Jump to content
Forumu Destekleyenlere Katılın ×
Paticik Forumları
2000 lerden beri faal olan, çok şukela bir paylaşım platformuyuz. Hoşgeldiniz.

Tehlikeli oyun POKEMON'dan Öldüren oyun FRP'ye....


SandroNightFall

Öne çıkan mesajlar

I-GİRİŞ

Son günlerde, intihar olaylarıyla gündeme gelen ve gençleri, özellikle ergenlik döneminde bulunan gençleri etkileyen bir bilgisayar oyunundan söz edilmektedir.

Kısa adı FRP olan Fantasy Role Playing, yani Fantezi Rol Oyununu oynayan gençlerin, oyunda bulunan karakterler nedeniyle kişiliklerinde yeni bir kimlik oluştuğu ve zamanla bu sanal dünyadaki kimliklerin gerçek yaşama taştığı, bu durumun gençlerde sonu intihara kadar varan olumsuz sonuçlara yol açtığı iddia edilmektedir.

Bilimsel iddiaya sahip olmamakla birlikte, bir sivil toplum örgütü duyarlılığı ile hazırladığımız bu raporda, gençler üzerinde bir bilgisayar oyununun vereceği zevkten daha ciddi sonuçlara yol açan FRP gerçeğini kamuoyuna anlatarak tanıtmayı amaçlıyoruz.



II-ERGENLİK DÖNEMİ VE ERGEN

“Ergen” sözcüğü, lâtincede büyümek, olgunlaşmak anlamına gelmektedir. Ergenlik dönemi bir süreçtir. “Bireyde gözlenebilen ve sürekli bir gelişme evresi” olarak tanımlanmaktadır. Ergenlik dönemi biyolojik, psikolojik, zihinsel ve sosyal açıdan bir gelişme ve olgunlaşmanın yaşandığı, çocukluktan erişkinliğe geçiş dönemidir. Ergenlik, biyolojik değişiklikle başlayıp bedensel, zihinsel ve ruhsal gelişmeyle son bulur.

Ergenlik dönemi kızlarda 11-20 yaş, erkeklerde ise 13-20 yaş arasında sürmektedir

1-Erinlik(Buluğ) Evresindeki Gelişmeler

a)Bedensel Gelişim

Ergenlik dönemi insan gelişiminde en hızlı iki büyüme evresinden birini oluşturur. Bu dönemdeki bedensel gelişim, bir anlamda duygusal, sosyal ve zihinsel olgunlukların da temelini oluşturmaktadır.

b)Bilişsel (Cognitive) Gelişim (Soyut İşlemler Dönemi)

Bu dönem, 11 yaş sonrasında başlayan ve mantıksal düşünmenin yetişkin düzeye eriştiği”Formel İşlemsel Dönem” olarak tanımlanır. Bu evrede, çocuklar görüşlerini haklı gösterebilecek düşünce kurallarını ve mantık yollarını bulmaya başlarlar. Uzmanlar, formel işlemlerin diğer insanlarla işbirliği sayesinde oluştuğunu düşünmektedirler.

Çocuk 11-12 yaşlarına geldiğinde oyun kurallarının kişiler arasında anlaşarak oluştuğunu anlayacak ilerlemeyi sağlamıştır. Karşılıklı görüş alışverişi, tartışma artık ergenlik dönemindeki çocuğun yaşamında önemli bir yer tutmaktadır. Çocuğun bu özellikleri kazanmasıyla daha önce sahip olmadığı bazı alışkanlıkları edindiği görülür ve bunun sonucunda ergenlik dönemindeki çocuklar artık bazı tahmin ve varsayımlar ileri sürebilirler.

Ergen, kurduğu varsayımlarla sınamak suretiyle soyut düşünür, genelleme yaparak, soyut kavramları kullanarak bir durumdan diğerine geçebilir.

Bu dönemde ergenler, zamanla birbirini daha iyi anlayabilir, zihninde bir çok seçeneği gözden geçirip inceleyebilir, kurumlar, biçimlendirir ve düşsel dünyayı kavrayabilir. Gerçek ve olası sistemlerin çeşitliliği konusuna ilgisinin artmasıyla, genç birey kendi standartlarını eleştiren bir tutum sergiler.

c)Duygusal Gelişim (Emotional)

Uzun ve dengeli bir davranış döneminden sonra, çocuk aniden dengelerin bozulduğu, düzensiz bir döneme, ergenlik dönemine adım atmıştır. Ergenlik dönemi yaşanması zor olan bir evredir. Bu evre, genç kişiliğe hiçbir şeyin anlatılmadığı ve bu nedenle anlatma çabalarının yoğun şekilde sürdüğü bir dönemdir. Ergenlik dönemindeki çocuk, bu evrede hızlı ve belirgin değişiklikleri yaşamakta ve bu nedenle ergen, tümüyle yeni bir kişiliğe bürünmektedir.

