Jump to content
Forumu Destekleyenlere Katılın ×
Paticik Forumları
2000 lerden beri faal olan, çok şukela bir paylaşım platformuyuz. Hoşgeldiniz.

icatlar soyuttan somuta nasıl geçirilir?


calimero

Öne çıkan mesajlar

şimdi diyelim ki süper (ya da öyle olduğunu düşündüğünüz) bir fikriniz var fakat bunu hayata geçirecek ne beceriniz ne de kaynağınız var. bu durumda ne yapmak gerekir (türkmucit e katılmak dışında)?

yani önce fikir patenti mi alınmalıdır, yoksa prototip i yaptıktan sonra mı patent alınmalıdır? eğer seçenek ikinci ise prototipe kaynak ve beceri desteği için kime başvurulmalıdır? arkadaş çevresi mi yoksa devlet falan güvenilir midir bu konuda? birçoğumuzun birçok durumda "şerrefsizim benim aklıma gelmişti" diyoruz, fakat iş işten geçmiş oluyor. öyle olmasın, bilen arkadaşlar bildiklerini paylaşsınlar lütfen...

not: patent olayına oldum olası kılım fakat icadınızı karşılıksız olarak insanlığa bağışlayacak olsanız bile önce bu meret gerekiyor ne yazık ki...
Link to comment
Sosyal ağlarda paylaş

calimero once icat calisir mi onu gormen lazim
caistigina teorik olarka kesin olduktan sonra 2 sansin war ya bu nu pazarlicak bi sirkete gider dersin ki bana prototip icin kaynak verin
yapalim gelistirelim
patentini siz alin para verirsiniz bana

ya da yaparsin prototipini alirsin patentini sonra satarsin bi sirkete
Link to comment
Sosyal ağlarda paylaş

bonepart doğru demiş.
kaynağın yoksa bi tane "venture capitalist" denen amca ya da teyzelerden bulucan. gitcen ona anlatcan "bak ben böle bişi buldum, para koyun bunu geliştirip satalım" diyecen. ama dikkatli olcan. olduğu gibi tüm bildiklerini ortaya dökmücen. sonra he derler alırlar icadını elinden (:
sonra adamlarla mukavele imzalayıp hakları onlara devretcen. onlar alır patentini falan. sana da artık ne üzerinden anlaştıysanız ona göre ödeme yaparlar.
yani işin önemli kısmı ensesi kalın bi girişimci bulmak. yoksa kendi başına gidip patent almak zor iş. zira hadi diyelimki ülke içi patenti alırsın ama dünya çapında geçerli tescil işlemleri çok pahalı diye biliyorum ben.
Link to comment
Sosyal ağlarda paylaş

@Aket-Atum, oyle bi zorunluluk yok. isin kilincinin patenti alinmamissa, nasil calistigini gosterdigin surece alabilirsin. Ayni sekilde su anda zaman makinasinin patenti de alinmis durumda. Adam diyor ki zaman makinasinin calismasi icin "zamansal duzenleyici" gerekiyor. Ancak zamansal duzenleyici icin patent almadigi icin bu havada olan bi terim. Zaman makinasi icat edildigi zaman herhangi bi parcasina "bu zamansal duzenleyici" diyerekten aletin patentinin kendi uzerinde oldugunu iddia edebilir, davayi kazanir da..
Link to comment
Sosyal ağlarda paylaş

