler.

Akademik olarak çok sağlam hocalara sahiptir ODTÜ; eski hocaların bir kısmı dağılda da yeni gelen hocaları da gayet sağlamdır. Tayfun Akın, Cengiz Beşikçi, Haluk Külah gibi bölüme yeni gelen hocalar çoğu öğrencinin gözünde eski hocalardan daha bile iyidir hatta :P Türkiyede ve dünyada elektrik-elektronik alanında akademik olarak ses getiren hocaların çoğu da ODTÜ kökenlidir. Bölümde kaç tane lab olduğunu söyleyemiyorum bile, zira derslikten/amfiden çok lab var bölümde. Mikrodalgadan tutun da, VLSI, Görüntü/ses işleme, Robotics, Multimedia, Yarı-iletken fiziği gibi alanlarla ilgili tam ekipmanlı bir sürü lab mevcuttur. Araştırma yapmak, "ben elektronik alanında çığır açmak istiyorum" diyorsanız ODTÜ ideal yerdir.

Biraz da yeni gelenlere ufaktan bir iki tavsiye vermek istiyorum: Hevesinizin kırılmasına izin vermeyin. ODTÜ Elektronik biraz kalabalık bir bölüm, her sene yaklaşık 200 kişi alır. Bu nedenle özellikle ilk iki sene hocalardan ve bölüm ortamından çok kopuk geçer. Zaten ilk sene aldığınız derslerin neredeyse hepsi ortaktır, bölümden çok fizik ve matematik bölümleriyle haşır neşir olursunuz. İkinci sene de şöyle böyle derken geçer. Üçüncü sene ders olarak geçireceğiniz en ağır sene olsa da, aynı zamanda en çok şey öğreneceğiniz senedir. Bütün bunlar olurken, bölümün eğitim politikasını da göz önüne almak gerek. ODTÜ Elektronik genelde öğrenciye temelde Elektrik-Elektronik'in bütün dallarıyla ilgili eğitim verir. O yüzden her ne kadar hazımsaması zor olsa da, daha geniş bir bakış açısı sunar. Ancak temel olarak genel bilgi yararlı olsa da, genelde elektronikte uzmanlaşmak gerekir; ve bölümün dördüncü sınıfta sunduğu uzmanlık da aslında tek yeterli görülmemektedir. O yüzden çoğu mezun olmak istedikleri dalda master vs yaparlar. Önceden bunu kendinizi hazırlamak amacıyla aklınızda bulunsun. Zira ortalama 2.5 olduktan sonra da master vs biraz yalan kalmaktadır.

Bölümün sosyal yanına gelince. Her mühendislikte olduğu gibi kız sayısı azdır; ancak yıldan yıla bayağı farkedebilmektedir. 5%-30% arası farklardan bahsediyoruz. Ancak çoğu mühendisliğin aksine elektronikte (hala beni şaşırtan bir şekilde) mimarlıktan kopup gelmiş havasında "vay anasını" statüsündeki güzel kızlara da rastlamak, nadir de olsa, mümkündür. Ancak genelde sosyal yönden küt kalmak istemiyorsanız mutluluğu odtü'nin zengin sosyal çevresinde aramak zorunda kalırsınız.

Kısacası, tüm mühendisliklerin olduğu gibi, kendine çok küfür ettirir; saçlarınızı beyazlatır ama sağlam bir elektronik eğitimi almak istiyorsanız kendinizi bu yola adamışsanız gidebileceğiniz en iyi yerlerden biridir.
Sosyal ağlarda paylaş

suleyman demirel universitesi makine muh bolumu

Makina Mühendisliği Bölümü, 1418 sayılı kanuna göre 21 Şubat 1976 tarihinde "Isparta Devlet Mimarlık ve Mühendislik Akademisi" bünyesinde kurulmuş olup, 1976-1977 Eğitim-Öğretim döneminde Milli Eğitim Bakanlığına ait Gülkent Ortaokulu binasında eğitim ve öğretime başlamıştır.

Akademi 20 Temmuz 1982 tarihinde 2547 sayılı Kanun hükmünde kararname ile Antalya'daki Akdeniz üniversitesine bağlanarak "Isparta Mühendislik Fakültesi" adını almıştır. 11 Temmuz 1992 tarihinde Süleyman Demirel Üniversitesi'nin kurulmasıyla Süleyman Demirel Üniversitesi'ne bağlanmıştır.

Süleyman Demirel Üniversitesi, Mühendislik-Mimarlık Fakültesi Makina Mühendisliği Bölümü, 6 Profesör, 3 Doçent, 9 Yardımcı Doçent, 6 Araştırma Görevlisi, 1 Personel ve 3 teknisyenden oluşan kadrosuyla eğitim ve öğretimine devam etmektedir. Bölümde ayrıca Yüksek Lisans programı ve Doktora programı bulunmaktadır.

makina olması sart deil ispartaya gelen arkadas olursa her kosulda yardımcı olurum pmden ulasın bana...
Sosyal ağlarda paylaş

• Yeni Oluştur...