Ergen bu dönemde, çelişkili bir duygusal dünyayı yaşamaktadır. Yalnızlığın verdiği zevkin yanında, grup özlemi duymakta, büyükleri hor görmekte, ama büyüklerine güvenmekte ve yönelmektedir.

Ergenin duygusal özelliklerini etkileyen önemli faktörler; sağlık durumu, zekâ düzeyi, cinsiyet, okul başarısı ve sosyal etkileşimdir.

Bu dönemde ergende görülen karamsarlık; gerçekle ilgili çatışmalar, şüphe ve kişisel üzüntüler sonucu oluşmaktadır. Yine ergende görülen içe kapanıklılık da, güvensizlik duygusu ile çevrenin takdirini kazanma arzusu, gencin kendi başarısızlıklarını incelemesiyle oluşur.

Tüm bunlar ergenin duygusal dünyasında dengesizliklere neden olur.

2-Ergenlik Dönemi Heyecan Biçimleri

a)Korku

Ergende korku, “bilinmeyen şeylerden” doğar. İlgi duyduğu faaliyetlerin sonucunu tahmin edememesi dahi ergende korkuya neden olur.

Ergenlikte korku üç temel grupta toplanır:

Objelere karşı korkular:Ateş, yılan gibi.
Sosyal ilişkilerde duyulan korkular (sosyal korku): İnsanlarla tanışmak, alay konusu olmak,topluluk önünde konuşmak gibi.
Ergenin kendisiyle ilgili korkuları:Yoksulluk, ölüm, okulda başarısızlık gibi.
b)Endişe

Bu tür heyecan, daha çok hayalî nedenlerden oluşan bir korkudur. Endişenin en büyük özelliği, zihinsel olarak yenilenmesidir. Bilinçaltı çatışmaların oluşturduğu endişe, olay ve objelere bağlı düşünülünce, ergenin sürekli rahatsızlık duymasına neden olur. Endişe, geçmişteki doyumsuzluk yaşanan olaylardan olabileceği gibi, gelecekle, başarıyla ilgili faaliyetlerle de ilgili olabilir. Çeşitli okul sorunları, dış görünüş v
Link to comment
Sosyal ağlarda paylaş

güzel yazıdır muhtemelen de
bunu okumam için baya bi boş zamanımın olması lazım
belki seneye okurum.[hline]Güçlü ve şanslı olanlar genellikle yalnız olanlardır... -Xar
Baturaabi 8 Eylül 2003 Saat 22.21 de demiş ki :
Ya resmen Kamp kuruyollaw ya..

Bir çöpümüz var diye heryerin çöp kokmasına karşıyım ben de...
Link to comment
Sosyal ağlarda paylaş

yazı çoğuna doğru gelebilir ama bence yanlış. böyle büyük çapta şu yaş grubu şunu yapar demek biraz sıkar. her insanın kafa yapısı, iradesi, yaşayış tarzı farklı. ne kadar bilimsel olursa olsun katılmıyorum bu yazıya.[hline]Little by little I'm falling for you...
Link to comment
Sosyal ağlarda paylaş

said:
Infernal_Reborn, 24 September 2003 17:48 tarihinde demiş ki:
kafam girsin tuketiciler.org a...[hline]the action brings reaction
-Sene bindokuzyuz çift sıfır.Ben koredeyim, Heryer çöl, Bir anda ağaçların arkasından almanlar fırladı şelalede olduğum için hemen suyun içine girebildim,Araziye uyumlu mor giysilerimizle dağlarda ilerlemeye devam ettik,
-Hocam bi sktr git ya


al bi tanede benden :D[hline]Çölde su arasam ütü bulurum
Voltranı oluştursak G.tü olurum (Mad atasözü)
Link to comment
Sosyal ağlarda paylaş

tek bişey söylicem böyle atıp tutan arkadaşlara.
1000 tane frp oyuncusu toplayın.
sonra gidin 1000 tane de sürekli maçlara giden seyirci, taksi/minibüs şoförü, işportacı ya da polis bişey toplayın. getirin doldurun biyere üzerlerinde test yapın. sonra hangi grubun daha kafası bozuk olduğunu bilimsel verilere dayanarak ortaya atın. şu yukarda saydıklarım arasında en aklı başında olanlar FRP'ciler çıkmazsa ben de bi daha fantasy'nin f sine bakmicam...[hline]You have questions, my friend, but are you prepared for the answers?
Link to comment
Sosyal ağlarda paylaş

