Jump to content
Forumu Destekleyenlere Katılın ×
Paticik Forumları
2000 lerden beri faal olan, çok şukela bir paylaşım platformuyuz. Hoşgeldiniz.

Gurps??!!


lord_gorthaur

Öne çıkan mesajlar

ben oynadım hatta oynattım denebilir (bir çok yerini editlemiştim ama olsun temel aynıydı :P )

iyi yanları tamamen senin kontrolünde istersen gerçekçi istersen film gibi oyun oynayabiliyorsunuz.

lvl 20 oldum dragon kesecem muhabbeti yok. olmuyor olamıyor sistem izin vermiyor :D

bir çok şey DM e ya da GM e kalıyor. Oyuncuların biraz anlayışlı olması lazım (powerplay cilerse iş zor)

3d6>d20 bence çünkü 3d6 da çok daha fazla ortalama sayı gelme şansı var crit gelme şansı 216 da bir. üst üste crit gibi bir olay yok.

tek eksisi zarlar ve hesaplar yüzünden dnd kadar hızlı değil.
Link to comment
Sosyal ağlarda paylaş

GURPS başlı başına bir kural sistemidir, D20 den çok daha detaylı, derin ve powerplayden uzak bir oynayış sağlar. Kötü bir karşılaştırma olsa da D20 ve GURPSun derinlik farkını, WOW ve EVE online'ın farkına benzetebiliriz. EVE ne kadar derin ve gerçekçi, WOW da ne kadar yüzeysel ve çocuksuysa GRUPS ve D20 de öyledir.

Yukarıda da yazdığım gibi GURPSla ilgili en önemli özellik sadece ve sadece son derece modifiye edilebilir ve adapte edilebilir kurallardan oluşmasıdır. Arkasında herhangi bir hikaye, rp tabanı veya edebiyat yoktur. Adının açılımda yazdığı gibi evrensel ve Generictir, aynı kurallarla hem SW, hem fantazi hem süper kahraman hem de komedi oynayabilirsin.


Hiç GURPS kitabı aramaya çalışma vaktini boşa harcarsın, bulman neredeyse imkansız.

Emule'una kuvvet.. :D

[ Mesaj 19 Nisan 2007, Perşembe - 17:38 tarihinde, nightstalker tarafından güncellenmiştir ]
Link to comment
Sosyal ağlarda paylaş

limeware de vardı gurps kitapları
bu arada bir arkadaş söyledi Interplay zamanında sjgames den oyunun lisansını satın alıyor ve falloutu yapıyor. Ama şuan masaüstü rpg oyun hakları galiba wizards da olması lazım.

[ Mesaj 19 Nisan 2007, Perşembe - 23:20 tarihinde, lord_gorthaur tarafından güncellenmiştir ]
Link to comment
Sosyal ağlarda paylaş

  • 11 ay sonra ...
GURPS sistemiyle geçen sene bir con'da ippon oynamıştık, one-shot olacağından oyunu hızlı oynayabilmemizi sağlayacak şekilde editlemişti DM sistemi, fiziksel olarak en büyük fark zar sisteminde göze çarpıyor GURPS'ta yanlış hatırlamıyorsam 4x6 zar kullanmıştık ve bana D20 sisteminden 10 kat daha kolay ve esnek gelmişti.

Daha sonra bir DM olarak GURPS kural kitapları araştırmaya başladım ben de, neredeyse hiçbirşey bulamadım, oynayan/oynatan bir kaç kişiyle konuşup birşeyler toparladım ve fallout için özelleştirilmiş bir GURPS sistemini (bir adı vardı, SCRP falan oynayanlar da o sistemi kullanır genelde, ama unuttum şimdi) biraz editleyip kullanmaya başladım bir süre. Bence DM'i DM yapan, oyuncuların sistemi abuse etmesini önleyen yanları var. ÇOk popüler olmamasının sebebi oyuncuların D20'ye daha kolay ulaşabilmeleri ve çok teferruatlı olmaması D20'nin ayrıca bilindik sınırları var ve bu insanların hoşuna gidiyor, oturup günlerce GURPS'u kurcalayıp kendi kurallar sistemini oluşturmak zor geliyor millete.
Link to comment
Sosyal ağlarda paylaş

GURPS sistemiyle star wars, fantazi evreni, korsan, cyberpunk, ikinci dunya savası, bilimkurgu vs. bi sürü oyun oynattım.

Kendisi ismiyle ne oldugunu soyluyor zaten.

G = Generic. Herhangi bir hikayesi yok, herseye uyarlanabilir
U = Universal.Tek bir setting'de gecmiyor,istediginiz yer olur
R = Role
P = Rlaying
G = Game

3d6 sistemiyle oynanır, oyundaki bütün zarlar d6dır; damage ve bikac seyin dısında hersey icin 3d6 atarsınız. 4 tane attribute vardır

ST (Strength), IQ (Iq iste), DX (Dexterity), HT (Health)

Bunun dısında karakterlerin bi de avantaj ve dezavantajları ile skilleri vardır. Aslında liste bu kadar ama o avantaj/dezavantaj listelerini ve skilleri görünce herseyin ama herseyin bu sistemle oynayanabilecegine ikna olursunuz.

