Jump to content
Forumu Destekleyenlere Katılın ×
Paticik Forumları
2000 lerden beri faal olan, çok şukela bir paylaşım platformuyuz. Hoşgeldiniz.

bu devirde hala devlette okumayı savunan zihniyet

Öne çıkan mesajlar

Mesaj tarihi:
Zarek,

Üniversitelerde görmek isteyip arzuladığın; bilim yapan, buluşlar, icatlar, yeni teknolojiler üzerine yararlı gelişmelere imza atan insanlar akademik kariyer yapan mezunlardan oluşuyor.

Hmm şimdi gelelim bu insanlara, çok uzağa değil hemen 5-6 sayfa öncesinde gösterilen pdf dökümanı yeterli aslında durumu daha rahat ifade edebilmem için.

Yerlere göklere sığdıramadığın özel okullara bak. Akademik kadrosuna. Bir de -sadece şirketlere eleman yetiştiren üniversitelere- bak, sayıları bi karşılaştır.

Kişi başına düşen orandan bahsetmiyorum, bahsedecek olursak, yetkin mühendis mezun etme sertifikası geçen sene elinden alınan Işık üniversitesinin 1. olduğunu görüceksin zaten.
Mesaj tarihi:
işin komik tarafı ise şirketlere eleman yetiştiren devlet üni.lerinden mezun öğretim görevlilerinin gelip özel üni.lerde ders vermesi herhal (örnek: ben! daha karar vermedim ancak teklif var, evet.. ayrıca temmuz için de başka bi okulla görüşüyoruz)
Mesaj tarihi:
ben beykent üniversitesinde okuyorum. bence olay öğrenci de bitiyor tamamen. özel üniversitelerde derste lak lak ederim öyle de geçerim diye düşünüyorsanız iki seçeneğiniz var ilki dersten kalmak, diğeri dersten kovulmak sonuçta yine kalmak.

bu dönem iş hukuku dersinde bi arkadaşıma ders harici bir şey soruyordum biras uzadı muhabbet 2-3 dk kadar ki hoca gördü ve bayağı ters konuştu sınıfın ortasında vizem oldukça iyi olmasına rağmen 30 aldım sınavdan gittim hocayla konuştum sunum yapmamı istedi benden notumu düzeltmek için ki vizeye çalıştığımdan çok daha fazla kastım sonucudunda kurtardım. bu dediğim olayın benzerini bir çok ders için yapabilirsiniz diye düşünüyorum. hocalar sizi dinliyor ve ciddiye alıp dersi kurtarmanız için imkan tanıyor. vizelerdeki durum böyle en azından. kaldı ki normalde hiç çalışmadan 30 alan adam zaten sunum da yapabilecek kapasitede olmuyor. bir çok kişi derslerden kalıyor. özellikle ilk sınıfta durum böyle ve ilk sınıfın sonunda okulu bırakıyorlar zaten.

kısacası olay şu özel üniversitelerde(en azından bizim ünide) eğer dersi sallamazsanız, konuşmaya çalışırsanız, sınava çalışırsanız dersi geçemezsiniz. ya hoca dersin ortasında sizi rezil eder, ya da gayet güzel ff le bırakır. kaldı ki ben ingilizce işletme bölümünde okuyorum. diğer bir çok bölüme göre kolay olduğunu düşünüyorum. şu ana kadar hiçbir dersten kalmadım ama sınıfımda herhangi bi dersten kalmayan adam sayısı çok az. mat-bilgisayar gibi bölümlerde hele ise olay çok daha sıkı. burslu arkadaşlarım bile kasım kasım kasılıyorlar derslerden geçebilmek için. ciddiye alanlar dahi 1-2 dersten kalabiliyor. yani gerçekten çok ciddiye almadan bu tür bölümleri 4 senede geçmeniz mümkün değil.

parayı basarım geçerim mantığı diğer özel unilerde nasıl bilmiyorum ama bizim üniversitede böyle bir şey söz konusu değil. derse katılmazsan en kolay bölümde dahi kalıyorsun ve bir daha alıyorsun aynı dersi...