Iyı bu arkadaslar bugun cocuklarına FRP oynatmazlar yarın bılgısayar, ardından etkıleyıcı ortamlara gırmesınler dıye sınemaya gondermezler, sonra bısey olmasın dıye kıtap okutmazlar dergı karıstırmazlar, muzık dınletmezler.

Neme lazım cacuk kotu seyler kapar mazallah, nıt nıt nıt.,

Adamlar haklı canım kendı yolunu belırme fırsatı olup hayatı yasıyacagına cocuk, odun olsun.

Bıde "son zamanlardakı ıntaharlardan" hangısınde genclerımız FRP ıle yakından ılgılıymıs bır ornek veırıse mutlu olucam.

Pardon bunları buraya yazmamalıydım hemen maıl atıyorum sınırıme verın.[hline]Cuce iste bildigin cuce
Link to comment
Sosyal ağlarda paylaş

Infernal sana aynen katılıyorum:D Bu yazıda bahsedilen durum oynayanların genel ini kapsamadıgını dusunuyorum ayrıca frp oynayıp da boyle dawranan birini hic gormedim.Yazı yazana bi kafa da benden:hrr:

[Bu mesaj AMO tarafından 24 September 2003 21:06 tarihinde değiştirilmiştir]
Link to comment
Sosyal ağlarda paylaş

:D ben 4 tane e-mail attım yazıyla ilgili hepsinde de eleştirdim ve yazıyı kötü bulduğumu söyledim bakalım cevap gelicek mi merak ediyorum.
+1 kafam girsin yazanlara..[hline][/b]F-R-P konuşmalı barbut oyunu...[b] Bla Bla Bla en iyisi FRP kardeşim ne konuşuyonuz ööle kocakarılar gibi. Cık Cık Cık...
Link to comment
Sosyal ağlarda paylaş

FRP oyunundan bir sahne:
Oyuncu: ...Ben büyü gücümü kullanarak gözlerimden kırmızı ışık çıkmasını sağlıyorum.
Oyuncu: ...gece uyurken odaya, kendimi koruyacak büyüler yapıyorum
DM: Gecenin bir saatinde büyük bir gürültüyle uyandın ve yataktan fırladın. Odanın kapısı kırılmış ve odaya ilk adımı attığında büyünle yüzleşen ve ölmekte olan bir insan görüyorsun. Kapının dışında ise, odadaki büyü yüzünden arkadaşlarının ölümünü elleri kolları bağlı bir şekilde seyreden silahlı adamları görüyorsun.


lool
"Büyü işte abi, büyü büyüdür, paketi bozamayız. Yaptın mı abi sen 'koruyucu büyü'? "

Ehaueh[hline]Bir çöpümüz var diye heryerin çöp kokmasına karşıyım ben...
Link to comment
Sosyal ağlarda paylaş

baya uzun bir yazı yazdım adamlara..

ama "raporlarının" en komik olayı şu "oyun örneği" idi.
adamlar tam satanik bir oyun yapmışlar..

bir de bu salakların raporlarına uygun biçimde "oyuncular çok güçlüdür, gerçekte bir özellikleri olmamasına rağmen çok güçlü karakterleriyle kendilerini bir şey sanarlar" düşüncelerini onaylar bir oyun koymuşlar...

ayrıca oyun "frp öldürür, satanistler oynar" düşüncesini de onaylar biçimde..[hline]I will crush yar bones!!! Gaarrr!!!
(İmzamı iyi oku, çok şey var)
Link to comment
Sosyal ağlarda paylaş

tamamen saçmalamışlar.

frp'den önce ejder'li, zümrüt-ü anka'lı, dev'li cüce'li, kral'lı prens'li yüzlerce masal dinlerdi çocuklar. şimdi masalları oynamaya başladık. bence hiçbir farkı yok.

masaüstünü masaüstünde bırakamayan kişinin frp oynasa da oynamasa da zaten ciddi anlamda tedaviye ihtiyacı vardır. anlayamadıkları konu bu.