Nerdeyse hersey skill zarı ile atılır GURPS'de, cunku nerdeyse herseyin skill'i vardır. GM isterse ucurumda karsıya atlama diye bir skill bile uydurabilir kafasından, ama mesela oyuncu atlama skillini almıssa onu da kullandırttırabilir. Burda oyuncuların ne skillerini ne zaman kullanabileceklerini falan hep GM belirler, bunun cok meraklıları olmadıkca ciddi mekanik kuralları yoktur ( isteyenler icin ek kitaplarda bu tip seyler de mevcuttur gerekirse cok basit oldugu kadar cok karısık da olabilen bir sistemdir ).

Avantaj ve dezavantajlarınız biraz da karakterinizi belirler, ve sizi o karakteri oynatmaya oyun zorlar.

Mesela dezavantaj olarak "greed" almıssınız, o zaman oyun icinde de karakterinizi acgozlu biri olarak oynamanız sarttır. Cunku bu dezavantaj karsılıgında ekstra puan verir size sistem; ve karsılıgında boyle oynamanız gerektigini soyler. Eger mesela paray reddedip onurlu bir davranıs yapmaya calısırsanız oyle bir karakterle, GM'in o puanları geri almak ya da karakter kagıdını alıp yırtma hakkı vadır =) DnD'deki atlarım zıplarım arı gibi sokarım powerplay'i pek islemez o yuzden.

Tabii bunun yanında avantaj/dezavantaj listeleri baya baya genistir, bi suru abuk subuk sey vardır hosunuza giden bisey kesin buluyosunuz. Oyun da sizi oyle karakterler oynamaya tesvik ettigi icin daha da zevk alıyosunuz oynarken.

Combat icin cok temiz bir sistemi vardır. Hit Point diye bisey yoktur, sadece health'iniz var ( ortalama 10 ). Ortalama bir silahın bu 10 health'i iyice bir oksayacagı dusunulursa hemen panik olmayın =)

İlk once dnd'den farklı olarak AC diye birsey yok, parry/block/dodge diye defansif ozellikleriniz var. Yani, olay biraz da skill'lerinize bakıyor. Bu sayede kılıc dovusleri olsun, bar kavgaları olsun cok daha gercekci ve eglenceli oluyor. 3d6'nın da daha ortalama bir zar dagılımı oldugu dusunulunce, "kritik koydum ehüeheh"den cok savaslar sizin karakter ozelliklerinize ve tabii ki oyununuza bakıyor. Ayrıca cok hasar yerseniz de korkmayın, health check'inizi tutturdugunuz surece - HT * 5 'e kadar inebiliysunuz (ortalama 10 health'li birisi -50ye inene kadar ayakta durabiliyor bunu basarması cok cok zor olsa da).

Kısacası GURPS cok eglencelidir, bence tek eksigi GURPS Magic kitabında anlatılan büyü olayının cok yalan olması; ama o da benim tercihim. Ancak fantazi setting'leri dısındaki herhangi bi setting icin cok tavsiye ederim.

Özellikle korsan, bilimkurgu, cyberpunk, steampunk, screampunk, orta cag, modern cag, ikinci dunya savası, star wars, X-files tipi oyunlar olsun kısacası neredeyse hersey icin uyarlayabilirsiniz hepsi icin kitapları mevcuttur.

Ayrıca basit kitaplarına ulasması gayet de kolaydır. Steve Jackson Games'ın sitesinde beles bir GURPS Lite mevcuttur; burda basit 32 sayfada GURPS'u anlatır, ama burdaki bilgilerle cok rahatlıkla oyun(lar) oynayabilirsiniz. Advantage/disadvantage ve skill listesi nispeten kısadır ama bikac oyun rahatlıkla cevirebilirsiniz butun temel mekanikler mevcut bu kitapta.

Alın bu da GURPS Lite link'i, iyi oyunlar :)

http://www.sjgames.com/gurps/Lite/

Ekleme:

GURPS aslında yurtdısında olsun, Turkiyede de ciddi ciddi RPG oynayanların arasında cok populer bir sistemdir; ama RPG oynayanların ciddi bir kısmının bilmemesi ya da sevmemesi bence bu cogunluk icin fazla ozgurlukcu ve roleplayci olması. Bir sürü "frpciyim ben" diye gecinen insanın gurps oynarken zorlandığını gördüm, cünkü aslında insanların bildigi frpyi yani DnD oynarken stereotip oynarsınız roleplay azdır. Güçlü büyücü, inatcı cüce falan gibi karakter özellikleriniz bastan tanımlanır soyle ya da böyle. Whitewolf sistemleri de biraz öyle, vampir olunca elderlar olur da cart curt.

Oysa gurps'de karakteri sıfırdan tamamen siz yaratırsınız çok daha fazla özgürlük verir; her oyuncu da bu özgürlüğün tam hakkını veremez ya da vermek istemez üşenir daha basit oynamak ister.

Aama sozlerin yanlıs anlasılmasın, oyle DnD GMleri de görmüşümdür ki mükemmel roleplay oynatırlar mükemmel oyuncular da gördüm ama bu insanlar da mesela GURPS'u falan bilip oynamıs insanlardır.
Link to comment
Sosyal ağlarda paylaş

whitewolf un da eski oyunlarından vampire the masquerade le werewolf the apocalypse in de gurps a (official)uyarlanmış versiyonları var.

sanırım başka firmalardan da uyarlamışlar.demin in nomine yi gördüm de ben onu başka biri yaptı diye hatırlıyodum.yanılıyo olabilirim gerçi :P

venator hakkaten güzel anlatmış bu arada...
Link to comment
Sosyal ağlarda paylaş

×
×
  • Yeni Oluştur...