ha kötü yanlarıda var tabiki okulun parasal konularda. örneğin bu dönem yaz okuluna millet başka ünilerde gitmesin diye hala harf notlarını açıklamadılar. tahmin yürüterek dersten geçip geçmediğini anlayacaksin öyle kayı yaptıracaksın devlet ünilerine. ya da harf notlarını bekleyeceksin yine beykentte yaz okuluna gideceksin. okul kazanacak parayı.

bu arada özel okulların özellikle teknolojik donanım imkanlarının gerçekten devlet ünilerine göre üstün olduğunu da söylemek isterim. odtü, boğaziçi filan tabiki mükemmel üniversiteler ama bir çok devlet üniversitesi kampüs olanakları oldukça kötü olduğu bir gerçek.

sonuç olarak ben üniversitemdeki eğitimden de, kampüs olanaklarından da memnunum. eğer derslere adam gibi katılırsanız her türlü bilgiyi edinebilirsiniz. bu sırada kimse sizin ders dinleme imkanınıza engel olamaz yukarıda yazdıklarım doğrultusunda. kadı ki ders sonunda hocanın yanına gidip en az bi ders kadar extra bilgide hocadan isteyip alabilirsiniz. adam sana siktir git başımdan diyemez. tamamen size kalmış olay.
Mesaj tarihi:
özel üniveristede okumama ramen şunu sölüyorum..
asıl varlıklı öğrenciler devlete gidiyo
o dediğin bilgi yeditepede falan oku sonra konuş..

Eğitim nerde görürsün o zaman
2 artı 2 eğitim değildir öğretimdir..Eğitimi bilkent ve sabancı dışında hiçbi vakıf üniversitesi vermiyo ..

Yazdığın yazıyı da bi daha yazma..hakaret niteliğinde çünkü..fakr eğitim yok vs gibi sözlerin zaten nasıl bi kişilikte olduğunu gösteriyo..daha da rezil etme kendini
Mesaj tarihi:
Topiği okumadım da özelde okuyabilen var okuyamayan var. Lise bazında ben özel okula gidebilecekken, ki Türkiye'nin en iyi özel ilköğretim okulundan geliyordum, Kadıköy Anadolu Lisesi'ni tercih ettim. İyi ki de etmişim. Özel okullarda insan sayısı az çünkü genelde. Züppe falan dolu etraf. Evet belki binalar yıkık dökük ama orada geçireceğin günler, yaşayacağın dakikalar çok daha farklı.

Üniversite için de hedefim Boğaziçi. Olmazsa Sabancı. SAbancı da inanılmaz bir okul ama Boğaziçi ilk tercihim olacak tabii ki..
Mesaj tarihi:
said:
katılıyorum zarek'e.

devlet okulları kapatılması gerekli eğitim verilmiyor.zaten bir sürü dingilin üniversite mezunu sıfatı elde etmesini sağlıyor.

eğitim lise sonrasında tamamiyle özelleştirilmeli.

8 sayfayıda okuyayım diye oturmuştum ama bu mesajı görünce gülmekten birşey yapamadım :)

Apache cidden komiksin ya :)
Mesaj tarihi:
@Lathspell...

Ya Lathspell sen konuşma.
Mis gibi Türkiye varken ne yurtdışısı ya?
Saçmalıyorsun.

Tabii kültüre 15 milyar vereceğime çocuğumu USA e yollarım undergrada daha iyi. =]

[ Mesaj 23 Haziran 2007, Cumartesi - 22:47 tarihinde, Prawler tarafından güncellenmiştir ]
Mesaj tarihi:
Üniversitede umurumda değil. Lise hayatımı güzel bir yerde güzel insanlarla geçirmek istedim ve çok da mutluyum halimden. Üniversitede sınıfa girerim alacağımı alır çıkarım. Lisede hergün gün boyu aynı insanlarla bir aradayız..
Mesaj tarihi:
İlk olarak evet herşey öğrencide biter.