Önce fikirde kullanılan tekniklerin çalışıp çalışmadığı denenir (mesela aliminyumdan sarı bir küllük istiyorsun, önce aliminyum işlenebiliyor mu, kalıp ile dökülebiliyor mu ve aliminyum boya tutuyor mu gibi basit şeyler)
Bunlara göre icat tekrar gözden geçirilir, bazı şeyler değiştirilir (mesela aliminyum yerine kendinden boyalı yanmaz plastik kullanmaya karar verirsin) ve bu fikri kendi imkanlarınla gerçeğe çevirirsin, yani prototik yapılır, prototipte karşılaşılan sorunlar da düzeltilir (plastik uzun süre ısıya mağruz kalınca kararıyor, başka plastik kararmıyor gibi) sonra ikinci prototipler elde edilir ve sorunsuz çalışan bir şey elde edilir.
Şimdi bu noktadan sonra, prototipte kullanılan şeyler genelce anlatılarak patent alınır. Mesela, kendinden boyalı plastikten şu şu şekilli kararmıyan kül tablası. Boyutları şu boyutlar arasında olabilir vs vs.
Patent alınırken kesin değer asla verilmez ve patenti eline geçiren birisinin patentten yola çıkarak icatı gerçekleştirmesi çok zor olmalıdır. Ama gerçek ürün ile patent yan yana getirildiğinde patent ürünü kapsamalıdır.
Yani ürünü bir küme, patenti ürünün etrafında daha büyük bir küme olarak düşünebiliriz. Ürünün kümesi patentin dışına çıkmamalı.
Patentte belirtilen ürünün değerleri öyle olmalıdır ki, atıyorum kullanılan boyutlar 11cm, patente 12cm-10cm arası dedin, ama ürün 13cm de çatır çatır çalışıyor. Patent 13cmyi kapsamazsa, başkası üretir, bir şey de diyemezsin. Tabi bu kadar basit değil.
Patentlerde dikkat edilmesi gereken şey ürünün yaptığı işe patent almıyorsun, ürüne patent alıyorsun, eğer aynı işi yapan başka bir ürün var ise, senin patent değerlerinin dışında olduğu sürece bu ürüne bir şey diyemezsin. Mesela çekicin patentini aldın, sonra adam taştan bozma bir şeyin patentini aldı, hayır efendim bu çivi çakıyor, benim ürünüm de çivi çakıyor dersen olmaz, çünkü teki saplı demir parçası, öbürü taş.
Benim bildiğim ve çıkardığım anlamlar bunlar.
Mesela einstein patent konusunda başarılıymış. Öyle bir buzdolabı patenti almış ki, buzdolabı çalıştığı halde, patentten yola çıkarak buzdolabını yapabmıyorsun, ama buzdolabı patentin tamamen içinde.

Ha bir icadı en güzel ortaya çıkarma yöntemi tek başına çalışmaktır herhalde. Çalınma derdi yok, küçük şeylerde böyle güzel oluyor. Masraf çıkınca, denildiği gibi bir şirkete gidiyosun gene genişten alarak anlatıyosun böyle böyle bişi yapıyorum para verin siz de şu kadar kâr edin diye. Önemli olan, patentten ya da anlattıklarınızdan yola çıkarak ürünün elde edilememesi:)
Link to comment
Sosyal ağlarda paylaş

Zaman makinası hakkında, zaman bilmemnesi parçası gibi bir icat daha önce yapılmamışsa patenti de alınamaz, patenti alınamadığı için zaman makinasını icat eden adam patenti alır, sonra zaman makinasını ben önceden icat ettim diyen adamı kendi icadını izinsiz kullandığı için dava eder:b

Üretilmesi imkansız sadece teorik olan şeylerin patenti alınamıyor diye biliyorum, üretilebilir ama üretilmemiş olursa alınıyor da, teorik olursa olmuyor, bir defa mantık sınırları içerisinde değerler vermen gerekiyor adamlara ki o değerleri kapsıyan bir patent versinler sana. Gerçek olmayan birşeyin değerlerini sallayarak verirsen, gerçeği icat edildiğinde gerçek icadın değerleri tamamen alakasız şeyler olucağında üstünde hak idda edemezsin bence. Sadece yaptıkları işler aynı olur.

[ Mesaj 07 Temmuz 2007, Cumartesi - 20:26 tarihinde, Chemical tarafından güncellenmiştir ]
Link to comment
Sosyal ağlarda paylaş

nasil yaramaz, method olarak patent almak yaygin birsey. Bir IP law firmasina dokumantasyon yazilimi yapiyoruz bir suredir, cok fazla trademark, patent falan gordum, goz attim. Cok garip seyler vardi, sirf fikir uretiyo benim az once urettigim gibi, aliyor patentini falan..

Cok bilgili degilim gerci, ama metod olarak alabiliyorsun. Sen dersin ki su genlerle soyle boyle oynicam, bunun cocuklarinin kanatlari cikacak, ucma ozelligi olacak, kemikleri zayiflaticam falan filan.. Sonra ilerde biri gidip ayni sistemle ucacak insan yaratirsa patent sende olur, biside yapamaz adam..

Patent olayi cok garip, bende tam bilmiyorum, microsoftta mouse un cift tiklamasinin patentini almisti mesela, daha farkli kategori ama bu da mantiksiz bana gore..
Link to comment
Sosyal ağlarda paylaş

4 sene boyunca ar-ge danışmanlığı yaptım. bu süre zarfında firmalara finansal destek bulmak için tübitak ve kosgeble çalıştım. eğer fikrin ciddiyse gizli kalmasını istediğin bölümlerini açığa çıkarmadan bana bir özel mesaj yolla, en azından konunu özüyle ilgili bilgiler ver, ben sana elimden geldiğince yol gösteririm.
Link to comment
Sosyal ağlarda paylaş

×
×
  • Yeni Oluştur...