frp oynayanları ikide bir sansasyon malzemesi yapan böyle kişileri ortaçağın cadı yakan engizisyoncularına benzetmemek elde değil.[hline]Her hakkı mahfuzdur. ©2003
Link to comment
Sosyal ağlarda paylaş

bir de frpyi çok yanlış algılamışlar..

günün streslerinden uzaklaşmak için oynanan
geçici bir heves olan
insanların çok güçlü karakterlerle herkesi öldürmek için oynadığı
loş bir ortamda blind guardian çalarak oynanan
bir süre sonra gerçekle sanalı (frp ve internet için sanal kelimesini sevmiyorum) ayıramayan insanların oluştuğu bir oyundur FRP

gibi bişiçıkıyor yazılarını bitirdiklerinde..
yani FRP oynayanlar satanisttir felan filan..[hline]I will crush yar bones!!! Gaarrr!!!
(İmzamı iyi oku, çok şey var)
Link to comment
Sosyal ağlarda paylaş

said:
Sufi, 26 September 2003 14:36 tarihinde demiş ki:


frp oynayanları ikide bir sansasyon malzemesi yapan böyle kişileri ortaçağın cadı yakan engizisyoncularına benzetmemek elde değil.[hline]Her hakkı mahfuzdur. ©2003


uahuahuaha Cadı yakan engizisyoncularına benzetmek :D +231323[hline][/b]F-R-P konuşmalı barbut oyunu...[b] Bla Bla Bla en iyisi FRP kardeşim ne konuşuyonuz ööle kocakarılar gibi. Cık Cık Cık...
Link to comment
Sosyal ağlarda paylaş

Grudge +1 süper koptum ama doğru abi Frp ci kişilik konuşup duruyorlar da.Abi Frp oynayan adam Belli bir seviyede görüşü vardır çünkü bu görüş seviyesi olmazsa frp oynayamaz.Bu seviyedeki insan zaten hayatını da düzenler...[hline]Elros Lúinwë
Lord Nimphelos Lúinwë
Est Sularus Oth Mithas; Onurum Hayatımdır
Link to comment
Sosyal ağlarda paylaş

said:
Grudge, 24 September 2003 19:54 tarihinde demiş ki:
tek bişey söylicem böyle atıp tutan arkadaşlara.
1000 tane frp oyuncusu toplayın.
sonra gidin 1000 tane de sürekli maçlara giden seyirci, taksi/minibüs şoförü, işportacı ya da polis bişey toplayın. getirin doldurun biyere üzerlerinde test yapın. sonra hangi grubun daha kafası bozuk olduğunu bilimsel verilere dayanarak ortaya atın. şu yukarda saydıklarım arasında en aklı başında olanlar FRP'ciler çıkmazsa ben de bi daha fantasy'nin f sine bakmicam...[hline]You have questions, my friend, but are you prepared for the answers?


genellemeden şikayet ederken genellemenin alasını sen yapıyosun, dikkatini çekerim. "frp ile ilgilenenler aklı başındadır" ya da "...x mesleğiyle uğraşanlardan daha aklı başındadır" yerine, "insanın kafasının bozuk olmasının yaptığı işle ya da ilgilendikleriyle alakası yoktur" demeliydin.[hline]open your heart | i'm coming home[/b]
Link to comment
Sosyal ağlarda paylaş

İyi, güzel, hoş, yapmışlar araştırmalarını ama merak ediyorum bu araştırmayı kaç kişi üzerinde yapmışlarda ahkam kesiyolar. Frp sadece araştırmanın yapıldığı kişiler tarafından mı oynanıyor? Eksik ve fotokopi kitaplarla, kağıt kalemle yada sadece hayalgücüyle oynayan adamlar bu araştırmalara katılmış mı?
Sadece meraktan soruyorum şu ana kadar paticikten kaç kişi bu araştırmacılarla karşılaştı? Bu soruyu pek çok forumda sordum ve kimse olumlu yanıt vermedi peki bu adamlar kimler üzerinde araştırma yapıyor?

P.S. 7-8 kişiyle konuşup genelleme yapanların hepsini s...... :hrr:[hline]Tomorrow will take us away,Far from
home and no one will ever know our
names... But the Bard Songs will remain

BLİND GUARDİAN- Bard's Song
:rock:
Link to comment
Sosyal ağlarda paylaş

×
  • Yeni Oluştur...