İkinci olarak devlet üniversitesi var, devlet üniversitesi var, özel okullarda birbirlerinden çok farklı. Hatta üniversitelerin bölümleri kendi aralarında gene çok farklı.

Bilket, Sabancı, Koç, Boğaziçi, İTÜ, ODTÜ. Bunlar iyi üniversite tamam.

Sonra birde bölüm bazında incelemek lazım;

İstanbul Hukuk ve Tıp fakülteleri, Ankara Hukuk ve Tıp
fakülteleri vs. diye gidiyor. Bunun gibi üniversitelerin belli iyi olduğu bölümler var gerisi gene aynı.

Türkiyede Üniversiteler yukarıdaki istisnalar dışında kesinlikle "yeteri" kadar iyi değil bence.

Burda hata nerede? Hani sormuşlar deveye neden boynun eğri diye... Türkiyede durum aynı, neremiz doğru ki.

[ Mesaj 23 Haziran 2007, Cumartesi - 23:25 tarihinde, Apis tarafından güncellenmiştir ]

[ Mesaj 23 Haziran 2007, Cumartesi - 23:26 tarihinde, Apis tarafından güncellenmiştir ]
Mesaj tarihi:
diablo nun tikylik tanımındaki tek eksigin "tikkylerin genellikle "kaşarlanmış" zengin züppeleride içermesidir. Yoksa zengin olan şanslıdır, kaderdir ne dersen de ister babası mafya babası olsun ister iş adamı.
Mesaj tarihi:
böyle salakça topic gormedim :D Devletin verdiği aylık krediyle geçinmeye çalışan öğrenciler varken, herkes paralı okusun zihniyeti bazı insanların bu yaşa gelmelerine rağmen hala dünyayı toz pembe görüyo olmalarından dolayı sanırım. Allah akıl fikir versin.
Mesaj tarihi:
ben lisedeyim devlet okulunda okudum şu ana kadar hiçbir hocam para meraklısı deildi hep imkan yaratırlardı...

abim balıkesir ünide okudu üniversitede daha farklı olayların olduğunu söylüyor...

Ama özl okulların da düşüncesi para değil mi?Hangi ö. okula parasız girersin bursa hariç?Alırlar mı?Asıl para düşüncesi bu değil midir?
Mesaj tarihi:
Özel okul neden bedava eğitim sunsun sana gözünü seveyim ya, sahibinin oğlumusun? Ne çıkarı var?
Söylediğin şeyden bir mana çıkaramadım.
Adam seni durup dururken, sen kendini ispatlamadan neden alsın ki üniversitesine? Aklını peynir ekmekle mi yedi?
Boş beleş adamın masrafını neden cebinden versin?
Ona yarar sağlamayacaksa...

Devlet üniversitesi gibi o da belirli bir puanın altına olanak sunmuyor, paran varsa gel diyor.

Mesela Bilkent'i ele alalım.En basidinden işletme yüksek lisansına burslu giriyorsun ( Akademik olana- Hatta MBA de bile kriterleri yerine getirdiğinde), sana olanaklar sunuyor, köpek gibi çalıştırıyor asistan olarak, sonra seni doktoraya yurtdışına yolluyor. Gidip Avrupa'da ya da Amerika'da akademisyen olabiliyorsun.
Madem bu adamların işi para, eee, ne yapıyorlar, sen girerken senet mi imzalatıyorlar işe başladıktan sonra şu kadar para vereceksin diye, tabii ki hayır.
Seni kullanıyorlar,sen onları kullanıyorsun, deli bir eğitim veriyorlar, kalifiye bir adam olup çıkıyorsun.Sen hem adamların ismini taşıyorsun,hem de onları temsil ediyorsun.

Lisansta ise;
Seni seçerken de puanına göre seçiyor, ona göre burs veriyor,doğru olan bu. Yoksa bir buçuk milyon insan arasından burs vereceği adamı nasıl seçecek?

