Jump to content
Forumu Destekleyenlere Katılın ×
Paticik Forumları
2000 lerden beri faal olan, çok şukela bir paylaşım platformuyuz. Hoşgeldiniz.

saat

codename_curse

Öne çıkan mesajlar

aklıma şöyle bir şey takıldı.
neden bir günde 24 saat var, niye 30 değil, niye 6 değil?
neden güne ayıldığını anlayabiliyorum, güneşin doğuşundan, 2.doğuşuna olan zamanı alır (yuvarlayarak tabiki), bu dünyanın kendi ekseni etrafındaki dönüşü olur işte
mevsimde, yıllarda belli gibi aslında, uzun vadeli araştırma sonucu gözlmelerle bulunur, dünyanın güneş etrafındaki harektine bağlı
ama saat neye bağlı? bilen vardır diye açtım buraya, çokt araştırmadım üzerinde
Sosyal ağlarda paylaş

360 meridyen var her birinin arası 4 dakika filan diye atlıycaktım ama dakika da saate bağlı o açıdan yorumsuz kalıyo yine=)

Rastgeledir herhalde...
Ya da ne biliyim işte 2 ye, 3 e, 4 e, 6 ya, 8 e filan kolay bölünebiliyo diyedir belki de

Herhalde uzun uzun hesaplamışlardır kaça bölmenin en rahatı olucağını, ona göre koymuşlardır. "Abi 24 tuhaf yaa, yuvarlayalım 25 olsun" şeklinde sallamamışlardır herhalde=)

[ Mesaj 20 Mayıs 2007, Pazar - 15:25 tarihinde, ShadowFury tarafından güncellenmiştir ]
Sosyal ağlarda paylaş

şimdi zamanı bu şekilde birimlere bölen adam mod 12 yi seviyormuş demek ki.
24 saate bölmüş bir günü.
bir saati de 60 a bölmüş.
dünyanın 24 saatte dönmesi diye bişey yok.
adam 24 saat değilde 12 de diyebilirdi.
saniyeyi de şimdi ki yarım dk neyse ona eşitler 1 dk 4 saniyedir, 1 saat 4dk dır diyebilirdi.
adamın birimleri bu şekilde kabul görmüş dünya da benimsemiş. olay bu.

[ Mesaj 20 Mayıs 2007, Pazar - 15:40 tarihinde, Fistan tarafından güncellenmiştir ]
Sosyal ağlarda paylaş

Nasi yani bi gun 6 saat ve gunu 6 ya bolen ssatler mi?

edit: bu arada ben cidden bu konuda ne denmek isteniyo anlamadim.. saatlerin neden 60 dk falan oldugnu mu tartisiyoruz, neden 60 dk demisiz bi sate 90 dememisiz , yoksa dunya neden 24 saatte donuyo mu, yoksa nasi yani? anlayan beri gelsin..

[ Mesaj 20 Mayıs 2007, Pazar - 15:42 tarihinde, nedanko tarafından güncellenmiştir ]
Sosyal ağlarda paylaş

zamanında mısırda firavunun 23 farklı yardımcısı olurdu.
o zamanlar bu güneş ay bilmemne işleri ile ilgilenen bilim insanları firavuna danışmışlar. firavun da demiş ki
- güneş her gün benimle beraber doğsun, aradaki zamanı da bu 23 yardımcım arasında bölüştürün...

o zamandan bu zamana 24e bölünmüş gün.

daha sonra demişler ki bu 24e bölünmüş parçaları (ki günümüzde saat diyoruz) da bölmek gerek.

öyle ki insanlar saatten küçük birim bilmiyor, en iyi ihtimalle olsa dahi buluşmalarına bir saat geç kalmış oluyorlardı.
buna bir dur demek gerektiğini anlayan mısırlı bilim insanları saati de bölmek gerektiğini anlamışlar

firavun bu konuyla ilgili demiş ki

-benim her yardımcım bir saati temsil eder. her yardımcımın da 59 çırağı var. saatler yardımcılarımla başlasın ve kalan süreyi bu 59 çırak arasında paylaştırın...

bunun üzerine saatler 60a bölünür (dakika kavramının ortaya çıkışı)

buna rağmen yarışlarda felan 1 dakikanın altındaki süreler ölçülememektedir. lakin bunun da çözümü mevcuttu.

o zamanlar her çırağın 59 tane daha komisi vardı...

[spo]ancak bu kadar sıkılır[/spo]
Sosyal ağlarda paylaş

Originally, the second was known as a "second minute", meaning the second minute (i.e. small) division of an hour. The first division was known as a "prime minute" and is equivalent to the minute we know today.

The factor of 60 comes from the Babylonians who used factors of 60 in their counting system. However, the Babylonians did not subdivide their time units sexagesimally (except for the day). The hour had been defined by the ancient Egyptians as either 1/12 of daytime or 1/12 of nighttime, hence both varied with the seasons. Hellenistic astronomers, including Hipparchus and Ptolemy, defined the hour as 1/24 of a mean solar day. Sexagesimally subdividing this mean solar hour made the second 1/86 400 of a mean solar day.[citation needed] Hellenistic time periods like the mean synodic month were usually specified quite precisely because they were calculated from carefully selected eclipses separated by hundreds of years—individual mean synodic months and similar time periods cannot be measured. Nevertheless, with the development of pendulum clocks keeping mean time (as opposed to the apparent time displayed by sundials), the second became measurable. The seconds pendulum was proposed as a unit of length as early as 1660 by the Royal Society of London. The duration of a beat or half period (one swing, not back and forth) of a pendulum one meter in length on the earth's surface is approximately one second.

A day can be defined by the Sun passing through the local meridian, which happens at local noon (upper culmination) or midnight (lower culmination). The exact moment is dependent on the geographical longitude, and to a lesser extent on the time of the year. The length of such a day is nearly constant (24 hours ± 30 seconds). This is the time as indicated by modern sundials.

ref. wikipedia
Sosyal ağlarda paylaş

• Yeni Oluştur...