Bazı özel okullar boş adamı parasıyla alıp beleşe mezun edebilir.

Ama bütün hepsini aynı katagoriye koyacak kadar sığ bir düşünce yapınız varsa, diyecek birşey bulamıyorum.
Bravo size, tam gaz devam...

[ Mesaj 24 Haziran 2007, Pazar - 17:23 tarihinde, Prawler tarafından güncellenmiştir ]
Mesaj tarihi:
her önüne gelen seviyesiz mesajlar atmış. aklınca bana laf sokarak fikirsel üstünlüğü kişisel bazda zedelemeye çalışmış. hayır merak ediyorum, "topici" okumadım diyenler acaba konuya tarafımdan yollanan mesajları okudular mı baştan sona ? önce bir oku be birader. oku bir. bu konudaki tüm yazılan karşıt fikirlerin cevabı içinde var. bu yüzden baştan sonra veriyorum. bir okuyun sonra cevap yazın.
1
[spo]21. yüzyıl olmuş fakat bu kişiler hala kırık dökük okullarda okumaya devam ederler. hocaların tek düşüncesi ceplerini biraz daha doldurabilmektir, bilim kimsenin umrunda değildir. rektörler zaten kukladır. bir yığın fakir insan, birbirine hava atmaya çalışır. lab. larda geçen yüzyıldan kalma aletler kullanır, yüzde doksanı da çalışmaz. festival diye yapılan şeyler iki gözlemeciyi okula getirip, bilimum bar şarkıcısını sahneye çıkarmaktır. (bkz: rock festivalleri) anlamak mümkün değildir.

oysa yeditepe, koç, sabancı, bilgi gibi üniversitelerde tam anlamıyla eğitim görülür, insanlar bilim yapar. kimsenin para derdi yoktur, çünkü herkes zaten kendine yetecek kadar para kazanmaktadır. başkasının parasında gözleri yoktur. okullar son derece modern donatılmıştır. öğrenciler "çalışan" aletlerle kendini geliştirir, bu da iş hayatında hemen kendini gösterir zaten.

yazık bu ülkedeki gençlerin haline...

not: ülkede bilime önem verilmiyor ve bu yüzden de buna epey içerledim. yazık gerçekten yazık.

not 2: yazı bana ait değil ancak yer yer katıldığım tespitler var. [/spo]
2
[spo] Konu hakkında bir çok makale ve yazı okudum ancak bilgi sahibi olmadan fikir sahibi de olunabileceği için fikir sahibi olmana engel değil bilgi sahibi olmamak.

Okullara yardım kampanya ile bir takım yurt dışı menşeli şirketle altından kalkılacak iş değildir. Olaya çok daha gerçekçi ve kökünden halledecek çözümler bulunmalıdır. Bakın o kampanyalar bir kaç ay sürer ama bu ülke var oldukça bu sorun devam edecek eğer birileri taşın altına elini koymaz ise.

Benim amacım ülkeyi kurtarmak değil. Öyle bir iddiam yok, benim amacım burada doğruluğuna inandığım bir fikirin gerçekliğini kanıtlamak. Ancak bazıları olayı başka boyutlara çekerek gerçekleri çarpıtma peşinde.

Kendini geliştirmek isteyen kişi, olanaklar nerede fazla ise orayı tercih etmek zorundadır. Eğer olanaklar vakıf üniversitelerinde daha fazla ise orayı tercih etmelidir ki amacına ulaşabilsin.

O bahsettiğim vakıf üniversitelerinin şu anda hak ettiği konumda olmamasının tek bir sebebi var, bu da zeki ve yetenekli kendini geliştirmeye yatkın öğrencilerin korkutularak ve vakıf üniversitelerinde okuyanlara "zengin pi.i" muamalesi, sanki hepsi "tikky" gibi gösterilerek ülkede bilimin önü kesiliyor. Yetenekli öğrenciler, burslu okumak yerine bu olumsuz imaj yüzünden devlet okullarındaki kırık dökük sıralarda sözde bilim yapıyorlar daha doğrusu bilim mücadelesi veriyorlar. Ve içlerinde çok şükür inanılmaz derecede özverili olanlar da çıkıyor tek tük. Ancak vakıf üniversitesinde olsa çok daha başarılı olacakları aşikar.

70lerde 80lerde eğitim gören öğrencilerin yönettiği ülkenin geldiği konumda ortadadır. Hala yurtdışına tam bağımlı teknolojinin "t" sini ancak üretebilen bir bilim takımı hala ülkenin başındadır.

Ülkede bilim adına bir şeyler yapılabilmesi buna bağlıdır. Ayrıca çeşitli seviylerdeki burs olanakları zaten başarılı öğrencilere sağlanmaktadır. Umarım daha da arttırılır zamanla.

not: alıntıdır. [/spo]
3
[spo]istanbul, ankara dışına çıktığınız zaman devlet üniversitelerinin hali vahim, lise gibi.

üniversite eğitimi ücretsiz olmaz. paralı olsa da "parası olmayanlara" şu an kyk sistemi gibi kyk üniversite parasını ödeyip, okul bitince geri ödeme koşuluyla üniversite imkanı sağlanabilir.

ayrıca olayın ferrari, lamborghini ile alakası nedir ? bu arabaları kullananların yoldan geçen herhangi birinden daha az insan değildir. hatta eğer tanırsanız çoğu çok iyi insanlar, zor bir anınızda hiç gözünü kırpmadan 200-300 ytl parayı gözünü kırpmadan ve karşılığı peşine düşmeden verebiliyor. elinden gelen her konuda yardımcı olanlar var. bu tikky saçmalığı da zenginleri çekemeyenlerin uydurması, servet düşmanlığından başka bir şey değil.

bu bir tercihten çok ülkenin içine düştüğü çıkmazdır ne yazık ki. olayların içinden bakarsanız daha rahat görürsünüz. ve gerçekten yazık ülkenin hali ortada.

hayatın anlamı kişiden kişiye değişir, herkesin kendine göre bir anlamı vardır. ancak burada hayatın anlamından çok türkiye'de bilimin içinde düştüğü çıkmazdan bahsetmek istedim. türkiye'nin her yerine açılan bim şubeleri gibi çoğalan üniversitelerin halini bir gör ondan sonra bu yorumları yap. o adamların çoğu babasının parasını yiyor şu anda tıpkı yaşıtları olan diğerleri gibi. babasının aylık geliri 40 bin ytldir 4-5 bini oğluna harcar. başka kime harcayacak ? gayet normal.

ortaya yararlı bir şey koyamayıp da ancak birilerine laf sokmaya çalışıyor bazıları da. başka bir şey yapmazlar.

hem burslu eğitim diye bir şey var, dikkatinizi çekti mi hiç?

düşüncemde yanlış bir taraf gördüyseniz söyleyin. yok eğer "benim konu hakkında bir bilgim yok, haliyle fikrim de yok" diyorsanız, ancak böyle gereksiz alakasız noktalardan bahsedersiniz. fikriniz yoksa hiç katılmayın bence tartışmaya.

özel ünv. lerin önüne dengi bir devlet ünv. si geçemez. iyi hocalarla iyi imkanlarla çeşitli sosyal desteklerle iyi ortamlarda yapılan eğitimden bahsediyoruz. gidip burslu okumak varken hayatta devlete uğranmaz bile. tabi burslunun birtakım eğitim dışı dezavantajlarını saymazsak. devlette iyi bir eğitim yok arkadaşlar bu böyle biline. sallama deneyler-denetlenmeyen denyo asistanlar,kopya ödevler,uzaylı prof lar,yetersiz yönetim. bu böyle gitmez.

türkçe bilgim gayet iyi durumda. forumda ahkam kesipte gerçek hayatta arkadaşlarıyla ya da sevgilisiyle iki kelime edemeyen tipler de var burada ama onlarla konumuzun alakası yok. çalışıpta bursu tutturamayan öğrenci, üniversiteye girdikten sonra kendini gösterme şansına sahiptir. ayrıca bir çok kurum veya şirket kendini gösteren öğrencilere ideal miktarlarda burs sağlamakta.

ortaya özel üniversitede lamborghini porsche süren vardan öte bir argüman koyamıyorsun hla. esas merak ettiğim konu ise, burada ahkm kesen tipler aynı miktarda paraya sahip olsa aynı arabalara binmeyecek okula otobüsle mi gidecek ? ya da servetini yardım için gerçekten bağışlayacak mı ?

ayrıca devlet üniversitelerinin kalkınması öyle bağışla olacak iş değil. ciddi anlamda bilim adına bir şeyler ortaya koyulabilmesi için her üniversiteye 200-300 milyon dolar ayrı ayrı ar-ge bütçesi ayrılması gerekli. üniversite sayısını da göz önüne alırsan olayın ciddiyetini kavrayabilirsin belki.

Her sokaktan geçen elbette özel üniversiteye alınacak diye bir kaide yok. Ancak gerekli başarıyı gösteren öğrenciler alınacaktır, hakedenler de okuyor zaten burslu olarak.

Özel üniversiteler cennettir şeklinde bir yorum yaptığımı sanmıyorum, ancak eğitim olanakları yüksek olan özel üniversitelerin burslu bölümlerinin puanlarının devlet üniversitelerinden aşağıda kalması çarpıklıktır.

Ben burada fikir tartışması yapmaya çalışıyorum ancak konuyla alakasız kişisel sorunları olanlarla uğraşmak istesem elbet gider sokakta tartışırım ancak tartışmadan bir haber "sen bana adını, numaranı, adresini ver, sana dersini vereyim" diyen zihniyetle işim olmaz. Bir fikri olan buradan söyler. Yok olmayan da laf sokmak vs vs gibi alakasız işlere başvurur.

eğitim olanakları yüksek olan özel üniversitelerin burslu bölümlerinin puanlarının devlet üniversitelerinden aşağıda kalmasından kaynaklanan çarpıklıktır.

Bu duruma sebep olan şey ise, özel üniversitelerde okuyanları tikky, zengin pi.i olarak tanımlamak, bir kaç istisna için kıskançlık ve çekememezliğin etkisiyle aşağılamaya çalışmaları ve olumsuz imaj yaratılmasıdır.

Devlet üniversitesinde okuyanlardan da katil, hırsız, tikky, pi.ç çıkması en az özel üniversitelerdekiler kadar mümkün. Ancak birileri nedense olaylara hep aynı boyuttan yaklaşıyor. At gözlüklerinizi çıkarın artık.

Konuyu beğenmeyenler cevap yazmaz ve bu konuda yukarı taşınmaz aşağıda kaybolur gider
[/spo]

[ Mesaj 24 Haziran 2007, Pazar - 22:31 tarihinde, zarek tarafından güncellenmiştir ]
Mesaj tarihi:
"Bu devirde hala sadece özel okulla bir "tezek" olunup cıkılabilecegini zanneden zihniyeti anlamıorum."

Bir Dost

ps: bide tikkylere gösterilen fazlasıyla haklı olarak gösterilen acımayl karışık-hoşnutsuzluk/hoşlanmama duygusunu neden çekemiyor bazı insanlar çözemedim, çözen anlatsın lütfen.

[ Mesaj 24 Haziran 2007, Pazar - 23:12 tarihinde, Bleda tarafından güncellenmiştir ]
Mesaj tarihi:
Ozet yapiyim hic spoiler vermeden...
Bilgi, Yeditepe =/= Koc, Sabanci, Bilkent
Bogazici, ODTU > Koc, Sabanci, Bilkent
Tikkyler = Tu kaka
Devlet universitesi olur mu bu devirde? = Olur, bal gibi olur. Bkz. Avrupa.
Egitim =/= Janjanli otopark
Bilim = Bilimsel makale
  • Yeni Oluştur...